Prvaki lige NBA so postali Los Angeles Lakers. LeBron James pa četrtič MVP finala.

Dočakali smo zadnje tekme letošnje sezone lige NBA, ki se bo zapisala v zgodovino. Po rekordnem trajanju sezone sta se v zadnjih treh tekmah pomerila Miami in Los Angeles. Dobili smo zmagovalca lige in to so Lakersi! Po desetih letih se naslov vrača v mesto angelov, ko jih je do obljubljene dežele popeljal nihče drug kot Kobe Bryant. Miami pa je mnogim oboževalcem košarke ukradel srce in pridobil nič koliko novih. Poglejmo si tekme, ki so ta teden vodile do trofeje Larryja O’Briena.

Četrta tekma

V četrti tekmi smo nadaljevali točno, tako kot smo pri tretji končali. Fizična, a obenem pametna igra obeh ekip je spet prinesla tesen zaključek. Ne Miami in ne Lakersi se niso uspeli odmakniti za dvomestno število točk. Miami je dobil malo vetra v hrbet, saj se je po poškodbi vratu vrnil Bam Adebayo in začel s 15 točkami in 7 skoki. Kar pa je bilo pomembno je bila njegova obramba nad centri Lakersev, od katerih se je pričakovalo več. Howard ni dosegel točke, igral pa je le osem minut. Kot je že v navadi, je to mesto zapolnil Anthony Davis, ki pa je dosegel 22 točk, 9 skokov, 4 podaje in 4 blokade. Njegova statistika je šla prijetno z roko v roki s statistiko LeBrona Jamesa. 28 točk, 12 skokov in 8 podaj je bilo dovolj za zmago Lakersev, obenem pa pokazalo, kako visoka pričakovanja pričakujejo omenjeni duo, ko te številke niso zadovoljive. Pri Miamiju naš Goran še vedno ni zaigral, a to je pomenilo le to, da bo naprej stopil nekdo drug. Tyler Herro je zaigral na položaju organizatorja in dosegel zadovoljivih 21 točk, 7 skokov in 3 podaje. Ko temu dodamo še statistiko Bama, Duncana Robinsona (17 točk) in Jimmyja (22 točk, 10 skokov, 9 podaj, 3 ukr. žoge) dobimo tesen rezultat. Ko je bila tekma v zadnji četrtini pri rezultatu 83-83 izenačena, je žogo v roke prijel LeBron James in dosegel svojih zadnjih devet točk. Izjemno pomemben met pa je uspel KCP-ju, ko je najprej zadel za tri nato pa s polaganjem rezultat dve minuti pred koncem zvišal na sedem točk. Treba je bilo le pametno odigrati do konca in točno to so Voglovi varovanci storili.

Peta tekma

Igranje v črnih dresih z vzorcem Mambe je letos pomenilo zmago Lakersev. Točno to pa so si k srcu vzeli igralci Miamija in rekli, da se tokrat to ne bo zgodilo. Od konca prve četrtine pa do sredine zadnje, je Miami povprečno vodil za sedem točk. Na začetku zadnje četrtine se je zgodil trenutek Miamija, ko so grešili vse po vrsti, a na njihovo srečo tudi Lakersi niso imeli namerjenih metov. Gledali smo dvoboje izgubljenih žog in dve izmed najboljših igralskih predstav v zadnjih letih finala. LeBron James (40 točk, 13 skokov, 7 podaj, 3 ukr. žoge) in Jimmy Butler (35 točk, 12 skokov, 11 podaj, 5 ukr. žog) sta kljub končnemu rezultatu prikazala izjemno igro na obeh straneh igrišča. Ko so mnogi dvomili o obeh, sta pokazala, da govorice in namigovanja niso resnična. Vseeno pa je bila to tekmo sreča na Butlerjevi strani, ki se je v zadnji minuti izkazal z nekaj zadetimi prostimi meti. Kendrick Nunn (14 točk, 4 skoki, 3 podaje), Jae Crowder (11 točk), Bam Adebayo (13 točk, 4 skoki, 4 podaje), Tyler Herro (12 točk) in predvsem Duncan Robinson (26 točk, 5 skokov) so stopili v ospredje in zadevali, kar so mogli. Pri Lakersih pa sta se prikazala le Anthony Davis (28 točk, 12 skokov, 3 podaje, 3 ukr. žoge in 3 blokade) in KCP (16 točk). Prav slednji je tisti, ki v finalu ustvari razliko, ko je to pomembno, a zadnji met ni romal v njegove roke. Po prodoru Jamesa v zadnjih sekundah je podal popolnoma odprtemu Greenu, ki pa je zadel sprednji del obroča. Morris je žogo sicer ujel, a jo zaradi slabe komunikacije vrgel v avt. Zmagal je Miami in dočakal nov dan.

Šesta tekma

Po tem, ko so se pojavili posnetki Butlerja, kako po 47 odigranih minutah šepa z novinarske konference, so se mnogi začeli spraševati, koliko ima Miami še v nogah. Žal je bil odgovor na to, ne veliko. Kljub najslabši igri Miamija v finalu, smo oboževalci slovenske košarke prišli na svoj račun. Zaigral je Goran Dragić in s tem pričaral nasmeh na obraz ne le nam, temveč vsem tistim, ki košarko ljubijo. Igranje po poškodbi je vedno čudovito, a ko je to poškodba pred tvojim življenjskim ciljem potem debate ni. Goran je preprosto Goran! Obenem pa tudi njemu ni uspelo pomagati pred porazom in skoraj identično ponovitvijo prve tekme, le da je bila tokrat obramba Lakersev še močnejša. Največje vodstvo zlato-vijoličnih je bilo, kar 36 točk, a so v drugem polčasu močno popustili in zmagali »le« za trinajst točk. Bam Adebayo (25 točk, 10 skokov, 5 podaj) je bil edini v svoji ekipi, ki je presegel trinajst točk. Butler in Crowder sta jih vsak zbrala po dvanajst, a to je bilo od ekipe praktično vse, kar so zmogli. LeBron James (28 točk, 14 skokov, 10 podaj) in Rajon Rondo (19 točk, 4 skoki, 4 podaje) pa sta na drugi strani vodila ekipo Lakersev do zmage in to prav simbolično. Dvojec, ki se v preteklosti ni imel rad, je zdaj skupaj prišel do novega naslova. Kot vedno je bil kakovosten Anthony Davis z 19 točkami in 15 skoki. KCP pa je kronal svojo zares podcenjeno predstavo v tem finalu s 17 točkami. Da pe je bila zmaga še toliko lepša je zaigral tudi Dwight Howard in z enim metom pričaral pravo zrcalno sliko tega kar je. Zadel je met za tri in to je bilo dovolj, da je prvič postal prvak lige NBA in se vpisal med velikane.

Igralec tedna: LeBron James a.k.a. MVP finala

LeBron James ni postal le igralec tedna po našem izboru, temveč tudi četrtič MVP finala. Deseto finale v svoji sedemnajstletni karieri, kjer je podrl mnogo rekordov, je dobil kot vodja Los Angelesa. Dokazal je, kako dober je tudi v jeseni kariere in je pravi obraz lige. Postal je prvi igralec v zgodovini lige, ki je postal MVP finala s tremi različnimi ekipami. V finalu proti svoji bivši ekipi je v povprečju dosegal 29.8 točk, 11.8 skokov, 8.5 podaje, 1.2 ukradene žoge in 0.5 blokade. Bil je glavni »krivec«, da so se Lakersi na vrhu lestvice naslovov izenačili z Bostonom. Oboji jih imajo v svoji zgodovini zdaj po sedemnajst. Rekord pa je postavil James tudi s trojnimi dvojčki v finalu, saj jih ima že kar enajst. »Res mi veliko pomeni ta lovorika. Ko sem pred dvema letoma prišel v Los Angeles, sem predsednici Jeannie Buss zagotovil, da bom Lakerse popeljal nazaj na vrh. Popolnoma sem se posvetil košarki, nobene tekme nisem izpustil v končnici v celotni karieri in vse skupaj se je obrestovalo.«