Kako so se ekipe odrezale v zadnjih 10 tekmah?

Še manj kot en mesec dni je do začetka končnice in ekipe se nanjo že krčevito pripravljajo. Stopnjevanje forme je postalo nujno, počivanje igralcev je luksuz, ki ga imajo le nekatere ekipe, žal pa se tudi poškodbe nadaljujejo. Poškodovancem želimo čim hitrejšo in čim bolj uspešno vrnitev na parket, mi pa se bomo posvetili prihodnosti, ki je za večino ekip kar svetla. Ekipe, ki so na dnu lestvice, so tam z razlogom in lahko bi rekli, da tudi z željo po višjem mestu na letošnjem naboru. Štiri ekipe so presegle mejo 40 zmag v tej sezoni in imajo že skoraj zagotovljeno mesto v končnici. Brooklynu, Utahu, Phoenixu in LA Clippersem se bosta kmalu pridružila tudi Philadelphia in Denver, ki že zreta v mejo štiridesetih.

Stopnjevanje forme je pomembno predvsem zaradi hitro približujoče se končnice, ki se začne z 22. majem. Še pred tem pa bomo priča play-in turnirju, ki nam bo dal še tisti zadnji dve ekipi končnice na obeh straneh lige. Za sedmo in osmo mesto se bodo pomerile ekipe, ki so uvrščene od sedmega do desetega mesta. Trenutno so to na zahodu Portland, Memphis, San Antonio in Golden State. Na vzhodu pa so Miami, Charlotte, Indiana in Washington. Nad njimi in pod njimi so na lestvici ekipe, ki se jim lahko kaj kmalu pridružijo v tej bitki, zato bo zaključek sezone še kako zanimiv.

Prav zaradi tega je pomembna forma ekipe. Zato smo preverili kako gre ekipam lige v zadnjih desetih tekmah. Čeprav se nekatere ekipe še vedno ukvarjajo s poškodbami in odsotnostjo pomembnih členov, pa so druge na nepričakovanem pohodu zmag in porazov. Poglejmo si ZADNJIH 10 tekem vsake ekipe in kaj bi to lahko pomenilo za zaključni del sezone.

Vzhodna konferenca (vir: NBA.com)
Vzhodna konferenca (vir: NBA.com)

Atlanta Hawks – 5. mesto

Zadnjih 10: 7-3

Atlanta je v zadnjih desetih tekmah doživela le tri poraze (New York, Milwaukee, Memphis) ter nanizala sedem zmag (Milwaukee, Miami, Indiana, Orlando, Toronto, Charlotte, Chicago). V tem času je bil odličen Bogdan Bogdanović (23 točk, 4 skoki, 4 podaje). Trae Young je manjkal na štirih tekmah, v preostalih pa povprečno dosegal 25 točk in 10 podaj. Danilo Gallinari je s 17 točkami lepa pridobitev ekipe, ki pa je igral le na treh tekmah v zadnjem času, a takrat je Atlanta vselej zmagala.

Boston Celtics – 6. mesto

Zadnjih 10: 7-3

Boston je v zadnjem mesecu in pol končno začel igrati po svojem tempu in v svojem »elementu«. V zadnjih desetih tekmah Tatum, Brown in Walker skupaj dosegajo 75 točk, svojih šestnajst pa prispeva še Smart. Trije porazi so jih doleteli v zadnjem tednu proti Brooklynu, Charlottu in Chicagu. Pred tem pa zmage proti Phoenixu, Golden Statu, LA Lakersem, Portlandu, Denverju, Minnesoti in New Yorku.

Brooklyn Nets – 1. mesto

Zadnjih 10: 6-4

Brooklyn je kljub poškodbam izjemna ekipa, ki ima v svojih vrstah tri HoF igralce in odlične igralce vlog. Do sredine maja bo odsoten James Harden, končno pa se je vrnil Kevin Durant. Z eno tekmo prednosti pred 76ersi, se držijo prvega mesta. Kyrie Irving s 24 točkami vodi ekipo, kjer je v zadnjih desetih tekmah kar osem igralcev povprečno dosegalo več kot deset točk. Štiri poraze so doživeli proti Torontu, Miamiju, Philadelphiji in Lakersem.

Charlotte Hornets – 8. mesto

Zadnjih 10: 4-6

Po poškodbi Lamela Balla so nekoliko padli v formi, kar je le prikaz pomembnosti novinca v ekipi. Vseeno pa je mlada ekipa pokazala koliko potenciala ima, saj so Rozier, Bridges, Washington in Graham povprečno dosegali med 15 in 20 točk na tekmo. Zmage so dosegli proti Bostonu, Clevelandu, Portlandu in Milwaukeeju, a izgubili proti Chicagu, New Yorku, Clevelandu in Atlanti kar nekoliko izenači zanimive zmage.

Chicago Bulls – 11. mesto

Zadnjih 10: 3-7

Po menjavi za Vučevića smo pričakovali njihov vzpon, a ga (še) nismo dočakali. Trenutno so na enajstem mestu, ki ne vodi v play-in turnir in da so stvari še hujše, igrajo brez Zacha LaVina. Premagali so le Charlotte, Boston in Cleveland, pred tem pa nanizali pet porazov in se držijo sistema toplo-zelo hladno. LaVine je igral v štirih porazih in dosegal 33 točk, nato pa je žezlo prevzel Vučević, ki jih dosega 22 ob 10 skokih in 4 podajah. Težave imajo drugi igralci, ki z izjemo White in Younga ne presegajo 10 točk povprečja.

Cleveland Cavaliers – 13. mesto

Zadnjih 10: 3-7

Končnice tudi letos ne bo, ekipa pa ima svoj potencial. V treh zmagah so ga tudi pokazali, a se vseeno zdi, da ciljajo na visoka mesta nabora. Sexton in Garland sta odličen dvojec, ki dosega po 28 oziroma 23 točk v zadnjih tekmah. Love, Allen in Prince pa so bili okoli petnajstice. Prihodnost Clevelanda bo zanimiva.

Detroit Pistons – 15. mesto

Zadnjih 10: 3-7

Bitka z Orlandom na zadnjih dveh mestih, ki pomeni kdo je bil slabši. Vrnil se je Killian Hayes, ki se nekoliko boljše znajde, a to še vedno ni to. Grant je s 23 točkami najboljši igralec ekipe, a mu močno sledi Saddiq Bey, za njima pa Josh Jackson. Če bodo izbrali pravilno in pametno, bi znal biti Detroit naslednja leta zanimiva ekipa, ki bi imela sredino.

Indiana Pacers – 9. mesto

Zadnjih 10: 6-4

Toplo hladen sistem, ki ga kazijo poškodbe in odsotnosti. Zmage proti Orlandu (2x), Detroitu, Oklahomi, Houstonu in Memphisu so nekaj, a porazi proti San Antoniu, Utahu, Atlanti in Clippersem kažejo drugo zgodbo. Odsoten je Sabonis, ki je najboljši posameznik ekipe, Turner prav tako in Warren, ki manjka že celo sezono. Brogdon (23 točk) in LeVert (22 točk) nosita ekipo na ramenih, a za kaj več bosta potrebna Turner in Sabonis.

Miami Heat – 7.mesto

Zadnjih 10: 6-4

Že nekaj časa je minilo od popolne postave Miamija, ki bi bila brez vsaj dveh odsotnosti. Če igra Butler, manjka Dragić. Če igra Dragić, manjka Adebayo in tako dalje. Oladipo je poškodovan in je v zadnjem času odigral le eno tekmo. Denver, Phoenix, Minnesota, Atlanta in Memphis so ekipe, ki so jih premagale. Prevladali pa so nad Brooklynom, Houstonom, Chicagom, San Antoniem, LA Lakersi in Portlandom. Dejstvo pa je, da nihče ne želi videti Miamija v končnici.

Milwaukee Bucks – 3. mesto

Zadnjih 10: 5-5

Lahko bi rekli, da je Milwaukee stagniral in pridno pričakuje končnico, če mu ne bi za vrat dihali Knicksi. Tretje mesto je visoko, a lahko nagel padec forme kaj hitro pomeni tudi šesto mesto. Dve zmagi proti Philadelphiji ter Atlanti, Minnesoti in Orlandu so bile dobrodošle, če pogledamo poraze proti Atlanti, Phoenixu, Memphisu, Charlottu in Dallasu. Giannis ima v Middletonu in Holidayu dva pomočnika, ki si lahko izborita met in ga tudi zadaneta. Bobby Portis je lepa in nepričakovana pridobitev. Je to sezona Bucksov, ali bo po morebitnem neuspehu čas za menjavo trenerja?

New York Knicks – 4. mesto

Zadnjih 10: 9-1

Če bi nekdo med All-Star premorom rekel, da sta dve najbolj vroči ekipi Washington in New York, mu verjetno ne bi verjeli. Ampak New York igra fantastično v napadu in trdo v obrambi. Vse v ekipi deluje povezano in čudovito, kar iz Knicksov dela morda celo najbolj zanimivo ekipo v ligi.  Porazu proti Bostonu je sledilo kar devet zmag proti Memphisu, Torontu (2x), Lakersem, New Orleansu (2x), Dallasu, Charlottu in Atlanti. Julius Randle (29 točk, 9 skokov, 6 podaj), RJ Barrett (19 točk) in Derrick Rose (16 točk) so vodje nove ere Knicksov.

Orlando Magic – 14. mesto

Zadnjih 10: 1-9

Zrcalna slika New Yorka pa je Orlando, ki igra s tretjo ekipo oziroma »third-stringersi« kot je to poimenoval Butler. Premagali so le Chicago in izgubili vse preostalo. Nihče izmed igralcev v zadnjih desetih tekmah ne presega 14 točk povprečja. Orlando pričakuje naslednjo sezono, ko se bosta vrnila Jonathan Isaac in Markelle Fultz.

Philadelphia 76ers – 2. mesto

Zadnjih 10: 5-5

Padec forme, razlog pa poškodbe in odsotnosti. Čeprav je Embiid igral na zadnjih devetih tekmah, sta si odsotnost razdelila Simmons in Harris. Premagali so Clipperse, Brooklyn, Dallas, Oklahomo in Boston, kar je zavidljiv uspeh. Po drugi strani pa izgubili proti New Orleansu, Golden Statu, Phoenixu in Milwaukeeju. Visoko drugo mesto je velik uspeh za ekipo, ki že močno pričakuje zdravega Simmonsa.

Toronto Raptors – 11. mesto

Zadnjih 10: 5-5

Ne ve se točno, kaj želijo vodilni pri Torontu. Bo sledila prenova ekipa ali je to leto podobno lanskoletni sezoni Golden Stata? Morda pa so le tako slaba ekipa, kar bi bilo malenkost sumljivo. Brez dvoma imajo v Siakamu, Anunobyju, Boucherju in Flynnu zanimive adute za prihodnost, a letos z njimi ni bilo uspeha in ga verjetno tudi ne bo.

Washington Wizards – 10. mesto

Zadnjih 10: 9-1

Najbolj vroča ekipa lige ob New Yorku, ki se strmo vzpenja po lestvici. Po porazu proti Phoenixu so nanizali kar osem zaporednih zmag, kar je največ od časov, ko je bil član njihove prve peterke veliki Michael Jordan. Kaj točno se je zgodilo z Washingtonom ne vemo, vemo pa da so začeli odlično, skoraj fenomenalno igrati v obrambi in napadu. Russell Westbrook je v zadnjih desetih tekmah dosegal 21 točk, 13 skokov in 12 podaj ter dodal še 2 ukradeni žogi. Bradley Beal je 31 točkam dodal po 4 skoke in podaje. Hachimura, Gafford, Neto in Lopez pa jima pomagajo s približno desetimi točkami povprečja, izstopa le Bertans s trinajstimi.

Zahodna konferenca
Zahodna konferenca

Dallas Mavericks – 6. mesto

Zadnjih 10: 5-5

Luka Dončić je v zadnjih desetih tekmah povprečno dosegal 28 točk, 9 podaj in 7 skokov. Porzingis mu pomaga z 21 točkami in 11 skoki, nato pa sledijo Richardson, Brunson, Hardaway Jr. in Finney-Smith, ki povprečno dosegajo po 10 točk. V zadnjih treh tekmah so proti Detroitu in Lakersem nabrali tri zmage, s katerimi so skočili pred Portland na šesto mesto zahoda. Gre za ponovno stopnjevanje forme, ki jih lahko oddalji od play-in turnirja?

Denver Nuggets – 4.mesto

Zadnjih 10: 7-3

Izguba Jamala Murraya za celo sezono je boleča in Denver bo brez dvoma imel igralca manj. Obenem pa se to ne kaže pri zmagah, saj je porazoma proti Bostonu in Golden Statu sledilo pet zmag in en poraz. Nikola Jokić je fantastičen s 26 točkami, 11 skoki in 9 podajami. Michael Porter Jr. je s 24 točkami in 8 skoki nekako zapolnil vrzel po izgubi Murraya. Barton, Gordon, Dozier, Morris in Campazzo pa ju dopolnjujejo s povprečjem okoli desetih točk.

Golden State Warriors – 10. mesto

Zadnjih 10: 7-3

Stephen Curry si je rekel, da ima dovolj in ekipo dobesedno postavil na svoja ramena in jih odpeljal do sedmih zmag na zadnjih desetih tekmah. 38 točk, 6 skokov in 5 podaj je izjemna statistika zadnjih tekem. Ne smemo pa pozabiti na Oubre Jr-ja (19,5 točk), Wigginsa (18 točk) in Greena (7 točk, 8 skokov, 10 podaj). Za njimi je New Orleans, ki pa zaostaja že za pet tekem. Play-in turnir Golden Statu verjetno ne bo ušel, vprašanje je le, če bo to vse, kar bodo dobili.

Houston Rockets – 15. mesto

Zadnjih 10: 1-9

Premagali so le Orlando, vse preostale tekme pa izgubili. John Wall in Christian Wood povprečno dosegata po 21 točk, Olynyk jih doda 18 in Porter Jr. jih doda 15. Novinec Jae’Sean Tate bo morda ujel tudi ekipo leta, če nadaljuje s povprečjem 12 točk, 5 skokov in 4 podaj. Houston je na zadnjem mestu, ki ga po Hardnovi eri niso navajeni. Verjetno bodo tam tudi ostali.

Los Angeles Clippers – 3. mesto

Zadnjih 10: 9-1

Fantastična forma Clippersev, ki so izgubili le proti Philadelphiji in premagali Detroit, Indiano, Minnesoto, Portland, Memphis, Houston in Phoenix. Pred četrtouvrščenim Denverjem imajo tri tekme prednosti, ki bi jo načeloma morali obdržati. Paul George je povprečno dosegal 32 točk, 8 točk in 5 skokov ter bil tako ključen del zmagovitega niza brez Leonarda. Bile pa so tudi tekme, ko ni igral nihče izmed dvojca in je korak naprej storila celotna ekipa. Morris Sr. (18 točk), Jackson (15 točk) in Zubac (12 točk) so bili odlični, vključno s preostalimi deli ekipe, ki je letos veliko bolj resna in povezana.

Los Angeles Lakers – 5. mesto

Zadnjih 10: 4-6

Padec Lakersev, ki se je zgodil zaradi odsotnosti LeBrona in Davisa. Porazi proti Dallasu, Utahu, Bostonu, New Yorku in Miamiju so bili boleči, a dokaj razumljivi. Zmage proti Utahu, Charlottu, Brooklynu in Torontu pa vesele in težke. Osem igralcev je v povprečju dosegalo več kot deset točk, med njimi pa so najbolj izstopali Schroder, KCP in Kuzma. Na zadnjih dveh tekmah se je vrnil Anthony Davis, LeBron James pa se bo vrnil v začetku maja.

Memphis Grizzlies – 8. mesto

Zadnjih 10: 5-5

Kot že celo sezono je tudi v zadnjih desetih tekmah prav Memphis tisti, ki se drži zlate sredine. Pet zmag in prav toliko porazov za mlado in neverjetno perspektivno ekipo. Ja Morant (22,5 točk, 7 podaj), Jonas Valančiunas (22 točk, 13 skokov) in Dillon Brooks (19 točk) so odlični, končno pa se je vrnil tudi Jaren Jackson Jr. Memphis bo moral v letošnjem play-in turnirju pokazati več kot v pretekli sezoni, ko je izgubil proti Portlandu in ostal brez končnice.

Minnesota Timberwolves – 14. mesto

Zadnjih 10: 4-6

Skoraj sumljivo kompetentnih zadnjih deset tekem za Minnesoto, ki je zmagala štirikrat. V prejšnjih petdesetih tekmah pa le trinajstkrat. Premagali so Utah, Sacramento, Miami in Chicago. Trojica KAT, Edwards in Russell ima veliko potenciala, če ga bodo le znali vodilni pravilno izkoristiti in obkrožiti z nekaj obrambe.

New Orleans Pelicans – 11. mesto

Zadnjih 10: 4-6

Čeprav sta Zion (29 točk,8 skokov, 4 podaje) in Brandon Ingram (27 točk, 5 točk, 5 skokov) še vedno izjemna, se jima preostali soigralci ne pridružujejo v odlični igri. Večina jih je nepravilno uporabljena, pojavljajo pa se tudi nesoglasja s trenerjem. Od New Orleansa so mnogi pričakovali več kot je ekipa pokazala, a bomo morali na to še počakati.

Oklahoma City Thunder – 13. mesto

Zadnjih 10: 0-10

Kar se je napovedovalo pred sezono, se je uresničilo v zadnjih desetih tekmah. Brez zmage za mlado ekipo Oklahome, ki je popolnoma fokusirana v »rebuild« in je z mislimi že v prihodnosti. Če ta vključuje SGA, Luguentza Dorta in Pokuševskega, potem bo svetlejša kot je sedanjost za oboževalce Oklahome.

Phoenix Suns – 2. mesto

Zadnjih 10: 6-4

Zadnji dve tekmi sta bili dva poraza proti Bostonu in Brooklynu, a so pred tem premagali Milwaukee in Philadelphio. Chris Paul je opravil generalno delo v ekipi, ki igra tako kot želita on in trener Monty Williams. Booker in Ayton sta odlična ter igrata svoji vlogi. Prav tako Mikal Bridges, Johnson, Payne in Šarić. Phoenix je na visokem drugem mestu, kjer ga roko na srce ni pričakovalo veliko ljudi.

Portland Trail Blazers – 7. mesto

Zadnjih 10: 2-8

Močan padec forme Portlanda, ki je padel na lestvici in se mu za hrbtom približuje play-in turnir. No, sledijo mu tudi Memphis, San Antonio in Golden State, ki so le eno tekmo za njim. S porazom proti Memphisu so zabeležili že peti zaporedni poraz (Memphis, Denver, Clippers, Charlotte), premagali pa so le Detroit in San Antonio. Lillard in McCollum sta svoje povprečje znižala na 23 oziroma 22 točk, kar je absolutno premalo za končnico. Powell, Anthony in Nurkić pa se vrtijo okoli trinajstih točk dodatka.

Sacramento Kings – 12. mesto

Zadnjih 10: 2-8

Še vedno čakamo na Sacramento, da ustvari nekaj. Karkoli, bi se strinjali mnogi in očitno tudi letos ne bomo dočakali končnice. Premagali so le Minnesoto in Golden State, kar ne bo dovolj niti za play-in turnir. De’Aaron Fox je 29 točkam dodal 8 skokov, Haliburton je odličen novinec, Harrison Barnes je postal podcenjen igralec, vse ostalo pa je zamenljivo, vključno s trenerjem.

San Antonio Spurs – 9. mesto

Zadnjih 10: 6-4

Podobno kot Memphis se tudi San Antonio drži play-in turnirja na katerem lahko preseneti vsakogar. Saj ima le Grega Popovicha. Mladi White, Murray, Poeltl in Johnson so lepa prihodnost, ki jo dopolnjujejo DeRozan, Gay in Mills. Dvomimo, da si želi kdo videti San Antonio v play-in turnirju, kar je zgodba enaki Miamiju na vzhodu.

Utah Jazz – 1. mesto

Zadnjih 10: 6-4

Dve tekmi pred Phoenixom je Utah, ki zaseda prvo mesto na zahodu in ga verjetno ne namerava izpustiti. Donovan Mitchell je v šestih tekmah, ki jih je igral pred poškodbo dosegal 34 točk. V njegovi odsotnosti je naprej stopila vsa ekipa in tako so Gobert, Conley, Ingles, Clarkson in Bogdanović, dosegali vsaj 13 točk oziroma največ 20. Izjemno popolnjena ekipa, ki pa nima tistih zvezd, ki jih mora imeti, po nekih nepisanih pravilih, favorit za naslov.