Za nami je najbolj zvezdniški konec tedna v NBA sezoni, ekipe so močno zakorakale v drugo polovico sezone in pred nami je čas, ko bo treba pokazati vso znanje. Poleg boja za končnico pa bosta zadnja dva meseca rednega dela sezone ponudila tudi odgovor o prejemnikih oziroma bolje rečeno glavnih kandidatih za najboljše posameznike. In kdo bo na koncu domov odnesel najbolj prestižno individualno nagrado?

Zaenkrat v pogovoru za MVP omizjem sedijo trije košarkarji – lanski zmagovalec James Harden, Grški čudež Giannis Antetokounmpo in morda najboljši »two-way« igralec v NBA Paul George. Vsak ima seveda svoje razloge, zakaj mu pripada laskavi naziv najboljšega. Poglejmo kakšni so razlogi za izbor kateregakoli izmed njih.

Giannis Antetokounmpo je od omenjenih najboljše začel sezono. Je najboljši igralec v najboljši ekipi vzhoda. Milwaukee je presenetil marsikoga, deluje zelo kakovostno in za razliko od prejšnjih let v drugi polovici sezone ne kaže znakov upočasnjevanja. Antetokounmpo v povprečju dosega 27 točk, skoraj 13 skokov in 6 asistenc na tekmo. Kljub še vedno ne konstantnemu metu z razdalje, sam meni, da ga nihče ne more ustaviti, kot je dejal v enem od intervjujev pred All Star vikendom. Poraja pa se vprašanje, če lahko v takšnem ritmu nadaljuje do konca sezone in pa, če lahko svoje številke še nadgradi oziroma v kateri od tekem eksplodira s 40, 50 ali več točkami. Vsi vemo, da v ZDA obožujejo takšne zgodbe.

Giannis Antetokounmpo.

In ravno igra številk kaže v smeri Jamesa Hardna. Ta je po slabšem začetku sezone v zadnjih 31 tekmah dobesedno nezaustavljiv. V tem času nikoli ni dosegel manj kot 30 točk, njegov Houston se je na zahodu zasidral na mestih, ki vodijo v končnico. Neverjeten strelski učinek ga je nemudoma vrnil v boj tudi za nagrado MVP, ki jo je prejel že lani. In prav je tako. Čeprav je njegov »step back« še vedno del razprav, osebne napake, piskane nad njim, pa vse prevečkrat mejijo na neslano šalo sodniškega kriterija, ne moremo ugovarjati njegovemu napadalnemu potencialu, ki sodi v sam vrh lige NBA. Če bo niz tekem z doseženimi preko 30 točkami še trajal, potem se tehtnica bržčas nagiba k drugemu zaporednemu MVP naslovu za »bradatega moža«.

James Harden.

Paul George pa se v bitki za nagrado MVP poraja kot najnovejši izzivalec. Njegova igra in igra celotne Oklahome preseneča tako rekoč vsakogar. Paul George je kot kaže našel način, kako biti najboljši ob Russellu Westbrooku. Poleg izjemne igre v napadu, s katero je George  letos v veliki meri zasenčil tudi Westbrooka, ga krasi tudi igra v obrambi. Milo rečeno tega pri MVP kandidatih nismo tako pogosto vajeni. Poleg nagrade MVP si lahko George kaj hitro priigra tudi nagrado za najboljšega obrambnega košarkarja lige. V eni sezoni prejeti obe omenjeni nagradi je doslej uspelo le Michaelu Jordanu in Hakeemu Olajuwonu. Poleg 28 točk, 8 skokov in 4 asistenc George v povprečju na tekmo ukrade 2,3 žoge, kar je največ med vsemi igralci v ligi NBA. Njegova konstantnost, sposobnost zadevanja z razdalje in furiozni zaključki v bližini obroča ter obenem jeklena obramba ga delajo trenutno najboljšega vsestranskega igralca. Kot takšen je razumljivo legitimen izzivalec Antetokounmpu in Hardnu. Od prvega je boljši v napadalni vsestranskosti, od drugega pa je zagotovo veliko boljši pri obrambnih nalogah.

Paul George.

Kdo bo na koncu prejel prestižni naziv bomo videli po koncu sezone, zagotovo pa se bo tudi možnost osvajanja nagrade MVP proti koncu vse bolj vpela v misli omenjene trojice. Iz tega vidika bo zanimivo spremljati tudi, kako bo, če sploh, to vplivalo na igro njihovih ekip.