Ta teden nam je postregel s prvimi tekmami končnice, loterijo nabora in drugimi novicami iz lige NBA.

Ta teden nam je prinesel prve tekme letošnje končnice in po dolgem času smo lahko uživali v tisti pravi košarki. Blesteli so predvsem mladi igralci in nam pričarali kar nekaj izjemnih trenutkov, ki jih lahko vidite spodaj. Razglašen je bil trener leta, potekala pa je tudi loterija preko katere bomo videli, kdo izmed prihajajočih igralcev bo končal v kateri ekipi. Izpadel je Brooklyn in se že začel pripravljati na novo sezono. Enako pa mora storiti Philadelphia, ki jo med odmorom čaka veliko dela. Zelo ponosni pa smo lahko na naša fanta, ki odlično vodita Miami in Dallas.

Los Angeles Lakers – Portland Blazers

Blazersi so v prvi tekmi na ramenih Lillarda (34 točk, 5 skokov, 5 podaj) hitro povedli in prednost držali vse do zadnje četrtine. Kljub naletu Lakersev, so pametno odigrali do konca in zmagali na prvi tekmi z rezultatom 100:93. Lakersem pa ni šel v pomoč obupen met za tri (5/32 – 15,6 %). Če pa bi pred drugo tekmo nekdo rekel, da bodo zmagali Lakersi in bo LeBron James dosegel le 10 točk, bi ga gledali z odprtimi usti. In točno to se je zgodilo. LeBron je imel tretjo najslabšo playoff tekmo v svoji karieri. V obrambi so odigrali odlično, končno je bil spet odličen Anthony Davis (31 točk, 11 skokov) in veliko boljši so bili v metu za tri (tokrat 36,8 %). Le trije igralci pri Portlandu so presegli mejo 10 točk, kar je pripeljalo do zmage Los Angelesa s 111:88. V tretji tekmi tega tedna pa je bil rezultat bolj tesen, a na koncu je bil Portland poražen. Anthony, McCollum in Lillard so skupaj dosegli 82 točk, a je bila preostala ekipa ustavljena. Na drugi strani pa James (38 točk, 12 skokov, 8 podaj) in Anthony Davis (29 točk, 11 skokov, 8 podaj, 3 blokade). Trenutno v seriji vodi Los Angeles z rezultatom 2 proti 1.

Los Angeles Clippers – Dallas Mavericks

Zgodovinska tekma končnice, saj je prvič v playoffu zaigral naš Luka Dončić  in se postavil ob bok največjim (42 točk, 7 skokov, 9 skokov). Po preobratu in posledičnem vodstvu Dallasa za 14 točk, je bil zaradi druge tehnične napake izključen Kristaps Porzingis in Clippersi so to na ramenih Leonarda (29 točk, 12 skokov, 6 podaj) in Georga (27 točk) izkoristili in povedli. V drugi tekmi pa je v celoti zaigral Porzingis (23 točk, 7 skokov) in ekipi pomagal do zmage. Dallas je že v prvi in še bolj v drugi tekmi dokazal, da lahko parira ekipi iz mesta angelov. Tretja tekma pa je bila težka za vse oboževalce košarke, saj si je Luka poškodoval desni gleženj. Kljub temu pa se je Dallas držal do konca in z izjemno ekipno igral držal korak z nasprotniki. Žal pa je na drugi strani Kawhi Leonard (36 točk, 9 skokov, 8 podaj), ki v končnici ne razočara. Na četrti tekmi je bil Luka sicer vprašljiv, a je vseeno zaigral brez pomoči Porzingisa. Po vodstvu Clippersev za 21 točk, se je Dallas odpravil na strelski pohod in v zadnji četrtini so vodili za 12 točk. Zadnje minute tekem jim še ne stečejo tako kot preostali del in tekma se je nadaljevala s podaljškom. Na koncu le tega pa vajeti v roko prevzame Luka Dončić in ob zvoku sirene zadane step-back trojko za zmago Dallasa. Tekmo je končal s 43 točkami, 17 skoki in 13 podajami.

Denver Nuggets – Utah Jazz

Tekma med Denverjem in Utahom je bila obenem tudi prva tekma končnice, ki nam je ponudila vse, na kar smo čakali. Do konca tesna tekma, ki nam je zmagovalca dala šele v podaljšku. Po rezultatu 115:115, je Denver v končnici prevzel pobudo in na koncu za deset točk premagal ekipo Utaha. Prekrasen individualni dvoboj pa sta nam prikazala Jamal Murray (36 točk, 5 skokov, 9 podaj) in Donovan Mitchell (57 točk, 9 skokov, 7 podaj). Na drugi tekmi pa se je izkazal trener Utaha, Quinn Snyder, ki je ugotovil skoraj vse šibke točke Denverja že po eni tekmi. Denver se je v prvem polčasu še držal, v drugem pa popolnoma razpadel in to je dovolilo Inglesu (18 točk), Mitchellu (30 točk, 8 podaj), Clarksonu (26 točk) in Gobertu (19 točk), da so dosegali točke iz vseh strani. Porazu Denverja na drugi tekmi s 124:105 je sledil še hujši poraz s 87:124. Rudy Gobert (24 točk, 14 skokov), Mike Conley (27 točk) in Mitchell (20 točk) so vodili ekipo do čudovite zmage. Noremu strelskemu obračunu pa smo bili spet priča na četrti tekmi, kjer sta Donovan Mitchell (51 točk, 4 skoki, 7 podaj) in Jamal Murray (50 točk, 11 skokov, 7 podaj) postala prva nasprotnika v zgodovini končnice, ki sta presegla mejo 50 točk. Veliko bolje pa je končno spet zaigral Nikola Jokić (29 točk, 7 skokov, 6 podaj), a to ni bilo dovolj, da je Utah v izdihljajih tekme pobegnil z zmago in vodstvom v seriji s 3 proti 1.

Oklahoma City Thunder – Houston Rockets

Ob odsotnosti Westbrooka, je moral korak naprej storiti James Harden in ni razočaral. V prvi tekmi serije je pripeljal Houston do zmage s 37 točkami in 11 skoki. Bolj kot to pa je v oči padla kar presenetljivo dobra obramba Rocketsov, ki je Oklahomi onemogočila praktično vse poskuse. To se je ponovilo v drugi tekmi, kjer sta Harden in Gordon za tri zadela le 2 od 21 poizkusov. Spet pa je bila v ospredju obramba, ki je dovolila razigravanje le Shaiu Gilgeous-Alexandru, ki se je izkazal z 31 točkami. Na tretji tekmi pa je Oklahoma v zadnjih izdihljajih tekme iztržila podaljšek, kjer je s 15 proti 3 nadigrala Houston in zmagala svojo prvo tekmo v seriji. Kar štirje igralci so pri OKC dosegli več kot 20 točk (Paul, SGA, Gallinari in Schroder). Do sedaj preseneča obramba Houstona in pasivna igra Chrisa Paula, ki se je »odločil« igrati šele na tretji tekmi. Koliko časa bo še odsoten Westbrook, pa je odvisno od izida četrte tekme v seriji. Trenutno vodi Houston z 2 proti 1.

Milwaukee Bucks – Orlando Magic

Za presenečenje je na prvi tekmi serije poskrbel Orlando, ki je premagal Milwaukee z rezultatom 122:110. Šest igralcev je v statistiko vpisalo več kot 10 točk, še dodatno pohvalo pa si zaslužita Nikola Vučević (35 točk, 14 skokov) in Terrence Ross (18 točk), ki sta prispevala levji delež k prvi zmagi Orlanda. Na prvi tekmi »naj« bi ustavili Giannisa (31 točk, 17 skokov) na drugi pa je bila zgodba ista. Giannis je dosegel 28 točk in 20 skokov in s tem nadomestil to, kar je »prispeval« Middleton (2 točki). Milwaukee je zaigral veliko bolje in točke je prispevalo vseh enajst igralcev. Na drugi strani pa je bil edini razpoložen Vučević (32 točk, 10 skokov). Sledila pa je tretja tekma, kjer pa so Bucksi popolnoma nadigrali Orlando in povedli v seriji. Končni rezultat 121:107, ne prikaže, kako nadigran je bil Orlando, saj sta le Giannis (35 točk, 11 skokov, 7 podaj) in Middleton (17 točk, 8 skokov, 6 podaj) igrala več kot 30 minut. Trenutno v seriji vodi Milwaukee z 2 proti 1.

Toronto Raptors – Brooklyn Nets

Čeprav rezultat tega ne kaže, se Brooklyn kar dobro upira aktualnim prvakom iz Toronta. V prvi tekmi so v drugi četrtini zaostajali že za 33 točk, a zadnjo začeli z le 8 točkami zaostanka. Izkušenost Toronta je prevladala v zadnji četrtini in se nato nadaljevala še naslednji dve tekmi. V drugi tekmi so vodili od začetka do konca in Brooklynu niso dopustili ničesar. Zgodba pa se je popolnoma enako odvila v tretji tekmi serije. Siakam, Ibaka, Lowry in VanVleet nasprotniku ne pustijo dihati in jih omejijo že v prvih minutah, nato pa dvigujejo tempo. Za vsaj malo razburljivosti je poskrbel Brooklynov Justin Anderson, ki je Lowryju povedal, naj preneha s »flopanjem«. Na četrti in tudi zadnji tekmi v seriji, so priložnost dobili tudi rezervni igralci Toronta in tekmo mirno odpeljali do konca. V statistiko se je vpisalo vseh trinajst igralcev, počitek pa je trener privoščil najbolj pomembnim. Rezervna klop pa je postavila rekord po številu doseženih točk v zgodovini lige, saj so jih dosegli kar 100. Brooklynove zgodbe je konec, a obenem se šele začenja. Toronto pa se bo v naslednjem krogu pomeril z Bostonom.

Boston Celtics – Philadelphia 76ers

Ena najbolj zanimivih serij je prav bitka starih znancev, ki pa oboževalcem Bostona ponuja veliko mero veselja, oboževalcem Philadelphije pa sive lase in skrbi. V zadnjo četrtino so šli z majhnim vodstvom, a jo žal zapravili. Preveč problemov jim povzroča odlični dvojec Jayson Tatum (32 točk) in Jaylen Brown (29 točk). Temu dodajmo še Kembo Walkerja in v obrambi vedno podcenjenega Marcusa Smarta. Po tesni prvi tekmi je sledil popoln kolaps 76ersov, saj je Boston po zaostanku za 14 točk, sprožil neverjetno serijo 69-19 in na koncu zmagal s 27 točkami razlike. Čeprav je Boston ostal brez poškodovanega Haywarda, so bili tu Walker (22 točk), Tatum (33 točk) in Brown (20 točk). Uspešno se jim upira samo Joel Embiid (34 točk, 10 skokov). Podobno je igral na tretji tekmi, kjer je dosegel 30 točk in 13 skokov.  Najboljšo tekmo v seriji je Philadelphia odigrala v četrti tekmi do nevarnega padca Tobiasa Harrisa, ki je padel na glavo. K sreči ni bilo hujšega, saj se je vrnil nazaj v igro, a bilo je prepozno. Boston je bil že predaleč in prišel do zaslužene zmage na tekmi in v seriji. Težava morda tiči v tem, da Embiid v drugem polčasu ne igra niti približno tako dobro kot prvega. Morda je težava ta, da Tobias Harris in Al Horford skupaj, kljub 60 milijonski pogodbi, prispevata le 19 točk. Vse to pa je prineslo do prvega poraza s 4-0 po letu 1999 za 76erse.  Boston pa je po drugi strani odlično vodena ekipa s strani Brada Stevensa, ki mirno pričakuje dvoboj s Torontom v naslednjem krogu.

Indiana Pacers – Miami Heat

V seriji, ki smo jo pričakovali zaradi našega Gorana in zaradi Jimmyeve bitke z Warrenom. Dobili smo oboje, trenutno pa zmaguje Jimmy Butler, saj Miami vodi v seriji. Na prvi tekmi je bilo tesno vse do konca, kjer pa so izkušnje močno na strani Miamija. Dragić (24 točk, 6 skokov, 5 podaj), Butler (28 točk), Crowder in Iguodala vodijo ekipo talentiranih mladeničev pod taktirko Spoelstre. Miami ne razočara. Na drugi strani pa Indiana ne najde tiste forme, ki jo je krasila pred končnico. Warren se je vrnil nazaj na sezonski nivo, vsi ostali pa z izjemo Malcolma Brogdona, še niso prišli na želeni nivo. Enako se je zgodilo na drugi tekmi, kjer je bil spet odličen Goran Dragić (20 točk, 6 podaj), pomagali pa so mu Butler (18, točk, 7 skokov, 6 podaj), Robinson (24 točk) in Herro (15 točk). Tesno tekmo so spet dokaj mirno pripeljali do zmage. Na tretji tekmi se je ponovila ista zgodba, kljub odlični tekmi Brogdona (34 točk, 7 skokov, 14 podaj). A kaj, ko so pri Miamiju spet vsi konstantni. Dragić (24 točk, 6 podaj), Butler (27 točk, 8 skokov), Herro (20 točk), Robinson (15 točk) in Adebayo (22 točk, 11 skokov, 5 podaj). Trenutno Miami vodi s 3 proti 0.

Draft Loterija

V noči na petek je potekala loterija za Draft 2020 in spodaj lahko najdete prvi krog prihajajočega nabora, celotno loterijo pa najdete tukaj.

1. Minnesota
2. Golden State
3. Charlotte
4. Chicago
5. Cleveland
6. Atlanta
7. Detroit
8. New York
9. Washington
10. Phoenix
11. San Antonio
12. Sacramento
13. New Orleans
14. Boston (Memphis)
15. Orlando
16. Portland
17. Minnesota (Brooklyn via Atlanta)
18. Dallas
19. Brooklyn (Philadelphia via LA Clippers)
20. Miami
21. Philadelphia (Oklahoma City via Orlando in Philadelphia)
22. Denver (Houston)
23. Utah
24. Milwaukee (Indiana)
25. Oklahoma City (Denver)
26. Boston
27. New York (LA Clippers)
28. Los Angeles Lakers
29. Toronto
30. Boston (Milwaukee via Phoenix)

Kot možni prvi izbor se največkrat pojavljajo Anthony Edwards, James Wiseman in LaMelo Ball. Edwards je branilec Univerze Georgia, ki je v povprečju dosegal 19 točk, 5 skokov in 3 podaje. Wiseman je center, ki je za Univerzo Memphis v povprečju dosegal 20 točk, 11 skokov in 3 blokade. LaMello Ball pa je v avstralski prvi ligi dosegal 17 točk, 7.5 skokov in 7 podaj. Zelo visoko kotira tudi Izraelec srbskih korenin, Deni Avdija, ki je za Maccabi Tel Aviv v povprečju dosegal 9 točk, 5 skokov, 2 podaji in 1 blokado.

Trener leta je postal Nick Nurse

Nagrado za trenerja sezone je prejel Nick Nurse, ki je Toronto Raptorse pripeljal do drugega mesta na vzhodu. Od 100 novinarjev, ki glasujejo za to nagrado, ga je kar 90 novinarjev postavilo na prvo mesto. Za njim sta se razvrstila Mike Budenholzer (Milwaukee) in Billy Donovan (OKC). Novembra in januarja je osvojil tudi nagrado za trenerja meseca. V tej sezoni (izključujoč mehurček) je Toronto pripeljal do rekorda 46-18, kar je bilo dovolj za drugo mesto na vzhodu in tretje mesto v ligi. Vsak igralec prve peterke je zaradi poškodbe manjkal vsaj enajst tekem. Marc Gasol je manjkal kar 28 tekem, a so bili vseeno drugi na lestvici po obrambnem učinku.

Igralec tedna: Luka Dončić

Kljub temu, da je bil Donovan Mitchell izjemen, je imel Utah več možnosti proti Denverju kakor Dallas proti Clippersom. In tako je edino pravilno, da je igralec tedna Luka Dončić, ki je kljub zvitemu gležnju, odsotnosti Porzingisa in raznim žaljivkam, popeljal Dallas do rezultata 2-2 proti favoritom za naslov. V tretji tekmi kjer si je zvil gleženj je dosegel skromen trojni dvojček s 13 točkami, 10 skoki in 10 podajami. V povprečju dosega 31.5 točke, 10 skokov in 9.7 podaje na tekmo, kar je fenomenalno. Iz igre zadeva z 49 % metom, za tri točke s 36 % in s 65 % izza črte prostih metov. Vseeno pa to počne proti odličnim obrambnim igralcem kot so Kawhi Leonard, Paul George in Reggie Jackson. Luka je spet dokazal, da lahko že v drugem letu NBA kariere vodi svojo ekipo do fantastičnih rezultatov. Čeprav se Clippersi zdijo kot ekipa, ki za zmago naredi ravno dovolj, jim to proti Dallasu ne gre. Zakaj? Luka. In kot pravi komentator Mike Breen: »BANG!«

  • Najmlajši igralec v zgodovini, ki je zadel zmagovalni met (buzzer beater).
  • 43 točk, 17 skokov in 13 podaj je statistika, ki jo je imel le Wilt Chamberlain (leta 1968).
  • Drugi igralec po LeBronu, ki ima pred 22. letom že dva playoff trojna dvojčka.
  • Poleg Jordana je edini, ki je poleg 40 točk na tekmi, po zaostanku zadel še buzzer beater.
  • Kot tretji je presegel mejo 40 točk, 15 skokov in 10 podaj. Družbo mu delata Oscar Robertson in Charles Barkley.
  • Postal je šele 9. igralec, ki je dosegel vsaj dva zaporedna trojna dvojčka. Magic Johnson jih ima 5, LeBron pa 2.
  • Po drugi tekmi je podrl rekord po doseženih točkah v prvih dveh tekmah končnice, ki ga je držal Kareem Abdul-Jabbar.
  • Postavil je rekord po številku točk na prvi tekmi končnice posameznika s 42 točkami.