Ste pripravljeni na izlet v košarkarsko zgodovino?

Zagnali smo GB časovni stroj in se vrnili v leto 1908, ko se je gospod po imenu Marquis Mills po delu v tovarni čevljev odločil za začetek lastnega posla v zvezni državi Massachusetts. Morda bi bilo koristno dodati, da je bil njegov priimek Converse, zato bi moralo biti bolj jasno, o čem govori ta blog.

Torej, pred več kot 110 leti je bilo ustanovljeno podjetje, ki so ga mnogi ocenili kot prvo pravo blagovno znamko med supergami – predvsem košarkarskimi supergami – z legendarnimi Chuck Taylor All Star, o katerih bomo pisali več kasneje. Za začetek je treba opozoriti, da je Converse najprej začel proizvajati zimsko obutev za moške, ženske in otroke. Naslednji korak so bili platneni teniški čevlji in na srečo vseh nas sneakerheadov je ravno v tistem obdobju, v 20-ih let prejšnjega stoletja, začela naraščati priljubljenost košarke …

Tukaj na sceno stopi Charles Hollis Taylor, ki je po zelo uspešni srednješolski košarkarski karieri v Indiani postal manj uspešen profesionalni igralec. To ga leta 1921 ni ustavilo, kontaktiral je Converse, ker je imel nekaj kritik glede njihovih originalnih košarkarskih superg iz leta 1917 (model se je imenoval »Non-Skid«).

Zgodba pravi, da je bil Charles tudi zelo podjeten človek, zato je takoj predlagal izboljšave tega modela, ki bi ublažile bolečino in obremenitev na kolenih in stopalih ter povečale stabilnost. Posledica tega je bilo »dvigovanje« superge nad gleženj, kamor so nato namestili legendarni logotip z zvezdo.

Sodelovanje se je odvijalo zelo dobro in “Chuck” je postal trgovski potnik za Converse. Pravzaprav je bil mnogo več kot to in mnogi se strinjajo, da je bil prvi pravi košarkarski ambasador, za kar je bil leta 1934 nagrajen s tem, da so njegov podpis dodali k že omenjenemu logotipu.

Potoval je po celotni Ameriki in deloval kot svetovalec, igralec in trener pri več ekipah. Za nadaljnjo popularizacijo športa in promocijo znamke je začel »Converse Basketball Yearbook« in leta 1935 izumil žogo brez šivov, ki jo je bilo lažje nadzorovati. Med drugo svetovno vojno je celo treniral vojaške košarkarske ekipe in bil njihov fitnes svetovalec. Zaradi vsega tega so ga leta 1969 sprejeli v košarkarsko dvorano slavnih. Superge, ki jih je promoviral in prispeval k njihovem razvoju, so bile najljubša izbira košarkarjev več kot 50 let. Najboljši pokazatelj tega je, da so jih nosili tudi dr. J, Magic in Larry Bird.

Nato so sredi 70. let prejšnjega stoletja na sceno prišli novi konkurenti, ki so Converse počasi izrinili s prestola košarkarske obutve, a je podjetje svoje all-starke uspešno prestavilo v lifestyle kategorijo in vsi vemo, kako priljubljene so danes.

Kljub temu je bil Converse na začetku 2000-ih v hudih poslovnih težavah in zato jih je Nike kupil za 309 milijonov dolarjev. Sprva pri modelih ni bilo večjih sprememb, toda sčasoma so legendarne all-starke začeli preoblikovati Tinker Hatfield in drugi vrhunski oblikovalci. Morda najzanimivejši del celotne zgodbe za nas prihaja spomladi 2019, ko je Converse izvedel pravi »power-move« in se vrnil na košarkarska igrišča.

Predstavili so Converse All Star Pro BB, močno podprt z mrežastim zgornjim delom s tehnologijo Nike Quadfit in z oblazinjenjem React. Superge so takoj »ogrele« družabna omrežja in zelo hitro dobile svoje prve ambasadorje. To sta bila Draymond Green in Kelly Oubre Jr., pred kratkim pa sta se jim  je pridružil še Shai Gilgeous-Alexander. Na koncu koncev ima vse skupaj zelo obetavno nadaljevanje, ker je Converse že izdal in napovedal naslednje modele …

Ambassadors converse

Converse je na voljo v Grosbasketu.