Za ta fenomen sem čisto po naključju izvedel pred nekaj leti, ko se mi je prikazal FB oglas za posebno izdajo časopisa SLAM, ki je bila posvečena le tej državi, ki je doslej nikoli ne bi povezal s košarko. Ne da bi se bolj poglobil v to temo, sem informacijo shranil nekam v podzavest in tam je ostala do nedavnega, ko sem spet zasledil članek časopisa SLAM, ki je poročal o Davidu Hollanderju, profesorju iz univerze v New Yorku (NYU), ki je v kurikulum te »prestižne« univerze uradno vpeljal predmet, ki se imenuje »Kako lahko košarka reši svet«. V duhu pregovora »shoot your shot« sem pobrskal za njegovim emailom in mu napisal sporočilo z zahvalo, da na tak način širi »evangelije« o najlepšem športu na svetu. Odgovora nisem zares pričakoval a čez nekih 5 dni sem ga vseeno dobil. Profesor se mi je zahvalil za podporo in dejal, da se lahko kadarkoli obrnem nanj, če potrebujem pomoč ali nasvet. Med vprašanji, ki sem mu jih poslal in na katera je vsa odgovoril, je bilo tudi vprašanje o fenomenu, ki sem ga omenil v uvodu. Povprašal sem ga o tej državi, kjer je košarka življenje, ljubezen, resnica, pot in vse ostalo. Takoj mi je priporočil knjigo, ki na najboljši možni način predstavlja vse plasti te zgodbe, njen kratek povzetek pa si lahko preberete v nadaljevanju.

Zgodba se začne s pisateljem iz New Yorka, ki ga je tako kot mene ta pojav tako očaral, da je uspel prepričati fulbrightski odbor za štipendiranje, da mu plača potovanje do te države z namenom, da tam opravi temeljito raziskavo.

Takoj po prihodu v prestolnico je spoznal, da ga nobena stvar na svetu ni mogla pripraviti na tak overload košarke. V vsaki ulici je namreč postavljen vsaj en koš, ki ni nujno običajen koš, ampak je sestavljen iz najrazličnejših posameznih kosov, kar dodatno kaže na predanost, inovativnost in noro ljubezen, ki jo imajo prebivalci do tega športa. Bogatejše soseske imajo seveda javna pokrita in osvetljena igrišča, v revnejših pa so se znašli drugače in table in obroče sestavijo iz marsičesa. Še pomembnejše pa je dejstvo, da se na teh koših nenehno igra, med igralci pa vidiš vse od najmlajših do najstarejših, od manj do bolj spretnih, nosijo pa obutev, ki so včasih sposojene ponošene superge igralca iz nasprotne ekipe, ki je prejšnjo igro izgubil in to počiva, ali pa kar japanke, v najslabšem primeru pa igrajo tudi bosi.

Poleg tega, da je vsak dan igral z domačini, pa se je avtor lotil tudi raziskovanja preteklosti. Korenine igre v tej azijski državi segajo v kolonialno dobo zgodnjega 20. stoletja, kar je bilo povezano tudi z ameriškimi poskusi, da bi s pomočjo organiziranega športa vzpostavili red. Zanimivo je, da je bila med več “večjimi” športi košarka v prvi vrsti namenjena dekletom, vendar je privlačnost “žoga pod obročki” kmalu osvojila srca moških, ki so tradicionalno precej nizke postave! Čeprav bi si večina takoj rekla, da bo to za igralce velika ovira, je njihova ljubezen in kasneje predanost tej državi prinesla vrsto celinskih in celo mednarodnih uspehov v prvi polovici 20. stoletja, ki so košarko utrdili na mestu najpomembnejše (sekundarne) stvari na svetu.

Sčasoma so se oblikovale državne lige in tekmovanja, s čimer je njihova državna liga postala druga najstarejša profesionalna košarkarska liga (med še vedno aktivnimi) na svetu, pred njimi je bila le NBA! Posebnost lige in pravzaprav igranja košarke na vseh ravneh je ta, da najatraktivnejše poteze niso zabijanje (ker se zgodijo precej redko), ampak akrobatska polaganja, kar je seveda pogojeno z že omenjeno povprečno višino igralcev, ki znaša le 163,5 cm.

Še posebej zanimiva je bila izkušnja avtorja iz obdobja, ko se je pridružil profesionalni ekipi, ki je tisto leto nepričakovano osvojila naslov prvaka. Opisanih je kar nekaj zanimivih prigod enega izmed najljubših nacionalnih igralcev, ogorčenega Američana, ki je igral v celi vrsti »divjih lig« po vsem svetu …

Omeniti je treba, da je poleg odlične tematike, knjiga zelo dobro napisana, zato vam jo vsekakor priporočam. Morda je najpreprostejša rešitev za to e-knjiga, ki jo dobite na Amazonu in preberete v brezplačni aplikaciji Kindle za Android, IOC, PC in Mac OS.

No, pa naj vam že končno razkrijem, o čem pišem. Naslov knjige je Pacific Rims: Beermen Ballin ‘in Flip-Flops and the Philippines’: Philippines’ Unlikely Love Affair with Basketball, avtor je Rafe Bartholomew, dogaja pa se na FILIPINIH.