Letošnje leto je prav posebno leto, saj Jordan brand praznuje 30 obletnico enega najbolj prepoznavnih superg vseh časov in to so Air Jordan 4 ”Bred”.

Zato so se odločili, da ga bodo izdali z vsemi originalnimi detajli, ki zaznamujejo to legendarno obutev. Air Jordan Retro 4 ”Bred” si je Tinker Hatfield zamislil na podlagi prejšnjega modela AJ3, tako da je spremenil samo nekaj določenih detajlov in je ostal zvest klasiki prejšnjega modela.

Air Jordan Retro 4 ”Bred”

Tako se je odločil, da bo ohranil veliko elementov in sicer:  na petnem delu je ostal logo NIKE AIR, na jeziku je ostala klasika JUMPMAN in pod znakom beseda FLIGHT (polet) v petnem delu je tudi ostala AIR blazinica, kot pri modelu AJ3. Seveda pa se je Tinker odločil za bolj uporaben in funkcionalni pristop pri oblikovanju te legendarne klasike za boljšo uporabnost obutve na igrišču. Odločil se je za dodatne mrežne obloge za boljšo zračnost stopala, ki so sestavljene iz mehke plastike, za tisto obdobje je veljalo kot nova tehnologija zračenja stopala in se ni odločil za klasično usnje. Na ostali površini obutve se je odločil za sintetično usnje imenovano DURABUCK, ki je bila za ta čas cenovno ugodnejša in tudi prijazna do živali. Podplat je sestavljeni iz klasične gume, ki zagotavlja stabilnost pri uporabi obutve. V sprednjem delu podplata pa je dodal še eno malenkost, ki se imenuje stranska ploščica, ta zagotavlja trajnost superge.

Air Jordan Retro 4 ”Bred” z vsemi zgoraj opisanimi elemti.

Ko govorimo o tej legendarni supergi, moramo tudi vedeti, da ne govorimo samo o supergi, ampak tudi o zgodbi, ki jo zaznamuje ta obutev. Če še kdo ne pozna zgodbe o tej obutvi, naj ve, da so se Chichago Bullsi leta 1989 pomerili proti Cleveland Cavaliersih, kjer je Michael Jordan v zadnjih sekundah skočil in vrgel proti košu in odločil zmagovalca serije v prvem krogu končnice z izjemnim metom imenovanim STREL( THE SHOT) in popeljal Chichago v naslednji krog. Na tekmi je dosegel neverjetnih 44 točk in odločilni met za zmago. Ko se je to zgodilo, so se vsi osredotočili na obutev, ki jo je nosil MJ na tekmi in tako je nastala klasika, ki jo mora imeti vsak sneaker head v svoji kolekciji. Istega leta je izšel tudi film DO THE RIGHT THING v režiji priznanega SPIKE LEEJA, obutev smo lahko zasledili tudi v filmu na nogah Buggin Out in klasika je bila rojena.

Sports Illustrated naslovnica o legendarni tekmi.

Izid te legendarne obutve pričakujemo 4.5.2019 z vsemi OG detajli, zato bodite pripravljeni.

Air Jordan Retro 4 ”Bred” zadaj.

Prvi izid te legende je bil leta 1989, drugi izid je bil izdan leta 1999 z vsemi OG detajli kot 10-letje nazaj. Leta 2008 so obutev malo spremenili in na zadnjem delu je bil logo Jumpmana. Leta 2012 je bila 23 obletnica izdaje z Jumpman logotom, tako da se že vsi veselimo vrnitev klasike v svoji prvotni obliki z vsemi detajli iz leta 1989, zato bodite pripravljeni in se vidimo.