Vse, kar rabite vedeti o NBA sezoni 2020/2021 in še več!

NBA košarka se nestrpno bliža in kot vsi navijači, tudi mi komaj čakamo, da se začne. Devetega novembra sta se NBA in NBPA sporazumela glede pravil nove sezone. Dan kasneje pa se je svet guvernerjev ekip soglasno odločil, da se nova sezona lahko začne. Tako je bil izbran datum začetka, format rednega dela in končnice, pravila in drugi ukrepi, ki bodo veljali v novi sezoni. Da boste čim boljše pripravljeni na novo sezono, smo pripravili vodič o novi sezoni lige NBA, kjer boste izvedeli vse potrebne informacije.

Kdaj se začne nova sezona?

Prve tekme se bodo začele 22. decembra. Prvi dan bosta na sporedu dve tekmi. Golden State se bo pomeril z Brooklynom, LA Lakersi pa s someščani Clippersi.

Koliko tekem bo v novi sezoni?

Vsaka ekipa bo odigrala 72 tekem v rednem delu sezone, kar je deset manj kakor tipična NBA sezona.

Ali je razpored tekem že objavljen?

Letošnja sezona bo malce posebna in tako razdeljena na dva dela. Za prvi del sezone je razpored tekem že objavljen, za drugi del pa bomo morali še počakati.

Da bo sezona potekala čim bolj nemoteno, bodo ekipe veliko tekem igrale kot v MLB (Baseball). V istem mestu tj. pri isti ekipi bodo odigrali (vsaj) dve zaporedni tekmi.

Kateri so najpomembnejši datumi nove sezone?

  • 1.-5. december: Individualni treningi in teden za medije
  • 6.-10. december: Skupni treningi
  • 11.-19. december: Pripravljalne tekme
  • 22. december-4. marec: Prva polovica rednega dela sezone
  • 5.-10. marec: All-Star premor (tekma v Indianapolisu se prestavi na leto 2024)
  • 11. marec-16. maj: Druga polovica rednega dela sezone
  • 18.-21. maj: Play-In turnir
  • 22. maj-22. julij: Končnica lige NBA

Kaj točno bo letos pomenil Play-In turnir?

Kot smo videli v pretekli sezoni je liga uvedla Play-In turnir, ki bo potekal tudi letos. V vsaki konferenci se bodo med sabo pomerila ekipe, ki bodo uvrščene od sedmega do desetega mesta. Sedmo uvrščena in osmo uvrščena ekipa se bosta pomerili med seboj (7-8 tekma), prav tako deveto uvrščena in deseto uvrščena (9-10 tekma). Zmagovalcu 7-8 tekme bo pripadlo sedmo mesto v konferenci. Poraženec te tekme pa se bo pomeril z zmagovalcem 9-10 tekme, ki bo odločala o osmo uvrščeni ekipi konference.

Ali bodo navijači na tekmah?

Glede na epidemiološko situacijo bo najbrž večina ekip igrala brez navijačev v arenah. Nekatere bodo spustile v areno omejeno število navijačev z določenimi ukrepi, ostale pa bodo posegle po istih rešitvah kot v mehurčku.

Katerih protokolov se bodo držale ekipe?

Vsaka ekipa je s strani lige NBA dobila vodič po ukrepih na kar 134 straneh, kjer so opisani vsi protokoli in pravila. Nekateri izmed njih pa so:

  • Igralce in člane ekip bodo dnevno testirali.
  • Če bo pozitivno »predvideno« število oseb v ekipah, to še ne pomeni, da bo sezona prekinjena.
  • Kdor bo pozitiven na testu bo imel dve možnosti vrnitve na delo: 10 dni ali več bo moral ostati v karanteni ali pa biti negativen na dveh testih v razmaku 24 ur.
  • Igralec, ki bo na testu pozitiven bo moral biti deset dni v karanteni in nato še dva dni nadaljevati izključno z individualnimi treningi.
  • Potovanja ekip bodo omejena na 45 oseb, vključno s 17 igralci.
  • Vzpostavljena bo anonimna linija, kjer bodo lahko prijavili osebe, ki kršijo ukrepe.
  • Prepovedani so obiski klubov, nočnih lokalov, javnih bazenov, fitnesov, koncertov, tekem in druženj v zaprtih prostorih z več kot 15 ljudmi.

Kdaj se konča obdobje menjav?

Po navadi je trade deadline pri koncu februarja, a bo v tej sezoni ta dan predstavljal 3. marec.

Ali bo tudi letos končnica potekala v mehurčku?

Za to je še prezgodaj, saj ni sestavljen niti urnik za drugo polovico sezone. Adam Silver in drugi močno upajo, da do plana B ne bo prišlo in bo vse potekalo dokaj normalno.

Kdo ima največ možnosti za osvojitev naslova prvaka?

Stavnice so tudi letos postregle z nekaj napovedi o končnem prvaku lige. Na prvih treh mestih so to ekipe Los Angeles Lakers, Los Angeles Clippers in Milwaukee Bucks. A to so le stavnice in ugibanja.

Veliko ekip je storilo, kar nekaj menjav in  se tako pripravilo na novo tekmovalno sezono. Vse menjave in podpise igralcev, si lahko prebereš v našem blogu, ki ga najdeš tukaj.

Katere bodo letos božične tekme?

Letošnje božične tekme bodo naslednje:
– Miami Heat – New Orleans Pelicans (ob 18:00)
– Milwaukee Bucks – Golden State Warriors (ob 20:30)
– Boston Celtics – Brooklyn Nets (ob 23:00)
– Dallas Mavericks – Los Angeles Lakers (ob 02:00)
– Denver Nuggets – L.A. Clippers (ob 04:30)

Na parkete se vrača tudi Stephen Curry in njegov tradicionalni met.
Na parkete se vrača tudi Stephen Curry in njegov tradicionalni met.

ESPN-ova lestvica 10 najboljših igralcev za novo sezono

Že deseto leto zapored športna hiša ESPN objavi seznam sto najboljših igralcev za prihodnjo sezono. Bolj kot dejstva so to le predvidevanja in tako smo lahko letos priča veliko zanimivim uvrstitvam. Ker pa je seznam sto igralcev izjemno dolg, smo s krajšimi opisi navedli le najboljših deset.

10. Nikola Jokić

Kljub govoricam, da je Jokić pred začetkom sezone pridobil kakšen kilogramček, je visoko uvrščen na lestvici najboljših. V seriji proti Utahu je dosegal 26 točk, proti Clippersom pa 24,4 točkam dodal še 13 skokov in skoraj 7 podaj.

9. James Harden

Čeprav še ni jasno ali bo kariero nadaljeval v Houstonu, se je Harden uvrstil na deveto mesto na lestvici. V rednem delu sezone je imel povprečje 34 točk, 6.6 skokov in 7.5 podaj. Preteklih pet od šestih sezon je končal v TOP 5 na lestvici MVP glasovanja. Ali so Rockets in Harden izčrpali svoje adute?

8. Stephen Curry

Revolucionar igre se vrača na parket. Končno. Ob poškodbi Klaya Thompsona, bo nanj padlo še več odgovornosti, ki se je verjetno ne bo branil. Po zlomljeni kosti v roki se Curry vrača z njim pa tudi poplesavanje po zadeti trojki iz sredine igrišča.

7. Damian Lillard

Z okrepljeno ekipo se Damian »bad shoot« Lillard vrača po zasluženo lovoriko. Je bil v pretekli sezoni bolj zanimiv njegov januar, ko je v povprečju dosegal 48 točk ali MVP mehurčka? Če bi vprašali njega verjetno nič od tega, saj Portlandu ni uspelo izvleči boljšega rezultata.

6. Kevin Durant

Osemnajst mesecev po tem, ko si je na zadnji tekmi za GSW strgal Ahilovo tetivo, se bo na parket vrnil kot del ekipe Brooklyn Nets. Kevin Durant ima veliko nasprotnikov, a pravi košarkarski navdušenci si želijo, da bi se vrnil tak kot je bil pred poškodbo.

5. Kawhi Leonard

Lanskoletni favoriti za zmago so skoraj klonili proti Dallasu in nato zapravili vodstvo s 3 proti 1 v seriji z Denverjem. Celotna ekipa je igrala pod pričakovanji, ki so za igralca njegovega kova izjemno visoka. Bo Kawhi letos stopil dva koraka naprej in se potegoval za naslov?

4. Luka Dončić

Zvezda nove generacije je prav naš Luka, ki podira vse možne rekorde. V izločilni seriji proti Clippersem je dosegal 31 točk, 10 skokov in 9 podaj, kar je fenomenalno. Če oziroma ko še enkrat naredi tak preskok v igri, gre lahko Dallas še dlje kot sicer.

3. Giannis Antetokounmpo

Po njegovi drugi zaporedni nagradi MVP rednega dela sezone je že skrajni čas, da Greak Freak naredi tri korake naprej v finale lige. Njegove igre in igre Bucksov iz rednega dela sezone se enostavno ne prenesejo v končnico in to je velika težava. Morda pa je ta sezona tista.

2. Anthony Davis

Prvič v desetletni ESPN lestvice najboljših igralcev, sta na prvem in drugem mestu dva košarkarja iz iste ekipe. V svoji prvi končnici po več letih se je Anthony Davis izkazal tako kot se je od njega pričakovalo. V končnici je imel povprečje 28 točk, 10 skokov in 4 podaje. Temu je dodal še neverjetno obrambo in osvojil svoj prvi prstan v karieri.

1. LeBron James

Kralj je ostal na prestolu. Pri 35-ih letih je osvojil svoj četrti prstan in četrto lovoriko MVP finala. Vsako leto se začne in konča popolnoma enako, z naslednjima dvema stavkoma. »Je to leto, ko bomo videli prvi padec LeBrona?«. »Še vedno je najboljši v ligi.«