Drugi teden lige NBA se je zaključil in nam ponudil novo razvrstitev in nekaj sprememb v našem blogu.

Drugi teden lige NBA nam je ponudil veliko zanimivega. Lestvica je postala še malo bolj jasna, a prave razvrstitve še nekaj časa ne bomo videli. Priča smo bili 55 tekmam med ekipami in kar nekaj rekordov pri točkah, med njimi Markelle Fultz, Stephen Curry in Jaylen Brown. Od tega bloga dalje bomo vsak teden izbrali dva igralca tedna, vsakega za eno konferenco, saj je pri tolikem številu tekem to edino pravično. Prav tako smo pri vsaki ekipi dodali tudi pregled tekem v predhodnem in trenutnem tednu ter položaj na lestvici konference.

Vzhodna konferenca (vir: NBA.com)
Vzhodna konferenca (vir: NBA.com)

Atlanta Hawks

Prejšnji teden: 2-0 Ta teden: 2-2 Skupno: 4-2 Konferenca: 5.mesto

Drugi teden je Atlanta začela z zmago nad Detroitom, kjer so še enkrat pokazali, kako močna ekipa so v napadu. Sedem igralcev je doseglo dvomestno število točk, prednjačil pa je Trae Young (29 točk, 6 podaj), ki na začetku sezone igra fantastično. Čeprav se je zdelo, da v obrambi niso najboljši, jim De’Andre Hunter in Cam Reddish s svojimi zmožnostmi, nudita prav to. Prvi poraz pa so jim prizadejali Brooklyn Netsi v tekmi, kjer smo videli kar 286 točk (145-141). Obrambe sicer nismo videli, smo pa videli veliko metov in višanja povprečja. Tega so se veselili Young (30 točk, 11 podaj, 6 skokov), Collins (30 točk, 10 skokov), Reddish (20 točk), in Bogdanović (22 točk). Poraza se verjetno niso. So pa se veselili maščevanja na naslednji tekmi, ko so jih premagali. Prvič v sezoni najboljši strelec ni bil Trae Young (21), ampak De’Andre Hunter (23 točk). Svoje so prispevali tudi Collins (20 točk), Reddish (12 točk, 6 podaj) in Capela (12 točk, 11 skokov). Zmago proti Clevelandu so imeli že skoraj v rokavu, a so Cavsom pustili izvesti preobrat v zadnji četrtini. Trae Young spet ni uspel priti do obilice prostih metov in zaključil s 16 točkami in 10 podajami. Capela in Hunter pa sta dodala po 16 oziroma 17 točk.

Boston Celtics

Prejšnji teden: 1-2 Ta teden: 3-1 Skupno: 4-3 Konferenca: 6. mesto

Indiani so se maščevali za poraz iz prejšnjega tedna, a zmaga se je zdela dlje kot je dejansko bila. Po izenačeni tekmi v prvem polčasu se je Boston »vžgal« in odšel na pohod z delnim izzidom 33-17 v zadnji četrtini. Jayson Tatum (27 točk, 11 skokov, 4 podaje), Jaylen Brown (20 točk), Marcus Smart (17 točk, 5 podaj) in Tristan Thompson (14 točk, 10 skokov) so videli, da jim bo novinec Payton Pritchard prispeval nekaj pomoči, če dobi priložnost. Dosegel je 10 točk, 5 skokov in 5 podaj. Zmago so dosegli tudi proti Memphisu, ki so ga premagali že desetič zapovrstjo. Da je bila zmaga še slajša, je Jaylen Brown z 42 točkami postavil rekord svoje kariere. Kar sta dodala Tatum (16 točk) in Smart (14 točk) pa je bilo dovolj, da jima v zadnji četrtini ni bilo treba igrati. Zanimiv poraz pa so vpisali proti Detroitu, ki jih je premagal s 96-93. Ob trojki Tatuma za 93-88 je bilo do konca še 4 minute, a Boston ni več zadel. V zelo tesni nedeljski tekmi so do zadnjega trepetali za zmago nad Detroitom, ko je stvari v svoje roke vzel Jayson Tatum (24 točk, 12 podaj, 8 skokov) in zadel za zmago. Za zmago je bil potreben doprinos celotne ekipe in tako je Brown (31 točk) nadaljeval z odlično formo, Thompson (12 točk, 11 skokov), Smart (17 točk, 9 podaj) in Theis (15 točk) pa so pri tem pomagali.

Brooklyn Nets

Prejšnji teden: 2-1 Ta teden: 1-3 Skupno: 3-4 Konferenca: 9. mesto

Teden so začeli s porazom proti Memphisu s 116-111. Kevin Durant in Kyrie Irving nista igrala, zato pa se je videlo, kako močna ekipa je Brooklyn tudi brez njiju. LeVert (28 točk, 11 podaj, 5 ukr. žog, 4 skoki) in Luwawu-Cabarrot (21 točk, 6 skokov) sta sicer lepo polnila koš Memphisa, a z izjemo Harrisa in Chiozze (oba 14 točk) prave pomoči ni bilo. Na izjemno točkovni tekmi proti Atlanti so zmagali z rezultatom 145-141, ki je bila ofenzivno zelo napeta do samega konca. Kevin Durant (33 točk, 11 skokov, 8 podaj), Kyrie Irving (25 točk, 6 podaj), Joe Harris (23 točk) in Jarrett Allen (15 točk, 13 skokov) so izstopali iz ekipe. Obupno noč pa so imeli na ponovitvi tekme proti Atlanti, ki so jo izgubili z obupnim metom za tri (18%). Durant je prispeval 28 točk, Irving 18 ter Harris 12. Ostali igralci so imeli enomestno število točk. Irvingov komentar iz začetka sezona se za zdaj ni dobro znašel, saj sta proti Washingtonu odločilni met zgrešila tako Durant (28 točk. 11 skokov, 7 podaj) kot on. Kyrie je bil sicer najboljši strelec tekme s 30 točkami in 10 podajami, a včasih to ni dovolj. Joe Harris jih je dodal 16, Allen in Luwawu-Cabarrot pa oba po 14. Malenkostno se že pozna odsotnost Spencerja Dinwiddieja, ki jo bodo morali nekako zapolniti.

Chicago Bulls

Prejšnji teden: 0-3 Ta teden: 3-1 Skupno: 3-4 Konferenca: 10. mesto

Prva zmaga je prišla proti Washingtonu predvsem na račun Zacha LaVina v zadnji četrtini, kjer je dosegel 9 od svojih 23 točk. Temu je dodal še 6 podaj, 5 skokov in 4 ukradene žoge. Pomagala sta mu še Coby White (18 točk, 6 podaj, 5 skokov) in Otto Porter Jr. (16 točk). Tudi na ponovitvi tekme proti Washingtonu so izvlekli zmago, a zmago trener Donovan ni bil zadovoljen. Res, da so dosegli 133 točk, a jih prejeli 130. A zmaga je vseeno zmaga. Otto Porter Jr. je prispeval 28 točk, 12 skokov, 3 podaje in 3 ukradene žoge. LaVine (22 točk, 6 skokov, 7 podaj), White (16 točk, 10 podaj) in novinec Williams pa so bili na svojem povprečju. Proti Milwaukeeju se je zgodilo podobno. Prejeli so 126 točk, a jih dali le 96 in izgubili. Ob polčasu so izgubljali za 22 točk in se nikakor niso uspeli vrniti, predvsem na račun 44 odstotnega meta iz igre. V nedeljo so se veselili tudi zmage proti Dallasu, ki je bil močno oslabljen. Po zaslugi izjemnemu Zachu LaVinu (39 točk, 6 skokov, 5 podaj), ki je že v prvem polčasu dosegel 29 točk in se postavil ob bok Jordana, so prvič v sezoni zmagali doma. Coby White (23 točk, 7 skokov, 4 podaje) in Otto Porter Jr. (15 točk, 7 skokov) pa sta prispevala ravno dovolj za lep zaključek tedna.

Cleveland Cavaliers

Prejšnji teden: 3-0 Ta teden: 1-2 Skupno: 4-2 Konferenca: 4. mesto

Poraz proti New Yorku je zaključil neporaženi niz Clevelanda. NY je hitro prešel k stvari in povedel z 29-15. Največja ovira je bila nerazpoloženost dvojca Garland (17 točk) in Sexton (20 točk), ki sta zadela le 12 metov od 35. Pohvalo si je zaslužil le Andre Drummond, ki je na račun slabe strelske noči ostalih v statistiko vpisal 17 točk, 17 skokov, 6 blokad, 3 ukr. žoge in 2 podaji. Na tekmi proti Indiani so si že v prvi četrtini nabrali zaostanek enajstih točk, ki ga niso uspeli nadoknaditi. Dvojec poimenovan »Sexland« je prispeval 28 točk (Sexton) oziroma 21 točk (Garland). Pravega upora Indiani niso nudili, kar je javno povedal tudi trener Bickerstaff. Pomembno zmago so dosegli proti Atlanti, ki so si jo izborili z delnim izidom 18-7 pri koncu tekme. Sextonu (27 točk) sta tokrat ob strani stala McGee (14 točk, 9 skokov) in Drummond (12 točk, 11 skokov).

Detroit Pistons

Prejšnji teden: 0-2 Ta teden: 1-3 Skupno: 1-5 Konferenca: 15. mesto

Še en poraz, tokrat proti Atlanti, je bil slab začetek tedna za Detroit, ki se ne najde. Glavni zvezdi Griffin in Rose nista igrala, a videti je bilo kot, da so Pistonsi boljši brez njiju. Mladi so vzeli stvari v svoje roke, a to ni bilo dovolj kljub 27 točkam Granta in Jacksona. Z dobrim začetkom tekme proti Golden Statu so upali na prvo zmago, ki pa so jo zapravili v zadnji četrtini. To je dobil GSW z rezultatom 30-20 in Detroit je pokazal, da preprosto ni dorasla ekipa ostalim. Grant je dosegel 27 točk in 7 skokov ter bil z naskokom najboljši igralec v ekipi. Derrick Rose ni igral, Griffin pa je igral le 17 minut. Novinec Killian Hayes je igral dvajset minut, a ostal brez doseženih točk. Svojo prvo zmago so dosegli proti Bostonu na ramenih Jeramija Granta (24 točk), Derricka Rosa (17 točk, 5 skokov, 4 podaje) in novinca Saddiqa Beya (17 točk, 7 skokov). Poraz proti Bostonu je bil boleč, saj so bili do zadnjega blizu, a po metu Tatuma, tekmo izgubili. Jerami Grant (22 točk, 6 skokov) ima še naprej odlično sezono, vsako tekmo pa nekdo drugi prevzame vlogo Robina njegovemu Batmanu. Rose, Griffin, Plumlee in Jackson so vsi prispevali »le« po 13 točk, Svi Mykhailiuk pa je dodal 15 točk.

Indiana Pacers

Prejšnji teden: 3-0 Ta teden: 1-2 Skupno: 4-2 Konferenca: 3. mesto

Po zmagi nad Bostonom v izdihljajih tekme so jim na prvi tekmi tedna zdaj morali priznati pomoč. V zadnji četrtini so izgubili z delnim izidom 33-17 in Bostonu prepustili zmago. Oladipo (24 točk), Warren (17 točk), Turner (16 točk, 6 skokov), Sabonis (14 točk, 11 skokov, 8 podaj) niso pokazali dovolj oziroma je Boston pokazal več. Proti Clevelandu so si zmago zagotovili že v prvi četrtini in nasprotniku niso dovolili ničesar. Šest igralcev je doseglo dvomestno število točk, spet pa je bil najboljši Domantas Sabonis (25 točk, 11 skokov, 7 podaj). Oladipo, Turner, Brogdon in McDermott pa so prispevali svoje.Z izjemo Malcolma Brogdona (33 točk, 7 podaj) pa v porazu proti New Yorku niso prispevali dovolj. Slab met iz igre in odličen met iz igre pri nasprotniku je bilo dovolj za poraz, ki bi znal igrati nekaj vloge v končni sliki.

Miami Heat

Prejšnji teden: 1-1 Ta teden: 1-2 Skupno: 2-3 Konferenca: 11. mesto

Poraz proti Bucksom za kar 47 točk mora iti čimprej v pozabo. Na to so opozorili tako trenerji kot igralci, saj se tak met nasprotnika ne zgodi velikokrat. Igro vredno omembe so prikazali le Nunn (15 točk), Bradley, Achiuwa in Herro (23 točk). Se je pa drugače zgodilo na naslednji tekmi proti Milwaukeeju, ki so jo dobili z enajstimi točkami razlike. Miami je vpeljal svoj način igre in zmagal. Goran Dragić (26 točk, 5 skokov, 2 podaji), Bam Adebayo (22 točk, 10 podaj, 8 skokov) in Tyler Herro (21 točk, 15 skokov, 4 podaje) so pokazali Bucksom, da je bila noč poprej le izjema.

Milwaukee Bucks

Prejšnji teden: 1-2 Ta teden: 2-1 Skupno: 3-3 Konferenca: 8.mesto

V zgodovinski zmagi proti Miamiju, ki so jo dobili s 144-97, so zadeli kar 29 trojk (met za 3: 29/51). Dvakratni MVP je dosegel le 9 točk in tako je bil rezultat še bolj fantastičen, saj so vsaj eno trojko zadeli vsi igralci v ekipi z izjemo Giannisa. Holiday (24 točk, 7 podaj) in Middleton (25 točk, 5 podaj) pa sta še enkrat prevzela stvari v svojo roko. V ponovitvi tekme pa so izgubili predvsem zaradi tega, ker jim met ni stekel. Giannis je dosegel 26 točk, 13 skokov in 10 podaj, a sta Holiday in Middleton dosegel le 13 oziroma 8 točk. Met jim je spet stekel proti Chicagu, ki so ga na domačem parketu odpihnili s 30 točkami razlike. V 27 minutah je Giannis prispeval 29 točk, 12 skokov, 8 podaj, 2 blokadi in 2 ukradeni žogi.

New York Knicks

Prejšnji teden: 1-2 Ta teden: 2-1 Skupno: 3-3 Konferenca: 7. mesto

Po zmagi nad Bucksi so premagali do tega trenutka še neporažene Cavalierse. Zvezda tekme je bil Julius Randle (28 točk, 12 skokov, 11 podaj), ki pa ni bil edini blesteči igralec v svoji ekipi. Barrett je prispeval 12 točk ob slabem metu, a sta to zapolnila Payton (14 točk, 8 skokov, 7 podaj) in Bullock (17 točk, 7 skokov). Slab met pa je bil odločilen v porazu proti Torontu, kjer je vtis pustil le Randle (16 točk, 10 skokov, 5 podaj). Dosegli so le 83 točk, kar ni razveselilo trenerja Thibsa. Ga pa je vsekakor razveselila zmaga proti Indiani, ki so si jo izborili v vsakem pogledu. Barrett (25 točk), Payton (19 točk, 8 skokov, 5 podaj), Robinson (16 točk, 9 skokov), Randle (12 točk, 11 skokov, 8 podaj) in Rivers (15 točk) so prevladali tako v napadu kot obrambi in si izborili pomembno zmago. Na trenutke se zdi, da je košarka spet našla svoj dom pri Knicksih.

Orlando Magic

Prejšnji teden: 3-0 Ta teden: 1-2 Skupno: 4-2 Konferenca: 2. mesto

Svoj neporaženi niz so nadaljevali proti Oklahomi z močno uvodno četrtino, ki so jo dobili s 34-27. V samem začetku zadnje četrtine je bil izid izenačen, a je Orlando hitro pobegnil na osem točk razlike in na koncu tudi izvlekel zmago. Vučević je prispeval levji delež z 28 točkami, 10 skoki in 5 podajami, Dwayne Bacon je prispeval 18 točk in 8 skokov, Terrence Ross (14 točk) pa na začetku sezone daje vtis 6th man-a sezone. In njegova odsotnost se je pokazala proti Philadelphiji, ki je prekinila nepremagljivi niz Magicsov. Popolnoma nerazpoloženi so bili vsi vključno z Vučevićem, ki je vpisal 19 točk in 10 skokov. Novinec Anthony pa je dodal 16 točk, 7 skokov in 2 podaji. Drugi zaporedni poraz doživeli proti Oklahomi, ki jih je premagala za devet točk. Nikola Vučević (30 točk, 13 skokov) in Terrence Ross (26 točk, 6 skokov) sta bila sicer odlična, a pomoči nista bila deležna.

Philadelphia 76ers

Prejšnji teden: 2-1 Ta teden: 3-0 Skupno: 5-1 Konferenca: 1. mesto

Na trdi tekmi proti Torontu so izvlekli zmago in trepetali za svoje igralce. Joel Embiid (29 točk, 16 skokov, 4 podaje) je v prvem polčasu miroval nato pa po manjši poškodbi prišel nazaj in pobral ekipo. Tobias Harris (26 točk, 11 skokov) in Seth Curry (17 točk) sta poskrbela za ofenzivo, Ben Simmons (11 točk, 13 skokov, 7 podaj) pa za defenzivo, ki je v statistiki ne vidimo. Smo pa v zmagi nad takrat še neporaženim Orlandom videli nekaj veliko bolj zanimivega. Za tri so zadeli Ben Simmons (9 točk, 10 skokov, 8 podaj), Dwight Howard in Matisse Thybulle, kar se ne zgodi velikokrat in se verjetno še dolgo ne bo. Orlando, ki mu igra ni stekla, ni imel odgovora za Embiida (21 točk, 9 skokov), Curryja (21 točk) in Harrisa (20 točk, 9 skokov, 3 podaje), ki končno igra pogodbi primerno. Odlično igro so ponovili proti Charlottu, kjer so si zmago zagotovili že v prvi četrtini. Ko se Embiidu (19 točk, 14 skokov), Simmonsu (15 točk, 12 skokov, 11 podaj) in Harrisu (24 točk, 9 skokov, 6 podaj, 4 ukr. žoge, 3 blokade) pridružijo še Curry (21 točk), Milton (18 točk) in Green (13 točk) je zmaga neizogibna.

Toronto Raptors

Prejšnji teden: 0-2 Ta teden: 1-2 Skupno: 1-4 Konferenca: 14. mesto

V bitki divizije so v tesni tekmi izgubili proti Philadelphiji, čeprav so prvo četrtino dobili z 28-17. Izkazal se je Lowry (24 točk, 9 podaj, 8 skokov) in bil deležen toplo-hladne pomoči s strani OG Anunobyja in Siakama (oba 20 točk), ki pa za zdaj deluje popolnoma brez moči. Obupno noč pa je imel Fred VanVleet, ki je dosegel le osem točk. Proti ekipi z močnim centrom se je poznal odhod Ibake in Gasola. V zmagi nad New Yorkom je veliko zanimanja požela odločitev trenerja, da Siakam zaradi disciplinarnih razlogov obsedi na klopi. Očitno je to pomagalo, saj so premagali Knickse na ramenih Lowryja (20 točk, 7 skokov, 4 podaje), VanVleeta (25 točk, 7 podaj, 5 skokov) in Powella (17 točk). Še en poraz so doživeli proti Pelicansom, ki jim predstavljajo trn v peti. Po zelo izenačeni tekmi so v zadnji minuti izgubili po trojki Erica Bledsoeja. VanVleet (27 točk), Boucher (24 točk), Lowry (16 točk, 8 podaj) in Anunoby (17 točk) so spet »trpeli« slabo igro Pascala Siakama, ki jo z le 10 točkami zaradi osebnih napak, obsedel že v tretji četrtini.

Washington Wizards

Prejšnji teden: 0-3 Ta teden: 2-2 Skupno: 2-5 Konferenca: 13. mesto

S porazoma proti Chicagu so sezono začeli z 0-5, kar je najslabši začetek po letu 2012, ko so jih izgubili dvanajst zapored. Na obeh tekmah ju je nekaj pametnih odločitev ločilo od zmage. Ekipa pa se je strinjala, da gre lahko samo še na boljše. K sreči se je to prekinilo proti Minnesoti. Osem igralcev je imelo dvomestno število točk, vključno z Bealom, ki jih je prispeval 31. Russell Westbrook ni igral, a to ni bil (edini) pogoj za zmago. Pogoj je bil odsotnost Anthony-Townsa in Okogieja. Po vrnitvi Westbrooka v prvo peterko pa so proti močnemu Brooklynu dosegli zelo pomembno zmago, tako za stanje na lestvici kot samozavest. Pet igralcev je doseglo več kot 15 točk in potrebno je bilo še nekaj sreče v končnici, a zmaga je v Washingtonu. Westbrook (24 točk, 10 podaj), Beal (27 točk, 10 skokov) in Bryant (21 točk, 14 skokov) pa so imeli zelo dobro noč.

Igralec tedna – Tobias Harris

Navijači Philadelphie so dolgo čakali na trenutek, ko bo Tobias Harris igral tako, kot je igral v tem tednu. Neporaženi teden in tri zmage proti Torontu, Orlandu in Charlottu so bile skoraj izključno zaradi odlične igre Harrisa. 24 točkam je dodal 9.5 skokov, 4 podaje, 2.6 ukradene žoge in 2 blokadi. Ne le, da je močno dvignil svoje povprečje točk, skokov in podaj glede na prejšnji teden, tudi v obrambi je zaigral tako kot mu pritiče. Brez dvoma igralec tedna na vzhodu.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Zahodna konferenca
Zahodna konferenca

 

Charlotte Hornets

Prejšnji teden: 1-2 Ta teden: 1-2 Skupno: 2-4 Konferenca: 12. mesto

Svojo drugo zaporedno zmago so dosegli proti Dallasu, ki je v tretji četrtini razpadel in jo izgubil z izidom 30-12 po tem, ko je ob polčasu zaostajal za enajst. Tekmo kariere je imel LaMelo Ball, ki je v pol ure igre dosegel 22 točk, 8 skokov, 5 podaj ter po eno ukradeno žogo in blokado. Blizu sta mu bila Miles Bridges (20 točk, 16 skokov) in Terry Rozier (18 točk). Po principu toplo-hladno pa so izgubili naslednjo tekmo proti Memphisu, kjer je bil njihov najboljši igralec Bismack Biyombo s 16 točkami in 12 skoki, kar pove dovolj. Izgubili so tudi proti Philadelphiji, ki je bila premočna. Iz igre so metali dvajset odstotkov slabše, za tri pa deset slabše. Terry Rozier (35 točk) in Gordon Hayward (20 točk, 6 podaj, 6 skokov) sta sicer zapolnila statistiko, a sta bila bistveno premalo za razpoložene 76erse.

Dallas Mavericks

Prejšnji teden: 1-2 Ta teden: 1-2 Skupno: 2-4 Konferenca: 15. mesto

Da vse v Dallasu še ne »štima« se je videlo proti Charlottu, kjer je razmeroma dobro kazalo do tretje četrtine, ko so razpadli in zaostajali že za 30 točk. Skušali so se vrniti, a po katastrofalnem metu v tretji četrtini, vrnitve pravzaprav ni bilo. Kristaps Porzingis je še vedno poškodovan, Luka Dončić še ni v pravi formi, preostala ekipa pa ni na tako visokem nivoju. Vse do zadnjih treh minut so mislili, da bodo ob odsotnosti Luke Dončića zmagali proti Chicago, a se to ni zgodilo. Chicago je tekmo zaključil z izidom 12-4 in zmagal. Oslabljeni Dallas je sicer imel razpoložene igralce, a ni našel odgovora v zaključku tekme. Jalen Brunson je prispeval 31 točk, 7 podaj in 5 skokov, Richardson in Kleber pa sta jih dodala po 16. So pa pri Mavericksih povedali, da je Kristaps Porzingis pripravljen na ekipne treninge, a datuma vrnitve še ne omenjajo.

Denver Nuggets

Prejšnji teden: 1-2 Ta teden: 1-2 Skupno: 2-4 Konferenca: 11. mesto

Na prvi tekmi drugega tedna so premagali Houston s perfektno ekipno igro. Sedem igralcev je imelo več kot 10 točk, skupaj pa so imeli 31 podaj. Levji delež vsega je prispeval Nikola Jokić, ki je briljiral z 19 točkami, 12 skoki in kar 18 podajami. Bili so boljši v raketi, z linije za tri in v točkah s klopi. Houston ni imel možnosti. V drugi tekmi so izgubili proti Sacramentu, predvsem zaradi 19 izgubljenih žog (10 od tega Jokić) in nerazpoloženi klopi. Nikola Jokić (26 točk, 12 skokov, 11 podaj) je sicer dosegel še en trojni dvojček, Michael Porter Jr. (30 točk, 10 skokov) pa je briljiral v napadu. Briljantnosti pa pri Denverju še nismo videli v obrambi, kjer imajo še ogromno možnosti za napredek. Proti Phoenixu so izgubili le za tri točke, ko so zaostajali že za dvajset, a se vrnili. Met Jamala Murraya (31 točk, 5 podaj) iz druge polovice ob izteku sirene je naznanil še en poraz. Nikola Jokić je sicer dosegel 17 točk, 11 podaj in 9 skokov, a obrambe ni bilo videti. K sreči je proti Minnesoti niso niti rabili in zmagali predvsem po zaslugi izjemne zadnje četrtine, ki so jo dobili z rezultatom 41-25. Jamal Murray je bil zopet prvi strelec s 36 točkami, Jokić pa se je kljub četrtemu trojnemu dvojčku (19 točk, 12 podaj, 12 skokov) v sezoni, spet znašel v težavah zaradi osebnih napak. Preostali člani prve peterke so bili bolj zaspani, so pa stopili naprej rezervni igralci na čelu s Facundom Campazzom (15 točk), ki je s petimi trojkami prerešetal Memphis in zapečatil zmago.

Golden State Warriors

Prejšnji teden: 1-2 Ta teden: 2-1 Skupno: 3-3 Konferenca: 8. mesto

Zmaga nad Detroitom je prišla po preobratu v drugem polčasu, ki se je zdel veliko lažji, kot bi moral biti. Stephen Curry (31 točk, 6 podaj, 5 skokov) je končno dobil pomoč s strani Andrewa Wigginsa (27 točk, 7 skokov) in Kelly Oubreja (14 točk, 5 skokov). V prvi od dveh tekem proti Portlandu so izgubili in prikazali zelo slabo igro. Curry je sicer dosegel 26 točk, 8 skokov in 5 podaj, a kaj ko v stilu LeBrona nima pomoči (»get him some help«). Wiggins in Oubre sta jih dodala le 25, vrnil pa se je Draymond Green. Na prvi tekmi sezone je dosegel zdaj že legendarni triple single s 4 skoki, 4 podajami in 1 ukradeno žogo. Če je na prvi tekmi proti Portlandu dosegel 26 točk in sta jih Lillard in McCollum 62, je Curry tokrat obrnil ploščo. Z 62 točkami je dosegel rekord kariere in lastnoročno premagal Portland. V njegovi senci so nekaj dodali tudi Wiggins (21 točk, 7 skokov), Oubre (17 točk), Wiseman (12 točk, 11 skokov) in še nekaj manjšega tudi Green (1 točka, 8 skokov), ki pa dela vse tisto, kar ne vidimo v statistiki.

Houston Rockets

Prejšnji teden: 0-1 Ta teden: 2-1 Skupno: 2-2 Konferenca: 7. mesto

Brez Walla, Gordona in Cousinsa se je Houston zoperstavil Denverju v polni moči, a Rocketsom žal ni uspelo. James Harden (34 točk) in Christian Wood (23 točk) sta odlična partnerja, ki trenutno držita ekipo nad vodo. Trener Silas še spoznava ekipo, a ni daleč od resnice, če rečemo, da je ta ekipa veliko boljša kot lanska. Obenem pa je večina ekip boljših kot lani. Zmaga proti Sacramentu je bila sanjska, saj sta prvič zaigrala John Wall (22 točk, 6 skokov, 9 podaj) in DeMarcus Cousins. Da je Houston letos resnično dobra ekipa, prikazujejo Wall, Harden (33 točk, 6 skokov, 8 podaj), Wood (21 točk, 12 skokov) in Gordon (17 točk), ki prihaja s klopi. Zmago so ponovili proti istemu nasprotniku, tokrat brez Hardna. To so nadomestili z veliko boljšo obrambo, ki je Sacramento obdržala na 38 % pri metu iz igre in 31 % pri metu za tri. Eric Gordon (21 točk, 3 skoki, 4 podaje), John Wall (28 točk, 4 skoki, 6 podaj, 3 ukr. žoge) in Christian Wood (20 točk, 15 skokov) pa so naredili svoje v napadu. John Wall pa je postal tudi prvi igralec po Michaelu Jordanu, ki je na prvih dveh tekmah po dvoletni odsotnosti dosegel več kot 20 točk.

Los Angeles Clippers

Prejšnji teden: 2-1 Ta teden: 3-1 Skupno: 5-2 Konferenca: 1. mesto

Pri zmagi nad Minnesoto so imeli že ob polčasu prednost dvajsetih točk in zatrli vsak poskus Minnesote, da bi se vrnili v igro. Sedem igralcev je v odsotnosti Kawhija Leonarda doseglo dvomestno število točk. Najbolj izstopajoči so bili Williams (20 točk, 5 podaj), Ibaka (16 točk, 8 skokov, 4 podaje) in George (18 točk, 6 skokov, 5 podaj). Zmagali so tudi proti Portlandu, ki so ga imeli v rokah že v prvem polčasu. Bili so boljša ekipa v čisto vsakem pogledu igre in pokazali, da so letošnjo sezono vzeli veliko bolj resno. Leonard (28 točk), George (23 točk, 10 skokov), Ibaka (11 točk, 8 skokov), Batum (11 točk) in Williams (15 točk) so bili za zmago čisto dovolj. Kako pomembno vlogo bo imel poraz proti Utahu, bomo še videli, a prikazano ni bilo dovolj za zmago. Paul George (25 točk, 8 skokov, 4 podaje) sicer igra odlično, Kawhi (20 točk. 16 skokov) se še vrača po poškodbi čeljusti, Ibaka (13 točk) se redno uigrava, ostali igralci pa so razmeroma enaki kot prej. Še eno pomembno zmago so zapisali proti za zdaj izjemni ekipi Sunsov. Tekmo so začeli z izidom 64-44, a končala se je veliko bolj tesno. K sreči je imel Paul George (39 točk) še eno izjemno tekmo, iz dremeža pa se je zbudil Nicolas Batum (14 točk), kar je bilo priročno ob 15 točkah Kawhija Leonarda. Težave pa jim je pod košem povzročal Ayton, kar je tudi največja šibkost ekipe iz Los Angelesa.

Los Angeles Lakers

Prejšnji teden: 2-1 Ta teden: 3-1 Skupno: 5-2 Konferenca: 3. mesto

Za aktualne prvake se je drugi teden začel s porazom proti Portlandu. Tesna tekma se je razpletla v zadnji četrtini, ki jo je Portland dobil s 31-22. Lakersi so bili slabši v skoku, asistencah in izgubljenih žogah. Izkazala sta se le LeBron James (29 točk, 9 skokov) in Dennis Schroder (24 točk). Stvari so postavili na svoje mesto z zmago proti San Antoniu, ki so si jo izborili v prvi četrtini, ko so povedli za osem točk. Razlika se do konca ni zmanjševala, le malenkost povišala. LeBron (26 točk, 8 podaj, 5 skokov), Schroder (21 točk, 4 skoki, 4 podaje), Davis (20 točk, 8 skokov) in Matthews (18 točk) so se lepo izkazali. V ponovitvi tekme proti Spursom, so prav tako zmagali, a tokrat nekoliko bolj tesno. Videli smo 15 izenačenih rezultatov in 21 zamenjav vodstva. Svojih zadnjih pet metov je San Antonio zgrešil, Lakersi pa so dosegli vseh devet točk, ki so padle v zadnjih dveh minutah tekme. Končno je »zaigral« Anthony Davis in dosegel 34 točk, 11 skokov in 5 podaj. LeBron James je dodal trojni dvojček (26 točk, 11 skokov, 10 podaj), Schroder in Harrell pa sta prispevala češnjo na torti. Teden so zaključili še z zmago proti Memphisu, ki se je sicer solidno upiral, a imel premalo strelske moči. LeBron James (22 točk, 13 skokov, 8 podaj), Anthony Davis (17 točk, 9 skokov) ter Montrezl Harrell (16 točk, 9 skokov) so bili ob 11 točkah Kuzme in Schroderja ravno dovolj za zmago.

Memphis Grizzlies

Prejšnji teden: 1-2 Ta teden: 1-2 Skupno: 2-4 Konferenca: 14. mesto

V zameno za visoko ceno so premagali Brooklyn brez Duranta in Irvinga, sami pa kot rečeno, ostali brez Ja Moranta. Vodja ekipe bo odsoten najmanj tri tedne zaradi poškodbe gležnja. K sreči so na tekmi Brooks (24 točk, 7 skokov, 4 podaje, 3 ukr. žoge), Anderson (28 točk, 7 skokov), Valančiunas (14 točk, 14 skokov) in Clarke (16 točk, 7 skokov) pokazali dovolj za zmago. Prav toliko so pokazali tudi proti Charlottu in zmagali za 15 točk. Kljub temu da so igrali z rezervno ekipo, je bila zmaga odločena že v prvem polčasu. Dillon Brooks je bil najboljši z 21 točkami, Tyus Jonesz 12 podajami in Anderson z 11 skoki. Kyle Anderson (18 točk) pa je bil najboljši igralec Memphisa na zadnji tekmi tedna proti Lakersem, ki so jo izgubili. Valančiunas in Jones sta dodala še vsak po 14 točk, a z izjemo Banea (13 točk) druge pomoči ni bilo.

Minnesota Timberwolves

Prejšnji teden: 2-1 Ta teden: 0-3 Skupno: 2-4 Konferenca: 13. mesto

Ob odsotnosti Townsa in Okogieja je bil ves trud proti Clippersom zaman. Malik Beasley (19 točk, 4 skoki), D’Angello Russell (22 točk) in Ricky Rubio (17 točk, 5 podaj) so bili preprosto premalo za tako močno ekipo, kot jim je stala nasproti. Še en poraz je ob njuni odsotnosti sledil proti Washingtonu, kjer so izgubili za 21 točk. Beasley (21 točk) je bil najboljši strelec ekipe, zanimivo pa je videti, kako že celo sezono prvi izbor drafta, Anthony Edwards (17 točk), prihaja s klopi in oddela svoje brez pritoževanja. Zadnjo tekmo tedna so odigrali proti Denverju, ki je bila vse do zadnje četrtine zelo izenačena. Tekmo pa so izgubili ravno v zadnji četrtini, ko so Denverju dovolili delni izid 20-2 oziroma 40-25 v celi četrtini. To je bila že četrta tekma zapored, kjer je Minnesota dovolila nasprotniku, da jim nasuje več kot 120 točk. Obenem pa druga zaporedna, ko so dobili več kot 40 točk v zadnji četrtini. Malik Beasley je prispeval 25 točk proti svoji bivši ekipi in temu dodal še 7 skokov, 5 podaj, 2 blokadi in 2 ukradeni žogi. Russell je dodal 18 točk in 7 podaj, Culver pa 20 točk in 6 skokov.

New Orleans Pelicans

Prejšnji teden: 2-1 Ta teden: 2-1 Skupno: 4-2 Konferenca: 5. mesto

Kljub temu, da se je vodstvo izmenjalo kar enajstkrat, so bili Pelicansi odpihnjeni s strani Phoenixa za 25 točk. Težava je bila predvsem pri metu za tri, ki je New Orleansu predstavljal veliko težav. Za tri so metali le 3/24. Vodja ekipe Brandon Ingram je dosegel le 13 točk, nekaj sta dodala še Zion (20 točk) in Adams (11 točk). Ob vrnitvi v OKC je Steven Adams (14 točk, 10 skokov) s Pelicansi premagal bivšo ekipo za simboličnih 33 točk razlike. Ingram je kljub izključitvi v tretji četrtini dosegel 20 točk in 7 skokov. Lonzo Ball (16 točk, 9 podaj, 8 skokov), Eric Bledsoe (17 točk) in Josh Hart (12 točk, 11 skokov) pa so delo le še dokončali. In prav Bledsoe je bil s svojim metom za tri najbolj zaslužen za zmago proti Torontu. Vključno s trojko je vpisal 19 točk in 10 podaj. Kot na prvi tekmi sezone sta blestela Brandon Ingram (31 točk, 6 skokov, 4 podaje) in Zion Williamson (21 točk, 7 skokov).

Oklahoma City Thunder

Prejšnji teden: 0-1 Ta teden: 1-2 Skupno: 2-3 Konferenca: 10. mesto

Kljub napovedim se OKC ne predaja zlahka. Na prvi tekmi so komaj da izgubili proti Utahu, ki je do zadnjega trepetal za zmago. Po košu Donovana Mitchella je polaganje za zmago zgrešil SGA (23 točk, 7 podaj) in tekma je bila izgubljena. Luguentz Dort (26 točk, 3 ukr. žoge) vztrajno dokazuje, da je veliko več kot le sila v obrambi, George Hill (14 točk, 5 podaj) in Al Horford (11 točk, 5 skokov, 4 podaje) pa prispevata dovolj veteranskega znanja za ekipo. Kljub dobri igri proti Orlandu je bil nasprotnik predobro razpoložen in poraz je bil skoraj neizogiben. SGA se je spet izkazal s 23 točkami, 7 skoki in 7 podajami. Poraz za v pozabo so doživeli proti Pelicansom, ki so jih premagali za 33 točk, delni izid v zadnji četrtini je bil kar 28-7. Najboljši je bil Horford s 17 točkami. So pa zmagali proti Orlandu, ki je sezono začel zelo dobro. Bazley (19 točk, 12 skokov) in SGA (16 točk, 7 podaj, 5 skokov) sta se po prejšnji tekmi zbudila in Oklahoma priborila zmago.

Phoenix Suns

Prejšnji teden: 2-1 Ta teden: 3-1 Skupno: 5-2 Konferenca: 2. mesto

Zmago so si primetali proti New Orleansu predvsem s pomočjo klopi in nerazpoloženosti nasprotne ekipe. Najboljša igralca ekipe sta bila dobra, a ko igrajo drugi dobro, od njiju ne potrebuješ več kot toliko. Govora je o Chrisu Paulu (9 točk, 9 podaj) in Bookerju (8 točk, 6 skokov). V ospredje so stopili Jae Crowder (21 točk), ki je dosegel največ točk v tej sezoni, Deandre Ayton (13 točk, 12 skokov), Cameron Johnson (18 točk) in Cameron Payne (13 točk). Tretjo zaporedno zmago so si prigarali proti Utahu, na plečih odličnega meta za tri točke (51 %). Devin Booker je imel 25 točk. Bridges in Crowder pa sta jih dodala po 16. Zmagoviti niz so podaljšali proti Denverju, ki je ponudila zelo napeto končnico. Po prostih metih Chrisa Paula je bila zmaga v rokah Sunsov. Ayton je lahko proti Jokiću zaigral napadalno in dosegel 22 točk in 11 skokov, Devin Booker pa jih je dodal prav toliko. Teden so zaključili s porazom proti L.A. Clippers, ki ga kaj hitro ne bi bilo, če bi prvi polčas zaigrali resneje. Po zaostanku za 20 točk, so se vrnili zelo blizu, a ostali praznih rok. Booker je prispeval 25 točk, 8 podaj in 5 skokov. Chris Paul (15 točk, 9 skokov, 6 podaj), Deandre Ayton (24 točk, 8 skokov) in Dario Šarić (15 točk) pa so skušali popraviti napake, a neuspešno.

Portland Trail Blazers

Prejšnji teden: 2-1 Ta teden: 1-2 Skupno: 3-3 Konferenca: 6. mesto

Teden so začeli z zmago proti Lakersem, ki so si jo izborili v zadnji četrtini. S pomočjo trde igre v zaključku so bili boljši v skoku (45-41), asistencah (27-21), izgubljenih žogah (14-9) in točkah s klopi (45-41). Lillard (31 točk), McCollum (20 točk, 11 podaj), Trent Jr. (28 točk) in Nurkić (10 točk, 12 skokov) so bili dovolj za zmago. Svojo pot v Los Angelesu pa so zaključili s porazom pri Clippersih, ki so jo izgubili že v prvem polčasu, ko so zaostali za dvajset točk. V raketi so jih Clippersi premagali z razmerjem točk 52-26 in desetodstotno boljšim metom iz igre. Hkrati pa je Portland nabral 14 podaj in 17 izgubljenih žog, Clippersi pa 30 podaj in le 10 izgubljenih žog. Lillard (20 točk, 5 skokov, 4 podaje) in McCollum (25 točk, 4 skoki) sta bila rutinska s poraznim metom, ostali žal ne. Na prvi tekmi proti Golden Statu se Lillard in Curry obljube o metanju iz parkirišča nista držala. Se je pa poznalo kako velik napredek je Portland naredil v obrambi, ki je s prihodom Covingtona in DJ-a skoraj brezhibna (vsaj na tej tekmi). Lillard se je skupaj z McCollumom podpisal pod zelo simboličnih 62 točk in v karieri presegel mejo 15 tisoč točk. McCollum pa je postal šele drugi igralec v zgodovini, ki je v prvih petih tekmah sezone dosegel 25 ali več trojk. Kljub odlični igri, niso imeli odgovora za Stepha Curryja, ki jih je na zadnji tekmi tedna zmlel in jim nasul 62 točk. McCollum (28 točk, 9 skokov, 5 podaj), Lillard (32 točk, 4 podaje, 4 skoki) in Kanter (24 točk, 12 skokov) so želeli zmago, a njihovi soigralci niso bili razpoloženi v napadu.

Sacramento Kings

Prejšnji teden: 2-1 Ta teden: 1-2 Skupno: 3-3 Konferenca: 9. mesto

Še ena v vrsti tekem, ko je bilo Kingse zabavno gledati. Tokrat v zmagi nad Denverjem, ki je bila polna preobratov. Na začetku drugega polčasa je Denver odšel na delni izid 17-0, a je Sacramento odgovoril s 27-10 v zadnjih desetih minutah in zmagal. In prav v zadnji četrtini je blestel novinec Tyrese Haliburton (13 točk, 5 podaj, 3 skoki, 3 ukr. žoge). De’Aaron Fox je dodal 24 točk in 10 podaj., Richaun Holmes pa 20 točk. Proti Houstonu so kljub dobri igri ostali praznih rok v zadnjih sekundah tekme, ko je Harden iz linije prostih metov zapečatil usodo Sacramenta. Ponovno je večina igralcev prikazala odlične igre. Holmes (22 točk, 13 skokov), Fox (22 točk, 6 podaj, 5 skokov, 4 ukr. žoge), Hield (19 točk) in Haliburton (11 točk). Na ponovitvi tekme se je odvila ista zgodba, a s še slabšim metom iz igre, kar jih je stalo zmage. Fox, Barnes in Hield tokrat pač niso bili dovolj za zmago nad Houstonom. Preveva pa jih tudi afera Bagleyevega očeta, ki želi sina videti v drugem klubu.

San Antonio Spurs

Prejšnji teden: 2-1 Ta teden: 0-3 Skupno: 2-4 Konferenca: 12. mesto

Kljub porazu proti Los Angeles Lakers je bila to zgodovinska noč za ekipo in ligo. Res je, da sta bila Murray (29 točk, 7 podaj, 7 skokov) in DeRozan (23 točk, 6 podaj, 5 skokov) dobra, a tekma je bila več kot to. Po izključitvi Gregga Popovicha je njegovo mesto oziroma mesto glavnega trenerja zasedla Becky Hammon. Postala je prva ženska v zgodovini lige NBA, ki je opravljala delo glavnega trenerja. V še eni tekmi proti vijolično-zlatim so zapisali še en poraz. DeRozan je prispeval 23 točk, 9 skokov in 7 podaj. Rekord kariere je dosegel Keldon Johnson s 26 točkami in to je bilo od San Antonio praktično to. V zadnjih dveh minutah tekme niso zadeli niti enega meta in to jih je stalo zmage. Trend lige je nagnjen v smer metanja trojk, ki pa San Antonio pogosto ne leži. Prav zaradi tega so tudi izgubili proti Utahu, kjer so zadeli le 6 trojk (6/19). Utah jih je zadel 21 in prepričljivo zmagal. Je pa nekaj minut dobil tudi Luka Šamanić in je v šestih minutah dosegel 4 točke, kar je bilo lepo videti.

Utah Jazz

Prejšnji teden: 1-1 Ta teden: 3-1 Skupno: 4-2 Konferenca: 4. mesto

Za zmago proti Oklahomi so trepetali do zadnje sekunde, ko je polaganje zgrešil SGA. Utah pa je ena izmed ekip, v kateri je sedem igralcev, ki lahko vsako tekmo preseže najmanj petnajst točk. Bogdanović (23 točk), Conley (20 točk, 10 skokov, 9 podaj), Mitchell (20 točk, 5 podaj), Clarkson (16 točk, 4 skoki) in Gobert (12 točk, 10 skokov, 4 podaje) so tokrat prevzeli pobudo. Še drugi domači poraz so doživeli proti Phoenixu, kljub temu da niso bili pretirano slabši. Odločilen je bil met iz razdalje in izgubljene žoge, ki so jih obsodile na poraz. Mitchell (23 točk, 6 skokov) in Gobert (18 točk, 14 skokov) bosta morala pritisniti na plin. Zelo pomembno zmago so si zagotovili proti Clippersom predvsem po zaslugi odlične igre Mika Conleya, ki je zadel sedem trojk in tekmo končal s 33 točkami. Mitchell in Gobert sta jih skupaj dodala 27 in zmaga je ostala v Utahu, ki še ni na ravni pretekle sezone. Strelske vaje so se pričele na tekmi proti San Antoniu, kjer so zadeli 21 od 41 metov za tri in porušili trdnjavo Spursov že na samem začetku. Bojan Bogdanović (28 točk) in Donovan Mitchell (22 točk, 9 podaj, 4 skoki) sta tekmovala, kdo jih bo zadel več, zmagal pa je priljubljeni »Bobi Bereta«.

Igralec tedna – Paul George

Ob odsotnosti in slabši igri Leonarda zaradi poškodbe je storil točno to, kar je počel nekoč v Indiani. Ekipo je postavil na svoja ramena in jo v tem tednu popeljal na vrh lestvice. Zmage proti Portlandu, Minnesoti in Phoenixu so bile pomembne za zahodno konferenco in končno uvrstitev na lestvici. 26 točkam je dodal še 6 skokov, 5 podaj, 2.5 ukradeni žogi in eno blokado. Morda je čas, da mu odpustimo predstave v mehurčku?

Našo kolekcijo Paula George a. k. a. PG-13, si lahko ogledaš tukaj.