Za nami je peti teden lige NBA, ki nam je spet postregel z veliko zanimivimi trenutki. Zato smo jim posvetili kar svoj segment imenovan TOP 5 tedna, ki ga boste v blogu videli vsak teden.

Še vedno se liga spopada s covid protokoli in tako nekatere ekipe še niso igrale zadostnega števila tekem za boljšo ocenitev. Še vedno nam ni jasno, kako bo videti lestvica, saj so nekatere ekipe na njej presenetljivo nizko in bi lahko pričakovali njihov vzpon. Naša tedenska nagrada za igralca tedna po konferencah pa prinaša nekaj, kar se ni zgodilo že več let. Pobrskajte po blogu in boste videli.

Top 5 tedna

  • Stephen Curry je prehitel Reggieja Millerja na lestvici zadetih metov za tri. Čestitke Steph!
  • Clint Capela je prvi Hawks po letu 1999, ki je na tekmi vpisal več kot 25 skokov in točk.
  • Jaylen Brown je postavil rekord po doseženih točkah v manj kot 20 minutah od kar obstaja “shot-clock”.
  • Colin Sexton je v “Kyrijevem” dresu, supergah in številki uničil njegov večer v Clevelandu.
  • Wizardsi so zaigrali prvič po dveh tednih. In izgubili.

Vzhodna konferenca (vir: NBA.com)
Vzhodna konferenca (vir: NBA.com)

Atlanta Hawks

Prejšnji teden: 5-7 Ta teden: 3-1 Skupno: 8-8 Konferenca: 7. mesto

  • Minnesota Timberwolves – W (97-108)
  • Detroit Pistons – W
  • Minnesota Timberwolves – W
  • Milwaukee Bucks – L

V treh razmeroma lahkih tekmah proti Detroitu in Minnesoti (2x) so iztržili tri zmage, kar je bilo dovolj, da si povrnejo nekaj samozavesti. Prva tekma proti Minnesoti je minila v znamenju dneva Martina Luthra Kinga Jr. in Atlanta te tekme preprosto ni smela izgubiti. V dresu z napisom MLK so Trae Young (20 točk, 13 podaj, 8 skokov), Clint Capela (23 točk, 15 skokov) in De’Andre Hunter (25 točk) presegli mejo dvajsetih točk, Huerter (17 točk. 8 podaj, 6 skokov, 4 ukr. žoge) in Collins (15 točk, 7 skokov, 4 blokade) pa mejo petnajstih. To je bilo več kot dovolj za zmago proti Minnesoti na prvi tekmi tedna. Proti Detroitu se je igral podaljšek po tem, ko so v drugi četrtini zaostajali za 14 točk in v zadnji 17. V tretji četrtini je Trae Young (38 točk, 10 podaj) dosegel 21 točk in vrnil Atlanto vsaj za nekaj časa, a je Detroit odgovoril z izidom 11-0. Ob izteku časa je bil rezultat izenačen pri 106-106, ko je John Collins (31 točk, 11 skokov) v zadnji sekundi blokiral poskus Granta. Podaljšek je Atlanta dobila s 17-9 in zmagala drugič zapored. Izjemen pa je bil Clint Capela, ki je kot prvi igralec Atlante po Dikembe Mutomboju leta 1999 zapisal več kot 25 točk in skokov. Ustavil se je pri 27 točkah in 26 skokih, temu pa dodal še 5 blokad. Tretja zaporedna zmaga za Atlanto je prišla proti Minnesoti, ki so jo že v prvem polčasu nadigrali in vodili z 19 točkami razlike. Trae Young je dosegel rekord sezone s 43 točkami, čudovit trojni dvojček pa je dosegel Clint Capela, ki je 13 točkam dodal še 19 skokov in kar 10 blokad.
Brez Younga in Capele pa so odigrali še zadnjo tekmo tedna, proti Bucksom. Že v prvi četrtini so zaostali za 17 točk in tega jim ni uspelo več nadoknaditi, tik pred polčasom so zaostajali že za 24. Hunter in Collins sta se izkazala s 33 oziroma 30 točkami, najbolj pa jima je s klopi pomagal Gallinari, ki je prispeval 17 točk.
Za Atlanto je uspešen peti teden, ki je popravil okus prejšnjega tedna in jih vrnil na pravo pot. Trenutno so sedmi na vzhodu, analitika pa je pred sezono napovedala, da bo Atlanta prav tu nekje.

Boston Celtics

Prejšnji teden: 8-4 Ta teden: 1-2 Skupno: 9-6 Konferenca: 3. mesto

  • Philadelphia 76ers – L
  • Philadelphia 76ers – L
  • Cleveland Cavaliers – W

Peti teden so začeli z dvema gostujočima tekmama pri Philadelphii in to brez Jaysona Tatuma. Vse do zadnje četrtine obeh tekem se je zdelo, da bi lahko domov ušli z dvema zmagama, a se jim je nekaj postavila nasproti. Prvič Embiid in drugič Simmons, v zadnji četrtini seveda. Na prvi tekmi so bili Brown (26 točk), Theis (23 točk, 10 skokov), Walker (19 točk) in Smart (25 točk) premalo, saj neke večje pomoči soigralcev niso dobili. Največ podpornih točk je dosegel Jeff Teague, ki se je ustavil pri številki 5. Še večjo težavo pa jim je predstavljal položaj centra, kjer niso imeli niti najmanjše možnosti, da bi ustavili Joela Embiida. Enako se je zgodilo na drugi tekmi, s to izjemo, da je Jaylen Brown odigral veliko boljše in dosegel 42 točk ter 9 skokov. Marcus Smart jih je prispeval 20 in 7 podaj, Kemba Walker pa se je ustavil pri 19 točkah. Ponovno so zatajili soigralci, največ točk sta dosegla Green in Theis. Oba 7 točk. Vsekakor tekmi nista najboljše merilo, saj so igrali brez svojega najboljšega igralca.
Svojo jezo dveh porazov so stresli nad Clevelandom. V 19 minutah je Jaylen Brown vpisal 33 točk, kar je rekord franšize in v 23 minutah je Kemba dodal še 21 točk. Primerjava kakovosti s Clevelandom je lahko skok, ki so ga dobili s 55-34 ali pa odstotek meta (za dve: 56% – 40%, za tri: 50% – 30%, prosti meti: 85% – 73%). V popolni dominaciji je priložnost dobilo vseh štirinajst igralcev. Nesmith je tako dodal 11 točk, Theis 17, Edwards pa 18.
Za Bostonom ni uspešen teden, saj so brez Tatuma dvakrat izgubili proti direktnemu konkurentu 76ersom. Še vedno zasedajo lepo mesto na lestvici in nižje verjetno ne bodo padli.

Brooklyn Nets

Prejšnji teden: 8-6 Ta teden: 2-2 Skupno: 10-8 Konferenca: 5. mesto

  • Milwaukee Bucks – W
  • Cleveland Cavaliers – L
  • Cleveland Cavaliers – L
  • Miami Heat – W

Ko je Harden zgrešil met za zmago, se je zdelo, da bo Milwaukee zmagal, a je James ujel svoj zgrešeni met in podal odprtemu Durantu, ki je zadel za zmago. Imeli so srečo, da je kar dvakrat v zadnje pol minute Middleton zgrešil met za tri, ki bi pomenil drugačen izid. Kljub temu pa je bila to zelo izenačena tekma, ki je Netsom prinesla drugo zaporedno zmago, odkar je v ekipo prišel James Harden. Tokrat je 34 točkam dodal 12 podaj. Kevin Durant je nadaljeval v fantastični formi in dosegel 30 točk, 9 skokov in 6 podaj. DeAndre Jordan je 12 točkam dodal 12 skokov, na položaju centra pa ga je (pre)večkrat zamenjal Jeff Green, ki je sicer dodal 14 točk, a prišel iz Houstona ravno zato, da mu ne bo treba igrati na tem položaju. Največ pa je pri vsem tem pridobil Joe Harris, ki je zadel pet trojk in končal pri 20 točkah.
Ves svet pa je pričakoval prvo tekmo proti Clevelandu, ko bo prvič zaigral še Kyrie Irving. Cavaliersi so se mu poklonili s »tribute« videom po prvi četrtini. Morda smo prvič v zgodovini videli tako ofenzivno talentiran trio in bili smo navdušeni, a ne povsem nad njimi. Ja, Durant je bil izjemen z 38 točkami, 12 skoki, 8 podajami in 4 blokadami. Res je Kyrie dodal 37 točk in res je Harden vpisal trojni dvojček (21 točk, 12 podaj, 10 skokov), a videli smo največjo slabost te ekipe. Obramba in bitka pod košem. Cleveland je imel štiri centre proti enemu in pol kot jih ima Brooklyn. In če je tu še nekako šlo, pa niso bili para Colinu Sextonu, ki je dosegel 42 točk in jih v podaljšku popolnoma uničil. Prvič so zaigrali skupaj in za njimi je bila tesna tekma proti Bucksom, čakala pa jih je še ena tekma proti Clevelandu. Kevin Durant ni igral, Kyrie Irving je dosegel 38 točk, James Harden pa 19 točk in 11 podaj. Bitko skokov so izgubili s 50-29 in bitko prostih metov s 27-15.
Proti Miamiju so bili spet v polni postavi, Miami pa je imel nekaj pomembnih odsotnosti (Butler, Herro, Bradley). Kevin Durant je ponovil vajo z 31 točkami, Irving (28 točk, 7 podaj, 6 skokov) prav tako, Hardnovih (12 točk, 11 podaj, 7 skokov) številk pa nismo vajeni videti tako nizkih. Vseeno pa je spet na vrsto prišel Harris, ki je tokrat zadel 7 trojk in končal pri 23 točkah. Na položaju centra pa jim je Adebayo natresel 41 točk.  Ko je Miami v zadnji četrtini že skoraj zradiral zaostanek 18 točk, je v zadnjih šestih minutah Irving pokazal svojo kakovost. Dvanajst točk do konca tekme je bilo dovolj za pretesno zmago.
Če bi sodili že po tretji tekmi, ki so jo Harden, Durant in Irving odigrali skupaj, bi prišli do zaključka, da je Harden stopil korak nazaj in se podjarmil drugima igralcema. Spoštovanja vredno, a za nekatere je Harden še vedno boljši kot Irving. Drugi del hitrega sojenja je položaj centra, kjer Jordan in Green ne predstavljata neke grožnje. Tretji del tega sojenja pa je obramba, ki je pravzaprav ni. Edini, ki jo igra boljše od Duranta, je Bruce Brown.

Charlotte Hornets

Prejšnji teden: 6-8 Ta teden: 1-1 Skupno: 7-9 Konferenca: 11. mesto

  • Washington Wizards – prestavljeno
  • Chicago Bulls – L
  • Orlando Magic – W

Prva tekma tedna je bila prestavljena, zato so prvič zaigrali šele v petek proti Chicagu. Zaostajali so celotno dolžino tekme in šest minut pred koncem zmanjšali zaostanek na 6 točk, a je preobrat splaval po vodi. Gordon Hayward je dosegel 34 točk, 6 skokov in 4 podaje. Devonte’ Graham je prispeval 24 točk, Washington pa 16. Po dolgi odsotnosti se je vrnil center Cody Zeller in v enajstih minutah dosegel 5 točk.
Ko je trener Charlotta James Borrego po tej tekmi izjavil, da ne morejo le dati žoge Haywardu in mu reči, naj jih reši, se je točno to zgodilo na naslednji. Ko so v zadnji četrtini nadoknadili zaostanek dvanajstih točk je bil rezultat minuto pred koncem izenačen. Nastopil je Gordon Hayward, ki je v eni minuti zadel pet točk za zmago, vključno s prodorom v zadnji sekundi. 39 točkam je dodal 9 skokov. Graham je prispeval 15 točk, Bridges 18, LaMelo pa je 11 točkam dodal še 8 podaj.
Tako na oko bi lahko rekli, da je bil to teden, pomemben za končno uvrstitev na vzhodu. Če predvidevamo, da bodo Orlando, Charlotte in Washington blizu na lestvici. En poraz in ena zmaga sta dobro, a verjetno ne po željah ekipe. Da bi se lahko borili za katero od višjih mest, bi nujno potrebovali centra, ki je konstanten.

Chicago Bulls

Prejšnji teden: 5-8 Ta teden: 2-1 Skupno: 7-9 Konferenca: 10. mesto

  • Houston Rockets – W
  • Charlotte Hornets – W
  • Los Angeles Lakers – L

Proti Houstonu so prvo četrtino začeli odlično in povedli z 28-16 in verjetno tudi sami niso vedeli, da bo to dovolj za zmago. Vsak poskus Rocketsov so lepo zaustavili, največkrat na krilih Zacha LaVina. Ta je 33 točkam dodal 7 podaj in 4 skoke ter bil s tem najboljši strelec ekipe, poleg njega pa je bilo še šest igralcev z dvomestnim številom točk. Najbolj je izstopal Markkanen z 18 točkami in 7 skoki, Valentine ter Temple pa sta jih dodala po 13. V pomoč jim je bilo osem zadetih prostih metov več od Houstona in enajst skokov več.
Tekma proti Charlottu je bila najverjetneje bitka za končno uvrstitev, ki jo je Chicago tudi dobil. Met za tri sicer ni bil odličen, a vseeno veliko boljši od nasprotnikovega (35 %-22 %). S 33 podajami pa so bili tudi v tem pogledu veliko boljši od Charlotta, ki je imel le 22 podaj, obenem pa izgubili pet žog manj. Spet pa sta bila v ospredju LaVine (25 točk, 9 podaj, 6 skokov) in Markkanen (23 točk), ki so jima pomagali White (18 točk, 8 podaj), Temple (15 točk, 3 ukr. žoge, 5 skokov) in Porter Jr. (13 točk, 8 skokov). Po poškodbi pa se je vrnil tudi Tomas Satoransky, ki je igral enajst minut.
Zopet pa so se srečali z Lakersi, kjer so v porazu dosegli »le« 90 točk in prekinili niz sedmih tekem z vsaj 115 točkami, kar je bil tudi rekord franšize. V odsotnosti Wendella Carterja, ki še ni povsem pripravljen za igro, je lahko Anthony Davis počel, kar je želel. 39-odstotni met za dve in 32-odstotni met za tri sta bila preslaba, a so iz 32 točk zaostanka na koncu prišli le na 11 točk zaostanka. Zach LaVine je 21 točkam dodal 10 skokov in 4 podaje, a imel kar sedem izgubljenih žog. White (14 točk, 7 skokov), Williams (13 točk, 8 skokov), Markkanen (12 točk, 7 skokov) pa so imeli proti odlični obrambi Lakersev nekoliko več težav, kot po navadi.
Vseeno je bil to uspešen teden Chicaga, ki vse bolj dobiva obliko dejanske ekipe. Veliko zaslug za to gre Billyju Donovanu, ki je že pokazal, kako dobro zna voditi mlado ekipo in ravno to je bilo glavno vodilo, da so ga pri Chicagu vzeli za svojega. Bi lahko rekli, da Chicago z očmi že pogleduje v končnico?

Cleveland Cavaliers

Prejšnji teden: 6-7 Ta teden: 2-1 Skupno: 8-8 Konferenca: 6. mesto

  • Washington Wizards – prestavljeno
  • Brooklyn Nets – W
  • Brooklyn Nets – W
  • Boston Celtics – L

Prva tekma proti Washingtonu je bila prestavljena, nato pa so jih čakale tri izjemno težke tekme proti favoritoma za naslov prvaka. Na prvi izmed dveh tekem proti Brooklynu so se kot franšiza poklonili Kyrieju Irvingu. Ta je zaigral tudi prvič, odkar so pridobili Jamesa Hardna v menjavi, katere del je bil tudi Cleveland (iz Brooklyna so dobili Jarretta Allena in Taureana Princa). Po koncu tretje četrtine so vodili za 13 točk, predvsem po zaslugi Cedija Osmana, ki je bil v rednem delu tekme fantastičen in 25 točkam dodal 7 skokov in 7 podaj. Razen novinca Isaaca Okora je vseh sedem igralcev prispevalo dvomestno število točk. Allen (12 točk, 11 skokov, 4 blokade), Dotson (14 točk), Prince (17 točk, 7 skokov), Nance (15 točk, 8 skokov, 5 podaj, 4 ukr. žoge) in Drummond (13 točk, 7 skokov) so bili izjemno trd oreh ter se v rednem delu in prvem podaljšku zelo uspešno upirali proti Netsom. In prišel je drugi podaljšek z njim pa Colin Sexton. Na Irvingov »tribute« večer je v dresu njegove bivše ekipe, v dresu z enako številko in v njegovih supergah Kyrie 7’s popeljal Cleveland do zmage. Od končnih 42 točk jih je kar 15 dodal v drugem podaljšku, od tega kar 4 trojke. Rekord kariere in od tekme na fakulteti, ko je njegova Alabama s tremi igralci skoraj prišla do preobrata proti Minnesoti. Če se je prva tekma z Netsi končala z rezultatom 147-135, pa je bila druga malenkost bolj umirjena.
Kevin Durant je bil odsoten, pri Cavaliersih pa se je vrnil Garland. Skok so dobili s 50-29 ter zadeli 12 prostih metov več, obenem pa zadeli šest trojk manj. Sexton je imel še eno odlično tekmo s 25 točkami in 9 podajami. Drummond je 19 točkam dodal še 16 skokov, enako število točk pa je dodal še Jarrett Allen. Nance in Prince sta dodala še 15 oziroma 14 točk, kar je bilo dovolj za zmago z dvanajst točkami razlike.
Utrujenost je naredila svoje in proti izjemno razpoloženemu Bostonu niso imeli nobene možnosti. Izgubili so za kar 38 točk in bodo to tekmo želeli čim prej pozabiti. Čeprav je sedem igralcev doseglo dvomestno število točk, je bil najbolj razpoložen Sexton s 13 točkami. Največja težava sta bili prva in tretja četrtina, ki so jih izgubili s skupnim izidom 79-48.
Na vzhodu zasedajo šesto mesto in verjamemo, da so s takim položajem precej zadovoljni. V Houston je odšel tudi Kevin Porter Jr., ki je sicer odličen talent, a je malce težja osebnost izven igrišča. Govori se tudi o menjavi Javala McGeeja v Brooklyn, a to so zaenkrat le govorice.

Detroit Pistons

Prejšnji teden: 3-9 Ta teden: 0-4 Skupno: 3-13 Konferenca: 15. mesto

  • Miami Heat – L
  • Atlanta Hawks – L
  • Houston Rockets – L
  • Philadelphia 76ers – L

Še en slab teden za Detroitom, štiri tekme in štirje porazi. Najprej proti Miamiju, kjer so celo vodili za 19 točk ob rezultatu 28-9, a je Miami na prelomu zadnje četrtine odgovoril z delnim rezultatom 24-10. Jerami Grant je dosegel 27 točk, Ellington 24 in Rose 21. Močno je razočaral Blake Griffin, ki je v 35 minutah dosegel le 5 točk (25% za dve, 17 % za tri točke).
Proti Atlanti so pred zadnjo četrtino vodili z rezultatom 99-82, a jih je Atlanta ujela pri rezultatu 106-106, poskus Granta v zadnji sekundi pa je blokiral John Collins. V podaljšku so izgubili z rezultatom 17-9. Jerami Grant je svoj niz tekem z več kot dvajset točkami podaljšal na trinajst tekem. Proti Atlanti je 32 točkam dodal 5 podaj in 6 skokov. Griffin je igral bolje kot tekmo poprej in 17 točkam dodal 7 skokov in 4 podaje. Ellington je prispeval 16 točk, Rose pa 14.
Na tekmi s Houstonom so se hitro znašli v težavah, saj so po prvi četrtini zaostajali že za 13 točk. K sreči pa so to nadoknadili do zadnje četrtine, ko so zaostajali le še za štiri točke. Ko je Griffin zadel za tri, je bil rezultat 103-102 za Houston. Uspešno so se obranili napada Rocketsov, a jim nato ni uspelo pravočasno zaključiti napada za zmago.
Zaključek tedna pa tak kot sam teden, bolj zanič. Philadelphia je pol minute pred koncem vodila le še za dve točki z rezultatom 110-108, a sta Embiid in Simmons zadela vse štiri proste mete in Detroit je zapisal še svoj trinajsti poraz v sezoni in se utrdil na zadnjem mestu lige. Sedem igralcev je preseglo mejo desetih točk, največ pa jih je imel Ellington, ki se je ustavil pri 17. Jerami Grant pa je predvsem zaradi izjemne obrambe Bena Simmonsa prekinil svoj niz tekem z več kot dvajsetimi točkami. Dosegel jih je le 11.
Katastrofalen teden za Detroit, ki roko na srce nima možnosti za končnico, razen če se zgodi čudež. Da pa ne vejo točno kaj počnejo govori dejstvo, da starejši igralci (Griffin, Rose, Ellington) niso dovolj dobri za uspeh, mladi igralci (Bey, Doumbouya) dobivajo bolj kot ne le drobtinice minut.

Indiana Pacers

Prejšnji teden: 8-5 Ta teden: 1-2 Skupno: 9-7 Konferenca: 4. mesto

  • Dallas Mavericks – L
  • Orlando Magic – W
  • Toronto Raptors – L

Teden so začeli s porazom proti Dallasu, kjer so dobro zaustavili Luko, a Porzingisa jim ni uspelo. Po prvi četrtini so zaostajali za 15 točk, ob polčasu le za dve točki in vodili z rezultatom 91-88. Dallas je na to odgovoril z delnim rezultatom 13-3 nato pa le še povečal prednost. Sabonis je 25 točkam dodal 10 skokov, Brogdon pa je 26 točkam dodal 5 podaj. McDermott je prispeval 16 točk, Holiday 13, Lamb pa se je ustavil pri desetih.
Myles Turner je zadnji dve tekmi odsedel na klopi zaradi poškodbe roke, a vseeno stisnil zobe proti Orlandu. V zadnji četrtini so ga začeli grabiti krči in je konec tekme počakal na klopi. V tesnem obračunu smo gledali podaljšek, ki ga je odločil Malcolm Brogdon z metom za tri. Videli smo devet izenačenj in kar sedemnajst menjav vodstva. Turner je dosegel 22 točk in 9 skokov, Brogdon je 23 točkam dodal 6 podaj, Lamb je 22 točkam prištel še 7 skokov, Sabonis pa je 18 točkam dodal 11 skokov, 9 podaj in 5 ukradenih žog.
Še ena tesna tekma je Indiano čakalo v nedeljo proti Torontu, ki pa so jo na žalost izgubili. Ob polčasu je Toronto vodil za enajst točk, a se je Indiana do zadnje četrtine približala na dve točki zaostanka, žal pa do preobrata ni prišlo. Turner je bil odličen s 25 točkami in 6 blokadami. Justin Holiday je 16 točkam dodal 10 skokov, nerazpoložena pa sta bila Brogdon (12 točk) in Sabonis, ki je 10 točkam sicer dodal 19 skokov.
Peti teden je za Indiano prinesel eno zmago in dva poraza, a vsaka izmed tekem bi se lahko obrnila drugače. Ob menjavi Oladipa so v zameno dobili Carisa LeVerta, ki pa so mu na zdravniškem pregledu ugotovili tujek na ledvici in mu verjetno rešili kariero in morda celo življenje. Ko si opomore in vrne v ekipo pa bo peterka Brogdon-LeVert-McDermott-Sabonis-Turner izgledala kot močan konkurent za vzhod.

Miami Heat

Prejšnji teden: 4-7 Ta teden: 2-2 Skupno: 6-9 Konferenca: 13. mesto

  • Detroit Pistons – W
  • Toronto Raptors – W
  • Toronto Raptors – L
  • Brooklyn Nets – L

Na prvi tekmi tedna so za ogrevanje premagali Detroit, kjer je blestel Bam Adebayo. 28 točkam je dodal še 11 skokov in 5 podaj. Goran Dragić jih je prispeval 22, Robinson in Nunn pa sta jih dodala po 18. Po prvi četrtini so sicer zaostajali za dvanajst točk, a naslednji dobili z rezultatom 64-44 in tekmo mirno pripeljali do konca.
Prva od dveh tekem proti Torontu v petem tednu se je končala z zmago, za katero je najbolj zaslužen Kendrick Nunn. S klopi je prispeval 28 točk, 8 skokov in 5 podaj. Dragić je dodal 17 točk, Olynyk 15, Robinson in Adebayo pa sta to dopolnila s po 14 točkami. Pri rezultatu 88-83 je Goran zadel dve trojki zapored in zmaga je bila tako rekoč zapečatena, kar je bil velik uspeh za ekipo brez Butlerja, Herroja, Bradleya in Leonarda. Žal pa se je drugače izšlo na ponovitvi tekme, kjer so dosegli le 81 točk. 42-odstotni met za dve, 22-odstotni met za tri in le osem prostih metov, je bilo absolutno premalo za zmago. Spet je bil najboljši Kendrick Nunn, ki je do tekme z Detroitom v celi sezoni dosegel le 18 točk, zdaj pa v treh skupaj kar 68. Adebayo jih je prispeval 14, Dragić pa 13. Toronto je prvo in zadnjo četrtino dobil s 17 oziroma 11 točkami razlike in na koncu zmagal za dvajset točk.
V zadnji tekmi tedna so se ponovno brez Butlerja, Herroja in Bradleya, na ramenih Bama Adebaya močno upirali Brooklynovi trojici. Adebayo se je ustavil pri 41 točkah, kar je obenem tudi njegov rekord kariere. Robinson in Nunn sta jih prispevala po 18, Dragić pa je dodal še točko več in tako prispeval 19 točk. Težko so zaustavljali Brooklynove igralce, predvsem Irvinga, ki je samo v zadnji četrtini dosegel 18 točk.
Peti teden je bil za Miami toplo hladen, saj so šele z zmagama proti Detroitu in Torontu povezali dve zaporedni zmagi v tej sezoni. Rešetajo jih poškodbe in odsotnosti, lepo pa je spet videti Kendricka Nunna, kako z veseljem igra in ne le sedi na klopi.

Milwaukee Bucks

Prejšnji teden: 9-4 Ta teden: 1-2 Skupno: 10-6 Konferenca: 2. mesto

  • Brooklyn Nets – L
  • Los Angeles Lakers – L
  • Washington Wizards – prestavljeno
  • Atlanta Hawks – W

Pomembni dve tekmi za začetek tedna, ki bi lahko bile vpogled v finale vzhoda in finale lige. Na prvi tekmi je imel Middleton v zadnje pol minute na razpolago kar dva meta za tri, ki bi najverjetneje pomenila zmago, a zgrešil oba. Tako pa jim je na drugi strani Durant zadal končni udarec. Giannis je 34 točkam dodal še 12 skokov in 7 podaj. Middleton je prispeval 25 točk, Holiday 22, Lopez pa 15. Prav met za tri je bilo tisto, kar na tej tekmi ni steklo in tako so zadeli le 11 od 38 poskusov izza črte.
Proti Lakersom se je statistika glavnih akterjev ponovila. Giannis je 25 točkam dodal 12 skokov, Holiday je prispeval 22 točk, Middleton 20 in Lopez 13. Prav tako so zadeli le 9 od 28 metov za tri in izvedli le 12 prostih metov (zadeli so jih devet). Pri nasprotniku je sedem trojk zadel KCP sam. Odločilna je bila druga četrtina, ki so jo Lakersi dobili za deset točk. Kljub temu so se tri minute pred koncem približali na dve točki zaostanka, a se je na drugi strani zgodil Caldwell-Pope.
Ker je bila tretja tekma tedna proti Washingtonu prestavljena, so teden zaključili doma, ko je v goste prišla Atlanta. Po prvem polčasu so vodili za 19 točk in tekmo mirno pripeljali do konca. Giannis je 27 točkam dodal 14 skokov in 8 podaj, a so mu težave spet povzročali prosti meti (9/15). Portis je s klopi dodal 21 točk, Middleton je 19 točkam dodal 8 skokov in 7 podaj, Holiday pa je dodal še 15 točk ter 5 skokov in podaj.
Za zdaj Milwaukee ni videti kot precej boljša ekipa kot lani, morda se le varčujejo za končnico. Sistem obrambe, ki ga vodi Budenholzer, je še vedno isti in sloni na puščanju nasprotnika samega na črti za tri točke. Morda bo letos uspelo, a če ne …

New York Knicks

Prejšnji teden: 6-8 Ta teden: 2-2 Skupno: 8-10 Konferenca: 8. mesto

  • Orlando Magic – W
  • Golden State Warriors – W
  • Sacramento Kings – L
  • Portland Trail Blazers – L

V New Yorku je zapihal nov veter, ko so za začetek tedna premagali Orlando in še Golden State. Po koncu tekme proti Orlandu je Elfrid Payton povedal, da ekipa z igro ni zadovoljna. RJ Barrett je dosegel 22 točk in 10 skokov, Julius Randle pa 21 točk in 17 skokov. Bullock je dodal 13 točk, Payton 12 in Quickley 11 točk. Poskus Orlanda v zadnji četrtini so se obranili in zmagali na ne ravno lep način, a zmaga je zmaga.
Proti Golden Statu pa so vpisali drugo zaporedno zmago, kar se pri Knicksih ne dogaja pogosto. Obramba je bila kot iz knjige in nasprotnika so zadržali na 38-odstotnem metu za dve (33/86) in kar 23-odstotnem metu za tri (9/38). RJ Barret je lahko z 28 točkami počel, kar je želel, enako tudi Julius Randle, ki je 16 točkam dodal 17 skokov in 9 podaj. Payton jih je dodal 15, Robinson 18. Bullock pa 12. Veseli so tudi, da se je vrnil Alec Burks, ki je prispeval 11 točk in 5 skokov.
Po dveh težkih tekmah jim pospešeni tempo Sacramento ni dobro del. Čeprav so ob polčasu vodili za pet točk, je Sacramento drugi polčas dobil z 54-40 in zmagal. Težava so bili protinapadi, saj Knicksi niso tako dali niti ene točke, Sacramento pa kar 15. Julius Randle je 26 točkam dodal 15 skokov, Barrett pa 21 točkam 7 skokov, a je pomoč prišla le še z naslova Mitchell Robinson (12 točk, 11 podaj).
Na zadnji tekmi so proti Portlandu izgubili častno in se vrnili po zaostanku 25 točk. Deset sekund pred koncem so po zabijanju Robinsona zaostajali le še za tri točke, a do preobrata ni bilo moč priti. Najboljši posameznik je bil novinec Immanuel Quickley, ki je s klopi dodal 31 točk. Randle je 25 točkam dodal še 7 skokov in 5 podaj, Burks pa je ob povratku v prvo peterko prispeval 18 točk. Žal sta jih Barrett in Payton dosegla le po osem.
Za New Yorkom je uspešen teden, saj po več letih delujejo kot ekipa z dušo, ki ve kaj želi. Tom Thibodeau je bil prava izbira, čeprav Barrett in Randle igrata po 37 minut na tekmo.

Orlando Magic

Prejšnji teden: 6-7 Ta teden: 1-3 Skupno: 7-10 Konferenca: 5. mesto

  • New York Knicks – L
  • Minnesota Timberwolves – W
  • Indiana Pacers – L
  • Charlotte Hornets – L

Orlando je še naprej v krizi. Na prvi tekmi tedna je v grdi tekmi izgubil proti New Yorku, čeprav so v zadnji četrtini poskušali priti blizu. Terrence Ross je s klopi dodal 19 točk, Nikola Vučević je 24 točkam dodal 14 skokov, Aaron Gordon pa je dosegel svoj drugi trojni dvojček v karieri in se ustavil pri 18 točkah, 17 skokih in 10 podajah. Verjetno pa bi rajši imel zmago.
No, zmaga je prišla proti Minnesoti v zadnji sekundi, ko je novinec Cole Anthony ob zvoku sirene zadel za tri in končni rezultat 97-96. Trideset sekund prej pa je zadel trojko za rezultat 94-96. Orlando ni želel tako tesne zmage, sam poraz pa bi pomenil še bolj poglobljeno krizo. Nikola Vučević je vpisal 28 točk in 8 skokov, Fournier se je ob povratku izkazal s 24 točkami, Anthony in Gordon pa sta jih prispevala po 13.
Proti Indiani pa jim je v podaljšku sreča obrnila hrbet, saj je ob izteku časa Fournier zgrešil met za zmago, po tem, ko je na drugi strani s trojko vodstvo našel Brogdon. Po slabi prvi četrtini (37-28) so vse do konca rednega dela lovili zaostanek in so izborili podaljšek, kjer pa niso imeli sreče za zmago. Evan Fournier je prispeval 26 točk in 9 podaj, Vučević 24 točk in 12 skokov, Gordon je bil ponovno blizu trojnega dvojčka s 17 točkami, 9 skoki in 9 podajami, Bacon pa jih je s klopi dodal še 16.
Za konec tedna se je grozoten zaključek tekme ponovil proti Charlottu, kjer je tokrat Gordon Hayward za zmago zaključil v zadnji sekundi in imel še prosti met za rezultat 107-104. Vučević je z 22 točkami in 13 skoki presegel mejo 10 tisoč točk v karieri, kar je lep osebni dosežek. Fournier je ob odsotnosti Gordona dodal 21 točk, Anthony in Clark pa sta jih prispevala po 14.
Težek teden je za Orlandom, ki je po začetku sezone zasedal prvo mesto na lestvici s 6-2. V zadnjih devetih tekmah pa so zmagali le enkrat, istočasno pa izgubili prvega organizatorja igre Fultza. Se bo Orlando postavil na noge?

Philadelphia 76ers

Prejšnji teden: 9-5 Ta teden: 3-0 Skupno: 12-5 Konferenca: 1. mesto

  • Boston Celtics – W
  • Boston Celtics – W
  • Detroit Pistons – W

Za začetek tedna je sledil duet tekem z Bostonom, ki je igral brez Tatuma, Kemba pa je imel omejitev minut. Vse do zadnje četrtine je bil možen kakršen koli razplet, saj je bil rezultat 92-86 za Boston. Sedem minut pred koncem so Sixersi vodili za eno točko in v igro je vstopil Joel Embiid. Zadnjo četrtino je Philadelphia dobila z rezultatom 31-17 in zmagala. Joel Embiid je 42 točkam dodal 10 skokov, Tobias Harris je prispeval 22 točk, Milton pa jih je s klopi dodal 16. Simmons in Embiid sta skupaj izvajala kar 31 prostih metov, Boston pa jih je le 20.
Na ponovitvi tekme se je vrnil Seth Curry in Sixersi so bili po dolgem času v celotni postavi. Joel Embiid je spet igral na zelo visokem nivoju in tokrat dosegel 38 točk in 11 skokov. Harris je prispeval 23 točk in 8 skokov, Curry pa jih je po vrnitvi dodal 15. Ben Simmons (15 točk,11 podaj) je imel po koncu tretje četrtine le štiri točke, a so 76ersi z njegovo igro v zadnji četrtini prišli do zmage. 11 točk, 2 skoka, 2 podaji v zadnjih desetih minutah so pokazali, da je agresiven Ben veliko večja težava za ekipe.
To izjemno igro je ponovil proti Detroitu in v zmagi dosegel 20 točk, 9 skokov, 7 podaj in 3 ukradene žoge. Najbolj pomembna pa je bila obramba nad Grantom, ki ga je zadržal pri 0-odstotnem metu iz igre, ko ga je »čuval« on. Joel Embiid je tokrat 33 točkam dodal 14 skokov, Harris in Curry pa sta jih dodala po 17 oziroma 14.
Zelo uspešen teden za Philadelphio, ki je po letih procesa končno na prvem mestu lestvice in ima verjetno načrt tam tudi ostati. Simmons se prebuja, Harris igra pogodbi dostojno, Embiid pa igra na nivoju MVP-ja.

Toronto Raptors

Prejšnji teden: 4-8 Ta teden: 3-1 Skupno: 7-9 Konferenca: 9. mesto

  • Dallas Mavericks – W
  • Miami Heat – L
  • Miami Heat – W
  • Indiana Pacers – W

Dallas ni imel možnosti ob odsotnosti Powella, Richardsona, Klebra in Finney-Smitha. Toronto je uspešno ustavil Luko in ga ustavil pri 15 točkah. Kyle Lowry je 23 točkam dodal 7 podaj in 9 skokov, pomagali pa so mu Powell (17 točk), Boucher (21 točk, 10 skokov), Siakam (19 točk) in Anunoby (13 točk, 11 skokov), ki je imel tudi nalogo branjenja Dončića. Zelo dobra tekma tako v napadu kot v obrambi za Toronto.
Sledili sta dve tekmi proti Miamiju, ki sta se končali z razdelitvijo zmag. Na prvi tekmi je zmagal Miami predvsem po zaslugi slabega meta Toronta (39 % za dve, 32 % za tri). S porazom se je zaključil niz treh zmag. VanVleet (24 točk), Davis (16 točk), Anunoby in Siakam (oba 18 točk). Na drugi tekmi pa so predvsem v obrambi zaigrali veliko bolje in Miami zadržali na le 81 točkah. Odsoten je bil Lowry, a je v njegove čevlje dobro stopil Powell in vodil strelce s 23 točkami. Anunoby je dodal 21 točk, VanVleet 13 točk in 7 podaj, Siakam pa je 15 točkam dodal še 14 skokov in 5 podaj. Pomagal jim je predvsem met za tri, saj so zadeli deset trojk več kot Miami, ki jih je zadel le sedem.
Še ena pomembna tekma je sledila na koncu tedna proti Indiani, ko so ob polčasu vodili s 58-47, a se je Indiana uspešno vračala. Nazadnje so izenačili pri rezultatu 102-102, minuto pred koncem. Zadnjih pet točk tekme je zadel Toronto in s pomočjo prostih metov Anunobyja izvlekel zmago. Prav Anunoby je dosegel največ točk v tej sezoni, ustavil se je pri 30 točkah ter dodal še 8 skokov in 5 ukradenih žog. Powell in VanVleet pa sta dodala po 20 oziroma 21 točk.
Uspešen teden za Toronto, ki je prišel k sebi in je začel igrati tako kot smo navajeni. Selitev v Tampo jim verjetno ni najbolj dobro dela in so potrebovali približno četrtino sezone, da so začeli igrati kot se zagre.

Washington Wizards

Prejšnji teden: 3-9 Ta teden: 0-1 Skupno: 3-9 Konferenca: 14. mesto

  • Cleveland Cavaliers – prestavljeno
  • Charlotte Hornets – prestavljeno
  • Milwaukee Bucks – prestavljeno
  • San Antonio Spurs – L

Tekme proti Clevelandu, Charlottu in Milwaukeeju so bile prestavljene, zato so prvič zaigrali šele v nedeljo proti San Antoniu. Brez Hachimure, Bertansa, Smitha, Avdije, Bryanta so izgubili za dvajset točk. Bradley Beal je kot prvi strelec lige vpisal 31 točk, 7 skokov in 4 podaje, a sam ni mogel nič. Westbrook se je vrnil po poškodbi in vpisal zanj mizernih 9 točk, 8 skokov in 6 podaj. Pravih možnosti niso imeli.

Igralec tedna – Joel Embiid

Ne zgodi se velikokrat, da kamerunski center odigra vse tekme v tednu, kaj šele na tako visokem nivoju. 37.5 točk, 11.5 skokov, 2 podaji in 2 blokadi so številke na ravni MVP-ja. 62 % met za dve, 55 % met za tri in 81 % prostih metov ob povprečno 17 poskusih na tekmo. Bo Embiid prvi center po Shaqu leta 2000, ki bo to nagrado tudi dobil? Ne vemo še, a z naše strani dobi nagrado za najboljšega igralca tedna na vzhodu.

Vso ponudbo Joela Embiida in njegove nove Under Armour superge, si lahko ogledaš tukaj.

Zahodna konferenca
Zahodna konferenca

Dallas Mavericks

Prejšnji teden: 6-6 Ta teden: 2-2 Skupno: 8-8 Konferenca: 9. mesto

  • Toronto Raptors – L
  • Indiana Pacers – W
  • San Antonio Spurs – W
  • Houston Rockets – L

Prva tekma petega tedna je bil dvoboj proti Torontu, ki je zelo dobro ustavil Luko Dončića in ga zadržal pri 15 točkah, 9 podajah in 7 skokih. Na žalost navijačev pa njegovi soigralci niso uspeli iz tekme izcimiti prav nič in sledil je poraz. 25- odstotni met za tri in 37-odstotni met za dve sta bila absolutno premalo za Toronto. Kristaps Porzingis je 23 točkam dodal 9 skokov, Burke je dodal 17 točk s klopi, Johnson in Brunson pa sta jih dodala po 15 oziroma 13.
Kljub ponovno slabemu metu iz razdalje (8/27) so premagali Indiano s pomočjo odličnega začetka tekme, kjer so z izidom 15-3 vodili 37-22. Indiana se je približala pri rezultatu 65-63, a je Dallas odgovoril z izidom 9-2. Ponovno so se približali in celo vodili z rezultatom 101-94, a je Dallas ponovno odgovoril z izidom 13-3. Porzingis je s 27 točkam in 13 skoki posegel po najboljšem izkupičku sezone. Luka je bil ponovno ustavljen, a vseeno vpisal trojni dvojček s 13 točkami, 12 skoki in 12 podajami. Trey Burke je s klopi dodal 22 točk, Brunson in Hardaway pa sta jih dodala po 19.
Predvsem po zaslugi druge četrtine (31-24) so tesno zmagali proti San Antoniu, kar je bila pomembna zmaga za lestvico na zahodu. Luka se je proti Spursom spustil s ketne in 36 točkam dodal še 11 podaj in 9 skokov. Porzingis in Hardaway sta jih dodala po 21, Jalen Brunson pa jih je dodal še 16.
Na zadnji tekmi tedna proti Houstonu pa so izgubili predvsem zaradi nenaravno razpoloženih igralcev Rocketsov. Pa tudi 20-odstotni met za tri točke ni pomagal. Luka je sicer dosegel 26 točk in Hardaway ter Marjanović sta jih dodala po 15, a Houstonu so dovolili preveč. Le v tretji četrtini, ko je Houston dosegel 29 točk, so dovolili manj kot 32 točk v četrtini.
Dallas je z zdesetkano ekipo že skoraj dva tedna in mu še vedno uspeva izvleči vsaj polovičen izkupiček zmag, kar je zavidanja vredno. Predvidevamo lahko, da bo igra boljše stekla, ko se vrnejo štirje odsotni igralci.

Denver Nuggets

Prejšnji teden: 6-7 Ta teden: 3-0 Skupno: 9-7 Konferenca: 5. mesto

  • Oklahoma City Thunder – W
  • Phoenix Suns – W
  • Phoenix Suns – W

Oklahomo so videli kot ogrevanje pred dvobojema s Phoenixom in jo zlahka premagali s 119-101. Štiri minute je dobil tudi Vlatko Čančar, ki je vpisal 2 skoka in 1 ukradeno žogo. Zvezda pa je bil ponovno Nikola Jokić s 27 točkami, 12 skoki in 6 podajami. Poleg njega pa so še Barton, Millsap (oba 13 točk), Dozier, Harris (oba 11 točk), Green (10 točk) in Morris (15 točk) presegli mejo desetih točk.
Tako sta sledili dve tekmi s Phoenixom. Na prvi tekmi so zaostajali že za štirinajst točk, a to uspeli nadoknaditi in iztržiti podaljšek. Tam pa so s 16-12 tudi zmagali. Nikola Jokić je bil z 31 točkami, 10 skoki, 8 podajami in 3 ukradenimi žogami ponovno odličen. Morris in Barton sta dodala vsak po 17 točk, Harris je bil drugi strelec z 19 točkami, Jamal Murray pa je po zaspani tekmi z Oklahomo tokrat prispeval 18 točl, 7 skokov, 9 podaj in 3 ukradene žoge. Kljub slabemu metu za tri (6/26) so Phoenix po točkah v raketi premagali s kar 80-48. Na zadnji tekmi tedna in še enem gostovanju pri Sunsih pa je bil fenomenalen Nikola Jokić z 29 točkami in kar 22 skoki. Jamal Murray je ponovno zaigral bolje in prispeval 26 točk, 6 skokov in 5 podaj. Green jih je dodal 16, Porter Jr. pa 14. Odločilni so bili prosti meti (32-18) in skoki (65-50), kar je šlo v korist Denverja.
Odličen teden je za Denverjem, ki se je s tremi zmagami dvignil na lestvici in se bliža mestom, ki so mu jih napovedali pred začetkom.

Golden State Warriors

Prejšnji teden: 6-6 Ta teden: 2-2 Skupno: 8-8 Konferenca: 10. mesto

  • Los Angeles Lakers – W
  • San Antonio Spurs – W
  • New York Knicks – L
  • Utah Jazz – L

Presenečenje so pripravili na začetku proti Los Angeles Lakersom, ki so tekmo vzeli prelahko. Preden so se ti odločili zaigrati, je bil Golden State že zmagovalec. Stephen Curry (26 točk), Kelly Oubre (23 točk), Andrew Wiggins (18 točk) in Eric Paschall (19 točk) so oddelali svoje in Warriorsom prinesli lepo zmago z dvema točkama razlike.
Še eno lepo presenečenje se je zgodilo proti San Antoniu, kjer pa so zmagali z 22 točkami razlike. Stephen Curry se je spogledoval s trojnim dvojčkom in dosegel 26 točk, 11 skokov ter 7 podaj. Wiggins je 18 točkam dodal 7 skokov, Wiseman pa 20 točkam še 6 skokov in 4 podaje. Med strelce se je vpisalo kar enajst igralcev, brez točk je bil le Mulder.
Proti New Yorku pa so bili popolnoma nemočni, saj so Knicksi izvrstno odigrali tako v napadu kot obrambi. 38-odsotni met za dve in 23-odstotni met za tri je vse, kar so zmogli Warriorsi. Curry je sicer dosegel 30 točk, a sta le Wiggins (17 točk, 9 skokov) in Wiseman (15 točk, 8 skokov) presegla petnajst točk.
Proti Utahu, ki igra v vrhunski formi, pa na zadnji tekmi tedna sploh niso imeli priložnosti. Ujeli so 22 skokov manj, zadeli šest trojk manj in sedem prostih metov manj. Steph Curry je 24 točkam dodal 7 skokov in podaj, a sta bila tokrat tudi Wiggins (13 točk) in Wiseman (15 točk) kot edina pomoč nerazpoložena.
Toplo hladen teden za Warriorse, ki se še vedno borijo za play-in turnir. Ali ga bodo ujeli, bomo videli v naslednjih tednih.

Houston Rockets

Prejšnji teden: 4-7 Ta teden: 2-2 Skupno: 6-9 Konferenca: 11. mesto

  • Chicago Bulls – L
  • Phoenix Suns – L
  • Detroit Pistons – W
  • Dallas Mavericks – W

Chicago je v zadnjo četrtino odšel sp rednostjo 93-86 in zadel ravno dovolj košev, da je Houston izgubil s petimi točkami razlike. Christian Wood je 30 točkam dodal 9 skokov, Gordon pa je prispeval 21 točk. Na veselje navijačev pa je svoj debi doživel tudi Victor Oladipo, ki je dosegel 32 točk in 9 podaj ter igral na položaju organizatorja igre. Houston bo tako potreboval še nekaj tekem, da ujame ritem novega igralca.
Ta ritem je bil še v poiskanju proti Phoenixu, kjer so izgubili za le šest točk. Oladipo (22 točk, 6 podaj, 5 skokov), Gordon (22 točk) in Wood (20 točk, 11 skokov) so vsi presegli mejo dvajsetih točk, a niti en soigralec ni presegel meje desetih. A poraz ni prišel brez borbe, saj je Houston v tretji četrtini zaostajal že za dvajset točk in devetdeset sekund pred koncem zaostajal le še za dve. A takrat so se začeli prosti meti, ki pa so bili pri Phoenixu nezgrešljivi.
Niz treh porazov so prekinili z zmago proti Detroitu. Po polaganju Granta v zadnji sekundi smo čakali odločitev sodnikov, ki pa je pokazala, da se je čas iztekel pred metom. Houston je zmagal z rezultatom 103-102. Brez Wooda in Walla, ki manjka že nekaj tekem, je sedem igralcev preseglo deset točk. To so bili Gordon (20 točk), Tucker (15 točk), Brown (14 točk), Tate, Oladipo, Nwaba (vsi 13 točk) in McLemore (10). DeMarcus Cousins pa je kot prvi center 5 točkam dodal 7 podaj in 15 skokov.
Na lepše čase je spomnil v zmagi proti Dallasu, kjer je dosegel 28 točk, 17 skokov in 5 podaj. Ob strani mu je stal Eric Gordon s 33 točkami, Nwaba in Jones pa sta jih dodala po 18 in 16. Vrnil pa se je tudi Wall, ki je v dvajsetih minutah vpisal 7 točk in 8 podaj.
Houston verjetno potrebuje še nekaj tekem, da se vsi akterji uigrajo, potem pa se bodo začela ugibanja. Kako visoko lahko posežejo Wall-Oladipo-Gordon-Wood-Cousins?

Los Angeles Clippers

Prejšnji teden: 11-4 Ta teden: 3-0 Skupno: 13-4 Konferenca: 1. mesto

  • Sacramento Kings – W
  • Oklahoma City Thunder – W
  • Oklahoma City Thunder – W

Peto zaporedno tekmo so vpisali na prvi tekmi tedna, ko so na ramenih Georga (19 točk, 12 podaj, 7 skokov) in Leonarda (32 točk, 6 ukr. žog, 5 podaj), premagali Sacramento. Batum in Zubac sta vsak dodala še enajst točk, med strelce pa se je poleg njih vpisalo še sedem igralcev.
Šesto in sedmo zaporedno tekmo pa so vpisali na domačem parketu, saj je v goste prišla Oklahoma. Prva tekma se je zaključila z rezultatom 120-106, druga pa z 108-100. Paul George (29 točk, 7 skokov, 5 podaj) je na prvi tekmi, skupaj s Kawhijem Leonardom (31 točk, 8 skokov, 3 ukr. žoge) tvoril klasičen duet Staples Centra, pomagala pa sta Ibaka in Batum s 17 oziroma 14 točkami. Na drugi tekmi pa se je George malo umiril, a je Kawhi 34 točkam dodal 9 skokov in 8 podaj ter kar sam zaključil delo. Ibaka je ponovno dodal 17 točk, Jackson pa jih je s klopi prispeval 14.
Clippersi so boljša ekipa kot lani in dajejo videz povezanosti ter resnosti, Prvo ali drugo mesto jim načeloma ne bi smelo uiti.

Los Angeles Lakers

Prejšnji teden: 11-3 Ta teden: 2-1 Skupno: 13-4 Konferenca: 2. mesto

  • Golden State Warriors – L
  • Milwaukee Bucks – W
  • Chicago Bulls – W

S kančkom neresnosti in nezbranosti so izgubili na prvi tekmi petega tedna proti Golden Statu. Najboljši strelec je bil Schroder, ki je dosegel 25 točk. Anthony Davis je zabeležil skorajšnji trojni dvojček s 17 točkami, 17 skoki in 7 podajami. LeBron James je dodal 19 točk, Kuzma 15 in Harrell 17. Ko so ugotovili, da bodo verjetno izgubili je bilo že prepozno za resno igro.
Proti Milwaukeeji je košarkarski svet gledal bitko dveh ekip, ki sta favorita za naslov. Za razliko od prejšnje tekme tu ni bilo podcenjevanja nasprotnika ali neresnosti, temveč resna igra. LeBron James je 34 točkam dodal 8 podaj in 6 skokov. Caldwell-Pope pa se je izkazal s 23 točkami, oba skupa pa sta zadela kar 13 od 20 trojk. Anthony Davis je 18 točkam dodal še 9 skokov in 6 podaj, Harrel pa je prispeval še 12 točk s klopi. In prav točke s klopi so bile odločilne, saj so Lakersi dali točk več kot Bucksi. Zmagali so aktualni prvaki.
Ponovno pa so se srečali s Chicagom, ki jih je prejšnji teden skoraj presenetil. Tokrat tega presenečenja ni bilo, saj je Anthony Davis v domačem mestu dosegel 37 točk in 6 skokov. LeBron je 17 točkam dodal še 11 skokov in 6 podaj, Harrell ter Horton-Tucker pa sta s klopi prispevala še po deset točk.
Klasičen teden za aktualne prvake, ki se zdijo nepremagljivi v seriji sedmih tekem.

Memphis Grizzlies

Prejšnji teden: 6-6 Ta teden: 1-0 Skupno: 7-6 Konferenca: 6. mesto

  • Phoenix Suns – W
  • Portland Trail Blazers – prestavljeno
  • Portland Trail Blazers – prestavljeno
  • Sacramento Kings – prestavljeno

Na začetku tedna so zaigrali le proti Phoenixu in zmagali. Ta je vodil celo tekmo oziroma vse do dveh minut pred koncem, potem pa je Memphis končal z izidom 14-6 ter odnesel zmago. Ob odsotnosti Valančiunasa je svoj prvi začetek tekme v karieri dočakal Xavier Tillman in 12 točkam dodal 6 skokov. Brandon Clarke in Ja Morant pa sta bila glavna aduta s 17 točkami. 16 jih je dodal Grayson Allen, ki je odlično pokrival Bookerja, več kot deset pa so jih dosegli še Anderson, Bane in Jones.
Vse preostale tekme tedna, proti Portlandu in Sacramentu so bile prestavljene zarad covid protokola.

Minnesota Timberwolves

Prejšnji teden: 3-8 Ta teden: 1-3 Skupno: 4-11 Konferenca: 15. mesto

  • Atlanta Hawks – L
  • Orlando Magic – L
  • Atlanta Hawks – L
  • New Orleans Pelicans – W

Na prvi tekmi tedna so zaigrali brez Townsa, Hernangomeza in Rubia ter tako pričakovano izgubili proti Atlanti. D’Angello Russell je bil odličen z 31 točkami, 7 skoki in 4 podajami, a sta poleg njega le še Beasley (15 točk) in Edwards (12 točk) presegla mejo desetih točk.
Proti Orlandu so izgubili ob zvoku sirene, ko je za tri zadel Cole Anthony. Ponovno so bili brez istih igralcev kot tekmo prej. Russell je tokrat dosegel 19 točk, Reid jih je dodal 14, Beasley 13, McDaniels 12 in Okogie 11. Po odlični drugi četrtini, ki so jo dobili s 30-10, so se v drugem polčasu popolnoma izgubili in zapravili vodstvo 20 točk.
Sledila je še ena tekma proti Atlanti, tokrat na domačem parketu in hujši poraz kot na začetku tedna. Po prvi četrtini so zaostajali za 6 točk, ob polčasu za 19 točk in na začetku zadnje četrtine za 28 točk. Beasley je bil prvi strelec Minnesote s 17 točkami, Culver jih je s klopi dodal, Reid pa je 13 točkam dodal še 8 skokov.
Na zadnji tekmi tedna proti New Orleansu so ob polčasu zaostajali za eno točko, a z delnim izidom 16-3 pobegnili v vodstvo. Tega niso izpustili in po štirih tekmah končno zmagali. Ko v ekipi ni KAT-a, je Minnesota 2-9 v tej sezoni. Naz Reid je izenačil svoj rekord kariere z 20 točkami. Anthony Edwards je prispeval 18 točk, Vanderbilt, Beasley in Culver pa so jih dodali po 16. Okogie pa je kot edini v obrambi sposoben igralec Timberwolvesov 9 točkam dodal 5 ukradenih žog.
Še en slab teden za Minnesoto, ki uspešno zaseda zadnje mesto na zahodu, a jim trdno sledijo prav Pelicansi. Vprašanje je, kako bo ekipa videti po vrnitvi Townsa.

New Orleans Pelicans

Prejšnji teden: 5-7 Ta teden: 0-3 Skupno: 5-10 Konferenca: 14. mesto

  • Utah Jazz – L
  • Utah Jazz – L
  • Minnesota Timberwolves – L

Drugi najtežji razpored so zaključili s tem tednom in z dodatkom tega konteksta, jim sploh ne gre slabo. Razen, če gledamo dejansko tekmo, potem jim gre žal zelo slabo. Dve tekmi proti Utahu in dva poraza. Zion je na prvi tekmi prispeval 32 točk, Ingram pa jih je dodal 17. To je bilo od ekipe praktično vse, kar so lahko »scoprali«. Na drugi tekmi je Zion spet dodal 27 točk in bil prvi strelec ekipe, Brandon Ingram pa jih je dodal 23. Lonzo je dodal 14 točk, Alexander-Walker in Redick pa sta jih dodala po 11.
Za konec tedna so izgubili še proti Minnesoti in uradni vstopili v manjše krizno obdobje. Če je bil prvi polčas še soliden, je bil drugi popolni razpad sistema. Ingram je dosegel 30 točk, Bledsoe 28, Zion pa je 19 točkam dodal še 11 skokov.
Stan Van Gundy ima mlado ekipo. Eksperiment Lonza in Bledsoja v prvi peterki ni uspel, prav tako Lonzo ni spot-up strelec. Težavo mu predstavlja tudi kriza Redicka, ki v karieri iz igre meče 45-odstotno, za tri pa kar 41-odstotno. V tej sezoni pa je pri obeh pogledih na 30 odstotkih. Res pa je bil za njimi zares težek razpored, tako da bomo videli kaj bo prinesel naslednji teden.

Oklahoma City Thunder

Prejšnji teden: 6-6 Ta teden: 0-3 Skupno: 6-9 Konferenca: 12. mesto

  • Denver Nuggets – L
  • LA Clippers – L
  • LA Clippers – L

Končno je Oklahoma počela to, kar smo vsi mislili, da bo. Izgubila je vse tri tekme proti izjemno težkima nasprotnikoma v Clippersih in Denverju. Na prvi tekmi proti Denverju je bil najboljši strelec Dort z 20 točkami, SGA se je ustavil pri 14 in Bazley pri 12 točkah. Prvo četrtino so celo dobili, nato pa je Denver stopil na plin ter si prinesel zmago z 18 točkami razlike.
Po tem je sledila pot v Los Angeles, kjer so dvakrat zapored igrali proti Clippersom in neuspešno iskali rešitev za Leonarda in Georga. Na račun slabe prve četrtine so že v prvem polčasu zaostajali za 27 točk. Drugi polčas pa večinoma odigrali proti tretji in drugi postavi nasprotnika. SGA je 30 točkam dodal 8 podaj, Dort pa jih je prispeval 19. Na drugi tekmi pa so ponovili vajo slabe prve četrtine, a zaostajali »le« za 17 točk, ki jih niso uspeli izničiti. Shai Gilgeous-Alexander je bil ponovni prvi strelec ekipe s 23 točkami, 7 podajami in 6 skoki. George Hill jih je dodal 22, Diallo 14, mladi center Roby pa je 10 točkam dodal 10 skokov in zabeležil dvojni dvojček.
Izjemno težek teden za Oklahomo in vsaka zmaga bi bila bolj kot ne presenečenje.

Phoenix Suns

Prejšnji teden: 7-4 Ta teden: 1-3 Skupno: 8-7 Konferenca: 7. mesto

  • Memphis Grizzlies – L
  • Houston Rockets – W
  • Denver Nuggets – L
  • Denver Nuggets – L

Štiri tekme tedna so se za Phoenix v povprečju končale z le 5 točkami razlike. Proti Memphisu so bili minuto pred koncem izenačeni, nato pa zgrešili nekaj metov, ki bi lahko pomenili drugačen razplet tekme. V porazu je Deandre Ayton 18 točkam dodal 16 skokov, Bridges in Paul pa sta jih dodala po 17 in 16. Slab večer je imel Devin Booker, ki je zadel le 5 od 21 metov in končal z 12 točkami.
Houston so vodili že za 20 točk, a jim pustili preveč prostora in tekma je bila spet zelo tesna. Na srečo so v zaključku tekme zadeli vse pomembne mete in odnesli zmago. Spet je bil odličen Ayton s 26 točkami, 17 skoki in 5 blokadami. Booker je naravnal roko in dosegel 24 točk, kar je bilo s pomočjo soigralcev dovolj za zmago.
Sledili sta dve tekmi proti Denverju, ki je bil v zadnjih dneh v strmem vzponu. Na prvi tekmi smo videli en podaljšek, ki ga je dobil Denver, ker je pol minute pred koncem povedel za tri točke in do konca ni grešil iz črte prostih metov. Booker je dosegel 31 točk, Bridges (24 točk, 10 skokov), Paul (11 točk, 15 skokov) in Ayton (27 točk, 13 skokov) pa so vsi vpisali dvojni dvojček, a to ni pomagalo. Na drugi tekmi pa smo videli še bolj izenačen dvoboj in kar dva podaljška. Phoenix je igral brez Bookerja, ki se je lažje poškodoval na prvi tekmi z Denverjem. Deandre Ayton je 17 točkam dodal 13 skoov, Jae Crowder je 21 točkam dodal 7 skokov, Chris Paul pa je bil blizu trojnega dvojčka z 21 točkami, 13 podajami in 9 skoki. Cameron Johnson pa jih je dodal 19.
Slabši teden za Phoenix, ki je igral brez Šarića in lahko bi rekli, da jim je ravno toliko manjkalo, da bi se tekme razpletle drugače.

Portland Trail Blazers

Prejšnji teden: 8-5 Ta teden: 1-1 Skupno: 9-6 Konferenca: 4. mesto

  • San Antonio Spurs – L
  • Memphis Grizzlies – prestavljeno
  • Memphis Grizzlies – prestavljeno
  • New York Knicks – W

Proti San Antoniu so po prvih treh četrtinah zaostajali le za pet točk. V zadnji četrtini pa so Spursi opravili delo in zmagali z delnim izidom 38-22. Velik del zmage je bila pomoč s klopi, saj je Portlandova klop dosegla 34 točk manj. Portland je igral brez poškodovanih Collinsa, McColluma in Nurkića. Damian Lillard je dosegel 35 točk, Rodney Hood jih je dodal 21, Anthony pa 14.
Tekmi proti Memphisu sta bili prestavljeni, zato so zaigrali šele konec tedna proti New Yorku in zmagali. Vodili so že za 25 točk, a na koncu trepetali za zmago in jo z malo sreče tudi dobili.Lillard je nadaljeval z odlično formo in 39 točkam dodal 8 podaj. Anfernee Simmons je s klopi dodal 16 točk, Derrick Jones jih je dodal 14, Anthony pa 12.

Sacramento Kings

Prejšnji teden: 5-9 Ta teden: 1-1 Skupno: 6-10 Konferenca: 13. mesto

  • LA Clippers – L
  • New York Knicks – W
  • Memphis Grizzlies – prestavljeno

De’Aaron Fox je v porazu proti Clippersom vpisal 25 točk, 7 podaj in 4 skoke ter bil najboljši posameznik ekipe. Hield jih je dodal 13, Robinson 14 in Haliburton 11. To je bil četrti zaporedni poraz v gosteh in deseti skupno.
Naslednjo tekmo proti New Yorku so dobili z odličnim drugim polčasom, ki so ga dobili z rezultatom 54-40. S hitrim tempom so iz protinapadov dosegli 15 točk, Knicksi pa niti ene. Fox je 22 točkam dodal 7 podaj, Barnes je 21 točkam dodal 8 skokov in 7 podaj, Haliburton pa je s klopi dodal 16 točk. Richaun Holmes se je izkazal z 10 točkami, 14 skoki in 6 blokadami.
Zadnja tekma tedna proti Memphisu pa je bila prestavljena.

San Antonio Spurs

Prejšnji teden: 7-6 Ta teden: 2-2 Skupno: 9-8 Konferenca: 8. mesto

  • Portland Trail Blazers – W
  • Golden State Warriors – L
  • Dallas Mavericks – L
  • Washington Wizards – W

Proti Portlandu so ob polčasu in po koncu tretje četrtine vodili z le petimi točkami razlike, nato pa v zadnji četrtini z rezultatom 38-22 dokončali začeto. Zelo se je izkazala klop San Antonia, ki je dosegla kar 34 točk več kot Portlandova. DeRozan (20 točk, 11 podaj, 6 skokov), Aldridge (22 točk), Mills (21 točk) in Gay (21 točk) so presegli mejo dvajsetih točk, Dejounte Murray (9 točk, 11 podaj, 9 skokov) pa je bil le skok in točko stran od trojnega dvojčka
Golden State je prvi polčas začel ekspresno in vodil z 19 točkami razlike. Spursom ni stekel niti met za dve (37 %), kaj šele met za tri (12 %). Dejounte Murray je dosegel 22 točk, DeRozan jih je dodal 15, Johnson pa je 12 točkam dodal še 8 skokov.
Greg Popovich je bil po tekmi z Dallasom poln hvale na račun Luke Dončića, ki je bil najbolj odgovoren za poraz San Antonia. DeRozan je vseeno prispeval 29 točk, Aldridge je 26 točkam dodal 9 skokov, Johnson pa je 17 točkam dodal 14 skokov. Že v prvi minuti pa se je poškodoval Murray, ki je odšel iz igre in se ni vrnil (trener pravi da bo OK). Po tem, ko so zaostajali za 18 točk, so se pri rezultatu 113-111 močno približali, a preobrata jim ni uspelo izvleči. To je bil peti poraz na domačem parketu.
Proti zdesetkanemu Washingtonu, ki že skoraj deset dni ni igral zaradi odsotnosti, je prišla v poštev le zmaga. In ta je tudi prišla za lep zaključek tedna. Sedem igralcev je vpisalo dvomestno število točk, vrnil pa se je tudi Dejounte Murray, ki je dosegel trojni dvojček z 11 točkami, 10 podajami in 11 skoki. Najboljši strelec je bil Mills z 21 točkami, Walker pa jih je dodal 16.
Mladi talenti in veterani, ki jih ima na voljo Popovich, so se uspešno poklopili in igrajo gledljivo in pametno košarko. Trenutno na osmem mestu in najverjetneje jih bomo gledali v končnici.

Utah Jazz

Prejšnji teden: 9-4 Ta teden: 3-0 Skupno: 12-4 Konferenca: 3. mesto

  • New Orleans Pelicans – W
  • New Orleans Pelicans – W
  • Golden State Warriors – W

Utah je na pohodu, saj ni izgubil že vse od 7. januarja, ko je bil njihov rekord 4-4. Najprej so dvakrat nadigrali New Orleans, nato še Golden State. Prva tekma proti Pelicansom je imela dokaj izenačen prvi polčas in tretjo četrtino, kjer je Utah pokazal ves svoj arzenal. Klop Utaha je dosegla 23 točk več in je kljub 6 izgubljenim žogam več tekmo mirno pripeljala do konca. So pa zadeli kar 15 trojk več s 45-odstotki, kar je prevesilo jeziček na tehtnici. Donovan Mitchell je 28 točkam dodal 7 skokov in 4 podaje. Clarkson s klopi igra kot glavni favorit za nagrado 6th-man in je tokrat prispeval 18 točk, 6 skokov in 6 podaj. Rudy Gobert letos sicer ne igra na taki ravni obrambe kot leta prej, a je vseeno 13 točkam dodal 18 skokov.
Na ponovitvi tekme so po nori prvi četrtini (43-31) zaostajali, a vse tri naslednje dobili z rezultatom 98-75 in zmagali. Ponovno so bili odlični z razdalje in zadeli 17 od 39 metov za tri. Donovan Mitchell je tokrat dosegel 36 točk, 7 skokov in 5 podaj. Clarkson jih je dodal 19, Conley 20, Bogdanović 16 in Gobert 12 + 12 skokov.
Na zadnji tekmi tedna so proti Golden Statu vodili že za 40 točk, a se v zadnji četrtini popolnoma umirili in zmagali z le 19 točkami razlike. Tokrat je padlo 20 trojk. Donovan Mitchell je odličen teden končal s 23 točkami, 7 skoki in 6 podajami. Conley jih je dodal 17, Bogdanović in Clarkson sta jih dodala po 14, Ingles pa 13.
Odličen teden za Utahom, ki igra fenomenalno.

Igralec tedna – Nikola Jokić

Tri tekme, tri zmage in odlično povprečje za srbskega centra. 29 točk, 14.5 skokov, 6.5 podaj in 1.7 ukradenih žog na tekmo je tisto na čemur sloni igra Denverja. Center organizator je moderni center za novo ero košarke, ki se igra. Že dolgo časa ni bilo na tako visokem nivoju dveh tako odličnih centrov in mi v tem uživamo. Nikola Jokić je najboljši igralec petega tedna zahodne konference.

Vso ponudbo Denver Nuggetsov si lahko ogledaš tukaj.