Ob 25. obletnici modela Air Jordan 11 smo zbrali nekaj zanimivosti o tem košarkarskem modelu in o igralcu, ki ga je naredil ikoničnega.

1.

Pred 25 leti si je dizajner Tinker Hatfield zadal poseben projekt, ki pa ni bil odobren s strani njegovih nadrejenih.

Michael Jordan, za katerega je oblikoval superge AJ3 do AJ10, se je upokojil leta 1993, Nike pa je nameraval ukiniti blagovno znamko Jordan. A Tinker je upal in verjel, da se bo MJ nekoč vrnil na parket. 🤞
In imel je prav! Po slavnem telegramu “I’m Back” marca 1995 je bil čas, da Tinkerjeva stvaritev, Air Jordan 11, šokira svet in z njim tudi samega GOAT-a. Ko jih je Michael prvič videl, ni mogel priti do besede! In tako je superga z lakastim usnjem in naprednimi tehnologijami postala in ostala Hatfieldov najljubši Jordan model.

2.

Ko se je leta 1995 Michael Jordan vrnil nazaj na parket, je do konca redne sezone in v prvem krogu končnice nosil superge Air Jordan X. A za polfinale vzhodne konference proti Orlando Magic, kjer so igrali zvezdniki Shaquille O’Neil, Anfernee Hardaway, Nick Anderson in Horrace Grant, je pripravil nekaj posebnega.
Čeprav je bil njegov naslednji model superg še nedokončan, MJ ni več mogel čakati. 7. maja 1995 je na igrišče zakorakal v bleščeče belih Air Jordan 11 Concord in fani po celem svetu so ponoreli. (Poleg tega je moral zaradi pravil lige NBA, ki so zapovedovala nošenje črnih superg, plačati 5000$ kazni. 🤷‍♂️)

3.

Zakaj so (bile) Air Jordan 11 tako priljubljene med Jordan fani? Če pogledamo nazaj, je bila to zagotovo kombinacija še nikoli videnega dizajna v kombinaciji z MJ manijo, ki je ušla izpod nadzora in eno najboljših sezon, ki je kdajkoli uspela NBA franšizi. 😤

4.

Med All-Star tekmo v San Antoniu leta 1996 se je MJ po tem, ko se je vrnil iz upokojitve, ponovno uveljavil kot najboljši igralec košarke na svetu. 🔥 Z 20 točkami, 4 skoki in 73-odstotnim metom se je vrnil na svoj prestol. Spremljal pa ga je prav poseben colorway njegovih AJ11, “Columbia”, s svetlo belim zgornjim delom in prosojno modrim podplatom.

5.

Sezona 1995-96 je bila popolna sezona za Michaela Jordana.
🏆 Bullsi so redni del sezone končali z razmerjem med zmagami in porazi 72:10, skupaj s končnico pa so dosegli 87 zmag in 13 porazev, kar je najboljše razmerje v zgodovini.
🥇 MJ je bil najboljši strelec sezone (že osmič).
🏆 Bil je tudi šele drugi igralec v zgodovini, ki je v eni sezoni osvojil vse tri nagrade MVP: All-Star MVP, MVP redne sezone in MVP finala.
Vse to, obut v AJXI.  ️

6.

Air Jordan XI “Bred” so bili edini čevlji, ki jih je MJ nosil med playffi leta 1996. Prvič jih je obul 26. aprila, ko je bila celotna ekipa Chicaga v črnih čevljih in črnih nogavicah, da bi se zdela bolj zastrašujoča. Jordan je v tej končnici v povprečju dosegal kar 30,7 točk, 4,9 skoka in 4,1 podaje!
Nazadnje je AJ11 “Bred” obul pred 6. tekmo serije proti Sonicsem, ko so si Bullsi tudi zagotovili naslov. Tekma se je igrala na očetovski dan (16. junija) in po zmagi se je MVP finala zatekel v garderobo, kjer je sprostil vsa svoja čustva in ni več zadrževal solza (zadnja fotografija). To je bil prvi NBA naslov, pri katerem ga ni spremljal preminuli oče. 😓

7.

Ikoničen film si zasluži ikonično supergo!
V filmu Space Jam iz leta 1996 je Jordan v glavni vlogi zaigral v supergah Air Jordan 11 Space Jam.
☝️ Ali veš, da je ravno prvi retro release AJ11 Space Jam kriv za to, da je Jordan premaknil svoje release na soboto? Leta 2000 je bil ta release napovedan za sredo zjutraj. Ker so si želeli superge, so najstniki špricali šolo in ocenjevanja pred zaključkom konference in kampirali pred trgovinami. To je pripeljalo do mnogih jeznih klicev staršev in od takrat naprej so večji releasi napovedani za sobote. 😅

8.

Colorway “Cool Grey” je bil na modelu Air Jordan 11 in nasploh v liniji Air Jordan prvič predstavljen leta 2001, ko so začele izhajati prve retro izdaje originalnih jordank. Takrat je MJ igral za Washington Wizards in dokazoval, da je res najboljši vseh časov, saj je pri 38 letih v povprečju dosegel 22,7 točk, 5,2 podaj, 5,7 skokov in 1,4 ukradenih žog na tekmo! 🔥

9.

Prepoznaš moškega s sončnimi očali? 😎 To je Michael Jordan, ki se pripravlja na poroko svojega zeta in si zavezuje superge Air Jordan 11. 🤵 Kar nas spomni na anekdoto iz leta 1995 …

Ko je MJ prvič videl model AJXI, je ostal brez besed. Prvi stavek, ki ga je izrekel, je bil: “Ljudje bodo te superge nosili z oblekami.”
Oblikovalec Tinker Hatfield se je le zasmejal.
A približno 3 mesece kasneje so se na podelitvi oskarjev pojavili Boyz II Men obuti v Air Jordan 11 in oblečeni v obleke! Michael je tisto noč poklical Tinkerja in rekel: “Sem ti rekel!” in se smejal.
Tinker ga je vprašal: “Gotovo si jim plačal, da so jih obuli!”
MJ pa je odvrnil: “Ni šans! To je bila čisto njihova ideja!”
Model AJXI je tako razvil svoje življenje, presegel okvire košarke in se zapisal tudi v zgodovino sodobne kulture in glasbe.

10.

Air Jordan XI je eden redkih modelov košarkarskih superg, ki je prerasel meje košarke in postal del širše kulture. Videli smo jih lahko v TV serijah, na koncertih pa tudi na rdeči preprogi! Prepoznaš vse slavne na slikah?