Vau, kdo bi rekel, da je minilo že leto dni, odkar smo prvič dobili v roke novo mojstrovino iz kuhinje Tinkerja Hatfielda. Zame osebno je ta futuristična superga s seboj prinašala tudi optimističen pogled v prihodnost glede vseh vznemirljivih stvari, ki nas čakajo …

Žal je sedanjost manj optimistična, saj je svet preplavila epidemija, ljudje ne morajo igrati košarke, ni več Kobeja … A ne maram preveč razmišljati o tem, ali je kozarec napol poln ali napol prazen, ker menim, da je na kozarec, in na vse ostale stvari, gledati tako, da si rečemo, da ga je vedno mogoče napolniti. Tako me je te dni z veseljem napolnila novica o prihodu novega modela zgoraj omenjenih superg. O ja, Nike Adapt BB 2.0 so tu!

Gre za izboljšan model (vsem specifikacijam se posvetimo čez nekaj trenutkov), za začetek pa me je še najbolj razveselila kontinuiteta in nadaljevanje zgodbe od tam, kjer smo jo s prejšnjim modelom končali. Podoben je predvsem izgled obeh modelov in to že samo po sebi napoveduje postopno evolucijo superge. Glede vizualnih detajlov izstopajo »lučke« ob straneh, ki Adapt BB jasno ločujejo od vseh ostalih košarkarskih superg, kar jih obstaja, predvsem pa so edine samo zavezujoče »pametne« superge na trgu.

Da, te superge so pametne, ker jih nadzorujete z aplikacijo, ki vam omogoča vse mogoče nastavitve:

  • zavezovanje in odtegovanje prek Android ali iOS aplikacije
  • vnaprej določene »nastavitve« obutve: za igro / trening, prosti čas ali kaj drugega
  • prilagajanje videza aplikacije
  • prilagoditev »lučk« na supergah (izbirate lahko med 13 Nike barvami)
  • preverjanje stanja baterije superge
  • varno povezovanje superg samo z vašo aplikacijo
  • glasovno upravljanje s pomočjo Siri in Apple Watcha za Apple/iOS uporabnike

Kaj pa je novega? No, ena najpomembnejših posodobitev ni tehnološka lastnost, ampak njeno veličanstvo Air Zoom Turbo zračna blazinica, ki se nahaja pod sprednjim delom stopala in je postal prepoznan in priljubljen s signature linijo Kyrie Irvinga (več o njegovih »petkah« si preberi tukaj). Tako kot pri lanskem modelu so tudi letos uporabili Cushlon peno za splošno odlično oblazinjenje. Druga relativno enostavna izboljšava je na podplatu, ki nima več vzorca radialnih krogov, ampak ribjo kost, in prva testiranja so glede oprijema pokazala zelo dobre rezultate.

Naslednjo spremembo opazimo pri materialih na zgornjem delu. S »surovim« videzom in z nekaj tehnološkimi manevri je Nike-u uspelo zmanjšati skupno težo superg. Zavedati se moramo, da gre še vedno za model »težke« kategorije, kar pa glede na vse, kar v teh supergah najdemo, pričakovano. Del na sredini stopala in za peto je izdelan iz plastike TPU, ki daje zelo konkretno stabilizacijo.

Prvi Adapt BB je bilo nekoliko težje obuti, zato je bil korak naprej relativno enostaven – za lažje obuvanje so povečali odprtino stopala. To pripomore tudi k splošni enostavnejši uporabi, zdaj superge obujete v trenutku, nato pa z eno potezo še zavežete. Precej kul stvar, ki nas pripelje do zadnjega – morda najpomembnejšega – vidika: izboljšani sistem samodejnega zavezovanja daje varnost in udobje, ki ga pričakujemo od »superge iz prihodnosti«, in zaradi tega se lahko pri izbiri velikosti odločite za svojo običajno velikost (true-to-size).

Ker nakup te superge predstavlja pomembno naložbo, ostaja vprašanje, kako jo boste nosili. Izvrstno se obnese na parketu, hudo izgleda tudi zunaj telovadnice, lahko pa Adapt BB 2.0 spravite v vitrino ali pa kar v sef.

Čeprav je konec sezone NBA pod velikim vprašajem, je še eden resnično dober bonus Adapta ta, da je njegov de facto ambasador Ja Morant, ki v Memphisu igra odlično košarko in za katerega se vsi strinjajo, da bi moral biti letošnji novinec leta, s tem pa tudi superga dobi še eno celo novo dimenzijo vrednosti.