Večina ekip onkraj Atlantika je prečkala mejo polovice tekem rednega dela sezone in bolj, ko se približujemo odmoru za tekmo zvezd in obenem t.i. »trade deadlineu«, lepše obrise vsake ekipe in morebitnih udeležencev končnice dobivamo.

Med tiste, ki so zagotovo zaznamovali prvo polovico sezone, lahko brez slabe vesti štejemo Luko Dončića, ki se bo z nekaj sreče in predvsem naklonjenosti trenerjev in ameriških medijev lahko pomeril tudi na glavni tekmi zvezd v Charlottu. Če smo bili v prvi četrtini sezone priča pravemu »divjemu zahodu«, so se stvari v zadnjem času nekoliko konsolidirale.

Pri nas lahko dobite dres Luke Dončića za odrasle ali kot del otroškega kompleta.

Sacramento, Dallas, Memphis, LA Clippers, tudi New Orleans, ki so bili nevarni za mesta v končnici, so se nekoliko spustili po lestvici. Lahko bi rekli tudi, da na realna tla, vsaj na papirju. Njihov padec je spremljal vzpon Houstona, Utaha, San Antonia. V tem trenutku na zahodu vse skupaj izgleda bolj tako, kot smo pričakovali pred začetkom letošnje sezone. Še največje presenečenje ostaja Denver na čelu z Nikolo Jokićem, in pa OKC, ki je z izjemnim Paulom Georgom in čvrsto obrambo s svojim izkupičkom do tega trenutka bržkone presenetila marsikoga.

Paul George, Oklahoma City Thunder

Če vzamemo v obzir, da veliko najboljših igralcev in predvsem izkušenejših ekip po All-Star premoru prestavi v prestavo višje, se lahko nadejamo zanimive končnice sezone, ko ne bomo spremljali le boja za vstop v končnico temveč tudi boj za najvišja štiri mesta, ki v končnici prinašajo pomembno prednost domačega igrišča. Obrise tega vidimo predvsem v igri Jamesa Hardna, ki je z neverjetnim nizom tekem, v katerih je presegel mejo 30 točk, igro Houstona vzel na svoja pleča in poskrbel, da nasprotniki znova razmišljajo o Raketah kot nevarnemu nasprotniku. Nestrpno se pričakuje tudi povratek LeBrona Jamesa, ki ga Lakersi krvavo potrebujejo, in James bo zagotovo v drugi polovici sezone pokazal, zakaj njegove ekipe nikoli ne smemo odpisati. Zahod bo tako še naprej divji – ne samo v smislu lova na končnico temveč tudi lova za najvišjimi mesti in prednostjo domačega igrišča.

V vzhodni konferenci medtem vsaj na prvi pogled vlada veliko bolj mirno stanje. Boston velja za nekoliko negativno presenečenje in je trenutno šele na petem mestu. Zelo nadarjena ekipa, ki je lani Jamesa in njegov Cleveland spravila na rob izločitve v finalu vzhoda, bo po vsej verjetnosti v drugi polovici sezone stopila na plin in pokazala zobe. Morda ne sicer za uvrstitev na najvišje mesto po rednem delu, zagotovo pa v Bostonu računajo na prednost domačega igrišča v prvem krogu končnice.

Kyrie Irving, Boston Celtics

Vrh vzhoda vsaj za zdaj tvorita Milwaukee in Toronto. Ekipi, ki smo ju sicer pričakovali pri vrhu, kljub temu pa s svojo dominantnostjo veljata za pozitivno presenečenje. Milwaukee je pod vodstvom Mika Budenholzerja v igro vnesel prepotrebno mirnost in stabilnost, ki dopolnjuje pogosto nadnaravne poteze Giannisa Antetokounmpa, enega glavnih kandidatov za naziv MVP rednega dela sezone. Toronto pa je povzročil kar nekaj dvigov obrvi z zelo hitro vključitvijo in asimilacijo Kawhija Leonarda, ki je po fiasku v San Antoniu znova našel svojo sredino, v kateri si želi pokazati svoj razkošen talent. Kljub temu še vedno ostaja veliko vprašanje, ali bo Leonard tudi po sezoni ostal v Kanadi? Veliko bo odvisnega tudi od rezultata v končnici.

Giannis Antetokounmpo, Milwaukee Bucks

Philadelphia v svojem vrtiljaku uspeha in drame še naprej išče zmagovalno formulo. Tudi za oceno prihoda Jimmyja Butlerja bomo morali še nekoliko počakati. Indiana igra zelo dobro in lahko premaga vsakogar, kar zaokrožuje peterico ekip, ki izstopajo. Sledijo Miami, Brooklyn, Charlotte, Detroit, morda lahko v to skupino počasi štejemo tudi Washington, ki se bodo borili za preostala tri mesta v končnici. Medtem ko Miami še vedno čaka na povratek Gorana Dragića, je mesto organizatorja igre presenetljivo dobro zasedel Justice Winslow. Miami je dobil novo razsežnost, še vedno pa mora najti konstantnost v svoji igri.

Obe konferenci obetata zelo napet drugi del sezone in kasneje končnico, saj vsaj po trenutnih rezultatih (čeprav bo temu bržkone drugače v končnici) ne izstopa niti Golden State. Liga že nekaj let ni bila tako izenačena in to je dober znak pred nadaljevanjem. V njem bomo poleg končne razvrstitve v vsaki konferenci iskali tudi odgovore na vprašanja kadrovanja glavnih kandidatov za naslov prvaka, osvajanje naziva najkoristnejšega igralca, najboljšega strelca lige in ostalih individualnih nagrad. Zanimivo bo!