Kam bo svoje talente odnesel Luka Dončić?

Čisto malo nas še loči od nabora lige NBA, ki bo bržkone postregel z najvišje uvrščenim slovenskim košarkarjem v zgodovini. Luka Dončić kotira na najvišjih mestih. Kljub temu, da se je še pred mesecem, v času F4 Evrolige prva dva izbora povezovalo le z Deandrejem Aytonom in Luko Dončićem, se je debata v zadnjih nekaj tednih močno razširila tudi na druge košarkarje.

Poleg Aytona so se v Dončićevi konkurenci znašli še Marvin Bagley III, Mohamed Bamba in Jarren Jackson Jr. Poplava simulacij nabora povzroča tudi nekaj zmede, številni analitiki z dostopi do moštev in razmišljanja odločevalcev na družbenih omrežjih na pladnju servirajo vroče informacije o načrtih za veliki večer nabora. Kakovost Luke Dončića je nesporna, trenutno je verjetno najbolj celovit košarkar na izboru.

A kljub temu plačuje davek igranja v Evropi. S svojim Realom se bori za naslov španskega prvaka, med tem pa njegovi vrstniki onkraj Atlantika opravljajo treninge za NBA ekipe in s tem pridobivajo dodatne točke pri skavtih. Kako pomembno je obiskati treninge pri ekipah, je na NBA kampu za mlade košarkarje na Rogli nazorno povedal tudi nekdanji NBA igralec Vladimir Radmanović, ki je v ligo NBA vstopil ravno na podlagi velikega števila treningov opravljenih z ekipami pred naborom, in v tem času pokazal česa je sposoben. Ne glede na to, kako blesteča je Dončićeva sezona, ostaja dejstvo, da v NBA še vedno obstaja določena skepsa do Evropejcev. To gre vsaj deloma razumeti, saj so se številni že konkretno opekli, res pa je tudi, da so izbirali igralce z veliko manjšim renomejem (primer Andrea Bargnani, ki bil izbran kot prvi), kot ga ima Dončić. Poleg tega v zadnjih letih zaradi pomanjkanja res kakovostnih visokih košarkarjev velja nepisano pravilo: »Če imaš možnost izbirati med enako dobrim branilcem in centrom, izberi center.« V tem pogledu imajo Ayton, Bagley, Bamba in Jackson prednost pred Dončićem. A talent in dejanske potrebe klubov so nekaj drugega kot teorija. In kdaj bo torej Adam Silver poklical ime Luka Dončić?

Vsi si želimo, da pred vsemi ostalimi. Phoenix izbira kot prvi in je za glavnega trenerja imenoval Igorja Kokoškova. A kot je ta že večkrat omenil, ni on tisti, ki ima glavno besedo. In z vidika GM-a (»General Manager«) Ryana McDonougha je daleč najbolj sigurna izbira Deandre Ayton. In verjamem da, če ne bi šlo za slovenskega košarkarja, bi tudi Slovenci menili, da mora dres Sunsov obleči Ayton.

Postavimo se v položaj, ko je Luka Dončić na primer Francoz. Vsi vemo, kako izvrsten je, a na drugi strani ima Aytona, ki je obiskoval univerzo Arizona (je torej domačin) in je poleg Dončića verjetno najboljši igralec te generacije nabora. Z izbiro Aytona si GM Sunsov zagotovi mirno prihodnost. Če izbere Dončića in ta ne postane superzvezdnik, je GM ob službo. Če izbere Aytona in ta ne postane superzvezdnik, mu v Phoenixu nimajo kaj očitati, saj je izbral domačina in po mnenju tamkajšnje javnosti najboljšega igralca v generaciji. Izbira je torej logična, z izborom Aytona si GM kupi »mir v hiši«. Nas to »boli« le zato, ker je Dončić Slovenec in vsi še kako dobro vemo, česa je sposoben.

Če odmislimo prvi izbor, se prava zabava šele začenja. Tu ni več nič izključeno – Sacramento, Atlanta, Memphis in Dallas dopolnijo prvo peterico moštev, ki bodo izbirala. Niso izključene niti menjave in pojav nove ekipe, ki je trenutno v tej skupini ni. Nobena od naštetih ni izključila možnosti, da pravico do izbora zamenja za že uveljavljenega igralca. A kljub temu poglejmo, kakšno vsaj v teoriji stanje pri omenjenih moštvih:

  1. izbor: Sacramento Kings

Imajo veliko igralcev na branilskih položajih: De’Aaron Fox, Buddy Hield in Bogdan Bogdanović. Konkurence torej ne manjka. Res pa je, da bi se lahko zaradi »domačnosti« v Sacramentu lahko Dončić zelo dobro in hitro znašel. Ne pozabimo, klub vodita Vlade Divac in Pedja Stojaković. Franšiza Kingsov že dolgo ni splavala iz gladine, zato je Dončić kot osrednja figura prihodnost lahko dobra izbira. Verjetno pa bi njegovemu prihodu sledilo nekaj premikov prej omenjenih košarkarjev, ker prostora in dovolj minut za vse ne bo mogoče najti.

Gneča med branilci pa namiguje tudi na možnost, da se Dončiću izmuzne tudi drugi izbor in v Sacramentu pristaneta Bagley ali Bamba, ki naj bi na treningih navduševal oglednike in trenerje. V Sacramentu se bojda konkretno nagibajo k izbiri Marvina Bagleya.

  1. izbor: Atlanta Hawks

Atlanta potrebuje prenovo. Če Dončić ne bo izbran kot prvi ali drugi, ne verjamem, da ga bo Atlanta izpustila iz rok. Včeraj so iz tabora Hawksov tako rekoč sporočili, da ciljajo na Luko. Vsi ostali košarkarji so namreč dobri, a nobeden od njih ne kaže takšnega potenciala kot Dončića, pri kateremu se zdi, da je meja le nebo. Atlanta ima izkušnje z evropskimi igralci, njihov glavi organizator igre je Nemec Dennis Schröder. Kljub temu, da tudi Atlanta potrebuje boljše igralce pod košem, se enostavno ne smejo odreči Dončiću. Obenem pa drži, da je odhod v Atlanto morda ena slabših opcij za Dončića, ki bi moral verjetno dolgo čakati na preboj v končnico.

  1. izbor: Memphis Grizzlies

Grizliji so pred odločitvijo: ali sestaviti moštvo za zadnji poskus uvrstitve v končnico ali nemudoma začeti s prenovo ekipe. Conley, Gasol in Parsons bodo skupaj prejeli 196 milijonov dolarjev do konca svojih pogodb. Tudi zato se v Memphisu bolj nagibajo k prenovi, veliko pozitivnega pa ni prinesla niti zadnja porazna sezona, ko je bil tako rekoč edina svetla točka Tyreke Evans, pa tudi njega niso uspeli pravočasno preseliti in v zameno kaj iztržiti. Najbolj smotrno bi bilo, da na naboru izberejo najbolj talentiranega košarkarja. Zato sta njihovi primarni tarči Dončić in Bamba. Odvisno seveda, kateri od njiju bo na voljo. Bamba je ravno med pisanjem tega zapisa oznanil, da ne bo opravil treninga z Grizliji in da ne želi, da ga Memphis izbere na naboru. Med prvimi petimi klubi je Memphis najbližje temu, da pravico do četrtega izbora zamenja, v paket vključi še na primer Parsonsa, kljub temu pa bi želeli ostati med prvimi desetimi ekipami, ki izbirajo na naboru.

  1. izbor: Dallas Mavericks

Dallas je danes oznanil, da je njihova primarna želja izbrati Luko Dončića. Dallas bo za to verjetno moral svoj peti izbor zamenjati s katerim od zgornjih klubov in se pomakniti višje, v paket pa vključiti še kakšnega košarkarja. Tu pride morda do rahle težave, saj Dallas realno gledano ne trguje ravno s trenutno zelo zaželenimi košarkarji. Z vidika Dončića bi bil Dallas zelo dobra destinacija. Svojo franšizo so zgradili na evropskem košarkarju. Dirk Nowitzki je že izrazil navdušenje na Dončićem in zagotovo se bi izkazal kot zelo dober mentor slovenskemu košarkarju. Obenem za Dallas velja, da ima vedno apetite po končnici, lastnika, ki se ne boji vlagati v moštvo, in pa nenazadnje Dallas je relativno velik trg, kjer lahko Dončić izkoristi tudi ostale potenciale in ne samo izključno košarkarske. Vsekakor boljši od Atlante in Memphisa.

Nižje od petega mesta Dončić ne bi smel zdrsniti. A kot je selektor slovenske reprezentance Aleksandar Trifunović dejal v intervjuju za televizijo Sportklub: »Niti ni pomembno, ali bo prvi ali drugi ali peti. Morda je celo boljše, da ni prvi, saj je pritisk javnosti in medijev v ligi NBA nepredstavljiv. Če se izogne temu, bo imel nekoliko več miru in morda bo prilagoditev na ligo lažja, igra pa še boljša.« Glede na to, da se zdi prvi izbor oddan, sta za Dončića najboljši destinaciji Sacramento in Dallas.

A ničkolikokrat smo bili na večer nabora presenečeni, ničkolikokrat so se v igro vmešale nove ekipa, ki niso bile vnaprej predvidene. Chicago je sinoči izrazil namen, da se iz sedmega izbora pomakne na tretjega ali četrtega. Tudi Atlanta je izrazila namero, da si zagotovijo še en pozen loterijski izbor. Tudi zaradi velikega števila zelo talentiranih igralcev bo dogajanje v noči iz četrtka na petek zelo pestro. A morda se bodo morali Amečani znova naučiti, da pri igralcu lahko dobijo več kot le izjemen razpon rok, odriv ali hitrost.

Nabor bomo lahko v živo na Sportklubu spremljali tudi Slovenci. Glede na to, da si je Dončić z Realom nadel tudi špansko krono in s tem zaokrožil magično sezono, ga lahko pričakujemo v New Yorku, kjer se bo njegova pravljica nadaljevala. Kakorkoli pa obračamo enačbe, je najbolj pomembno to, da slovenski čudežni deček po prihodu v NBA dobi pravo priložnost za igro in nadaljnji razvoj. To je vsaj v prvih sezonah celo pomembnejše od tega, ali bo njegova ekipa konkurent za končnico ali ne.

Kategorije

X