Čeprav je bila ženska košarka skozi zgodovino vedno na stranskem tiru, smo veseli, da so se v zadnjem času odvili dogodki, ki so zmanjšali to (preveliko) vrzel z moškimi. Vsi vemo, da je doktor James Naismith 21. decembra 1891 izumil košarko, manj pa je znano dejstvo, da je naslednje leto postala prvi ženski ekipni šport.

Seveda so bili ti začetki izjemno zahtevni, saj ženske niso smele nositi oblačil, ki bi razkrivala katerikoli del telesa, razen glave, vratu in prstov. To je že prineslo nekakšno “revolucijo”, saj so košarkarice postale prve športnice, ki so tradicionalne dolge obleke zamenjale s hlačami. V začetnem obdobju so poskusili tudi s spreminjanjem pravil za ženske, ženske so na eni točki igrale 9-na-9, tekma pa je bila razdeljena na tretjine.

Prvo evropsko prvenstvo v košarki za ženske seje odvilo leta 1938 v Rimu, prvo svetovno prvenstvo pa je bilo odigrano leta 1953 v Čilu. Borba žensk za enakost spolov je postopoma pripeljala tudi do tega, da so ženske košarkarice leta 1976 (končno) postale del še olimpijske športne družine. Zanimivo je, da se je nekdanja Jugoslavija udeležila večine teh tekmovanj (razen nekaj najzgodnejših izdaj), na njih pa so nastopile legendarne igralke, kot so Marija Veger, Ruzica Meglaj Rimac ter Razija Mujanović in Koraljka (Korie) Hlede, ki so svoje kariere gradile tudi v ligi WNBA.

Hrvatica Koraljka (Korie) Hlede.

Poseben korak v ženski košarki je bila tudi ustanovitev Women’s National Basketball Association, ki ima vse od ustanovitve leta 1996 vse pomembnejšo in priljubljenejšo vlogo. Še posebej pomembno je bilo, da je imela liga že od samega začetka popolno podporo moške lige NBA. Od začetnih 8 ekip jih danes tekmuje 12, razdeljene so na dve konferenci, vsaka ekipa pa v rednem delu (med junijem in septembrom) odigra 34 tekem. Zanimivo je, da najboljših osem ekip vstopi v končnico – ne glede na to, na kateri konferenci so.
Nekatere največje legende lige in ženske košarke so: Diana Taurasi, Candace Parker, Lisa Leslie, Maya Moore, Cynthia Cooper, Tamika Catchings, Sheryl Swoopes (prva ženska košarkarica s svojim lastnim modelom obutve), Elena Delle Donne, Chamique Holdsclaw, Rebecca Lobo , Teresa Weatherspoon …

Sheryl Swoopes, prva ženska košarkarica s svojim “signature” modelom.

Ena posebej zanimivih igralk, ki jo je potrebno omeniti je seveda tudi Georgeann Wells, ki je kot prva ženska, ki je leta 1984 »zabila« na tekmi s svojo ekipi iz univerze West Virginia. Svojo poklicno kariero je naredila kot članica ekipe Harlem Globetrotters, ki je od sredine 80. let prejšnjega stoletja znana kot velik podpornik ženske košarke.

Druga odlična novica o ligi WNBA je novi kolektivni sporazum CBA, po katerem so najvišje možne plače zrasle za 100.000 dolarjev, tako da lahko največje zvezde zdaj zaslužijo do 215.000 dolarjev na sezono, medtem ko je skupna zgornja meja plač za ekipe poskočila z 996.000 na 1,3 milijona dolarjev. Nedvomno je k ženski košarki veliko prispeval tudi Kobe Bryant, ki je na primer v svojem zadnjem intervjuju za CNN (objavljenem dan pred smrtjo) izpostavil tri že omenjene legendarne košarkarice (Diana Taurasi, Maya Moore, Elena Della Donne) kot igralke, ki bi lahko enakovredno tekmovale v ligi NBA. Seveda je bil tudi odličen mentor in podpornik svoje hčerke Gianne in celotne njene košarkarske ekipe.

Ta zapis je nastal z željo, da navdihne vse košarkarice in jih vzpodbudi, da po svoji športni poti stopajo še bolj pogumno! Mi pa se bomo potrudili, da žensko košarko podpiramo v čim večji meri!