Skozi zgodovino NBA lige so obstajali različni igralci z zapletenimi priimki, a le malo je bilo tako priljubljenih, kot je danes Antetokounmpo. Na igrišču je smrt za nasprotnike, izven igrišča pa smrt za komentatorje.

A za vsem tem, za vso to masko velikana pa se skriva le Giannis. Človek, ki je v življenju doživel stvari, na katere ne bi niti pomislili, ko ga vidite, kako dominira na košarkarskem igrišču. Zdaj si verjetno lahko privošči vse, kar si zaželi, toda pred tem, ko je živel še v Grčiji, sta imela z bratom ene košarkarske superge. Resnično, izmenjavala sta si en par.

Njegovo življenjska zgodba je dejansko že osnova za filmski scenarij. Rojen je bil leta 1994 v predmestju Aten, po poreklu pa je iz Nigerije. Še posebej zanimivo je dejstvo, da je bil Giannis zaradi posebnih grških zakonov do svojega osemnajstega leta starosti brez državljanstva – ni imel ne grškega, ne nigerijskega. Z brati, ki so se prav tako ukvarjali s košarko, a niso bili niti približno tako uspešni kot on, je na ulicah in plažah prodajal različne stvari – kozarce, ročne ure, kasneje tudi zgoščenke in DVD-je. To je bil način, kako zaslužiti denar zase in za družino, ki je emigrirala iz Afrike. Že od majhnega so imeli radi košarko in so jo igrali takrat, ko niso delali.

Ko je dopolnil 18 let, je podpisal štiriletno pogodbo za Zaragozo, a za špansko ekipo ni nikoli zaigral. Že v decembru 2012 so se veliki klubi, kot sta Efes in Barcelona, podali na “lov za Giannisa”, vendar pa se je on odločil za NBA nabor in leta 2013 so ga Bucksi izbrali kot 13. izbor, prepričani, da je on fant, ki bo vrnil zaspani Milwaukee med najboljše NBA klube.

V prejšnjih letih Bucksi niso bili najbolj uspešni pri svojih izborih na NBA naboru, med njimi je bilo nekaj zgrešenih “pickov”, kot so Yi Jianlian, Joe Alexander itd. Tokrat pa so bili vsi upi položeni na Grka in odločitev se je izkazala za pravilno. Pri neverjetnih 18 letih je vstopil v ligo NBA. Takrat si še nihče ni mislil, da bo postal eden največjih superzvezdnikov današnjega časa, kljub temu da je v njegovi zadnji sezoni v Grčiji ekipa, za katero je igral, padla v tretjo ligo.

Že v drugi sezoni v ligi NBA je podvojil svojo statistiko in s tem namignil, kakšen talent tiči v njem. Od takrat so njegove predstave vsako leto boljše. Odkar je dobil pomembno minutažo v Bucksih, v zadnjih dveh sezonah pa tudi vlogo liderja, je ekipa Milwaukeeja samo enkrat ostala brez uvrstitve v končnico. V prejšnji sezoni so z ekipo dosegli najboljše razmerje med zmagami in porazi v rednem delu sezone, a so v končnici nato izgubil proti kasnejšim prvakom, ekipi Toronto Raptors.

Ko je bil njegov trener Jason Kidd, je Giannis pogosto že od samega začetka tekme igral na “enki”. Njegova čudežna sposobnost in gibanje pa mu omogočata igranje na katerem koli položaju. Je igralec, ki briljira v vseh statistikah: doseženih koših, skokih, asistencah, blokadah in ukradenih žogah. Vedno je korak hitrejši od nasprotnika.

Ko je leta 2013 prišel v NBA ligo, fizično šibak Grk ni nikogar impresioniral s svojim videzom. Dolge roke in izredno majhna mišična masa ponavadi ne zagotavljata velikih uspehov. A sčasoma so ga njegove predstave na igrišču vseeno uvrstile med največje zvezdnike lige, zaradi svojega neutrudnega dela v telovadnici pa je dobil vzdevek “Greek Freak”.

Iz sezone v sezono je bil njegov napredek preprosto neverjeten, to pa so prepoznali v Milwaukeeju in mu dali “max” pogodbo. To jim je vrnil z predstavami, zaradi katerih je postal tudiprvi Grk, ki je zaigral na tekmi All-star. Tisto sezono je v ekipi Bucksov vodil v petih najpomembnejših statistikah (točke, skoki, asistence, ukradene žoge in blokade) in to pri rosnih 21 letih! S tem dosežkom se je vpisal med legendarne igralce, ki so to dosegli pred njim, to so: Dave Cowens (1977-78), Scottie Pippen (1994-95), Kevin Garnett (2002-03) in LeBron James (2008-09). V tisti sezoni je osvojil naslov igralca, ki je med sezono najbolj napredoval.

Nike Zoom Freak 1 “Total Orange”

Kako veliko vlogo ima v NBA ligi, govori tudi odločitev znamke Nike, da bodo zanj naredil posebno linijo superg Nike Zoom Freak 1, ki jih že lahko najdete v naši ponudbi. Poleg tega pa je dobil tudi veliko čast, da bo na naslovnici priljubljene video igre NBA 2k19.

Nike Zoom Freak 1 “Black/White”

Še ena posebna zanimivost je ta, da je veliki Kobe “navohal”, o kakšnem igralcu je govora, ter Giannisu že dve leti nazaj postavil izziv, naj postane MVP NBA lige. Grk je sprejel izziv in ga 25. junija 2019 tudi uradno izpolnil! Kobejeva čestitka je prišla v obliki še enega izziva – to je seveda osvajanje naslova prvaka NBA. Nekako mislimo, da bo Antetokounmpo s svojo vztrajnostjo izpolnil tudi ta izziv.