NBA je nazaj! Minilo je že več dni, odkar so se zadnji igralci pridružili svojim ekipam v Orlandu. Odigrane so bile tudi prve rekreacijske tekme, ki so namignile, kako bodo videti tiste prave tekme. V prvih dneh smo videli, kako bo liga nadomestila prazne sedeže v dvorani, kdo je najboljši youtuber, kdo je v najboljši formi, katera sporočila bodo izpisana na dresih in kateri izmed igralcev so že začasno odšli domov.

Eksperimentiranje v prvih dvobojih

Odigrane so bile prve pripravljalne tekme, ki so nam ponudile veliko zanimivosti. To so po navadi tekme, ki jih trenerji uporabijo za malo eksperimentiranja. Tako smo bili priča zelo nenavadni začetni peterki, ki jo je na parket poslal Mike Malone. Trener Denver Nuggetsov je tekmo začel z izjemno visoko postavo. Na položaju organizatorja igre je začel Nikola Jokić (213 cm), prvi center je postal Mason Plumlee (211 cm), na krilu pa je zaigral Bol Bol (218 cm), ki je navdušil na vseh pripravljalnih tekmah. Še bolj noro kot to pa je dejstvo, da je Ben Simmons (76ers) dvakrat vrgel izza črte za tri točke in enkrat celo zadel. Naslednji dve tekmi ni vrgel niti enkrat več.  Po neverjetnih tridesetih mesecih je ponovno zaigral tudi Andre Roberson (Oklahoma), ki je bil odsoten zaradi poškodbe in tako poskrbel za enega najlepših trenutkov do sedaj.

Večina tekem pa je pokazala tisto, kar smo nekako pričakovali. Igralci bodo potrebovali še nekaj tekem, da se znova privadijo na igranje košarke. Nekateri več mesecev niso imeli žoge v rokah in to se je poznalo. A tudi to bo minilo in tako z ogromnim navdušenjem pričakujemo uradni začetek sezone.

Nihče pa ne želi tvegati poškodbe katerega koli od svojih igralcev zato tisti najpomembnejši igrajo zelo omejene minute. Pri Clippersih nihče razen JaMychala Greena, ni igral več kot 25 minut. Enako je bilo pri ostalih ekipah, saj ne gre pričakovati, da bo kdo igral več kot 30 minut. Vse to pa se bo seveda spremenilo zadnji dan julija, ko bodo tekme postale veliko bolj pomembne.

Vir: Jesse D. Garrabrant

Odhodi iz Orlanda in poškodbe

Novinec Zion Williamson (Pelicans) je Orlando zapustil zaradi osebnih zadev, a se je že vrnil, odsedel v karanteni in že pridno trenira z ostalo ekipo. Govori se, da naj bi Orlando za nekaj dni zapustili tudi Dennis Schröder (Thunder), Vincent Poirier in Gordon Hayward (oba Celtics), vsi zaradi rojstva svojih otrok. Največ pozornosti pa je prejel Lou Williams (Clippers), ki je Orlando zapustil zato, da bi stal ob strani svojemu prijatelju, ki mu je umrl oče. Težava pa se je pojavila, ko je javnost ugotovila, da je šel v istem dnevu na pečene perutničke v določen bar za odrasle osebe. Tako bo zgrešil prvi tekmi Clippersov, saj mora ostati v desetdnevni karanteni.

Nekateri igralci se niso odločili za prihod v Orlando zaradi poškodb in rehabilitacije. Na žalost pa je poškodbo staknilo tudi nekaj igralcev med pripravljalnimi tekmami. Domantas Sabonis (Pacers) je odšel na kratko rehabilitacijo zaradi poškodbe stopala. Eric Gordon (Rockets) bo zaradi poškodbe gležnja odsoten nekaj dni. Anthony Davis (Lakers) je zaradi udarca v oko vprašljiv za prve tekme. Da pa je to res NBA, je tudi Joel Embiid (76ers) odigral le eno tekmo zaradi lažje poškodbe mišice. Tako bodo nekatere ekipe vsaj prvih nekaj tekem igrale brez pomembnih členov svojega moštva.

Vir: USA Today

Posneto navijanje pač ni pravo vzdušje

Ker so v Orlandu le igralci in osebje, so dvorane po večini prazne. To praznino so organizatorji vsaj delno zapolnili z velikanskimi jumbo zasloni, ki so v prvih vrstah. Ta bodo omogočala navijačem po celem svetu, da se s pomočjo Microsoft Together povežejo in prikažejo na velikih zaslonih med tekmo. Vsako tekmo bo to omogočeno tristo navijačem, ki se bodo pravočasno prijavili za ogled tekme. Močno partnerstvo z ligo pa bo predstavljal Twitter, ki bo navijačem s pomočjo hashtaga njihove najljubše ekipe omogočil prikaz tvita na velikem zaslonu. Samim zaslonom pa pomaga tudi ustvarjanje umetne atmosfere s posnetim navijanjem in vzklikanjem. Kljub temu pa je v ospredju zvok drsanja superg, dretje trenerjev in pogovori igralcev.

Vir: NBA.com

Med odmori tako ne pričakujte norih predstav, maskot in navijačic, saj jih ne bo. Tudi zapisnikarska miza je od igrišča ločena s pleksi steklom, prav tako pa ob igrišču ni fotografov in kamermanov. Čisto drugače so videti tudi stiki z novinarji, kjer vse poteka preko video pogovorov. Vse to pa bo nadomestil najbolj napreden snemalni sistem, ki bo vključeval več kot 30 kamer. Te nam bodo nudile do sedaj še nikoli videne možnosti posnetkov. To pomeni le eno in to je kot kamere iz All Star tekme 2001.

Življenje v mehurčku

Mehurček je zaprt za javnost, vseeno pa smo s pomočjo nekaterih igralcev dobili vpogled vanj. Prvih nekaj dni so se pojavljali posnetki obrokov, ki jih igralci dobivajo in njihovo posledično zmrdovanje nad samo hrano. Ker so hitro postali tarča žaljenja in posmeha, se je zmrdovanje enako hitro tudi končalo. Nekaj slik in kratkih posnetkov smo tako že videli na družbenih omrežjih, ampak pravi junaki so tisti, ki pokažejo vse dogajanje. Med igralci, so se Troy Daniels, JaVale McGee in Matisse Thybulle, spremenili v prave zvezdnike YouTuba. S pomočjo njihovih dnevnih vlogov lahko opazujemo, kako je videti zaodrje tekem.

Svojih dni pa ne preživljajo le s hrano, ampak prosti čas zapolnijo z nešteto aktivnostmi. Igranje golfa, lovljenje rib, vožnje po zabaviščnem parku, igranje igric in druge manj atraktivne stvari, kot je branje.

Luka Dončič: »Enakopravnost«

Liga NBA in igralska organizacija sta se dogovorili, da imajo lahko igralci namesto imen na hrbtu napisana sporočila za družbeno pravičnost. V boju proti rasizmu in diskriminaciji je tako liga objavila seznam igralcev in kaj bodo imeli napisano na svojem dresu. Celoten seznam si lahko ogledate na uradni spletni strani NBA, za vas pa imamo tista najbolj zveneča imena. Če igralca na seznamu ni, to pomeni, da se za sporočilo ni odločil in bo tako nosil svoj priimek.

Jayson Tatum | Black Lives Matter
Kemba Walker | Love Us
Goran Dragic | Equality
Giannis Antetokounmpo | Equality
Kyle Lowry | Education Reform
Marc Gasol | Justice
Luka Doncic | Enakopravnost (“Equality”)
Maxi Kleber | Gleichberechtigung (“Equality”)
J.J. Barea | Igualdad (“Equality”)
Kristaps Porzingis | Vienlīdzība (“Equality”)
Russell Westbrook | Black Lives Matter
Montrezl Harrell | How Many More
JR Smith | Justice Now
Ja Morant | Enough
Zion Williamson | Peace
Steven Adams | Kia Kaha (“Stay Strong” aka “Power To The People”)
Luguentz Dort | Respekte Nou (“Respect Us”)
Kevin Hervey | Shalom (“Peace”)
Danilo Gallinari | Giustizia (“Justice”)
Dario Saric | Antiracist
Jusuf Nurkic | Ravnopravnost (Bosnian for “Equality”)
Bogdan Bogdanovic | Sloboda (Serbian for “Freedom”)
Damian Lillard | How Many More
DeMar DeRozan | Education Reform
Donovan Mitchell | Say Her Name