All-Star tekma nam je prinesla novega starega MVP-ja in prvake v zabijanju, spretnostih in metanju trojk. Pozabili nismo niti na dan žena.

V noči na ponedeljek smo bili priča letošnjemu All-Star vikendu. Zaradi poznanih razlogov je bil vikend omejen na le en dan, kar pa ne pomeni, da ni bilo zanimivo. Spremljali smo lahko All-Star tekmo, 3pt Contest, Skill Challenge in Dunk Contest. Ekipa LeBrona Jamesa je premagala ekipo Kevina Duranta z rezultatom 170:150. Prvak v zabijanju je postal Anfernee Simons. Zmagovalec spretnostnega izziva je postal Domantas Sabonis. Stephen Curry pa je odnesel pokal zmagovalca v metanju trojk. Ker pa je All-Star vikend poseben prelom v sezoni lige, smo pripravili pregled igralcev na tekmi. Kako so se odrezali na tekmi in kako v ligi? Na koncu smo dodali segment posvečen dnevu žena z nekaj nasveti za (moški) del populacije, ki je pozabil, kateri dan je danes.

ALL-STAR vikend

Atlanta je gostila zgoščen vikend zvezd, ki se skoraj ni zgodil. Žal je treba začeti z odsotnostjo Joela Embiida in Bena Simmonsa, ki sta bila v kontaktu z brivcem, ki je bil pozitiven na testu za korona virus. Kaj bi bilo, če bi njun kontakt ugotovili dan po tekmi v Atlanti? Mogoče bi bilo lige za nekaj dni konec, a k sreči ni bilo tako.

V prvi četrtini je bil rezultat zelo izenačen in se je končal s 40 proti 39. Druga četrtina je v celoti pripadla ekipi LeBrona in zmagala s 60 proti 41. In prav druga četrtina je bila dovolj, da so tekmo mirno pripeljali do konca. Luka Dončić je odigral nekaj več kot pol ure in vpisal 8 točk, 8 skokov in 3 skoke. MVP tekme je postal Giannis Antetokounmpo, ki je dosegel 35 točk, 3 podaje in 7 skokov. Z odličnim metom (16/16) pa je postal prvi, ki na tekmi All-Star ni zgrešil iz igre, ko je vrgel več kot desetkrat. Priča smo bili nekaj izjemnim potezam, ki so zbrane v videu spodaj. Med njimi izstopajo Steph Curry, Damian Lillard in Chris Paul.

3pt Contest, Dunk Contest in Skills Challenge

Spretnostni izziv oziroma Skills Challenge je bil odigran pred tekmo zvezd in postregel z zmago Domantasa Sabonisa. Sabonis je v prvem krogu izločil Juliusa Randla, v drugem Luko Dončića in v finalu Nikolo Vučevića.

Tekmovanje v zabijanju oziroma Dunk Contest nam letos ni postregel z zvezdniškimi imeni. Cassius Stanley (Indiana) je izpadel v prvem krogu. Obi Toppin (New York) se je poslovil v finalu, premagal pa ga je Anfernee Simons (Portland). Zmaga ni bila pod vprašajem, v kar niso podvomili niti sodniki. Dominique Wilkins, Sud Webb, Dee Brown, Jason Richardson in Josh Smith so mu namenili največ točk in naziv zmagovalca tekmovanja v zabijanju.

Tekmovanje v trojkah oziroma 3pt Contest pa je bilo pravo zvezdniško tekmovanje. V prvem delu so že izpadli Donovan Mitchell, Zach LaVine (oba 22 točk) in Jaylen Brown (17 točk). V finalu pa so se pomerili Jayson Tatum, Stephen Curry in Mike Conley. Prvi je izpadel Jayson Tatum, Mike Conley pa je izgubil proti najboljšemu strelcu vseh časov, Stephu Curryju. Steph je po šestih letih spet zmagal v tekmovanju trojk.

Damian Lillard in Stephen Curry
Damian Lillard in Stephen Curry

LeBron James

25.8 točk – 8 skokov – 7.8 podaj – 1.1 ukr. žog – 3.8 izg. žog – 51%/36%/69%

Na 36 tekmah v sezoni je bil vodilni člen Lakersov, da so zadržali visoko pozicijo na zahodu. Manjše težave so se pojavile konec januarja, ko sta se poškodovala Anthony Davis in Dennis Schroeder. Kljub temu pa je v povprečnih 34 minutah dosegal skoraj 26 točk, 8 skokov in podaj. Še vedno mu težave povzročajo prosti meti, ki jih izvaja z 69-odstotno natančnostjo. Na MVP lestvici je visoko, vprašanje pa je, če si ga letos zasluži?

Giannis Antetokounmpo

29 točk – 11.7 skokov – 5.9 podaj – 1.3 ukr. žog – 1.4 blokade – 63%/28%/66%

Drži se svojih povprečij iz MVP sezon in na račun tega drži Milwaukee na visokem tretjem mestu vzhoda. Kljub odličnim predstavam in na prvi videz večji resnosti, ga ni na nobeni lestvici MVP igralca. Je boljši kot v prejšnjih dveh sezonah, ko je osvojil naziv najbolj koristnega igralca, ali je to le vpliv Jrueja Holidaya? Če mu to uspe še v tretje, bomo priznali, da mu je to uspelo na račun novih Nike Zoom Freak 2 “Play for the Future”.

Nikola Jokić

27.1 točk – 11 skokov – 8.6 podaj – 1.6 ukr. žog – 3.0 izg. žog – 60%/42%/88%

Izjemne igre srbskega centra, ki je zelo blizu trojnega dvojčka. Denver je letos oslabljen na krilu, Jamal Murray v tej sezoni še ni napravil koraka naprej, obramba pa je zelo povprečna. Bo Nikola Jokić letos dovolj za to, da pride Denver korak dlje v končnici? To bomo videli takrat, morda pa že prej vidimo odgovor na vprašanje, če je Jokić najboljši center v ligi NBA.

Luka Dončič

28.6 točk – 8.4 skokov – 9 podaj – 1 ukr. žoga – 4.2 izg. žog – 54%/36%/76%

Redkokateri zvezdnik ekipe je imel letos toliko težav kot Luka s svojim Dallasom. Poškodbe Porzingisa in covid protokoli ostalih igralcev so zdesetkali Dallas in ga potisnili na dno. Trenutno osmo mesto je sicer dovolj za play-in turnir. Bo Luka zdržal in povlekel Dallas še nekoliko višje?

Steph Curry

29.7 točk – 5.5 skokov – 6.3 podaj – 1.3 ukr. žog – 3.2 izg. žog – 57%/41%/93%

Težek začetek sezone za Golden State, kjer pa smo videli, da Steph še zna. Ko se je vrnil Draymond Green pa je to postalo še lažje. Ekipa se je uigrala in postala resen kandidat za končnico, ki lahko na dober dan preseneti vsakogar. Tekmo nad .500 se trenutno nahajajo bojevniki. Kako daleč bodo prišli letos?

Damian Lillard

29.8 točk – 4.3 skokov – 8 podaj – 1 ukr. žoga – 3.3 izg. žog – 51%/38%/93%

V Portlandu odzvanja Dame Time in vsi vemo kaj to pomeni. Brez McColluma in Nurkića je Lillard prezvel usodo v svoje roke in Portland zvlekel do visokega petega mesta. Status legende v mestu Portland in status podcenjenega igralca v ligi NBA. Da je to res dokazuje njegova odsotnost iz lestvice za najbolj koristnega igralca.

Chris Paul

16 točk – 4.7 skokov – 8.8 podaj – 1.2 ukr. žog – 2.4 izg. žog – 53%/39%/95%

Pripeljan je bil zato, da stori Phoenix korak naprej. Počne vse, kar pokaže statistika in vse tisto, kar statistika ne pokaže. General na parketu in vzornik izven njega. Spremenil je dieto in stil življenja s tem pa svetu pokazal, da še vedno zna. Phoenix je na drugem mestu zahoda. Chris Paul je pokazal, da ni brez razloga eden najboljših organizatorjev vseh časov. Bo to dovolj za večji uspeh Phoenixa?

Ben Simmons

16.1 točk – 7.9 skokov – 7.6 podaj – 1.6 ukr. žog – 3.4 izg. žog – 59%/28%/67%

Prišel je nov trener in pokazal se je boljši Simmons. Organizator igre, ki je lahko eden najbolj napadalnih igralcev, če se za to odloči. Košarkar, ki je lahko odličen scorer, če se za to odloči. Za mnoge žalostno, da se tega ne odloči tako kot se je odločil postati najboljši obrambni igralec lige. Je ključen del sestavljanke, ki bi lahko Philadelphiji prinesla želeno prvo mesto vzhoda in vstopnico v finale.

Rudy Gobert

14.2 točk – 13.1 skokov – 1.3 podaj – 2.7 blokad– 1.8 izg. žog – 64%/0%/59%

Dvakratni obrambni igralec lige, ki letos niza uspehe z Utahom. Osnovna statistika ne pokaže vsega, kar počne francoski center na tekmah in zato postaja precenjen. Podpis rekordne pogodbe za centra bo potrebno opravičiti. Bo Gobert letos dvignil še tretji naziv obrambnega igralca lige in morda tudi naslov?

Jaylen Brown

24.7 točk – 5.6 skokov – 3.9 podaj – 1.1 ukr. žog – 2.8 izg. žog – 55%/38%/77%

Fantastičen skok za Browna, ki je letos prevzel vodilno vlogo v Bostonu. Čeprav zadnjih par tekem Bostonu ni steklo, se je Brown že izkazal. Odličen na obeh straneh igrišča in fenomenalen vzor za mlade privržence košarke. Vseeno pa se za Boston zdi, da jim nekaj manjka. Bo moral Danny Ainge odpreti kovček nabranih izborov na draftih in jih postaviti na mizo?

Paul George

23.7 točk – 6.1 skokov – 5.4 podaj – 1.1 ukr. žog – 3.4 izg. žog – 54%/45%/88%

Lastnik mnogih vzdevkov, ki pa je letos pokazal, da je še vedno lahko tisti PG, ki je bil tretji na MVP lestvici. Ekipa Clippersov je veliko bolj povezana in zavzeta. To je nekaj, česar preteklo sezono nismo videli. K sreči pa letos vidimo kako dober je lahko Paul George, če ni pod drobnogledom celotnega košarkarskega sveta. Brez dvoma pa so pod drobnogledom njegove nove superge PG 5 “Play for the Future”.

Domantas Sabonis

20.8 točk – 11.1 skokov – 6 podaj – 1 ukr. žog – 3.4 izg. žog – 57%/33%/71%

Prvi del sezone je opravil z odliko. Sodeč po zadnjih nekaj tekmah, mu bo odmor zvezdniškega vikenda dobro del. Sabonis je napredoval v vsaki sezoni in če bo nadaljeval v takem stilu, bo naslednja sezona vrhunska. Indiana je sicer nekoliko padla na lestvici in je trenutno deseta na vzhodu, a razpored je na njihovi strani. Se bo morda letos Indiana izognila virusu povprečnosti v končnici?

Anthony Davis

22.5 točk – 8.4 skokov – 3 podaj – 1.3 ukr. žog – 1.8 blokad – 57%/29%/71%

Letos igra pod svojimi standardi, a še vedno nad povprečjem lige. Tako dober je Anthony Davis tudi, ko je vidno poškodovan. Letos je manjkal že na dvanajstih tekmah in privrženci vijolično-zlatih lahko le upajo, da se bo vrnil tak kot je bil. Vsi pa si tega želimo, saj je Anthony Davis izjemen igralec, ki je v letošnji sezoni žrtev poškodb.

James Harden in Kyrie Irving
James Harden in Kyrie Irving

Kevin Durant

29 točk – 7.3 skokov – 5.3 podaj – 1.4 blokad– 3.5 izg. žog – 56%/43%/87%

Vrnitev po taki poškodbi je zgodba za zgodovino. Da pa si po taki poškodbi še vedno tako odličen kot je Kevin Durant, pa je nekaj najlepšega. Košarki je manjkal Kevin Durant in to je pokazal v tej sezoni. Čeprav je igral le na devetnajstih tekmah, je bil v tistem času kandidat za MVP nagrado. Po njegovi odsotnosti pa se je Brooklyn dvignil in pristal na drugem mestu vzhoda. Po njegovem ponovnem prihodu pa bo vse še boljše z novimi KD13 “Play for the Future”.

Joel Embiid

30.2 točk – 11.6 skokov – 3.3 podaj – 1.2 ukr. žog – 1.4 blokad – 54%/41%/86%

Na tekmi sicer ni bil prisoten, a si je mesto v prvi peterki zaslužil brez težav. Vodilni na lestvici za nagrado MVP in najbolj dominanten center v ligi. Proces 76ersov je bil končan že dve sezoni nazaj, The Process pa se šele začenja. Ekipo je pripeljal na prvo mesto in tam želi tudi ostati. Kako visoko pa lahko gre Philadelphia?

Kawhi Leonard

26.6 točk – 6.3 skokov – 4.9 podaj – 1.5 ukr. žog – 1.9  izg. žog – 56%/39%/87%

Tihi asasin zahodne obale je v duetu s Paulom Georgom hitro ugotovil, da je letošnja sezona bolj resna. Po dolgem času je zaigral na prvi back-to-back tekmi in pokazal, da je letos prisotna drugačna mentaliteta. Želijo se oddolžiti za fiasko v mehurčku in pokazati, da so lahko najboljša ekipa v ligi. Trenutno so na četrtem mestu zahoda.

Jayson Tatum

24.9 točk – 7.1 skokov – 4.5 podaj – 1.4 ukr. žog – 2.5 izg. žog – 47%/37%/86%

Nima več dvajset let, ampak napredek je več kot očiten. Še vedno je eden najboljših mladih igralcev v ligi, ki skupaj z Jaylenom Brownom tvori enega najboljših dvojcev lige. Srce Bostona in ponos Celticsov je letos enako fantastičen kot vedno, odziv javnosti za četrtouvrščeni Boston pa, da so lahko še boljši. Je »povprečni« Boston letos v bistvu odličen ali gre lahko višje?

Zion Williamson

25.6 točk – 7.2 skokov – 3.4 podaj – 0.9 ukr. žog – 2.6 izg. žog – 62%/31%/70%

Hiter skok za Ziona, ki je bil eden najbolj izpostavljenih igralcev v pretekli sezoni. Letos pa je postal podcenjen in skoraj zapostavljen, čeprav je odličen. Prihod novega trenerja, Stana Van Gundyja, sicer ni pokazal še nič novega. New Orleans je na enajstem mestu in močno upamo, da se ne bo v primeru trojice Ball-Zion-Ingram ponovila zgodba Davisa in Cousinsa.

Bradley Beal

32.9 točk – 5.4 skokov – 4.7 podaj – 1.4 ukr. žog – 3.3 izg. žog – 54%/34%/90%

Porazen začetek za Washington, ki se je šele v zadnjih desetih tekmah postavil (vsaj delno) na noge. Od začetka sezone do danes pa je Bradley Beal odličen igralec, ki je nosil ekipo na ramenih. Vsaka dobra zgodba si zasluži nekaj olepšav in brez dvoma bi si Beal zaslužil, da bi Washington prispel v končnico.

Kyrie Irving

27.2 točk – 4.8 skokov – 6 podaj – 1.1 ukr. žog – 2.3 izg. žog – 56%/41%/89%

Irving izven igrišča je nekaj, Irving na igrišču pa je čarovnik. Že nekaj let nismo videli takega Kyrieja kot ga gledamo v tej sezoni. Verjetno pomaga prisotnost Duranta in Hardna, ki dopuščata Irvingu, da počne kar želi. Če ločujemo umetnika od umetnine potem ločimo tudi Irvinga od Kyrieja. Letos si želi poseči po naslovu in glede na predstave, ki jih kaže v tej sezoni, so vse možnosti na široko odprte. V drugem delu sezone mu bodo prit tem pomagale nove Nike Kyrie 7 “Play for the Future”.

Zach LaVine

28.7 točk – 5.2 skokov – 5.1 podaj – 1.1 ukr. žog – 3.9 izg. žog – 58%/44%/86%

Chicago je ponosen, saj ima ponovno zvezdo. In prav zvezda Zacha LaVina sije s čudovitim sijajem. Chicago tako visoko že dolgo ni bil in brez dvoma se bo boril za vstop v končnico. Menjava trenerja je dobro dela, saj je Billy Donovan odličen pri delu z mlajšo ekipo. Pomaga pa tudi to, da je LaVine storil ogromen korak naprej. Tako v obrambi kot v napadu.

Nikola Vučević

24.6 točk – 11.6 skokov – 3.7 podaj – 1 ukr. žog – 1.7 izg. žog – 52%/41%/85%

Brez težav lahko rečemo, da tretje mesto med centri pripada Nikoli Vučeviću. Resnica pa je, da je Orlando predzadnji na vzhodu s poraznim rezultatom, a njihov cilj verjetno ni končnica. Poškodbi Isaaca in Fultza sta jih pripeljali tako daleč, da morajo izgubljati, saj si verjetno ne želijo še enega poraza v prvem krogu. Prav zaradi tega pa je Nikola Vučević tisti igralec, ki se največkrat pojavlja v govoricah menjav.

Julius Randle

23.2 točk – 11.1 skokov – 5.5 podaj – 0.8 ukr. žog – 3.2 izg. žog – 51%/41%/80%

New York je končno spet dober. Kaj dober, fantastičen bi lahko rekli oboževalci. Velik del tega je Julius Randle, ki ga je trener Tom Thibodeau vzdignil v pravo zvezdo. Knicksi so peti na lestvici vzhodne konference in upamo si že reči, da bi morali videti grozen padec v formi, da jih ne bi gledali v končnici. New York in končnica je čudovita stvar. Minus je le ta, da Madison Square Garden verjetno ne bo videl publike v tej sezoni.

Donovan Mitchell

24.7 točk – 4.7 skokov – 5.4 podaj – 1 ukr. žog – 3 izg. žog – 45%/38%/82%

Utah je prvi in misli resno. Enako resen pa je tudi Donovan Mitchell, ki svoje statistike glede na preteklo sezono ni pretiroma dvignil. Dvignil pa se je njegov vpliv v ekipi, kar nosi velik pomen. Brez dvoma si je zaslužil mesto na All-Star tekmi, želimo pa si, da mu gre bolj za ekipni uspeh kot pa posamezno statistiko. Slednje bi lahko »nabijal« nekje drugje, a uspeh v Utahu bi ga zabetoniral med legende ekipe.

James Harden

25.5 točk – 8.7 skokov – 11.4 podaj – 1.3 ukr. žog – 4.2 izg. žog – 56%/42%/85%

Osem tekem v Houstonu bo šlo verjetno kmalu v pozabo, razen če bomo govorili o Hardnu kot kandidatu za MVP-ja. S tekmami v Brooklynu si je kandidaturo zagotovo zaslužil, predvsem po odsotnostih Kyrieja in Duranta. Skorajšnji trojni dvojček z enajstimi podajami na tekmo je izjemna statistika. Čudno je le to, da nas to pri Hardnu več ne preseneti.

Mike Conley

16.1 točk – 3.5 skokov – 5.7 podaj – 1.4 ukr. žog – 1.9 izg. žog – 47%/42%/83%

Tretji član ekipe Utaha, ki je bil deležen vpoklica na All-Star tekmo. In kako veseli smo bili za ta vpoklic, saj si je Mike Conley to vsaj enkrat v karieri zaslužil. V pretekli sezoni se je pri Utahu še iskal, letos pa se je našel. Lahko bi celo rekli, da je eden od vidnejših razlogov za Utahov uspeh. Še vedno je odličen organizator igre, ki skupaj z Mitchellom in Clarksonom tvori izjemen backcourt.

Devin Booker

24.9 točk – 3.6 skokov – 4.4 podaj – 0.9 ukr. žog – 3.3 izg. žog – 55%/36%/84%

Zaradi poškodbe je njegovo mesto zasedel Mike Conley, a v karieri bo nastop vpisan. S prihodom Chrisa Paula se je lahko sprostil in se posvetil pravim stvarem, obenem pa mu ni treba garati celo tekmo. Monty Williams je kot trener Phoenixa opravil odlično delo in pripeljal Sunse na drugo mesto zahoda. Bo to leto odločilno za Phoenix in Devina Bookerja?

Rože za dan žena

Vesel dan žena

Ni pa bila All-Star tekma najbolj pomemben trenutek v dnevu. To je dan žena. Vsem ženskam želimo čudovit dan poln veselja, ljubezni, upanja in novih dogodivščin. Moški del bralcev pa pozivamo, da naj še naprej cenijo in spoštujejo vse ženske. Poklonite jim vrtnico, poljub, objem, skuhajte kosilo, pospravite posodo ali kar koli drugega, kar jo bo razveselilo in nasmejalo. Najboljša ideja pa je, če jo odpeljete v našo trgovino in ji kupite vse, kar si bo izbrala. Če pa jo boste presenetili, pa si prej oglejte še vso obutev in oblačila, ki jih ponujamo. Se vidimo v Grosbasketu!