Karte v ligi NBA so premešane kot že dolgo ne. Poletje 2019 si bomo bržčas zapomnili kot eno najbolj burnih v zgodovini lige. Čeprav je sezona oddaljena še tri mesece, pa lahko že zdaj ocenjujemo, kdo je poskrbel za najboljše izhodišče pred sezono.

Sledi lestvica 10 ekip, ki so glede na izhodišče po koncu lanske sezone, apetite in ostale okoliščine opravile najboljše delo na poletni tržnici:

Photo: Gettyimages

1 LA Clippers

Najbolj nestrpno smo čakali na odločitev Kawhija Leonarda. Med snubci je izbral Clipperse, poleg tega je bil glavni razlog za prihod Paula Georga in s tem poskrbel, da bomo spremljali pravo »Bitko za Los Angeles«. Jerry West je medtem tudi obnovil pogodbo Louja Williamsa in poskrbel, da imajo Clippersi eno najboljših ekip v ligi ter obrambo, ki lahko »zaklene« kogarkoli. In »obramba zmaguje prvenstva«, se spomnite? Clippersi so nemudoma prišli v ožji krog favoritov za osvojitev naslova, zato jih uvrščamo na prvo mesto po uspešnosti pri trgovanju.

Photo: Heat Nation

2 LA Lakers

Saga »Anthony Davis« se je vlekla kot ponedeljek in sena koncu iztekla po pričakovanjih. LeBron James je dobil želenega soigralca, obenem so Lakersi podpisali kopico igralcev, ki bodo dopolnjevali omenjena superzvezdnika. Med njimi je tudi na rob odrinjeni in pri mnogih klubih nezaželeni Demarcus Cousins. Ob zatonu Golden Stata so Lakersi, vsaj na papirju, drugi favoriti zahoda. Pričakovati gre še nekaj menjav med sezono, vse je seveda odvisno od poteka prve polovice sezone. V vsakem primeru pa Lakersi z novo zasedbo ciljajo najvišje.

Photo: ESPN

3 Brooklyn Nets

Na tretjem mestu so bolj zaradi potenciala kot realnih možnosti za osvojitev naslova že v prihajajoči sezoni. Združitev Duranta in Irvinga je velik uspeh, sploh glede na ostale konkurente v lovu na oba superzvezdnika. Durant bo prihodnjo sezono izpustil, zato bo zanimivo videti, kako daleč lahko ekipo spravi Irving. Kakorkoli že, Brooklyn bo v naslednjih sezonah redno omenjan kot pretendent za najvišja mesta in za to si zaslužijo mesto med najboljšimi po opravljenem poletnem delu.

4 Utah Jazz

Mike Conley in Bojan Bogdanović nista najbolj odmevni okrepitvi, a kaj hitro se lahko izkažeta za ključni. Utah ima na papirju izjemno homogeno ekipo, izvrstno mešanico izkušenj in mladosti, napada in obrambe ter veliko željo po uspehu v končnici. Če bo Mitchell še nadaljeval svoj vzpon, lahko z Gobertom in Bogdanovićem, s Conleyevimi izkušnjami, Jeffom Greenom in ostalimi izzovejo prav vsakega nasprotnika. S poletnimi potezami so naredili korak naprej, okrepili moštvo in ga dopolnili na ključnih položajih. Upravičeno bomo od Utaha pričakovali velike stvari.

5 New Orleans Pelicans

Izjemno delo Davida Griffina – odhod Anthonyja Davisa ne izgleda kot izguba, temveč kot takojšen preporod ekipe, ki bo s svojo mladostjo in poletnostjo zelo privlačna za spremljanje. Zion Williamson je nov zvezdnik Pelikanov, četa igralcev iz Lakersov mora poiskati svoje nove vloge, zagotovo jim bo koristilo tudi manj pritiskov in medijskega interesa. Prihod ostrostrelca J.J. Reddicka in Dericka Favorsa pod koš zagotavlja pomembno stabilnost in izkušnje. Škoda za odhod Juliusa Randla, a vsega tudi ne morejo imeti … V enem poletju je Griffin tako rekoč prenovil ekipo, s katero lahko zdaj odkrito računa na dobre predstave in poln Smoothie King Center ter pozitivno gleda v prihodnost, z nekaj sreče morda celo končnico. Naloga Davida Griffina je bila zagotovo veliko težja od nalog številnih ostalih GM-ov, zatorej so Pelikani na našem seznamu višje od nekaterih očitnih kandidatov za osvajanje naslova v prihodnji sezoni.

Photo: nba.com

6 Milwaukee Bucks in Philadelphia 76ers

Bucks: Težka odločitev je čakala Milwaukee. Odločili so se za Khrisa Middletona, proste roke pri iskanju novega kluba pa pustili Malcolmu Brogdonu. Kljub temu da je z njegovim prestopom v Indiano pri Bucksih nastal velik manjko, so le-tega solidno zapolnili z Wesom Matthewsom in Kyleom Korverjem. Oba sta nevarna z razdalje, kar je izjemno orožje ob tako rekoč nezaustavljivih prodorih Antetokounmpa. Robin Lopez bo poskrbel za dodatne možnosti pod košem in Milwaukee mora ciljati na nič manj kot uvrstitev v finale. Kljub težkim odločitvam in majhnemu trgu so uspeli zadržati jedro ekipe in ga na ključnih položajih (predvsem na metu za tri) še dodatno okrepiti.

76ers:  Podobno kot Milwaukee se je bila tudi Philadelphia lani v končnici prisiljena ustaviti prehitro. Jasno je bilo, da ne bodo uspeli zadržati vseh ključnih igralcev. Odhod Butlerja so relativno dobro kompenzirali s prihodom Josha Richardsona, medtem ko bodo odhod Reddicka najverjetneje še kako obžalovali. Preseneča prihod Ala Horforda, o katerem bomo sodili po prihodnji sezoni. Kombinacija Horford – Embiid v eri hitre košarke po mojem menju ne obeta veliko. Poleg tega se gre vprašati, kdo bo poleg Harrisa metal in tudi zadeval za tri? Ker trenutno ocenjujemo poletno poslovanje, si Elton Brand kot GM zasluži uvrstitev na lestvico najuspešnejših, ker je moral potegniti nekaj zahtevnih potez, zagotovil o delovanju trenutne ekipe pa nikakor ni.

7 Denver Nuggets

Dober posel je lahko tudi, če ekipa ne naredi nič (posebnega/odmevnega). V prihodnji sezoni bo Denver leto starejši, leto izkušenejši, še bolj uigran. Košarkarji se med seboj poznajo, skupaj igrajo več let, lani so dokazali, da lahko izzivajo najboljše, kar jim vliva dodatno samozavest. Ko se bo večina ekip uigravala in iskala kemijo, bo Denver le nadgrajeval lani ustvarjeno igro. In ta je bila celoten redni del sezone in delno tudi v končnici na zelo visoki ravni.

Photo: Heat Nation

8 Miami Heat

»Miami nima možnosti, nima razpoložljivih sredstev, ima preveč visokih pogodb,« smo lahko pogosto slišali pred začetkom poletne tržnice. A Pat Riley je v klub znova pripeljal zvezdnika. Jimmy Butler pooseblja optimizem in vznemirjenje na Floridi še pred začetkom nove sezone. Miami z njim odkrito računa na končnico, ima obraz ekipe in jasnega prvega igralca, ki se znajde tako v napadu kot obrambi. Kultura ekipe Miamija bo nekoliko pomirila njegov ego in situacije, kot smo jim bili priča v pretekli sezoni. Skupaj z mladimi soigralci, Dragićem in pa Spoelstro na klopi lahko Miami zagotovo pride v končnico, česar si po neuspehu v minuli sezoni in odhodu Dwyane Wada ter možni »krizi identitete«, ki se je kazala že letos, ne bi upal napovedati.

Photo: NBC Sports

9 Golden State Warriors

Težak poraz v finalu, poškodovani košarkarji in iztek pogodb Durantu in Thompsonu. Nič kaj rožnat začetek poletja, ki pa so ga vendarle pri Warriorsih izkoristili bolje od pričakovanj. Podaljšanje sodelovanja s Thompsonom je bila osnova, prihod D’Angella Russella pa je povzročil dvig marsikatere obrvi. A to je pomenilo, da so v zameno za Kevina Duranta dejansko v klub sprejeli novega zvezdnika. Kakšna bo prihodnost Russella je seveda vprašanje, v vsakem primeru pa je bolje imeti še enega zvezdnika in žeton v morebitnih menjavah kot ostati brez Duranta oziroma v zameno zanj dobiti nič. Jasna črna pika pri poslovanju Warriorsov je odhod Andreja Igoudale. Kaj hitro bodo lahko to obžalovali.

10 Houston Rockets in Boston Celtics

Rockets: Začelo se je z napovedmi o popolni menjavi članov začetne peterke, izmed katerih je bil pred odhodom varen le James Harden. Na koncu je prišlo le do »manjše« spremembe, ki pa je dvignila ogromno prahu. Prihoda Russella Westbrooka si ni predstavljal, kaj šele napovedal, nihče. Z obdržanim ogrodjem in prihodom Westbrooka namesto Chrisa Paula je Houston prejel novo dozo energije in zagona. Kljub temu da bo porota o uspešnosti in smiselnosti združitve dveh na žogi dominantnih igralcev v Westbrooku in Hardnu še odločala, je jasno, da so Rocketsi na papirju ostali v ožjem boju za vrh konference.

Celtics: Kyrie Irving je preteklost in glede na obilico težav se zdi, kot da nikoli niti ni bil v Bostonu, saj tam ni pustil posebnega pečata. Njegov naslednik je Kemba Walker, kar je bilo pričakovano. Ne smemo pozabiti, da je Boston zapustil tudi veteran Al Horford in okrepil Philadelphio, ki je neposredni konkurent na vzhodu. Namesto njega je v klubu Enes Kanter, ki pa se vendarle ne zdi enakovredna menjava. Od Celticsov smo to poletje potiho pričakovali več. Boston vsekakor ostaja v boju za vrh vzhoda, morda najpomembnejša poteza pa je bilo zadržanje Jaysona Tatuma, ki pa bo to moral še dokazati na parketu v prihodnji sezoni.

***

Žal na seznamu ni Dallasa, od katerega smo vsekakor pričakovali več. Moštva bodo morala na parketu pokazati svoje znanje, že zdaj pa je jasno, da bomo spremljali eno najbolj zanimivih in razburljivih NBA sezon v zadnjem času. V naslednjih zapisih si bomo bližje pogledali glavne favorite v obeh konferencah in razmišljali o tem, kako daleč lahko pridejo najboljši.

Ob vsem dogajanju, ki je preplavilo ligo takoj po koncu finala, še opomnik, da slučajno ne pozabite, ker res ne bi bilo pošteno – Toronto je aktualni prvak lige NBA.