Ponosni smo, da smo v ponudbo dodali še en segment adidas obutve, in sicer adidas Originals linijo, obutev za prosti čas, ki je bila rojena v prejšnjem stoletju. V Grosbasketu boste lahko dobili modele, ki so bili sprva oblikovani za košarkarske parkete, kasneje pa so jih posvojile ulice. Čeprav si je danes težko predstavljati igranje košarke v teh modelih, pa ostajajo priljubljeni med ljubitelji uličnega stila.

Prvi v naši ponudbi je adidas Americana Low, eden izmed prvih modelov košarkarskih superg z zgornjim delom iz zračnega in lahkega luknjičastega mesh materiala, ki je leta 1971 navdušil igralce. Zelo organsko je postal uradni model ameriške lige ABA (American Basketball Association), ki je obstajala od 1967 do 1976 in se kasneje združila z ligo NBA. Tako barve kot ime superge so navdihnile ZDA, prvotno pa so bile izdane v visoki in nizki različici.

Adidas Americana Low kot uradni model ameriške lige ABA (1971)

Eden izmed najbolj znanih igralcev, ki jih je nosil, je bil legendarni Julius Erving oz. Dr. J. Ponovno izdajo so prvič doživele leta 2003, danes pa lahko pri nas zbiraš med 4 različnimi colorwayi.

adidas Americana Low ”Collegiate Royal/Scarlet”
adidas Americana Low ”Chalk White/Cloud White”

Drugi izredno prilljubljen model iz Originals kolekcije je adidas Top Ten Hi. Prvič  so na trg prišle leta 1979, pri njihovem oblikovanju pa je pomagal tudi Rick Barry, igralec z zelo nenavadnim načinom izvajanja prostih metov, ki pa je kariero končal z odličnim povprečjem prostih metov .900 in bil kasneje razglašen za enega izmed 50 najboljših igralcev vseh časov.

Adidas jih je namenil ne le enemu igralcu, ampak naj bi bilo zasnovani za deset najboljših tistega časa. No, »najboljših«. Tistega leta sta namreč le dva izmed njih zaigrala na All Star tekmi, kljub temu pa se jih je ime prijelo in ljudje so jih oboževali. Najbolj revolucionarni karakteristiki tega modela sta bili podložen jezik in vzorec ribje kosti na podplatu, ki se še dandanes uporablja pri košarkarskih supergah. Hitro so prerasle košarkarske parkete in posvojile so jih mestne ulice, še posebno ameriško mesto Detroit, kjer so Top Tenke na nek način predstavljale statusni simbol in ulični način življenja.

adidas Top Ten Hi ”Collegiate Green”
adidas Top Ten Hi ”White”

Adidas jih je oživel ob njihovi 35. obletnici, leta 2014, letos pa praznujemo že njihov 40. rojstni dan! Več o adidas Top Ten lahko prebereš tudi tukaj.

Tretja adidasova košarkarska superga, ki je letos doživela ponovno rojstvo, pa je adidas Rivalry Low. Prvič so bile predstavljene leta 1986 kot signature obutev košarkarja Patricka Ewinga, ki je kasneje ustanovil svojo znamko superg, obstajali pa so v visoki in nizki različici.

Eric Emanuel x adidas Rivalry Hi, photo: sneakerbardetroit.com

Leta 2019 se je adidas povezal z ameriškim oblikovalcem Ericom Emanuelom, s katerim so ustvarili kar nekaj zelo posebnih colorwayev, najbolj odmeven pa je bil adidas Rivalry Hi »Knicks«, ki se poklanja originalnemu modelu in neverjetno Ewingovo kariero v Knicksih. Superga z oranžno-modrimi detajli je bila omejena na 1986 parov.

adidas Rivalry Hi “Knicks”, photo: hypebeast.com

Pri nas pa si oglejte vse colorwaye adidas Rivalry Low in jih nosite tako, kot so jih Beastie Boys v 80-ih!

Beastie Boys wearing adidas Originals, photo: Brian Rasic/Getty Images
adidas Rivalry Low ”Cloud White/Active Gold”
adidas Rivalry Low ”Cloud White/Scarlet”

Več o supergah pa si lahko ogledaš tudi v spodnjem videu!