V času pisanja tega bloga izid letošnjega finala lige NBA še ni znan, verjetno pa se lahko vsi strinjamo, da je LeBron James, ne glede na svojo starost in ne glede na vse tiste, ki dvomijo o njegovem uspehu in dosežkih, še vedno v samem vrhu igre in eden izmed najboljših igralcev v zgodovini.

Zato smo še posebej navdušeni nad temo današnjega bloga, to pa je osemnajsti (!) model njegove glavne signature linije superg. To že samo po sebi vzbuja spoštovanje katerega koli pravega oboževalca košarke, in ko smo ugotovili, kaj sta King in Nike pripravila za 18. model, si lahko upravičeno mislimo, da bodo pred trgovinami nastale vrste oboževalcev, ki si bodo skušali zagotoviti svoj par te neverjetne superge.

Nike Lebron 18 5

Neverjetne? O, ja. Za začetek vas bomo spomnili na blog o njegovih »sedemnajstkah«, kjer smo med drugim zapisali, da je Nike eno izmed stavb na svojem kampusu, v kateri se razvija nove inovacije, poimenoval po tem »otroku iz Akrona«. To poudarjamo zato, ker Nike Lebron 18 prinaša toliko novosti, da niti sami nismo prepričani, kje naj začnemo.

Morda je najbolje, da se vrnemo k naslovu in se osredotočimo na tisto enačbo, ki združuje hitrost in moč. Kaj natančno to pomeni? Gre za edinstveno kombinacijo Zoom Air in Max Air tehnologije, kjer Zoom prinaša hitrost (in odzivnost), Max pa moč (in udobje).

Nike-LeBron-18-Sketch (Custom)

Seveda smo to fuzijo videli že prej, vendar nikoli na način, da je Zoom blazinica teče po celi dolžini stopala in istočasno polni praznino Max-a (za to se je do sedaj uporabljala pena). Takšne drzne spremembe pri prejšnjih LeBron modelih so prinesle tako dobre rezultate, da so jih začeli uporabljati tudi pri supergah izven Nikeovega košarkarskega segmenta (npr. v tekaških copatih), zato lahko tu pričakujemo le najboljše. Poleg tega je to največja Max blazina, ki je bila kadarkoli uporabljena pri košarkarskem modelu supeg.

Nike Lebron 18 1

Zgodba o hitrosti in moči se nadaljuje na zgornjem delu, kjer ima superga dejansko »prelom« med sprednjim in zadnjim delom. Tu najdemo že naslednjo inovacijo, in sicer Knitposite 2.0 na sprednjem delu superge, ki združuje najboljše lastnosti modelov LeBron 15, 16 in 17, in zagotavlja zračnost in vzdržljivost. Drugi senzacionalen upgrade je delno prozoren jezik z zračnimi blazinicami!

Nike Lebron 18 3

Če vam te novosti niso dovolj, si pobližje oglejte podplat. Na njem lahko vidimo veliko specifičnih vzorcev, razvitih z zasnovo, ki temelji na natančni računalniški obdelavi algoritmov, da bi našli optimalno rešitev za LeBrona. Še vedno se nismo odločili, kako naj to rešitev imenujemo, zato nam obvezno sporočite svoj predlog v komentarjih. Za zdaj pa nagibamo k temu, da gre za kombinacijo čebeljega satja in diamantov. Poleg tega pa je celotna zgodba o hitrosti, moči, udobju in prenosu energije vidna tudi na sprednjem delu podplata, ki je rahlo ukrivljen navzgor.

Nike Lebron 18 4

Še ena novost, ki jo lahko omenimo, je škatla, v kateri so zapakirane superge. Navdih je našla pri starejšem Nikeovem dizajnu, ki ga že dolgo nismo videli.

LeBron je že dolgo časa aktiven tudi v socialnem kontekstu, o čemer smo pisali v začetku letošnjega leta. V blogu o njegovem colorwayu »More Than An Athlete« modela LeBron 17 smo zapisali, da je leta 2018 postal še bolj odkrit kritik razmer v ZDA, zlasti zaradi socialnih neenakosti in rasizma. Vse to se je še enkrat potrdilo, ko je v rodnem Akronu odprl šolo za socialno ogrožene otroke. Seveda se po vsem, kar se je dogajalo in se dogaja v tem letu, ni upočasnil pri opozarjanju na pomembne teme in ena izmed platform za to so bili različni colorwayi njegovih superg z dodatkom ročno napisanih sporočil.

Vse to jasno kaže, kako je LeBron s svojim pomenom in vplivom prerasel vlogo samo košarkarja, njegov vpliv na družbo pa je v vedno večjo pomoč tistim v stiski in deluje v smeri pozitivnih sprememb – tako na osebni kot na družbeni ravni. Tu postane njegova mantra »Strive for greatness« zelo pomembna, saj je na nek način postala sinonim za to, kar počne in k čemur spodbuja druge. Zato je izbral 18 osemnajstletnikov, katerih navdihujoče zgodbe bodo v bližnji prihodnosti delili na njegovih družbenih omrežjih, ker menijo, da lahko navdihnejo tudi ostale in ker si zaslužijo biti slišane.

LeBron 18 community (Custom)

Na koncu lahko rečemo le to: Nike LeBron 18 si prav tako zasluži pozornost in zdaj je na vas, da si jih ogledate in se prepričate, o čem pišemo!