Po pripravljalnih tekmah se je nadaljevanje sezone lige NBA tudi uradno začelo.

Ker so se tekme začele šele v petek, je bilo število tekem kar nizko. To pa nam ponuja, da malo bolje opišemo, kako so se odrezale vse ekipe v Orlandu. Priča smo bili nekaj izjemnim tekmam in potezam. Vsi pa smo veseli, da je košarka končno nazaj, saj ni lepšega, kot biti buden sredi noči ali pa v službi gledati vrhunce tekem.

Boston Celtics

Svojo prvo tekmo so odigrali proti glavnim konkurentom za naslov, Milwaukeeju. Ta je takoj povedel in z izjemo enega trenutka, vodil celotno tekmo. Kemba Walker (16 točk) zaradi lažje poškodbe kolena ni smel igrati več kot dvajset minut. Izkazali so se Hayward (17 točk, 9 skokov, 6 asistenc), Jaylen Brown (22 točk) in Marcus Smart (23 točk). Zelo pod pričakovanji pa je igral Jayson Tatum, ki je z enajstodstotnim metom iz igre dosegel le 5 točk. Druga zgodba pa je bila na tekmi proti Portlandu, kjer je dosegel 34 točk. Vodili so že za 24 točk potem pa komaj izvlekli zmago, a ta je le zmaga.

Brooklyn Nets

Poraz proti Orlandu je bil pričakovan, saj nimajo dovolj kakovostnih igralcev, ki bi lahko merili moči z nasprotniki. Vseeno pa so LeVert, Harris in Allen pokazali, da lahko ekipa močno računa na njih. To so pokazali v pomembni zmagi proti Washingtonu, kjer so skupaj dosegli kar 83 točk.

Dallas Mavericks

Na nori tekmi s Houstonom se obramba ni igrala in rezultat je bil temu primeren. Ekipi sta skupaj končali s kar 302 točkami. Po vodstvu v zadnji minuti so le to zapravili in nato izgubili v podaljšku, kar se je letos zgodilo že prevečkrat. Luka se je izkazal z 28 točkami, 13 skoki in 10 skoki. Trey Burke (31 točk), Kristaps Porzingis (39 točk, 16 skokov) in Tim Hardaway Jr. (24 točk) pa so mu stali ob strani. Izgubili so tudi proti Phoenixu s skoraj identičnim potekom igre, le z manj točkami. Luka (40 točk, 8 skokov, 11 podaj) in Kristaps (30 točk, 8 skokov) tokrat nista imela veliko pomoči soigralcev. Vseeno pa so si prvič po letu 1990, brez Dirka Nowitzkija, zagotovili mesto v končnici. Ta teden sledijo še tekme proti Sacramentu, L.A. Clippersom, in Milwaukeeju.

Denver Nuggets

Brez Jamala Murraya in Garryja Harrisa niso imeli možnosti proti Miamiju, ki je bil premočan. Če bi bila, bi bila zgodba verjetno malce drugačna. Trenutno tretje mesto bodo morali ta teden braniti proti Oklahomi, San Antoniu, Portlandu in Utahu.

Houston Rockets

S tekmo proti Dallasu so pokazali, koliko pomenijo izkušnje v zaključku tekme. Igranje small-balla se jim je zaenkrat obrestovalo, saj so zmagali pomembno tekmo. Westbrook (31 točk, 11 skokov, 8 podaj) in Harden (49 točk, 9 skokov, 8 podaj) sta po dolgem času spočita. To sta pokazala tudi proti Bucksom, ki so jih kljub 40 zgrešenih trojkah, premagali.

Indiana Pacers

Neverjetna zmaga proti Philadelphiji z ogromno pomočjo podcenjenega T.J. Warrena, ki je dosegel kar 53 točk. Z ekipno igro in brez Brogdona ter Sabonisa so naredili velik korak k petemu mestu vzhoda.

Los Angeles Clippers

Poraz proti Lakersom je prišel v zadnjih sekundah, ko so obstali v obrambi. Ob odlični igri Kawhi Leonarda in Paula Georga pa je treba omeniti, da so igrali brez Lou Williamsa in Montrezla Harrela. Sledila pa je zmaga proti Pelicansom, kjer so s 25 doseženimi trojkami postavili rekord franšize.

Los Angeles Lakers

Za Anthonyja Davisa (34 točk, 8 skokov) Clippersi niso imeli odgovora in tako so tudi ob slabši predstavi LeBrona Jamesa (16 točk, 11 skokov, 7 skokov) zmagali. Pomembna zmaga za prvo mesto in dokaz, da James še zna igrati v obrambi. Teoretično še lahko padejo iz prvega mesta na zahodu, a so Clippersi vseeno 5,5 tekem za njimi.

Memphis Grizzlies

Dolgo so se upirali proti Portlandu, a izgubili so zaradi pomanjkanja izkušenj. Bila je pomembna tekma, ki bi jih lahko stala končnice. Brez dvoma pa sta Ja Morant in Jarren Jackson Jr. prihodnost franšize. Žal pa ta prihodnost ni bila dovolj za izkušeni San Antonio, ki je zmagal v zadnjih izdihljajih. Najverjetneje je Memphis tista ekipa, ki je s prekinitvijo sezone največ izgubila, čeprav je imela do konca sezone enega najtežjih razporedov.

Miami Heat

Po mirnem prvem polčasu so proti koncu tekme stopili na gas in premagali Denver. Goran Dragić (13 točk, 4 podaj) odlično vodil drugo ekipo in s pomočjo Jimmy Butlerja (22 točk, 4 skoki, 7 podaj), Duncana Robinsona (17 točk), Bama Adebaya (22 točk, 9 skokov, 6 podaj) in Kellyja Olynyka (20 točk, 4/6 met za tri) predstavljal premočnega nasprotnika. V tem tednu jih čakajo težki dvoboji proti Torontu, Bostonu, Milwaukeeju in Phoenixu.

Milwaukee Bucks

Proti Bostonu so bili videti nepremagljivi. Bucksi igrajo neverjetno obrambo, ki jo združijo s smrtonosnim napadom. Giannis (36 točk, 15 skokov, 7 podaj) je blestel v vseh aspektih igre, prav tako kot celotna ekipa. Sledil je kar malo neverjeten poraz proti Houstonu, kjer so izgubili v zadnji minuti tekme.

New Orleans Pelicans

Zelo mlada ekipa, ki najverjetneje ne bo prišla v letošnjo končnico. Zion lahko igra le omejene minute, saj roko ni v najboljši formi. Proti Utahu so bili blizu zmage, a jo zadnjo minuto izpustili iz rok. Proti Clippersom pa so bili popolnoma brez moči in osmo mesto je vedno bolj oddaljeno.

Oklahoma City Thunder

Presenečenje leta ni več presenetljivo, saj so postali ekipa, ki jo je treba jemati resno. Zmaga proti Utahu je bila velik korak proti dobremu mestu v končnici. Shai Gilgeous-Alexander (19 točk, 6 podaj, 3 ukradene žoge), Steven Adams (16 točk, 11 skokov), Danilo Gallinari (15 točk) in Chris Paul (18 točk, 7 skokov, 7 podaj) so čudovita ekipa.

Orlando Magic

»Domača ekipa«, ki bo osvojila osmo mesto na vzhodu, saj Washington in Brooklyn nista resna konkurenta. Zmaga proti Brooklynu je to potrdila. Vučević (22 točk, 7 podaj), Jonathan Isaac (16 točk) in Fournier (24 točk) vodijo mlado ekipo, ki jo bo naslednja leta treba paziti. Sledil pa je šok za navijače na tekmi proti Sacramentu, ki so jo sicer dobili, a za kakšno ceno. Jonathan Isaac si je poškodoval sprednjo križno vez (ACL) in bo odsoten kar nekaj časa.

Philadelphia 76ers

Poraz proti Indiani jih je zabolel, saj so Simmons (19 točk, 13 skokov), Embiid (41 točk, 21 skokov) in Harris (30 točk, 8 skokov) skupaj dosegli kar 92 točk. Žal pa preostala dva člana prve peterke nista naredila čisto nič, trener Brown pa ima vedno manj časa, da ugotovi, kaj naj stori z ekipo.

Phoenix Suns

Zmaga proti slabemu Washingtonu ne pomeni veliko, saj je bila močno pričakovana. Booker, Ayton, Rubio in soigralci so opravili svoje delo. Phoenix še vedno ostaja ekipa, ki ji manjka le en majhen košček do nekaj več. Zmagali pa so tudi proti močnemu Dallasu, kar predstavlja en korak proti končnici. Devin Booker (30 točk) in Ricky Rubio (20 točk, 9 skokov, 7 podaj) sta opravila svoje delo.

Portland Blazers

Prvič od predhodne sezone so zaigrali v polni postavi in na zelo pomembni tekmi premagali Memphis. Če pridejo do play-in turnirja, bodo tudi v končnici. Proti Memphisu so se izkazali prav vsi. Izkazali so se tudi v drugem polčasu tekme proti Bostonu, kjer so bili poraženi. Po zelo slabem prvem polčasu sta se zbudila Nurkić (30 točk, 9 skokov, 5 podaj) in Lillard (30 točk, 16 podaj), a bilo je prepozno.

Sacramento Kings

Poraz proti San Antoniu jih je kar močno oddaljil od želenega osmega mesta. Kljub odlični igri DaArona Foxa (39 točk, 6 podaj) in Bogdana Bogdanovića (24 točk), je bila preostala ekipa zgolj povprečna. To so ponovili proti Orlandu in pojavlja se vprašanje, kam je šla atraktivna ekipa, ki jo je vodil Dave Joerger.

San Antonio Spurs

V borbi za osmo mesto so premagali Sacramento in naredili prvi korak h končnici. DeMar DeRozan (27 točk, 10 podaj) in Derrick White (26 točk, 8 skokov) sta vodila ekipo Spursov, brez Aldridgea, do zmage. V zmagi proti mlademu Memphisu so vodili praktično celo tekmo in s prevlado izkušenj mirno odpeljali tekmo do konca. Jim bodo izkušnje pomagale, da posežejo po play-in turnirju?

Toronto Raptors

Branilci naslova so proti Lakersem pokazali, da so tudi brez Leonarda konkurenti za naslov. Odlično igro v obrambi so kronali z odličnim napadom, ki ga je vodil Kyle Lowry (33 točk, 14 skokov, 6 podaj).

Utah Jazz

Zmago proti Pelicansom so dosegli v zadnjih izdihljajih tekme in pokazali ranljiv obraz, kljub dobri igri vseh igralcev. Mitchell (20 točk), Clarkson (23 točk), Conley (20 točk) in Gobert (14 točk, 12 skokov) so na naslednji, izredno pomembni tekmi, proti Oklahomi igrali le pol tako dobro in izgubili. Tako se jim je OKC približala le na tekmo zaostanka.

Washington Wizards

Brez Bradleya Beala in Johna Walla nimajo skoraj nič iskati v Orlandu. Poraz proti Orlandu in Brooklynu je najverjetneje zaključil njihovo sezono.

Igralec tedna: James Harden

Na tekmi proti Dallasu je Harden skoraj zabeležil neverjeten trojni dvojček (49 točk, 9 skokov in 9 podaj). Ob 70 odstotnem metu iz igre in 18 zadetih prostih metih je prispeval levji delež k zmagi nad Luko in soigralci. V statistiko je dodal še tri blokade in tri ukradene žoge.

Proti Milwaukeeju pa je ob slabšem metu (35,7 % za dve in 25 % za tri) vseeno prispeval 24 točk, 7 skokov, 7 podaj in kar 6 ukradenih žog. Prav z ukradenimi žogami je v obup spravljal igralce Milwaukeeja. Dobro pa se je odrezal tudi v obrambi kjer je presenetljivo dobro pokrival Middletona, Matthewsa in nekajkrat tudi Giannisa. Tako so lahko s kar 40 zgrešenimi meti za tri in polovičnim skokom (Milwaukee 65 skokov, Houston 36 skokov) premagali glavne konkurente za naslov.

V dveh tekmah po vrnitvi lige NBA smo tako lahko videli kako bo izgledala ekipa Houstona na čelu s Hardnom, ki je po več letih končno spočit. Kako visoko lahko ta ekipa poseže pa bomo videli v nadaljevanju sezone.

Kolekcijo James Hardena si lahko ogledaš tukaj.