Fant iz New Yorka, ki bi skoraj odšel po očetovih stopinjah in končal v drugem športu – bejzbolu (v srednji šoli ga je prenehal igrati zaradi zloma zapestja), je vse navdušil s svojo eksplozivnostjo, atletskimi sposobnostmi in odločnostjo, ki le redkokdaj spremlja igralce, ki šele vstopajo v NBA ligo.

To je zgodba o Donovanu Mitchellu.

Kar 12 ekip ni uspelo prepoznati priložnosti in je iz rok izpustilo sijajnega beka Louisvilla, preden ga je pod svoje okrilje vzel Jazz – najboljše možno okolje v tem trenutku za ambicioznega mladeniča. Že v poletni ligi je na eni tekmi dal 37 točk in vse je kazalo na to, da je ekipa iz Salt Lake Cityja sprejela sijajno odločitev. Še posebej, ker so ravno tekom poletja ostali brez prve zvezde Gordona Haywarda, ki je odšel v Boston.

Donovan Mitchell na NBA draftu 2017.

Donovan je imel precej počasen začetek v ligi NBA, kjer je pokazal zelo skromen rezultat, saj je zadel komaj vsak četrti strel. Človek bi rekel, da je to za mladega igralca, ki je komaj prišel na največjo košarkarsko sceno, nekaj normalnega, a vse to ga ni niti malo ganilo … kmalu je začel “igrati jazz” ali morda celo “hard rock” na igriščih NBA. Redni del sezone je končal s povprečjem 20.5 točk ter 3.7 skokov in asistenc.

V enakem ritmu je nadaljeval v končnici, kjer je na krilih njegovih fantastičnih predstav Utah izločila favorizirano Oklahomo z daleč bolj izkušenimi igralci.

Mladi igralci, ki jim je bilo dodeljeno svojevrstno breme liderja v rookie sezonah, imajo običajno težave do te mere, da v odločilnih trenutkih naredijo napake in ne dajejo odločilnih strelov, kar pa ni bila praksa pri Mitchellu.

Donovan Mitchell.

Postal je celo prvi rookie po Brendonu Jenningsu (2010), ki je v playoffu na eni tekmi dosegel več kot 30 točk, in prvi celo po Jordanu iz leta 1985, ki je v svojih prvih štirih playoff tekmah dal več kot 110 točk. Pred njima je to naredil le še Jabbar.

Poleg tega je v prvi sezoni, po tem, ko se je Aaron Gordon poškodoval, dobil priložnost, da ga zamenja na tekmovanju All Star v zabijanju, kjer je postal drugi rookie zmagovalec po Zachu LaVineu.

Kar je pri tem zanimivo je to, da niti s takšnimi številkami, niti s takšno igro in niti s takšno zrelostjo ni osvojil nagrade za rookieja leta. Vendar pa se je v preteklem obdobju njegov napredek nadaljeval v vseh pogledih, kar pa je prepoznal adidas, ki se je odločil, da ga bo “počastil” z njegovimi lastnimi signaturnimi supergami!

Donovan Mitchell s svojimi Issue #1.

Adidas DON Issue #1:

Zaradi vzdevka “Spida”, ki ga je dobil predvsem zaradi svojih spektakularnih zabijanj, je uradni naziv prvega colorwaya “Spider-Man” in očitno je, da gre za  nadaljevanje sodelovanja adidasa in Marvela. Na obutvi vidimo rdeče-modre kombinacijo barv, ki so značilne za stripovskega superjunaka. Nadaljevanje povezave s Spider-Manom je tudi odličen logotip, ki stilizira pajka in košarkarsko žogo na jeziku.

Jezik z Sipider-man logotipom.

Še posebej zanimiv je pomen D.O.N-ovega naziva, ki pomeni “Determination Over Negativity” oziroma “odločnost namesto negativnosti”, kar predstavlja odnos in razmišljanje (super)junaka tega teksta.

adidas D.O.N. Issue #1 ”Spider-Man”

Kar pa zadeva specifikacije, tudi te zagotavljajo odlično zgodbo. Mrežasti materiali zgornjega dela superge dajejo občutek lahkotnosti, ki je v srednjem delu ojačana z Bounce tehnologijo za udobnost. Na koncu je tu še “ribja kost” na podplatu, kot odlična točka tega modela, ki ima dobre možnosti, da bo postal uspešen kot Donovan Mitchell.