Finalni seriji obeh konferenc, razglasitev najbolj pomembnih nagrad rednega dela in Clippersi zapravili 3-1.

Ta teden nam je najprej postregel s čudovito sedmo tekmo Denverja in Clippersev, ki nam je prinesla veliko zanimivih dejstev. Po tej tekmi pa smo dobili tudi oba končna para obeh konferenc. Miami se bo za napredovanje v finale lige boril z Bostonom, Denver pa bo bitko nadaljeval proti Los Angelesu, a tokrat proti zlato-vijoličnim Lakersom. Liga NBA pa je razglasila tudi All-Rookie peterke, All-NBA peterke ter MVP-ja sezone s čimer je razjezila LeBrona Jamesa.

Denver, Clippersi in 3 proti 1

Celoten košarkarski svet je pričakoval zgodovinsko sedmo tekmo med Clippersi in Nuggetsi. Jokić in Murray proti Kawhiju in PG-ju. Doc Rivers proti Miku Malonu. Pričakovali smo napet in trd dvoboj, dobili pa neko manjšo verzijo tega. A le iz ene strani, iz druge smo dobili pravo virtuozno predstavo. Denver je bil v prvi četrtini vidno na trnih, kar je pripeljalo do sedmih izgubljenih žog, česar pa Clippersi niso tako pridno izkoriščali, kot bi morali. Najbolj sta se izkazala Jokić in Murray, ki je v drugi četrtini dosegel kar 20 točk, na koncu pa končal s 40 točkami, 4 skoki in 5 podajami. To smo od njega v tej seriji sicer videli prvič, proti Utahu pa je postala to kar njegova stalnica. Doc Rivers je končno, a močno prepozno dojel, da Zubac proti Nikoli Jokiću nima niti odstotka možnosti in ga dal iz igre. Do polčasa so igrali small-ball in se v napadu veliko zanašali na najboljšega šestega igralca sezone, Montrezla Harrella. Ta je tekmo končal kot najboljši strelec ekipe z 20 točkami. Nekaj sta prispevala tudi JaMychal Green (11 točk) in »Sweet Lou« Williams, a premalo. Denver je moral velik del tretje četrtine igrati brez Jokića, ki je imel že štiri osebne napake. Tudi tega Clippersi niso izkoristili in začela se je zadnja četrtina, v katero sta ekipi odšli z osmimi točkami razlike v korist Denverja. Tu pa se je začela cirkuška predstava in dokončen zlom Clippersov. Ekipa, ki so ji mnogi strokovnjaki napovedovali finale, je svoj prvi koš iz igre dosegla po osmih minutah. Takrat je bilo že 91-76 za Denver. Odlično igro sta poleg Murraya prikazala še Garry Harris (14 točk) in pa Nikola Jokić (16 točk, 22 skokov, 13 podaj). Zvezdnika Los Angelesa, Kawhi in PG, sta skupaj dosegla 24 točk, 10 skokov in 8 podaj. Je bila krivda na njima ali na trenerju Docu Riversu, ki je že tretjič v karieri izgubil serijo potem, ko je vodil s 3 proti 1? Vsakemu zvezdniku kdaj ne gre, ampak da ne gre dvema, pa je nekaj drugega. Denver si je zmage želel veliko bolj kot Clippersi, to je bilo jasno. Mike Malone je močno nadigral Doca Riversa, ki je še enkrat dokazal, da je dober trener, če ne vodi ekipe, ki se ji napoveduje finale. Kot zanimivost pa to, da ima v skoraj dvajsetletni enako število trenerskih prstanov kot Ty Lue v dvoletni. Denver je napovedi presegel in proti Lakersom ne bo imel nič za izgubiti. Obenem pa so postali prva ekipa v zgodovini, ki se je kar dvakrat vrnila o zaostanku s 3 proti 1. Clippersi pa bodo med premorom morali graditi na ekipni povezanosti, uigravanju in skromnosti, ki je letos nismo videli.

Miami Heat – Boston Celtics

Prvič po letu 2012 sta se v finalu vzhodne konference spet srečala Boston in Miami. Sodeč po lasvegaških stavnicah se je Bostonu napovedovala zmaga v seriji, a le za nekaj točk. Prva tekma je potekala v valovih in nekaj izmenjavah vodstva. Do sredine druge četrtine je vodil Boston, ki je bil za Miami velik skok v kakovosti po seriji z Bucksi. Miami je sicer uspešno ustavljal Kembo Walkerja (19 točk), ki je iz igre metal 6/19, za tri pa zadel le enega od devetih metov. Čisto nasprotje pa je bil naš Goran Dragić, ki je tekmo mirno končal z 29 točkami, 7 skoki in 4 podajami. Miami je odlično izkoriščal pick&roll igro, kjer sta svojo kvaliteto pokazala Tyler Herro (12 točk, 11 skokov, 9 podaj) in Crowder (22 točk). Jae Crowder je bil to sezono drugi po učinku v pick&roll igri z 1,5 točk na posest, pred njim je bil le Duncan Robinson (1,65), ki ga je Boston dobro ustavljal. Ko pa govorimo o igri Bostona, ne gre brez besed Brada Stevensa, ko so ga vprašali, kaj se je zgodilo. »Prenehali smo igrati,« je povedal glede zapravljenih prednosti na tekmi. Rednemu delu je sledil podaljšek, ki je bil tesen do konca. Po dveh prostih metih Jimmyja Butlerja (20 točk, 5 skokov, 5 podaj), je pet sekund do konca Jayson Tatum (30 točk, 14 skokov, 5 podaj, 3 ukr. žoge) stekel in z vso silo zletel proti obroču. Zabijanje mu je preprečil Bam Adebayo (18 točk, 6 skokov, 9 podaj), ki je poskrbel za eno najlepših in najboljših blokad v zgodovini lige.

Druga tekma, novo zapravljeno vodstvo sedemnajstih točk v drugem polčasu. Velik krivec za to pa Goran Dragić (25 točk), ki je pokazal, kako pomemben člen je v zadnjih minutah igre. Pri rezultatu 98-95 je preko Theisa zadel trojko, nato pa minuto kasneje zadel še za rezultat 104-98. Težava Bostona pa ponovno tretja četrtina, ki so jo izgubili s 37 proti 17. Velik del pri tem je imela conska obramba, ki jo Miami igra malce prirejeno in krila zamenja z branilci, kar je Boston metalo iz normale. Spoelstra je v drugem polčasu na klopi pustil Iguodalo ter zaigral z Jonesom Jr. Tatum, Walker in Brown so skupaj dosegli 65 točk, a potrebnih bo več. Pri Miamiju se je spet prižgal Duncan Robinson (18 točk), ki je štiri od svojih šestih trojk dosegel v prvi četrtini. Pred tretjo tekmo pa se je izvedelo, da bo lahko zaigral tudi Gordon Hayward in dal Celticsom novih moči. Trener Stevens je dobro pripravil svojo ekipo na consko obrambo Miamija in k sreči je tudi met za tri stekel. V raketi je Boston zmagal s kar 60 proti 36 in to je bilo glavno orožje proti Miamiju, ki ni imel dobrega dneva. Do drugega polčasa je bila tekma še kar izenačena, nato pa je Boston, prvič v tej seriji, bolje zaigral v tretji četrtini. 26 točk je dosegel Jaylen Brown, Marcus Smart jih je dodal 20, Kemba Walker pa 21. Vse to je zaključil Jayson Tatum s 25 točkami, 14 skoki in 8 podajami. Miami bo skušal tekmo hitro pozabiti, a iz nje izvleči kar se da veliko. A ko Dragić in Jimmy dosežeta le 28 točk, je tekma že praktično že odločena. S prihodom Haywarda pa se je igra še bolj raztegnila in prava bitka se šele začenja.

Los Angeles Lakers – Denver Nuggets

Kar nekako pričakovana je bila zmaga Lakersov na prvi tekmi, saj je Denver odigral že drugo sedmo tekmo v končnici. Prvo četrtino so se še nekako upirali in celo vodili, a to se je hitro spremenilo. Lakersi so stopnjevali pritisk in v zadnji četrtini vodili že za 27 točk. Če Zubac in Harell nista bila dostojna nasprotnika Nikoli Jokiću, se bo moral proti Davisu (37 točk, 10 skokov), Howardu (13 točk) in McGeeju pošteno potruditi za doseganje ciljev. Ustavil se je pri 21 točkah in 25 minutah igre, malenkost več pa jih je odigral tudi Jamal Murray (21 točk). Visoka zmaga Lakersov je prinesla vsaj možnost počitka za igralce Denverja, kjer je le Grant odigral več kot pol ure. LeBron James je imel lahko tekmo s 15 točkami in 12 podajami. Če smo se česa navadili v tej končnici, je to, da Denverja skoraj ni potrebno jemati resno vse tja do tretje tekme. Vseeno pa je bila tu druga tekma, ki je pokazala, da zares spremljamo finale zahoda. Čeprav so Lakersi ob polčasu vodili že za 16 se ni zdelo, da je to tekma s tako razliko. Jokić (30 točk, 6 skokov, 9 podaj, 4 ukr. žoge) je ob rezultatu 100-92 zadel devet zaporednih točk in pol minute do konca je bil rezultat 101-100 za Denver. Po podaji Jamesa (26 točk, 11 skokov, 4 podaje) se je s floaterjem izkazal Davis, a hitro je na drugem koncu odgovoril Jokić. Ko je Caruso sedem sekund do konca zgrešil met za tri, je žogo ujel Danny Green, ki pa ga je Murray (25 točk, 6 skokov) blokiral. Met iz avta in podaja Ronda do Anthony Davisa (31 točk, 9 skokov), ki je zadel ob zvoku sirene zadel za zmago Lakersev. Sam pravi, da se je ob metu zadrl: »Kobe!« in to pomeni le eno, Lakersi igrajo za svojo legendo. Z metom pa je postal šele sedmi Laker, ki mu je to uspelo v končnici. Ob njemu še Jerry West, Elgin Baylor, Derek Fisher, Robert Horry, Metta World Peace in seveda Kobe Bryant.

ALL Rookie 1st Team

Ja Morant – Kendrick Nunn – Brandon Clarke – Zion Williamson – Eric Paschall

Morant in Clarke sta oba igralca Memphis Grizzliesov in tako postala prvi skupni par novincev po Pau Gasolu in Shanu Battieru leta 2001. Kendrick Nunn je po Michaelu Beasleyju v sezoni 08/09, prvi novinec Miamija, ki je bil izglasovan v peterko. Paschall pa je bil 41. izbor na lanskoletnem naboru, kar je odličen dosežek zanj.

All-Rookie 2nd Team

Tyler Herro – Terence Davis II – Coby White – P.J. Washington – Rui Hachimura

Za las so peterki zgrešili še R.J. Barrett, Matisse Thybulle, Darius Garland, De’Andre Hunter in Michael Porter Jr.

ALL-NBA 3rd Team

Jayson Tatum – Jimmy Butler – Rudy Gobert – Ben Simmons – Russell Westbrook

Tretja All-NBA peterka (vir: NBA.com)

ALL-NBA 2nd Team

Kawhi Leonard – Pascal Siakam – Nikola Jokić – Chris Paul – Damian Lillard

Druga All-NBA peterka (vir: NBA.com)

ALL-NBA 1st Team

LeBron James – Giannis Antetokounmpo – Anthony Davis – James Harden – Luka Dončić

Prva All-NBA peterka (vir: NBA.com)

Luka Dončić, Siakam, Simmons in Tatum so bili v All-NBA ekipo izbrani prvič v karieri, Paul in Westbrook devetič, Harden, Lillard in Leonard pa šestič, petič in četrtič (prav tako Davis). Drugič je bilo to za Jokića, tretjič za Goberta in Butlerja. Rekord pa je postavil LeBron James, ki je že s svojo šestnajsto All-NBA uvrstitvijo presegel Kareema, Kobeja in Duncana. Naš Luka pa je prvi prav po Timu Duncanu, ki se je v eno od ekip uvrstil že v svoji prvi oziroma drugi sezoni.

MVP sezone – Giannis Antetokounmpo

Druga zaporedna MVP nagrada za Giannisa. Postal je prvi evropejec, ki je to nagrado dobil kar dvakrat ter se obenem pridružil LeBronu in Kareemu kot edini, ki je dobil več nagrad do svojega 25. leta. Ker pa je bil razglašen tudi za obrambnega igralca leta, se je pridružil Michaelu Jordanu in Hakeemu Olajuwonu kot edini v zgodovini, ki je dobil obe nagradi v istem letu. Giannisa je na prvo mesto uvrstilo kar 85 od 101 glasovalcev in tako si je prislužil kar 962 točk. Za njim je bil LeBron (753), seznam pa vključuje še Jamesa Hardna, Luko Dončića in Kawhija Leonarda. V rednem delu sezone je na tekmo dosegal 29.6 točke, 13.7 skokov, 5.8 podaj, 1 ukradeno žogo in 1 blokado. Odigral je 57 tekem, povprečno pa igral 31 minut. Milwaukeju v rednem delu sezone pač ni bilo para, saj so bili vodilni v praktično vseh kategorijah napada in obrambe.

Vso ponudbo Giannisa Antetokounmpa si lahko ogledaš tukaj.