Za Michaela Jordana bi lahko rekli, da je najboljši igralec, ki je kdajkoli igral košarko. Sicer gre za močno trditev, predvsem zaradi dejstva, da je zelo težko primerjati različne igralce iz različnih igralskih obdobij, a dejstva govorijo sama zase.

O njegovih športnih dosežkih je znano več ali manj vse. Praktično ni nagrade, ki je ni osvojil in vse skupaj je ”vztrajno” ponavljal, dokler se ni leta 2003 dokončno upokojil. Resnica je, da je NBA liga po njegovi upokojitvi zašla v manjšo krizo, ki so jo rešili igralci, kot so Kobe Bryant, Vince Carter, Shaquille O’Neal, Lebron James, Allen Iverson in drugi. Njegove karakterne lastnosti – nepopustljivost, trma in neverjetna tekmovalnost, s katero je premagoval (in ja, tudi poniževal svoje nasprotnike), so legendarne in so bile, poleg izjemnih fizičnih in igralskih sposobnosti tisti jeziček na tehtnici, ki ga je povzdignil nad vse in iz njega naredil ikono tega športa, kot jo poznamo danes.

Michael Jordan je bil igralec, ki ni premikal meje nemogočega le na igrišču, ampak je zelo uspešen tudi v poslu. Danes njegova znamka Air Jordan zelo velik tržni del v košarki, počasi pa je začel vstopati tudi v baseball in ameriški nogomet. Kaj Air Jordan pomeni, pove dejstvo, da ligo NBA v naslednjih sezonah prevzema ameriški športni gigant Nike, razmišlja pa se, da naj bi ravno logo Air Jordan krasil vse drese ameriških ekip. In ravno zaradi tega, ker je bil in je tako zelo popularen in priljubljen, so vse stvari poleg košarke (tudi tiste malo manj prijetne), predvsem v času trajanja njegove kariere ostale skrbno skrite pred javnostjo, vse z namenom, da se ohrani ”imidž” Air Jordana.

Mi se sicer ne bomo spuščali v tiste najmanjše podrobnosti, bomo pa z vami z veseljem delili nekaj stvari, ki jih mogoče do danes še niste vedeli.

Ali ste vedeli:

– Njegova tekmovalnost ni poznala meja. Bil je tako tekmovalen, da je nekoč na treningu udaril svojega soigralca in sicer dobrega prijatelja, današnjega trenerja Golden State Warriorsov Steve Kerra. Še isti večer ga je poklical in se mu tudi opravičil. Enostavno je bil za zmago pripravljen narediti praktično vse. Bilo je v sezoni, ko so Chicago Bulls igrali finale z Utah Jazzom, na eni izmed finalnih tekem pa mu je ”Mike” podal žogo za zmagoviti met.

– Nekoč mu je bil iz slačilnice ukraden dres in sicer pred tekmo z Orlando Magicom. Tisto tekmo je nosil nadomestni dres s številko 12.

– Da met za tri točke ni bila njegova najmočnejša točka dokazuje dejstvo, da je v prvih štirih sezonah zadel le 31 trojk, njegova uspešnost pa je znašala 16,4%! Kasneje je uspešnost in število zadetih metov za 3 točke drastično poskočila.

– Njegova prva pogodba z Nike (pogodba za 5 let) mu je prinesla ”zaslužek” v višini 2.5 milijonov dolarjev. Zgolj za primerjavo: Lebron James je podpisal pogodbo z Nike v vrednosti 90 milijonov dolarjev in to še preden je prišel v ligo NBA.

– Jordanov najboljši prijatelj je voznik limuzine, ki ga je pričakal na letališču prvi dan, ko je prišel v Chicago.

– Njegov zaščitni znak je bil ”iztegnjeni jezik”, to pa je videl pri svojem očetu, ki je to vedno počel med svojimi opravili.

– Leta 1992, ko so osvojili zlato olimpijsko medaljo v Barceloni, je Jordan pri podelitvi medalj nosil ameriško zastavo na levi strani. S tem je pokril logo takratnega opremljevalca ”Dream Teama” znamke Reebok. Razlog? Njegova pogodba z Nike in spoštovanje le-te.

– Vsem poznana 5 finalna tekma leta 1997 proti Utah Jazz, ko je Jordan dosegel 38 točk, po tekmi pa zaradi izčrpanosti končal v rokah soigralca Scottie Pippena, je dobila ime ”The Flu game”. No, velika verjetnost je, da razlog ni bila gripa, ampak zastrupitev s pico, ki jo je Jordan naročil v hotel večer pred tekmo.

– Ko je igral za Washington Wizzardse, je celoten znesek pogodbe za sezono 2002-03 daroval za žrtve terorističnega napada 9/11/2001.

I failed over and over and over again in my life and that is why I succeded!