Slovo z upanjem na drugačno prihodnost

Liga NBA je še četrto leto zapored videla enak finale, še tretjič pa je slavil Golden State. Kljub temu, da so se v rednem delu in končnici videli obrisi zaključka prevlade Clevelanda na vzhodu in Golden Stata na zahodu, se je na koncu razpletlo tako, kot je bilo tudi predvideno pred začetkom.

Kar pa ligi kot takšni ravno ne koristi. Morda nekoliko presenetljivo lahko so Bojevniki v finalu pometli s Kavalirji, a nikoli ne bomo vedeli, kaj bi bilo, če se v prvi tekmi ne bi zgodil J.R. Smith.

Dejstvo je, da so štirje superzvezdniki in All-Star košarkarji Golden Statea pretrd oreh za celotno ligo. Houston, za katerim je prva sezona s Paulom, se je letos izkazal kot zelo močan nasprotnik, ki bi lahko v prihodnosti mešal štrene. A bržkone Paul in Harden ne bosta dovolj. Ko se oziramo v prihodnost torej vidimo predvsem veliko vprašanj, tako na zahodu kot na vzhodu. Največje pa ostaja takšno, kot je bilo že lani – kako in s kom premagati Golden State?

Bržkone bodo športni direktorji klubov poleti znova močno trgovali in sestavljali »super ekipe«, s katerimi bi s prestola vrgli Bojevnike. Na letos znova močnem zahodu je New Orleans prihodnost videl v tandemu Davis in Cousins, dodali so tudi Mirotiča, končnica pa je pokazala, da za preboj še vedno potrebujejo nekaj več, predvsem na branilskih položajih.

Portland je v končnici milo rečeno razočaral. V rednem delu sezone so pokazali, da imajo dobro osnovo, a Lillard in McCollumn vendarle nimata dovolj moči za največje tekme. San Antonio se je celotno sezono soočal s sago, ki sliši na ime Kawhi Leonard. Tudi reševanje te teme bo obeležilo prihajajoče poletje in igralsko tržnico.

Oklahoma se je s sestavo svoje »super ekipe« uštela, razbitje trojice Westbrook-Anthony-George je tako rekoč neizbežno. Slednjega se že povezuje z Lakersi, zanimanje so izkazali Rocketsi, oglasila se je tudi Indiana, kjer je PG13 začel svojo kariero, ob mednarodnem dnevu najboljših prijateljev pa ga je v svojo družbo rekrutiral Utahov Donovan Mitchell. Utah je morda tudi najlepše presenečenje minule sezone. Predvsem bo zaslugi svojega že omenjenega bodočega superzvezdnika imajo temeljni kamen za vsaj nadaljnjih pet let. Vprašanje pa ostaja, kakšno »pomoč« lahko pripeljejo svojemu mlademu zvezdniku. Ob tem ne smemo pozabiti na Minnesoto, ki ima vsaj na papirju zelo dobro ekipo. Žal na igrišču vse preveč spominja na Chicago Bulls v obdobju trenerja Toma Thibodeauja, ko niso uspeli ustvariti odmevnejšega rezultata.

Na vzhodu se zdi, da smo vendarle bližje koncu prevlade Clevelanda – bolje rečeno LeBrona Jamesa. Na to bo zagotovo močno vplivala tudi odločitev o (ne)ostanku Jamesa v dresu Kavalirjev. Redni del sezone, še posebej pa končnica, sta nakazala, da se rojeva novo rivalstvo, ki bo presegalo Jamesovo ero v ligi NBA in skrbelo za napetost v naslednjem desetletju.

Philadelphia in Boston sta kluba prihodnosti za ligo NBA. Oba polna mladih zvezdnikov, energije in mladostnega zagona. Predvsem Boston bo imel ob povratku Haywarda in Irvinga tako rekoč vse vajeti v svojih rokah in bo zagotovo iskal preboj v veliki finale lige NBA. Philadelphia, če ostane zdrava, je zagotovo lahko še en izzivalec več. Ob tem je čas Toronta verjetno potekel. Kljub temu, da je bil Toronto po rednem delu sezone najboljša ekipa vzhodne konference, je izpad iz končnice odnesel trenerja Caseya.

Miami se je letos z Dragićem po pričakovanjih uvrstil v končnico, nato pa ravno tako po pričakovanjih izpadel že v prvem krogu, ko enostavno niso našli odgovora za izjemno razigrane Sixerse. Hassan Whiteside ni izpolnil pričakovanj in poleti bodo pri Miamiju gotovo iskali rešitve. Washington in Milwaukee potrpežljivo že nekaj let čakata na svojo priložnost iz ozadja. A ta ne bo prišla sama, temveč si jo bodo morali Wall, Beal in predvsem Antetokounmpo izboriti sami.

Kaj nas čaka poleti?

Zagotovo veliko govoric, napihovanj in tudi nekaj realnih prestopov igralcev. Osrednja figura naštetega bo zagotovo LeBron James, ki se mora še tretjič v svoji karieri odločiti o tem, ali bo zamenjal klub. V preteklih dveh odločitvah ja zamenjal dres. Cleveland, Miami, Los Angeles, Houston, Philadelphia, San Antonio? Snubcev ne manjka. Brez dvoma bo njegova odločitev močno vplivala na razmerje moči v ligi, še najmanj pa bi se spremenilo v primeru, če bi James ostal v Clevelandu.

Ob njem je veliko ime poletne tržnice tudi Paul George, pogodba se je v Houstonu iztekla tudi Paulu, veliko vprašanj pa je odprtih tudi o prihodnosti Kawhija Leonarda. Nezadovoljstvo je bojda čutiti pri Karlu Anthonyju Townsu, pomembno odločitev o prihodnosti Demarcusa Cousinsa morajo sprejeti v mestu jazza New Orleansu.

Ob tem ne smemo pozabiti na prihajajoči nabor, kjer bo svojega novega delodajalca dobil tudi slovenski čudežni deček Luka Dončić. Špekulacij o tem, kaj se bo zgodilo na večer nabora, je veliko. Težko pa pričakujemo, da bodo kljub zelo talentirani generaciji novincev ti v prihodnji sezoni mešali karte na samem vrhu.

Vse skupaj kaže na to, da bodo najbolj sladko in mirno spali pri Golden Stateu ter obenem opazovali kako bodo kadrovali njihovi tekmeci. Ligi NBA bi predvsem v tekmovalnem smislu sprememba na vrhu koristila. Novi obrazi bi poživili dogajanje in predvsem vnesli nekaj negotovosti ob pričakovanju nove sezone ter razširili krog favoritov. V prihodnjih nekaj mesecih bo jasno v kakšni sestavi bodo ekipe izzivale Golden State v prihodnji sezoni. Pri tem pa bo najbolj pomembno biti najboljši takrat, ko je to najbolj potrebno – v končnici. Tam je namreč Golden State vsaj za zdaj vedno našel pravi odgovor.

Kategorije

X