»Protro: združitev profesionalne performance superge in retro releasa.« – Kobe Bryant

Upam, da je povsem jasno, o kom in o kateri supergi bomo pisali danes. Preden pa se spustimo v detajle modela Nike Kobe V Protro, se vrnimo na začetek zgodbe o Kobe V.

Nike Zoom Kobe V so na sceno prišle pred več kot 10 leti, konec leta 2009, in so bile takrat najnižja in najlažja košarkarska superga v zgodovini znamke iz Oregona. Izdali so jih seveda na prošnjo Black Mambe, ki si je želel superge, ki bodo še bolj ustrezale njegovemu slogu igre. Navdih zanje je prišel iz – nogometnih igrišč: »Veliko spremljam nogomet in nenadne gibe, ki jih najboljši nogometaši lahko počnejo v nizki in lahki obutvi. Izzivi za njihove gležnje so podobni tistim, s katerimi se srečujem sam, nikoli pa nikomur ne pride v poštev, da bi nogomet igral v visokih petah,« je takrat dejal Kobe.

Originalne Nike Kobe V. Photo: sneakernews.com

Kar Mamba želi, Mamba dobi in tako se je cela skupina znanstvenikov odpravila na iskanje rešitve, ki bo to vizijo uresničila. Najprej so za superge postavili trdne temelje, nato so dodali nekaj najbolj priljubljenih Nike tehnologij (Zoom, Flywire in Phylon) in na koncu še stilske detajle in sčasoma so superge dokazale Kobejevo genialnost in povrzočilo premik k supergam z nižjo silhueto. Pravzaprav so nizke superge postale tako priljubljena in tako normalna izbira med košarkarji, da je v lanski sezoni več kot 100 NBA igralcev nosilo Protro 4 in ta številka se bo zagotovo le še povečala, ko bo parketom zavladal Protro 5.

Zdaj pa se lahko vrnemo v sedanjost in morda pogledamo v prihodnost, da vidimo, kaj lahko pričakujemo pri Protro 5 modelu. Na videz je zelo podoben originalu, vendar so naredili nekaj sprememb, za katere so pri Nike-u menili, da bodo supergo izboljšale. Glede na njihovo sporočilo za javnost jih poenostavljena »konstrukcija« naredi mehkejše in hkrati poveča zaščito in podporo stopal. Medtem ko je imela originalna superga Zoom enoto po dolžini celega stopala, imamo pri Protro 5 povečan Turbo Zoom le pod sprednjim delom stopala. Ker so nekaj podobnega naredili že pri Protro 4, se je ponovno oglasilo kar nekaj kritikov te odločitve, vendar po mojem mnenju ta rešitev deluje zelo dobro in moji prvi vtisi so več kot pozitivni. Na sredini in pod petnim delom je bila dodana mehkejša pena, ki (dokaj dobro) posnema učinek Zoom Air enote.

Izboljšave Nike Kobe V pri Nike Kobe V Protro. Photo: nike.com

Na koncu lahko povem, da nikoli nisem bil (preveč) velik ljubitelj nizkih košarkarskih superg, ampak ta model ima odlične možnosti, da me prepriča v nasprotno.

Pri nas boste lahko Nike Kobe V Retro »Chaos« dobili od 17. januarja naprej!