Za nami je zanimiv otvoritveni teden lige NBA.

Otvoritveni teden lige NBA je za nami in z navdušenjem smo spremljali prve tekme obeh konferenc. Bilo je nekaj presenečenj, razočaranj in izredno zanimivih tekem. Te so nam ponudile nekaj odgovor na vprašanja in nam ponudile možnost za nova vprašanja in dvome. Minilo je šele nekaj tekem zato se pri večini ekip še ne vidi njihovega potenciala, pri nekaterih pa lahko to zaenkrat samo ugibamo. V nadaljevanju bloga lahko za vsako ekipo preverite kako ji je v tekočem tednu šlo, med tem pa si lahko pogledate tudi najboljše “highlightse” tedna.

Atlanta Hawks

Svojo sezono so pri Atlanti začeli z dvema zmagama. Prvo so dosegli proti Chicagu kjer smo videli prve zametke nove ekipe, ki so jo sestavili. Še vedno bo primat držal Trae Young, ki je proti Chicagu dosegel 37 točk, 6 skokov in 7 podaj. Poleg njega so dvomestno število točk dosegli tudi Hunter, Gallinari, Collins, Reddish, Bogdanović in Huerter. S tem pa so pokazali, da so ofenzivno izjemno nevarna ekipa, ki pa lahko v obrambi upa le na neuspešnost nasprotnika. To se je zgodilo tudi proti Memphisu, kjer so  izvlekli zmago brez Gallinarija in Ronda. Trae Young je bil lastna klasika, pomagali pa so mu Hunter (15 točk, 11 skokov), Collins (13 točk, 10 skokov) in Huerter (21 točk). Po dveh tekmah je še zelo prezgodaj soditi, a vseeno je Atlanta ekipa, ki jo je zanimivo gledati in bi najverjetneje morala ujeti play-in turnir.

Boston Celtics

Brad Stevens se je odločil, da bo tekme začenjal z visoko postavo, saj sta hkrati na parketu Theis in Thompson. Ob poškodbi Kembe Walkerja, je to mesto prevzel Marcus Smart s klopi pa se mu pridruži Teague. Boston je imel zelo težke tri tekme in negativen izkupiček ni tako presenetljiv. Zmaga proti Bucksom po čudovitem metu Jaysona Tatuma (30 točk, 7 skokov) in igri Jaylena Browna (33 točk, 5 skokov, 4 podaje). Sledil je presenetljivo visok poraz proti Brooklynu, kjer se je pokazalo, kako kratko klop ima Boston. Skoraj enako je bilo v porazu proti Indiani, a je zmanjkalo nekaj sreče. Želja po 30 točkah Browna in Tatuma je sicer logična, a ko imaš le šest kakovostnih igralcev v rotaciji, postane to že trepetanje. V naslednjem tednu sledijo tekme proti Indiani, Memphisu in Detroit (2x), kjer bodo popravili svoj izkupiček in čakali na vrnitev Kembe Walkerja.

Brooklyn Nets

Toliko vprašanj smo imeli navijači NBA glede ekipe Netsov, ki so bili skoraj v celoti odgovorjene. Razsuli so Golden State na ramenih Duranta (22 točk, 3 skoki, 3 podaje, 2 ukr. žoge), Irvinga (26 točk, 4 podaje, 4 ukr. žoge) in LeVerta (20 točk, 9 skokov, 5 podaj), ki so metali s 47-odstotno natančnostjo in povprečno odigrali 25 minut. Sledilo je še eno razsutje, tokrat proti Bostonu. Durant (29 točk. 4 skoki, 3 podaje) in Irving (37 točk, 8 podaj, 6 skokov) sta pokazala, zakaj sta eden najnevarnejših parov v ligi. Na tretji tekmi v tednu pa so izgubili proti Charlottu, kar je vsaj malo pomirili tiste, ki so jih že kovali v zvezde. Kljub temu pa se vidi, kako dolgo klop ima Brooklyn. Nash, Stoudemire in D’Antoni so iz ekipe naredili ubijalski stroj, ki ima enajst igralcev za prvo peterko. Na veliko žalost pa se je poškodoval Spencer Dinwiddie, ki to sezono verjetno ne bo več zaigral.

Chicago Bulls

Mnogi so predvidevali, da Chicago ne bo ravno najboljša ekipa, a tako slabe ekipe niso pričakovali. LaVine, Markkanen, Porter Jr., White in Carter Jr. niso slabi igralci, a skupaj nekako ne najdejo prave povezanosti. Najboljše pri vsem pa je, da je minil šele en teden nove sezone z novim trenerjem. Poraz proti Atlanti je prišel na račun obupne obrambe, poraz proti Indiani je bil logičen, a poraz proti Golden Statu je bil njihova krivda. Markkanen (23 točk. 7 skokov), Carter Jr. (22 točk, 13 skokov), LaVine (33 točk, 7 skokov, 3 podaje) in White (20 točk, 7 skokov, 5 podaj) so v napadu storili vse prav, v obrambi pa dali videz najslabše obrambne ekipe v ligi.

Cleveland Cavaliers

Mladeniči Clevelanda so se naučili zmagovati in pri tem noro uživati. Ob gledanju njihove ekipa pa uživamo tudi mi in to je bistvo košarke. V zmagi proti Charlottu je imelo sedem igralcev dvomestno število točk, izstopal pa je branilski dvojec Darius Garland (22 točk, 6 skokov, 6 podaj) in Colin Sexton (27 točk. 5 podaj). Ob Larry Nancu Jr., Andre Drummondu, Kevinu Lovu in Cediju Osmanu pričakujejo le še vrnitev Kevina Porterja Jr. in sprostitev novinca Okora. Naslednji na vrsti sta bili zmagi proti Detroitu in Philadekphiji brez Embiida. Krivci za zmago pa isti, celotna ekipa pravzaprav. Zanimiva in mlada ekipa, ki jo je veselje gledati. Ta teden jih čakajo New York, Indiana in Atlanta.

Detroit Pistons

Bolj zanimivo kot sama ekipa in njen uspeh je to, kako močno je svojo igro spremenil Blake Griffin. V dveh porazih proti Minnesoti in Detroitu ima povprečje 22 točk, 8 skokov in 4 podaje ob zelo solidnem metu. Po principu toplo-hladno mu pomagajo Rose, Grant in Jackson. Preostali del ekipa pa je še bolj na hladnem, predvsem se veliko pričakuje od novinca Killiana Hayesa, ki je prevzel mesto prvega organizatorja ekipa, a še ni našel prave forme.

Indiana Pacers

Pri Indiani nič novega, kar se tiče rednega dela sezone. Spremenila se je le forma Sabonisa, Brogdona in Oladipa, ki so bili v zmagah proti New Yorku, Chicagu in Bostono fantastični. Sabonis je z zmagovalnim metom proti Bostonu kronal odličen teden, kjer je povprečno dosegal 24 točk, 11 skokov in 7 podaj. Brogdon in Oladipo pa v povprečju dosegata 22 točk, 5 skokov in 5 podaj. Priključijo se še T.J. Warren, Myles Turner, brata Holiday in McDermott in Indiana je na vrhu lestvice. Morda pa je bila ideja, da ekipe ne menjajo niti malo, pravzaprav odlična.

Miami Heat

Poraz proti tekmecu Orlandu je bil ogrevanje, če bi rekli z malenkostjo pristranskosti. Orlando je bil bolj razpoložen in to je bilo odločilno za zmago. Adebayo (25 točk, 11 skokov, 4 podaje), Dragić (20 točk, 4 skoki, 7 podaj) in Butler (19 točk, 7 podaj, 7 ukr. žog) nadaljujejo, kjer so ostali prejšnjo sezono. Po odhodu Crowderja je mesto zapolnil Harkless, a svoje mesto hoče tudi novinec Achiuwa. Kendrick Nunn je očitno že skoraj izpadel iz rotacije, čeprav je boljši organizator kot je trenutni Tyler Herro. Če bo kdo vse to ugotovil, je to Erik Spoelstra. In sledila je zmaga proti New Orleansu, kjer je rešetal Duncan Robinson (23 točk).

Milwaukee Bucks

Po porazu proti Bostonu v zadnjih izdihljajih tekme, so se znesli nad Golden Statom. Na obeh je Giannis pokazal tisto, kar ga krasi v segmentih igre. Zgrešil je prosti met za izenačenje in podaljšek proti Bostonu, proti GSW brez obrambe pod košem pa dosegel prelahkih 15 točk, 13 skokov v 25 minutah igre. Je morda to sezona, ko bo Khris Middleton dojel, da mora storiti dva koraka naprej? Se bo Jrue Holiday še boljše vključil, kot se je? Je njihova klop še tako močna kot je bila pretekle sezone? Poraz proti New Yorku tega sicer ŠE ni pokazal.

New York Knicks

Vsako leto gredo navijači Knicksov v sezono z negativnimi pričakovanji in tako vsak mali uspeh sproži salvo navdušenja. Po dveh porazih proti Indiani in Philadelphiji je to navdušenje prišlo že na tretji tekmi proti Milwaukeeju. Julius Randle in RJ Barrett sta glavno vodilo ekipe, ki jo letos vodi Tim Thibodeau in bi znala ukrasti kakšno zmago tu in tam. Če bi ob omenjenem dvojcu lahko računali še na bolj konstantno igro ostalih igralcev, bi bilo zmag več. Morda pa letos …

Orlando Magic

Podobno kot Indiana tudi Orlando ni menjal ekipe. To se jim je za zdaj obrestovalo, saj so po treh tekmah še neporaženi. Otvoritvena zmaga proti Miamiju in še dve proti Washingtonu so postavili Orlando na vrh lestvice. Kako dobri bi bili, če se Jonathan Isaac ne bi poškodoval. Vučević (17 točk, 12 skokov, 4 podaje, 2 ukr. žogi) nam nudi svojo standardno statistiko, Terrence Ross (23 točk) se iz klopi odlično vključuje v igro, Aaron Gordon (13 točk, 8 skokov) je končno zdrav, a v ekipi sta dva skrita aduta. Novinec Cole Anthony (10 točk, 5 skokov, 5 podaj) prikazuje zelo dobre predstave, Markelle Fultz (21 točk, 5 skokov, 5 podaj) pa prinaša nasmeh na obraz vsem tistim, ki verjamemo vanj od začetka kariere. Svojih 19 pa doda tudi Evan Fournier. Ta teden ju čakata Oklahoma in Philadelphia.

Philadelphia 76ers

Prinesite novosti so rekli pri Sixersih in to se jim je obrestovalo. Joel Embiid in Ben Simmons sta obkrožena z ekipo po njunem okusu in to zelo veseli trenerja Riversa. Embiid (28 točk, 12 skokov, 2 podaji) je na pohodu, da osvoji naziv najboljšega centra v ligi. Simmons (15 točk, 8 skokov, 6 podaj) mora mnogim dokazati, da košarka ni le metanje na koš. Shake Milton (12 točk) je našel svojo vlogo v ekipi kot 6th man. Ob dodatku Curryja, Greena in Howarda, so pridno premagali Washington in New York. Izgubili so proti Clevelandu, kjer Embiid ni igral in zazevala je ogromna luknja v ekipi. Tobias Harris bo moral izpolniti svojo gromozansko pogodbo, ker 14 točk in 7 skokov ni dovolj za 180 milijonov dolarjev.

Toronto Raptors

Kanadska velesila se še išče po prvem tednu in dveh porazih proti New Orleansu in San Antoniu. Čeprav kar osem igralcev doseže dvomestno število točk, noben od igralcev ne naredi koraka naprej. Celotna ekipa bo morala pritisniti na plin, če želi v letošnjem močnejšem vzhodu napraviti kaj bolj odmevnega. Vseeno pa sta to šele dve tekmi, ki ne pomenita veliko, vseeno pa sprožata nekaj dvomov in vprašanj.

Washington Wizards

Po prihodu Westbrooka so dobili nekaj pedigreja, ki so ga tako močno želeli in to je želja po play-off sezoni. Izgubili so vse tri tekme proti Orlandu in Philadelphiji, a se vseeno vidi, da bo ekipa kakovostna. Sprašujemo pa se lahko ali ima Washington najslabšo ekipo pod košem? So mladi Avdija, Bonga in Bryant dovolj za boljši rezultat. V Westbrooka in Beala ne dvomimo. Dve zaporedni tekmi proti Chicagu bi nam znali poglobiti dvome ali pa jih za nekaj časa izničiti.

Vzhodna konferenca (vir: NBA.com)
Vzhodna konferenca (vir: NBA.com)

 

Charlotte Hornets

Poraz proti Clevelandu, kjer se je zelo slabo predstavil LaMelo Ball, ki ni dosegel niti ene točke. Roko na srce z izjemo Terryja Rozierja (42 točk) in Gordona Haywarda (28 točk, 7 podaj) ni dobro igral nihče. Proti OKC so izgubili po odločilnem metu SGA-ja, a zaigrali veliko boljše. Sedem igralcev je imelo dvomestno število točk, prav tako so imeli boljši odstotek meta. Končno pa je prišla zmaga, in to proti močnemu Brooklynu. Gordon Hayward (28 točk, 6 skokov, 7 podaj) upravičuje visoko pogodbo, drugi pa so mu na tej tekmi lepo sledili. Charlotte bi znal prav zaradi Haywarda, Rozierja, Bridgesa in Grahama postati trd oreh na zahodu.

Dallas Mavericks

Luka Dončić je še malenkost boljši kot lani, a tokrat brez Porzingisa, kar se Dallasu kar pozna. Met na prvih dveh tekmah ni stekel, nasprotniku pač je. Obramba Dallasa sicer še ni blesteča, a s prihodom Johnsona in Richardsona se že opazi zametke boljših časov. In eden izmed trenutkov, ki spada med boljše čase, je tekma proti Clippersom, ki jo je Dallas dobil za 51 točk. Z izjemo Luke in Josha nihče ni igral več kot 23 minut ali dosegel več kot 20 točk. Kar se je Dallasu dogajalo prvi dve tekmi, se je zdaj zgodilo Clippersom in poraz je bil jasen že po prvi četrtini.

Denver Nuggets

Na prvi tekmi jih je presenetljivo premagal Sacramento po metu Hielda v zadnji sekundi. Izgubili pa so tudi proti Clippersom in teden zaključili brez zmage. Nikola Jokić je bil na obeh tekmah v odlični formi in povprečno dosegel 27 točk, 12 skokov in 12 podaj. Enkrat se je ob njemu pojavil Jamal Murray, drugič Michael Porter Jr. in tretjič nihče, ki bi igral vsaj približno tako kot on. Millsap in Barton sta sicer blizu 15 točk na tekmo, a to ni dovolj za zmagoviti niz. Če pa poznamo Denver, potem vemo, da se ne predajo.

Golden State Warriors

Z navdušenjem smo čakali vrnitev Stepha Curryja in to tudi dobili. Ne v obliki, ki smo si jo želeli, a vseeno bo kmalu tam. Andrew Wiggins in Kelly Oubre Jr. bosta rabila še nekaj časa, da se vpeljeta v sistem, ki ga vodi Steve Kerr. In prav na njem bo največ pozornosti, da dokaže, če je lahko tudi z malo slabšo ekipo tako dober. Novinec James Wiseman odlično paše v ekipo, ki ji trenutno manjka Draymond Green. Bo kaj boljše, ko se motor ekipe vžge? Poraza proti Brooklynu (26 točk razlike) in Milwaukeeju (39 točk razlike) sta dala pravo nasprotje GSW-ja, proti Chicagu pa so zmagali veliko bolj tesno, kot bi dejansko morali.

Houston Rockets

Prva tekma proti Oklahomi je bila prestavljena zaradi korona virusa, tako da so odigrali le eno tekmo v tem tednu. Po dnevih vprašanj glede Jamesa Hardena se je ta vrnil na parket in natrosil 44 točk in 17 podaj, kar je utišalo mnoge dvomljivce. Ob njemu je odlično zaigral Christian Wood z 31 točkami. Houston je bil poražen zaradi napak v podaljških, a igral brez Cousinsa, Gordona in Walla.

Los Angeles Clippers

Prvi dve tekmi proti Lakersem in Nuggetsom so zmagali in bili videti kot zelo resen konkurent za končni naslov. Paul George in Kawhi Leonard sta zaigrala tako kot pred letom dni in ko dva igralca povprečno dosegata vsaj 50 točk je tekma zelo težka. Ko pa dodamo še šest igralcev, ki vsak dosegajo po 14 točk je tekma še težja. To se je videlo na prvih dveh tekmah in popolnoma izginilo proti Dallasu. Zapisali so najhujši poraz v zgodovini in tekma mora iti v pozabo. Odsotnost Kawhija ni izgovor.

Los Angeles Lakers

Po zgledu pretekle sezone so prvo tekmo proti Clippersem izgubili nato pa visoko zmagali proti Dallasu in Minnesoti. Ob LeBronu in Davisu so se Harrell, Schroder in Gasol odlično znašli in zdi se, da so Lakersi res boljši kot lani. Vsak posameznik ve, kaj mora početi na igrišču in morda se res uresničijo napovedi o ponovitvi zmage v finalu. A do tam je še daleč.

Memphis Grizzlies

Ja Morant je v dveh porazih proti Atlanti in San Antoniu dokazal, da je pripravljen storiti korak naprej v svoji igri. 36 točk in 8 podaj na tekmo to tudi dokazuje, a kaj ko je drugi najboljši igralec v ekipi Jonas Valančiunas, ki ima trenutno povprečje 14 točk in 12 skokov. Trenutno sta poškodovana Jaren Jackson in Justise Winslow. Ta teden sta na sporedu tekmi proti Brooklynu in Bostonu. Verjetno bomo tu dobili odgovor, kako dobra je ekipa Memphisa.

Minnesota Timberwolves

Podobno kot Atlanta je tudi Minnesota ofenzivno izjemno talentirana ekipa, v obrambi pa se ta zgodba ne ponovi. Z izjemo Josha Okogija je preostala ekipa slabša v obrambi, vseeno pa se vsaj trudi. V zmagah proti Detroitu in Utahu so predstavili svoj arzenal v napadu, proti Lakersem pa igralce s klopi in izgubili. Novinec Anthony Edwards se je dobro predstavil javnosti z izjemo slabih metov na drugi tekmi. Odigrali so dve tekmi s popolnoma spremenjenima peterkama, zato je težko ugibati kaj in kako.

New Orleans Pelicans

V težkem otvoritvenem tednu so odpihnili Toronto, kjer je najbolj izstopal Brandon Ingram (24 točk, 9 skokov, 11 podaj), a ni bil sam. Zion (15 točk, 10 skokov), Lonzo (16 točk), Bledsoe (18 točk, 6 podaj) in Reddick (23 točk) so dodali svoje pri zmagi nad Torontom. Sledil je poraz proti Miamiju, kjer sta bila razpoložena le Ingram (28 točk, 2 skoka, 3 podaje) in Zion (32 točk, 14 skokov). Vtis so popravili proti San Antoniu, kjer je spet prednjačil Brandon Ingram (28 točk, 11 skokov, 6 podaj). Tokrat sta mu ob strani stala Lonzo Ball (16 točk, 8 skokov, 5 podaj, 5 ukr. žog) in Zion Williamson (18 točk, 11 skokov, 5 ukr. žog). Prihodnost je sodeč po prvih treh tekmah v New Orleansu zelo svetla.

Oklahoma City Thunder

Njihova prva tekma proti Houstonu je bila prestavljena, zato so imeli tri dni daljši premor. V izdihljajih tekme proti Charlottu pa so izvlekli zmago z metom Shaia Gilgeous-Alexandra (24 točk, 9 podaj, 7 skokov). Če se je pred začetkom sezone od Oklahome predvidevalo namerno izgubljanje bi se lahko malo motili. Ekipa ni ravno najboljša, a Shai, Dort, Horford in Hill vseeno niso za v staro šaro. Bi jim pripisali še eno presenečenje?

Phoenix Suns

Chris Paul se je dobro ujel v ekipo Phoenixa. Čeprav je prva zmaga prišla ob koncu tedna po dveh porazih proti Dallasu in Sacramentu. In prav Sacramento je klonil v drugi tekmi tedna. Jae Crowder ima večjo vlogo kot v Miamiju in v njej očitno uživa. Ali to pride v povezavi z močno slabšimi igrami Deandre Aytona, ki ne igra enako kot preteklo sezono? Čakajo še na Daria Šarića, ki je poškodovan in potem je Phoenix načeloma pripravljen na bitko.

Portland Trail Blazers

Dve tekmi proti direktnima kandidatoma za vstop v končnico sta se končali s polovičnim uspehom. Poraz proti Utahu se je zgodil zaradi nerazpoloženosti večine igralcev. Zmagali pa so proti Houstonu, kar bi znalo igrati pomembno vlogo kasneje. Po prvi tekmi se je našel Damian Lillard in skočil iz 9 točk na 32 točk in 9 podaj. CJ McCollum pa iz 23 na 44 točk. Portland je postal v obrambi veliko boljši, a trenutno še niso našli forme v napadu (z izjemo McColluma seveda). Sledita težki gostovanji v Los Angelesu.

Sacramento Kings

Po dveh letih se je Luke Walton vdal in vdahnil ekipi željo po hitrosti kot so jo že imeli. Sacramento igra hitro in s tem so lahko premagali Denver in Phoenix. Proti Denverju je sedem igralcev doseglo dvomestno število točk, glavni pa so bili Barnes (21 točk, 9 skokov, 5 podaj), Fox (21 točk, 7 podaj) in Hield (22 točk, 4 skoki, 3 podaje), ki je zadel tudi »buzzer-beater«. V eni izmed dveh tekem proti Phoenixu so zmagali, a izgubili v drugi. Kljub porazu je za Sacramentom zelo uspešen teden, ki bi ga radi preselili v vse naslednje.

San Antonio Spurs

Popovich se je prilagodil igri. DeRozan je igral odlično in metal tudi za tri. Slednje velja tudi za Aldridga, a oba sta v zadnji tekmi tedna zatajila proti New Orleansu. Po prvem tednu oziroma treh tekmah pa se vseeno zdi, da bi lahko San Antoniu uspelo nekaj podobnega kot je Phoenixu preteklo sezono. Če ostane sredica ekipe zdrava se zna kaj takega zares zgoditi. Ta teden jih čakata dve tekmi proti Lakersem in ena proti Utahu.

Utah Jazz

Otvoritvena zmaga proti Portlandu in sledeči poraz proti Minnesoti in zato ne vemo, kaj pričakovati od Utaha. Bogdanović se je vrnil po poškodbi in svojo formo še išče, ostali pa morajo le stopnjevati doseženo. Gobert in Mitchell igrata tako kot njune pogodbe zahtevajo, čaka pa se doprinos Conleya, Favorsa in Inglesa. V tem tednu bodo igrali proti OKC, Phoenixu, Clippersom in San Antoniu.

Igralec tedna – Brandon Ingram

Mlado in talentirano moštvo je prevzel na svoja pleča in jih v tekmah proti Torontu, Miamiju in San Antoniu popeljal do dveh zmag. V povprečju je dosegal 27 točk, 7 podaj, 7 skokov in 1 ukradeno žogo. Odstotek meta (44%-2T, 46%-3T,74%-PM) je bil na visokem nivoju in vzporedno s tem tudi njegova obramba. Brez dvoma je Brandon Ingram izjemno talentiran in kakovosten igralec, ki je bil najboljši igralec otvoritvenega tedna.