NBA tržnica: Lov na LeBrona Jamesa

NBA tržnica je uradno odprta. V prvih 30 minutah so klubi za zagotovitev uslug izbranih igralcev odšteli neverjetnih 543 milijonov dolarjev. Nekaj velikih “rib” je bolj ali manj presenetljivo že sklenilo pogodbe - Paul George ostaja v OKC, Chris Paul v Houstonu, Deandre Jordan si bo vsaj eno sezono slačilnico delil z Luko Dončićem v Dallasu.

Kljub temu prihajajoči dnevi obetajo še veliko drame, saj je še vedno na trgu LeBron James, ki je izstopil iz svoje pogodbe s Clevelandom, pustil na mizi dobrih 35 milijonov in postal prost igralec. Poleg Jamesa so še vedno prosti ali na voljo via menjava še nekateri zvezdniki, katerih premiki lahko kaj hitro definirajo tudi končno postajo za Jamesa. Ta bo o svoji prihodnosti odločal tretjič v karieri. Prvič je s svojo zloglasno »Odločitvijo« dvignil ogromno prahu, drugič je mnoge presenetil s povratkom v Cleveland. Tu je izpolnil svojo obljubo in tako rekoč dokončno osvojil košarkarski svet, ki mu, tako je predvideti, tokrat odhoda iz rodnega Ohia ne bi zameril. Še več, mnogi bi mu to celo svetovali.

Kdo so glavni kandidati za ujetje Jamesa?

Imena so bolj ali manj znana, tudi z vidika finančnih zmožnosti ter potencilnega interesa s strani Jamesa. V ožjem krogu kandidatov so Cleveland, Los Angeles Lakers, Philadelphia, Boston in Houston ter Miami, a slednji bolj iz uvidevnosti do Jamesove preteklosti kot pa realna možnost.

Kaj lahko vpliva na odločitev?

James je že izjavil, da bo pomemben člen pri njegovi odločitvi predstavljala družina. Njegovi otroci so tokrat starejši, imajo svoja življenja in James bo poskrbel, da bodo obiskovali najboljše šole (najstarejši sin nj bi obiskoval srednjo šolo v Los Angelesu in bil tam soigralec s sinovoma Scottieja Pippena in Kenyona Martina). Pod poglavje udobja za svojo družino spadata seveda tudi poznavanje okolja in domačnost. Ob tem so pomemben vidik zagotovo poslovne priložnosti, kajti znano je, da James ni zgolj košarkar temveč tudi poslovnež. Tretja postavka pa je zagotovo tudi verjetnost, da v določeno mesto privabi še ostale igralce, s katerimi bo konkuriral Golden Statu. Velja opozoriti, da je to za 33-letnega Jamesa verjetno zadnja dolgoročna pogodba in bržkone klub, v katerem bo zaključil kariero. Izhajajoč iz tega morda ne gre odmisliti niti »zgodbe« o zaključku kariere enega najboljših in seveda dramatičnosti oziroma pravljičnosti le-te.

Domačnost in udobje za družino obkljukajo Cleveland in Miami, kjer je doslej igral, ter Los Angeles, kjer ima James eno od svojih posesti (soseska Brentwood v Los Angelesu). Zanimivo, James z družino praviloma del vsakega poletja preživi v LA-ju.

Poslovne priložnost so morda bolj kot kjerkoli drugje na svetu na voljo v Kaliforniji, tam lahko James zgradi svoj medijski imperij. Ko smo ravno pri tem, obstaja sploh boljša možnost za filmski konec kariere kot v Hollywoodu? V skupino najbolj »poslovnih« mest spada zagotovo še Miami, morda tudi Houston, ki pa se z LA-jem ne more primerjati. Boston in Phildelphia nista zanemarljiva, a kljub temu daleč od LA-ja.

Tretja »kljukica« je atraktivnost kluba in mesta, da v svojo sredino privabi ostale košarkarje, tiste najboljše. Tu je zaradi tradicionlne atraktivnosti v ospredju Los Angeles, ki pa po drugi strani vsaj trenutno nima igralskega kadra, ki bi bil že pripravljen napadati vrh lige. Njihov morda najmočnejši adut s tega vidika je GM Magic Johnson.

Miami, če mu že dajemo možnost v ožjem krogu kandidatov, ima podobno težavo, predvsem pa so tukaj tudi zelo bogate pogodbe z nekaterimi igralci, ki tega denarja verjetno niso vredni, in to situacijo bo tudi Pat Riley zelo težko rešil. Houston, Philadelphia in Boston imajo kadrovsko zagotovo najbolj privlačno ponudbo, sploh Philly, ki igra na Vzhodu. Boston je v Jamesovi karieri redno predstavljal velikega rivala, zatorej odhod k Celticsom ni najbolj verjeten. Obenem Philly in Houston že zagotavljata prisotnost zvezdniškega kadra. Cleveland v tem segmentu nima ravno najboljšega izhodišča, kar bi tudi glede na Jamesove izkušnje lahko predstavljalo težavo.

Če povzamemo, v vseh kategorijah imajo največ možnosti Los Angeles Lakersi. Takoj za tem je Cleveland. Ne glede na odločitev, ki jo bo James napovedano razkril že v naslednjih nekaj dneh, bo njegov delodajalec verjetno moral že pred tem pokazati sposobnost privabiti najboljše in Jamesu ponuditi ogrodje ekipe, s katero bo James želel igrati. Zato čudi, da je George že nekaj sekund po začetku tržnice relativno “enostavno” podpisal za OKC in se z Lakersi ni niti pogovarjal. Bojda so se zaustavili tudi še pred nekaj dnevi zelo agresivni pogovori o prestopu Leonarda. Zaenkrat torej Lakersom vendarle ne uspeva tisto, na kar so bržkone računali v idealnem scenariju. Zdaj naj bi bil na vrsti Demarcus Cousins, ki se bo napovedano sestal s Pelikani in Lakersi. Za tem največjih imen počasi zmanjkuje.

Jasno je, da Jamesa zanima le naslov prvaka, tega pa ne bo iskal s kopico mladih “nedokazanih” košarkarjev v razvoju. Ali pa nas bo vendarle presenetil? Včeraj je pristal v Los Angelesu. Dopustniško ali za veliko dlje? To ostaja vprašanje.

Kategorije

X