Končnica v ligi NBA tudi letos privablja ogromno zanimanja, predvsem zaradi spremenjenega razmerja moči. Za mnoge nepričakovano pa enega ključnih in najzanimivejših dvobojev na igrišču predstavlja merjenje moči Damiana Lillarda in Russela Westbrooka.

V »spodnjem domu« slike končnice na zahodu bomo dobili enega od finalistov zahodne konference. Če smo predvidevali, da se bosta v finalu pomerila Golden State in Houston, je bilo že v začetku jasno, da temu ne bo tako. Za prestižno mesto se tako potegujejo Denver, San Antonio, Portland in Oklahoma. Prav slednji so vsaj na papirju pred začetkom predstavljali najbolj verjetnega zmagovalca med omenjenimi štirimi ekipami. Danes slika izgleda drugače. Portland vodi s 3-1, Damian Lillard je na pragu prve dobljene serije po dolgih sušnih letih, Westbrook pa se izpostavlja kot glavni dolžnik na tako rekoč vsaki tekmi.

Da je Portland v serijo prišel kot »underdog« vpliva tudi odsotnost Jusufa Nurkića in dvom v igro še nedolgo poškodovanega CJ McColuma. Blazersi so kljub temu dokazali, da gre za homogeno ekipo, ki dokazuje, da skupaj zmorejo več, medtem ko se OKC obrača na individualno kakovost Georga in Westbrooka, njihova igra pa se v primerjavi z rednim delom končnice ni kaj prida spremenila. In ravno to, nepripravljenost na prilagajanje nasprotniku, igranje »na silo« in nenazadnje dnevna nerazpoloženost najboljših košarkarjev, je botrovalo, da je Portland brez večjih težav zmagal na prvih dveh tekmah. Ko se je že zdelo, da bo OKC po dobljeni tretji tekmi rezultat poravnala, je Lillard s soigralci poskrbel, da ima nocoj Portland prvo zaključno žogico v domačem Moda Centru.

Glede na prikazano je jasno, da Lillard v tem trenutku presega sposobnosti Russela Westbrooka v vlogi organiziranja igre in igranja na način, da njegova ekipa na koncu zmaga. S tem se je prebil v samo elito, če že ni bilo dovolj tretje mesto Portlanda na zahodu po rednem delu sezone. Russell Westbrook na drugi strani ostaja stroj za doseganje trojnih dvojčkov, a vsaj za zdaj se zdi, da bo pri tem tudi ostalo, kajti obeta se mu vnovičen izpad v prvem krogu končnice, kjer ni dobil serije odkar je moštvo zapustil Kevin Durant.

A potrebno je opozoriti – serije še ni konec, današnja peta tekma lahko momentum v primeru zmage OKC-ja močno zasuka v njihovo prid. V vsakem primeru pa dvoboj Lillard – Westbrook spada med tiste, ki jih imamo v koledarju označene kot »must see«.