Resnično, kdo bi rekel, da bo deček, ki je bil leta 1978 rojen v Philadelphii, a se je že pri šestih letih preselil v Italijo zaradi očetovega dela, dosegel tako veliko? Kdo bi si mislil, da bo kljub svoji ljubezni do nogometa in AC Milana postal eden največjih košarkarjev doslej? Kdo bi si upal sanjati o slavi, čeprav se je v ZDA vrnil šele pri 13 letih in šele takrat začel trenirati po ameriškem košarkarskem sistemu?

To je Kobe Bryant, seveda! Ta ikona lige NBA je znana po svoji neumorni in neomajni mentaliteti, k čemur so zagotovo pripomogle te specifične izkušnje v otroštvu. Pomagalo je tudi, da je tudi njegov oče Joe “Jellybean” Bryant igral v NBA, ki je s 76ersi enkrat prišel celo do finala, ki so ga sicer nato izgubili proti Portlandu. V resnici je bila relokacija očetove službe močno povezana s košarko, saj je Joe po NBA-ju kariero nadaljeval v prvi in ​​drugi italijanski ligi. Da bi bil vpliv košarke na življenje mladega Kobeja še večji, je poskrbel njegov dedek, ki mu je v Italijo pošiljal posnetke tekem njegove priljubljene ekipe, LA Lakersov. Kobe se je že takrat močno osredotočal na vsako podrobnost najlepše igre, posnetkov pa ni samo pogledal, ampak jih je gledal znova in znova in jih natančno preučeval.

Ko se je vrnil v ZDA, je hitro postal košarkarski zvezdnik v srednješolski ligi, ko je igral za srednjo šolo Lower Merion v predmestju Philadelphie. Že v prvem letniku je začenjal tekme kot del prve (varsity) ekipe, v zadnjem letniku pa jih je z nerealnim povprečjem 30,8 točke, 12 skokov, 6,5 podaje, 4 ukradene žoge in 3,8 blokade na tekmo pripeljal do naslova prvaka Pensilvanije. Seveda je pobral tudi vrsto državnih nagrad in priznanj za najboljše srednješolske igralce, opazile so ga nekatere izmed najboljših univerz, ki so si ga želeli v svojem dresu, ampak … verjetno veste, da je Kobe sprejel drzno odločitev in se neposredno prijavil na NBA izbor. Še več, postal je prvi bek v zgodovini, ki je v ligo prišel takoj po koncu srednje šole! Čeprav so ga leta 1996 izbrali Hornetsi, je Bryant v njihovih barvah dobil le kapo s šiltom, ki jih novincem delijo na NBA Draftu. Vztrajal je na tem, da hoče igrati za svoje priljubljene LA Lakerse, predlog pa je skoraj padel v vodo, saj je Vlade Divac, s katerim naj bi bil Kobe »tradan« zagrozil, da se bo prej upokojil kot pa da zapusti Los Angeles.

Kljub temu je bil »trade« na koncu uspešno izpeljan in velika kariera igralca številke 8 v zlatem dresu Lakersov se je lahko začela. Čeprav njegova prva sezona ni bila spektakularna, kar se tiče njegove statistike, je vsekakor naredil spektakel z nastopom na Slam Dunk Contestu:

V naslednjih sezonah je pridobival vse več minut na tekmo in o njem se je začelo govoriti kot o elitnem igralcu. Kasneje se mu je v ekipi pridružil Shaquille O’Neal, Showtime se je vrnil v Los Angeles in Lakersi so tako osvojili 3 naslove zapored. Ta impresivni niz pa so zaključile precej posebne okoliščine, čeprav so leta 2004 še igrali v finalu. Po tem je Shaq zapustil moštvo, Kobe je zgradil morda najpomembnejši del svoje kariere, postal je nesporni vodja ekipe. Del te nove vloge simbolizira tudi sprememba številke na dresu (namesto 8 je izbral 24). Čeprav se je tudi njegov naslednji nastop v finalu leta 2008 končal s porazom, je v letih 2009 in 2010 zanj nadoknadil z osvojitvijo naslova NBA. Na veliko žalost njegovih množičnih navijačev, je bil to njegov zadnji finale, čeprav je imel do konca kariere leta 2016 še tri sezone, kjer se je uvrstil v končnico.

Po kronološkem pregledu potrebujemo poseben razdelek o vseh rekordih in dosežkih človeka, ki se ga je prijel vzdevek Black Mamba. Inspiracijo zanj je dobil v filmu Kill Bill, nato pa tudi sam posnel in film/reklamo z Robertom Rodriguezom:

Toda nazaj k rekordom:

  • 5 × NBA prvak (2000–2002, 2009, 2010)
  • 2x olimpijsko zlato (2008, 20012)
  • 2 × MVP finala (2009, 2010)
  • MVP rednega dela lige NBA (2008)
  • 18 × All-Star nastopov (1998, 2000–2016)
  • 4 × NBA All-Star MVP (2002, 2007, 2009, 2011)
  • 15 × izbor v All-NBA prvo peterko
  • 12 × izbor v All-NBA obrambno prvo peterko
  • 2 × najboljši strelec lige (2006, 2007)
  • Najboljši LA Lakers strelec vseh časov
  • Največ odigranih sezon za LA Lakers (20)
  • 81 košev v eni tekmi (le Wilt Chamberlain jih je dosegel več – 100)
  • Dobitnik oskarja v kategoriji kratkih animiranih filmov za Dear Basketball

Seznam se še nadaljuje in lahko mu dodate svoje najljubše uspehe velikega Bryanta, za nas v Grosbasketu pa je vedno jasen znak odličnosti, da se njihove superge izdelujejo in prodajajo tudi po njegovi končani karieri, kar je resnično posebno priznanje in dokaz, koliko oboževalcev ga spoštuje.

Svoj rekord 81 točk na tekmo je dosegel v svojih Nike Kobe I Protro.

Vsakemu košarkarju svetujemo, da si vzame čas za ogled posnetkov Mambe, saj se lahko iz njegovih atraktivnih potez veliko nauči.