Nabor lige NBA tudi letos ni razočaral. Kateri igralci so bili izbrani višje ali nižje kot je bilo napovedano?

NBA nabor 2020 je končan. Po mesecih ugibanj in predvidevanj so ekipe izbrale svojega novega mladega igralca. Kljub temu, da so strokovnjaki mnenja, da letošnji nabor ni bil poln zvezdniškega talenta, vseeno fantom pripisujejo veliko možnosti napredovanja in standardna mesta v peterkah ekip. Poleg tega pa je bil to prvi nabor v zgodovini, ki je potekal virtualno, direktno v dnevne sobe igralcev in družin.

Igralci so imeli za razliko od svojih predhodnikov, zelo malo možnosti za dokazovanje in ustvarjanja »hypa«. Zaradi pandemije so tako odpadle univerzitetne lige in druga tekmovanja, na katerih javnost in strokovnjaki vidijo sposobnosti mladeničev. Vseeno pa so se ekipam predstavili na preizkusih in tako smo tukaj. Poglejmo kako so letos izbirale ekipe in kako igralec spada v ekipo.

Anthony Edwards – Minnesota Timberwolves

195 cm – 105 kg – SG

Minnesota je izbrala to, kar so mnogi napovedali in s tem vsaj delno zadela. Od trojice, ki se ji je napovedovalo izbor na prvem mestu je bil Edwards prava izbira. Za univerzo Georgia je devetnajstletnik v 33 minutah dosegal 19 točk (2T-50%, 3T-29%,PM-77%), 5 skokov in 2.8 podaj na tekmo. Naj vas slab odstotek meta iz igre ne preseneti, saj je bila večina njegovih metov neizdelanih. Največkrat se ga primerja z Dwayne Wadeom in Donovanom Mitchellom, ni pa daleč primerjava z Andrewejem Wigginsom. Predvsem zaradi obrambe, ki je skoraj ničelna in se najverjetneje pri Wolvesih ne bo bistveno popravila (če pa se, potem bo odličen). Vseeno pa je Edwards zelo dober atlet, močan in si z lahkoto ustvarja lasten met.

James Wiseman – Golden State Warriors

216 cm – 107 kg – C

Z velikim razponom rok (228 cm) je bil Wiseman odlična izbira za GSW. Zaradi le treh tekem, ki jih je odigral za Memphis, je bila analiza zanj veliko težja. Kljub temu pa je to zelo agilen center, ki je že zdaj zelo kakovosten pri obrambnih nalogah. Ko in če napreduje še v napadu, potem ne bo nobenega dvoma, da je bil prava izbira. V povprečju je v 23 minutah dosegal 19.7 točk (2T-80%, PM-70%), 10.7 skokov in 3 blokade. Možnost ima, da že od prve minute zaigra pomembne minute v prvi peterki in postane resna grožnja v raketi.

LaMelo Ball – Charlotte Hornets

198 cm – 81 kg – PG

Hornetsi so izbrali točno tisto, kar je ekipa potrebovala. Organizatorja igre, ki bo »kriv« za to, da se o ekipi sploh kaj govori. Kot njegov brat ima tudi LaMelo težava s konstantnostjo meta, a to nadomesti z naravnim občutkom za košarko. V obrambi ima ogromno možnosti za napredek in tako za zdaj ni niti blizu bratu. V avstralski ligi je v 31 minutah dosegal 17 točk (2T-46%, 3T-25%,PM-72%), 7.6 skokov in 6.8 podaj. Charlotte je dobil organizatorja igre, ki je tako imenovani »box office« in bi lahko bil vsak večer na meji trojnega dvojčka.

Pattrick Williams – Chicago Bulls

200 cm – 97 kg – F/PF

Manjše presenečenje je priredil Chicago, ki je na četrtem mestu izbral Williamsa. Mnogi strokovnjaki so ga povezovali z izborom med sedmim in desetim mestom, a tako pač je. Bolj kot presenečenje pa bi izbiro lahko opisali kot uspeh ali propad. Williams je močan in zelo fizičen igralec, ki lahko pokriva več položajev in bi načeloma lahko solidno prispeval ekipi Chicaga. Za Florido je na 29 tekmah v povprečju igral 22 minut in ob tem dosegal 9 točk (2T-50%,3T-32%,PM-84%), 4 skoke, eno podajo in blokado. Kljub presenečenju pa je Williams perspektiven igralec, ki bi lahko v pravem položaju več let igral v ligi.

Isaac Okoro – Cleveland Cavaliers

198 cm – 97 kg – SG/SF

Cleveland si je očitno vzel k srcu, da na enem mestu zbere čim več mladih branilcev. K sreči lahko Okoro zaigra tudi kot krilo in dodaja točno tisto, kar je Cleveland krvavo potreboval, željo po obrambi. Kar pa prispeva v obrambi, izgublja v napadu, a to pomeni le to, da ima zelo veliko možnosti za napredovanje. Za Auburn je v 31 minutah dosegal 13 točk (2T-60%,3T-28%,PM-67%), 4.5 skoke, 2 podaji ter po eno blokado in ukradeno žogo. Statistika pa vseeno ni prikazala njegovih obrambnih sposobnosti, ki jih bodo lahko gledalci videli čez en mesec. Dokazati bo moral le, da je bil vreden četrtega izbora.

Onyeka Okongwu – Atlanta Hawks

206 cm – 106 kg – PF/C

Če je bil to najboljši izbor za Atlanto, bomo še videli, saj imata neverjetno podoben stil igre tudi Clint Cappela in John Collins. Če pustimo to na strani pa je Okongwu odličen PnR igralec, zid pod obročem, kakovosten skakalec in dober izvajalec prostih metov. Za USC je v 30 minutah dosegal 16 točk (2T-62%,3T-25%,PM-72%), 8.6 skokov in 2.7 blokadi. Potencial in talent sta tu, ali ima mesto v ekipi pa je vprašanje.

Killian Hayes – Detroit Pistons

195 cm – 88 kg – PG

Očitno je, da se Detroit odloča za rebuild. In tako je Hayes odlična izbira na mestu organizatorja igre. Za Ulm je v 27 minutah dosegal 13 točk (2T-50%,3T-39%,PM-91%), 6 podaj, 2 skoka in 1.5 ukradeno žogo. Gre za čudovitega organizatorja igre, ki je zelo kakovosten in željan podajalec. V obrambi ima še prostora za napredek, kot slabost pa lahko zapišemo le prevelik vpliv tega, da je levičar, saj prodorov v desno skoraj ni. Kakor koli že, Killian je bil prava izbira za Detroit.

Obi Toppin – New York Knicks

206 cm – 100 kg – PF

Pred nekaj menjavami NY, je izbira Toppina delovala kot še en kiks uprave. Zdaj pa je to v bistvu odlična izbira. S 23 leti je eden najstarejših v letošnjem naboru in je tako najbližje že izbrušenemu diamantu in je vabilo gledalcev v MSG. Za Dayton je v 31 minutah dosegal 20 točk (2T-70%,3T-39%,PM-70%), 7.5 skokov, 2 podaji, eno blokado in ukradeno žogo. Čeprav ni najboljši v vsakem aspektu igre, je vztrajen in predan košarki. New York je po dolgem času zadel, saj je Toppin iz New Yorka.

Deni Avdija – Washington Wizards

206 cm – 95 kg – SF

Izraelski up košarke, ki je čisto nasprotje izbora Chicaga. Napovedoval se mu je ravno tisti četrti izbor, a je na koncu padel na deveto mesto. Washington pa je s tem zadel v center tarče. Je definicija novodobnega krila, ki lahko odlično zaigra na obeh straneh parketa. Kot večina evropskih talentov je njegova igra že veliko bolj razvita, a navaditi se bo moral na atletsko pripravljenost lige. Za Macabi je v 22 minutah dosegal 9 točk, 5 skokov in 2 podaji.

Jalen Smith – Phoenix Suns

208 cm – 100 kg – PF

Napovedali so mu izbor na mestih višjih od trinajst, a Phoenix se je odločil, da ga bo izbral z desetim. Če se bodo odločili obdržati vse svoje centre in krilne centre, potem je izbira malenkost na nelogični strani. Smith je v zadnjem letu pridobil nekaj kilogramov mišic in se veliko lažje spopadal z nasprotniki. Za Maryland je v 31 minutah dosegal 15.5 točk (2T-60%,3T-37%,PM-75%), 10.5 skokov in 2.4 blokadi.

Devin Vassell – San Antonio Spurs

Znal bi biti najboljši 3-and-D igralec letošnjega nabora, ki bo pod trenerjem kot je Greg Popovich, brez dvoma zrasel v solidnega igralca.

Tyrese Haliburton – Sacramento Kings

Za mnoge najboljši organizator nabora je bil na dvanajstem mestu še vedno na voljo in zato so ga Kingsi tudi izbrali. Švicarski nož v ekipi je bil Haliburton za ekipo Iowa Stata in tako bo tudi v Kingsih. Če bo Walton nadaljeval s hitrim tempom, se bo Haliburton brez dvoma znašel v ekipi. Kako pa bo sodeloval s Foxom?

Kira Lewis Jr. – New Orleans Pelicans

Organizator igre, ki velja za najhitrejšega v letošnjem naboru, ima veliko možnosti za napredovanje. Za Pelicanse bi znal odigrati pomembne minute, primerjajo pa ga z Schröderjem in Westbrookom.

Aaron Nesmith – Boston Celtics

Izbor, ki ga je Boston dobil s strani Memphisa je zdaj Nesmith. Za Boston bo zaigral kot najboljši spot-up šuter nabora. Zaradi poškodbe, ki ga je doletela v tej sezoni pa je pod vprašajem njegovo zdravje, ampak saj je pri vseh.

Cole Anthony – Orlando Magic

Nasmihal se mu je izbor na prvih petih mestih, a zaradi slabe sezone UNC, je zdrsnil in poskrbel za rahlo presenečenje. Organizator igre, ki bo v igro Orlanda prinesel tisto, kar mu ostali na istem položaju ne prinašajo, zadevanje. Odličen strelec, obrambni igralec in skakalec, ki ga čaka še nekaj napredovanja.

Isaiah Stewart – Detroit Pistons

Neutrudljiv in fizično nadarjen »big man« s 224 centimetrskim razponom rok. Neverjeten skakalec, ki zna zadeti tudi z razdalje. Če je Christian Wood res v odhodu, potem za Detroit ni dvoma o izbiri.

Aleksej Pokuševski – Oklahoma City Thunder

Ko OKC zbira izbore kot bonbone, si vsekakor lahko privoščijo izbiro takega igralca kot je Pokuševski. 214 centimetrov visok, a le 95 kilogramov »lahek« Srb ni klasičen center, saj zna solidno voditi žogo in metati z razdalje.

Josh Green – Dallas Mavericks

Kot odličen obrambni igralec in strelec z razdalje, bo brez dvoma z lahkoto skočil v sistem Ricka Carlisla. Ob Luki Dončiću bi lahko postal eden najboljših »role playerjev« v ligi.

Saddiq Bey – Detroit Pistons

Dve leti je bil član začetne peterke Villanove in je eden izmed izborov, ki najverjetneje ne bo veliko napredoval, saj naj bi svoje že dosegel. To pa ne pomeni, da ne bo uspešen, saj ga verjetno že s prvim letom čaka veliko minut igre, predvsem zaradi meta z razdalje in odlične obrambe.

Precious Achiuwa – Miami Heat

Je točno tisto, kar si Pat Riley in ostali v Miamiju, želijo od igralca. Veliko energije, dobra obramba, fizična igra in vztrajnost. Za vse ostalo pa bodo poskrbeli v Miamiju.

Tyrese Maxey – Philadelphia 76ers

Zelo kakovosten obrambni igralec in branilec, ki si lahko z lahkoto ustvari svoj met. Čeprav odstotki niso bleščeči, jih je bilo veliko na račun slabe izbire meta, kar vliva upanje v Doca Riversa. Ali bo izkoristil Maxeya, da doseže svoj potencial?

Zeke Nnaji – Denver Nuggets

Napoveduje se mu pomembno mesto v ekipi Denverja, če odideta Millsap in Plumlee. Soliden strelec in pobiralec žog, ki ima v obrambi za prehoditi še dolgo pot, da bi ga jemali resno.

Leandro Bolmaro – Minnesota Timberwolves

Mladi Argentinec, ki ne bo dovolil, da statistika govori proti njemu. Z visoko intenzivnostjo, dobrim pregledom igre in nadzorom žoge bi znal dodati nekaj kakovosti s klopi.

RJ Hampton – Denver Nuggets

Hiter in agilen branilec, ki velja za manjši »steal« letošnjega nabora. Čeprav v obrambi ni ravno blesteč, to nadomesti v napadu.

Immanuel Quickey – New York Knicks

Knicksi so z njim dobili zelo dobrega strelca z razdalje, ki pa je manjše postave in ne ravno atletski. Verjetno bi ga lahko dobili tudi nižje v naboru.

Payton Pritchard – Boston Celtics

Najlažje bi ga bilo primerjati s Carsenom Edwardsom v isti ekipi. Odličen strelec, ki v obrambi ne more blesteti zaradi svoje velikosti. V slabši ekipi bi znal presenetiti.

Udoka Azubuike – Utah Jazz

Center, ki je odličen bloker, skakalec in splošni igralec v raketi. Izven rakete pa nima veliko za početi, prav tako ne proti ekipam s hitrim tempom. Vseeno pa bi znal biti dober center, če se bo prilagodil igri.

Jaden McDaniels – Minnesota Timberwolves

Še eden izmed kril, ki bi mu lahko rekli senca KD-ja, če se ga izkoristi pravilno. In verjetno ni bolj primerne ekipe za razvijanje mladih igralcev kot Wolvesi. Mlado krilo z visokim potencialom.

Malachi Flynn – Toronto Raptors

Zelo podoben igralec kot Fred VanVleet, le da igra veliko boljšo obrambo kot on. Vseeno pa je pri 22-ih letih še vedno zelo suh in Toronto bo moral vložiti kar nekaj dela v Flynna.

Desmond Bane – Memphis Grizzlies

Zelo dobro razvit v vseh pogledih igre in zna že zdaj prispevati razvijajoči se ekipi. Točno to pa je Memphis, ki mu je pisan na roko.

  1. Mavericks — Tyrell Terry
  2. Hornets — Vernon Carey
  3. Clippers — Daniel Oturu
  4. Thunder — Theo Maledon
  5. Grizzlies — Xavier Tillman
  6. Mavericks — Tyler Bey
  7. Thunder — Vit Krejci
  8. Pistons — Saben Lee
  9. Jazz — Elijah Hughes
  10. Kings — Robert Woodard II
  11. Spurs — Tre Jones
  12. Hornets — Nick Richards
  13. Kings — Jahmi’us Ramsey
  14. Bulls — Marko Simonovic
  15. Bucks — Jordan Nwora
  16. Trail Blazers — CJ Elleby
  17. Celtics — Yam Madar
  18. Warriors — Nico Mannion
  19. 76ers — Isaiah Joe
  20. Hawks — Skylar Mays
  21. Warriors — Justinian Jessup
  22. Rockets — Kenyon Martin Jr.
  23. Wizards — Cassius Winston
  24. Pacers — Cassius Stanley
  25. Clippers — Jay Scrubb
  26. Hornets — Grant Riller
  27. Nets — Reggie Perry
  28. 76ers — Paul Reed
  29. Raptors — Jalen Harris
  30. Bucks — Sam Merrill