Svetovno prvenstvo v ulični košarki Quai 54, ki se na začetku poletja odvija v Parizu, velja za enega izmed najbolj znanih »streetball« turnirjev na svetu, vsekakor pa za največjega v Evropi. Je tudi edini, ki ga sponzorira znamka Jordan.

Slogan »BRING YOUR GAME, NOT YOUR NAME« kaže na to, da je v ospredju dogodka res le košarka in da ni važno, kako znan si, važno je, kaj na igrišču pokažeš. Kljub temu da je tekom let turnir postal neke vrste ulični Roland Garros, kjer se moraš prikazati, če kaj veljaš, in da privablja mnoge znane obraze iz glasbene, filmske in modne scene, je njegova rdeča nit še vedno košarka.

Slogan turnirja: BRING YOUR GAME, NOT YOUR NAME.

Zamisel zanj se je pojavila v glavah Hammadoun Sidibéja in Thibaut de Longevillea , ki sta želela tudi v Evropi postaviti nekakšen spomenik ulični košarki. Ko je Sidibé videl novo zgrajeno igrišče v okrožju Levallois na severozahodnem delu Pariza, je takoj pomislil na newyorški EBC turnir v Rucker parku v Harlemu. Dogodku sta dodala sta še pridih francoske ulične kulture in leta 2003 izpeljala prvi Quai 54. Kljub zelo skromnemu oglaševanju je privabil okrog 1500 ljudi, organizatorja pa ga opisujeta kot velik družinski »block party«.

Naslednje leto so želeli za gledalce pripraviti nekaj še boljšega in ker je imel de Longeville kar nekaj znancev v NYC, mu je uspelo na pariško igrišče zvabiti trikratne zmagovalce EBC turnirja: ekipo Terror Squad, ki jo je pod svojim okriljem zbral raper Fat Joe. Udeležba znanih ameriških prvakov je pritegnila veliko število ljudi, še bolje pa so znali pri promociji izkoristili dejstvo, da zloglasni ekipi v Parizu ni uspelo zmagati, kar kaže na visoko raven košarke, ki se je na Quai 54 igrala že čisto od začetka.

Terror Squad na Quai 54 leta 2004.

V letu 2006 so dosegli nov mejnik, ko je turnir podprla Jordan znamka. Takrat je bila to nepričakovana poteza s strani Jordana, saj so bili kot brand mnogo bolj usmerjeni v performance izdelke in dogodke, pri Quai 54 pa naj bi začutili potencial, da zraste v največji streetball dogodek, in se tako odločili za sponzorstvo. Od takrat naprej se lahko na turnirju družite s športniki, s katerimi znamka sodeluje, vsako leto pa izide tudi »capsule« Quai 54 kolekcija z nekaj kosi obutve in oblačil, ki ne gredo iz mode.

Na dvodnevnem turnirju se pomeri 16 ekip, ki so prestale kvalifikacijske tekme (pet ekip je vedno francoskih). Od znanih NBA košarkarjev, ki so se udeležili turnirja s svojimi ekipami, moramo omeniti Evana Fournierja, ki igra za Orlando Magic, Bismacka Biyomba (Charlotte Hornets) in Borisa Diawa, ki je v ligi igral 14 sezon. Letos z veseljem pričakujemo dolgoletnega člana Phoenix Suns, Leandra Barbosa, ki se bo proti najboljšim »streetballer-jem« pomeril s svojo brazilsko ekipo Streetopia.

Evan Fournier na Quai 54 leta 2017.

Obetamo pa si tudi atraktiven Dunk contest, kjer bo lanskoletni zmagovalec Guy Dupuy aka The Real Frequent Flyer (odriv 150cm) poskušal obraniti naslov. Izzvali ga bodo najboljši »dunkerji«, ki na Quai 54 prihajajo prvič: Jordan Southerland aka Southerland 25 (odriv 115cm), Isaiah Rivera aka Zay (odriv 149cm) in Daniel Kabeya aka Mr Kabeya (odriv 120cm).

Guy Depuy med zabijanjem čez kolesarja.

Druga znana imena iz sveta košarke, ki si bodo letos prišla ogledat spektakel, so še Blake Griffin, Jimmy Butler, Kemba Walker in Maya Moore (štirikratna prvakinja WNBA), udeležbe pa ni še dokončno potrdil Russell Westbrook. V preteklosti so si tekme na pariškem igrišču ogledovali še Ray Allen, Scottie Pippen in Carmelo Anthony. Leta 2015 se je govorilo, da se bo na turnirju oglasil tudi sam Michel Jordan, ravno zaradi te novice pa je prišlo do izgredov in pretepov med neobvladljivo veliko množico, ki se je zbrala, saj je bil vstop na dogodek takrat še brezplačen.

Carmelo Anthony in Scottie Pippen.

Tudi leta 2016 organizatorji niso imeli sreče, saj je bil dogodek odpovedan slabih 72 ur pred začetkom zaradi nezmožnosti zagotavljanja varnosti. Nekaj dni prej se je v Nici na severu Francije namreč zgodil teroristični napad in po celotni državi so veljali poostreni varnostni ukrepi. To dejstvo je razžalostilo lastnike vstopnic predvsem zato, ker bi na turnirju lahko spoznali Black Mambo, Kobeja Bryanta, ki je bil tisto leto napovedan kot posebni gost.

Od leta 2017 je organizacija, varnost in ponudba dogajanja na Quai 54 spet na nadpovprečnem nivoju. Letošnji turnir se bo odvijal 22. in 23. junija na igrišču v neposredni bližini Eifflovega stolpa in glede na to, da je to že 15. turnir po vrsti, si lahko obetamo res nepozabno dogajanje.

Za ogrevanje pred spektaklom, ki bo letos prvič v zgodovini v celoti sneman in prenašan na RMC Sport, pa si na naši spletni strani lahko ogledate nekaj kosov Quai 54 kolekcije, ki je letos našla inspiracijo v afriški kulturi in barvah: zeleni, rumeni, modri in rdeči.

Air Jordan Retro 8 “Quai 54”.