Poletje 1986, Trst. Jordan po zaključku rookie sezone v NBA, ki jo je zaključil kot novinec leta s povprečno 28.2 točkami, 6.5 skoki in 5.9 asistencami na tekmo, sodeluje na predstavitveni tekmi, ki organizira Nike.

Prvo polovico igra v dresu ekipe Stefanel Trieste, ki so takrat nosili oranžno-belo-črne drese, drugo pa pomaga ekipi Juve Caserta. Za gledalce pripravi noro predstavo, skače, zabija, doseže kar 30 točk, do vrhunca večera pa pride, ko gospod Air Jordan v pošastnem dvokoraku skoči čez branilca, ostane kako sekundo v zraku in nato zabije žogo skozi obroč s tako silo, da se steklo table razleti na tisoče koščkov. In ta trenutek se v zgodovino zapiše kot eden prelomnih za košarko in za košarkarske superge.

Skoraj točno 30 let kasneje, leta 2015, Jordan izda prvi model pod imenom »Shattered Backboard«, ki je podoben originalnim Black Toe, le da rdečo zamenja živo oranžna. Na notranjih podplatih je narisano zlomljeno steklo. Ljudje ponorijo. Zaradi kombinacije zgodbe, zelo omejenih količin, živih barv in visoko kakovostnega usnja se superge razprodajo v trenutku. Danes se na sivem trgu prodajajo tudi za 1.200 EUR.

 

Air Jordan 1 “Shattered Backboard”

Ko so naslednje leto napovedali nov colorway »Reverse Shattered Backboard« (tudi »Shattered Backboard 2.0« in »Shattered Backboard Away«), je bilo jasno, da bo tudi ta model noro popularen. Tokrat so posnemali barvno razporeditev Chicago in spet je oranžna zamenjala rdečo, usnje pa je bilo videti še boljše. Danes vrednost teh na sivem trgu dosega do 800 EUR.

Air Jordan 1 “Reverse Shattered Backboard”

Zanimiva pa je tudi zgodba Italijana Andree Canzianija, lastnika trgovine s supergami v Milanu, ki je leta 2016 kupil Jordan 1 »Reverse Shattered Backboard« s tovarniško napako in jo spremenil v atrakcijo. Notranja kljukica leve superge je namreč obrnjena na glavo, Canziani pa pravi, da so mu za par ponujali tudi že 125.000 EUR!

Jordan pa s tem noro popularnim colorwayem ni pozabil niti na nežnejši spol. Leta 2018 so pripravili model »Satin Shattered Backboard«, ki je iz polic izginil prav tako hitro kot prejšnja dva in danes dosega resell value do 900 EUR.

Air Jordan 1 “Satin Shattered Backboard”

Letos pa je spet čas za nekaj čisto novega. Tokratna izdaja, ki jo imenujejo »Shattered Backboard 3.0«, bi lahko bila preprosta ponovna izdaja zelo priljubljenih prejšnjih modelov, pa so se vseeno odločili, da spet poskusijo premakniti meje z inovativnostjo v dizajnu. Tokratni 3.0 bo izšel v barvah, ki posnemajo Bred originalni colorway, spet bo oranžna zamenjala rdečo, oblečen pa v lakasto usnje, ki se pod določeno svetlobo lesketa tako kot steklo.

Air Jordan 1 “Shattered Backboard 3.0”

V Grosbasket 3.0 prihajajo 26. oktobra. V popoldanskih urah bomo pripravili in-store raffle, več informacij pa sledi kmalu!