S pomočjo vaših glasov smo sestavili lestvico najboljših NBA igralcev mlajših od 25 let.

Liga NBA je bolj kot kadarkoli prej na razpotju. Veterani, ki so zaznamovali prejšnje desetletje se počasi poslavljajo, vztrajno pa se išče nove zvezde. Iskanje igralcev, ki bodo prevzeli žezlo vodilnih v ligi pa ni najlažja naloga. Za pomoč smo se obrnili na vas, naše sledilce in bralce, ki ste nam prek glasovanja na našem Instagram profilu pomagali najti najboljše NBA igralce, mlajše od 25 let. Glavni pogoj je bil seveda starost in k sreči ste se potrudili in je bil le en glas oddan za igralca, ki je že presegel mejo.

Pred več kot enim mesecem je oboževalce košarke presenetil ESPN-jev seznam najboljših igralcev mlajših od 25 let, ki so ga sestavili strokovnjaki na področju lige NBA, novinarji in analitiki. Kaj pa bi se zgodilo, če bi za isti seznam oziroma lestvico glasovala ciljna publika, torej navijači? Točno to smo želeli izvedeti in z vašo pomočjo nam je uspelo.

Že kar zdaj vas vabimo, da svoje mnenje o lestvici in igralcih, ki so se nanjo uvrstili, zapišete v komentar. Pa začnimo!

TOP 10 pod 25

10. mesto: Jaylen Brown – 1,6 % glasov

24.7 točk – 6 skokov – 3.4 podaje – 1.2 ukr. žoga
48% za 2
39,7 % za 3
76 % prosti meti

Deseto mesto je pripadlo 24. letnemu Brownu. Jaylen se je pri koncu rednega dela sezone poškodoval in tako ga v končnici žal ne moremo gledati, kar je velika izguba, tako za ekipo Boston, kot za navijače in gledalce. Jaylen Brown je bil v tej sezoni odličen. Glede na prejšnje sezone je popravil popolnoma vse statistične predalčke, z izjemo skokov, kjer je bil le za las prekratek. Že svojo peto sezono igra za Celticse, s katerimi je že trikrat zaigral v finalu vzhodne konference.

9. mesto: Trae Young – 1,8 % glasov

25.3 točk – 3.9 skoki – 9.4 podaje – 0.8 ukr. žoge
43.8% za 2
34.3 % za 3
88 % prosti meti

Organizator igre Atlanta Hawks bo žal za vedno zaznamovan z menjavo na naboru leta 2018, ko je v drugo smer odšel Luka Dončić. Morda pa je prav to tisto, kar žene Younga, da se iz tekme v tekmo znova dokaže. Zaradi manjše postave je vedno na udaru, a to ga ne ustavi. V letošnji sezoni je bil eden od glavnih razlogov, da si je Atlanta izborila visoko peto mesto na vzhodu. Trenutno lahko njegove predstave gledamo v končnici, kjer ni razočaral. Čeprav se še vedno odloči za met iz sredine igrišča, se je raje posvetil drugim aspektom igre in bil pri tem ponovno uspešen. Z vašimi glasovi je pristal na devetem mestu igralcev, mlajših od 25 let. Z rosnimi dvaindvajsetimi leti bo pisal prihodnost franšize in lige.

8. mesto: Ja Morant – 2,3 % glasov

19.1 točk – 4 skoki – 7.4 podaje – 0.9 ukr. žoge
45% za 2
30 % za 3
73 % prosti meti

Novinec leta iz pretekle sezone, ki je že v svoji prvi sezoni popeljal Memphis do play-in turnirja, kjer so izgubili proti Portlandu. Letos pa se to ni zgodilo, Memphis je sezono zaključil na osmem mestu in v play-in turnirju premagal Golden State. Dirigent igre grizlijev je prav Ja Morant, ki je letos izboljšal statistiko točk, skokov in podaj. Čeprav so njegovi odstotki pod povprečjem lige, je njegov vpliv na igro in zmagovanje ekipe viden prav vsem oboževalcem, prav tako pa tudi njegova neustrašnost ob prodoru v raketo in atletskemu skoku nad nasprotnega igralca. Vsekakor je Ja Morant eden izmed “must-see” igralcev v ligi.

7. mesto: Bam Adebayo – 3 % glasov

18.7 točk – 9 skokov – 5.4 podaj – 1.2 ukr. žoga
57% za 2
25 % za 3
80 % prosti meti

Center Miamija, ki marsikoga preseneti z dejstvom, da je star komaj 23 let. Letos je za las zgrešil svoj prvi nastop na tekmi zvezd, vseeno pa so poznavalci opazili njegov napredek. Že v svoji četrti sezoni velja za enega izmed najboljših “all-around” centrov v ligi. Njegovo vrednost pa poveča še odlična obramba, zaradi katere ga lahko letos brez težav uvrstimo v eno izmed all-defense peterk. Vse od lanskoletnega finala proti LA Lakersom se Miamija drži nekaj nesreče. Lani se je Bam poškodoval na začetku finala, letos pa je bila celotna ekipa tarča poškodb in covid protokolov. Bam Adebayo je kljub neuspešni končnici dokazal, da velja za enega najboljših centrov v ligi in enega najboljših mladih igralcev. Z glasovi ste mu namenili visoko sedmo mesto.

6. mesto: Donovan Mitchell – 3,8 % glasov

26.4 točk – 4.4 skoki – 5.2 podaj – 1 ukr. žoga
44 % za 2
38 % za 3
84.5% prosti meti

Zvezdnik Utaha je letos manjkal na dvajsetih tekmah rednega dela in čeprav je ekipa na koncu rednega dela pristala na prvem mestu, se je še kako poznala njegova odsotnost. Donovan Mitchell je imel v odlični sezoni Utaha tudi odličen osebni uspeh. V povprečju je podiral osebne rekorde točk, skokov in podaj. Spida je vse od svoje prve sezone standarden član najboljše deseterice pod 25 leti in to bo ostal do trenutka, ko bo prestar za uvrstitev na lestvico. Z glasovi ste mu priborili šesto mesto, on pa se vam bo oddolžil v končnici in vseh naslednjih sezonah. Če gre verjeti njegovemu napredku v organizaciji igre, metu na koš in zaključevanju tekem, ga čaka izjemna kariera.

5. mesto: LaMelo Ball – 7 % glasov

15.7 točk – 5.9 skokov – 6.1 podaj – 1.6 ukr. žoga
43.5 % za 2
35 % za 3
76 % prosti meti

Najmlajši brat sorojencev Ball se je znašel v Charlottu. Športni direktor kluba Michael Jordan je končno zadel na loteriji in izbral mladega zvezdnika, ki je navdušil navijače Hornetsov. Po tem, ko je zaigral v ligi svojega očeta, Litvi in Avstraliji, je bil LaMelo na letošnjem naboru izbran kot tretji. Presenetil je prav v vseh pogledih igre in če se ne bi poškodoval, bi bil prvi v vrsti za nagrado novinca leta. Vse, kar ga dela izjemnega, je ravno tisto, česar se ne da naučiti. LaMelo Ball je čudovit talent, ki ga je lepo gledati, saj igra z žarom, željo in veseljem. Le redko se najde tako nadarjen 19-letnik, kot je branilec Charlotte Hornetsov. Na naši lestvici je tako na izjemno visokem petem mestu in to že z devetnajstimi leti in v prvi sezoni.

4. mesto: Zion Williamson – 9 % glasov

27 točk – 7.2 skokov – 3.7 podaje – 0.9 ukr. žoga
61 % za 2
30 % za 3
70 % prosti meti

Največji čudež ameriške srednješolske košarke po LeBronu Jamesu. V prvi sezoni je igral le na 24 tekmah, letos pa je bil k sreči veliko bolj zdrav. Videli smo ga lahko na 61 tekmah, kjer je prikazal svoj talent, moč in atletske sposobnosti. Iz tekme v tekmo je napredoval in postavljal nove osebne rekorde in rekorde v učinkovitosti. Brez dvoma je najbolj poznan po svoji moči in sunkovitih zabijanjih, a njegova igra je več kot le to. Neverjetno hitro se je iz enega najbolj “hype” igralcev razvil v podcenjenega košarkarja, kar pa lahko pripišemo hladni igri njegove ekipe. New Orleans Pelicansi so bili kljub talentu v napadu in obrambi preslabi za svoje nasprotnike. Izgubljali so tekme, ki so jih praktično že zmagali. Zion je izjemen talent, o tem ni dvoma. Vprašanje je le, ali bo njegova ekipa začela zmagovati in napredovati? A to pustimo za kdaj drugič. Simpatični Williamson je z vašimi glasovi četrti najboljši igralec pod 25 leti.

3. mesto: Devin Booker – 11 % glasov

25.6 točk – 4.2 skokov – 4.3 podaje – 0.8 ukr. žoga
48 % za 2
34 % za 3
87 % prosti meti

Ostrostrelec Phoenixa se je na našo lestvico najboljših igralcev pod 25 let uvrstil prvič, kar je razumljivo, saj je prva. Na lestvici ESPN-ja pa je edini igralec, ki se je tja uvrstil petkrat zapored in to o mladem guardu pove veliko. “Igralec, ki ima v sebi največ Kobeja”  – tako so ga opisali pred nekaj leti in niso veliko zgrešili. Letos je s Phoenixom odličen, prav tako odlično pa mu gre tudi pri individualni statistiki. S prihodom Chrisa Paula mu ni bilo potrebno skrbeti še za organizacijo igre in se je tako lahko posvetil le tistemu, kar najbolje zna. Zadevanje je Bookerjev največji adut. Letos je trinajstkrat presegel mejo 30-ih točk na tekmi. Zelo visoko tretje mesto na naši lestvici za igralca, ki je na 10. mestu med tistimi z največ točkami na eni tekmi. Še vedno odmeva tistih 70 točk v Bostonu.

2. mesto: Jayson Tatum – 19 % glasov

26.4 točk – 7.4 skokov – 4.3 podaje – 1.2 ukr. žoga
46% za 2
38.5 % za 3
87 % prosti meti

Zaklad Bostona, glede katerega po ligi kroži govorica, da je še vedno star dvajset let. Naj vas spomnimo, da je Jayson 23-letni zvezdnik Bostona, ki pa je letošnjo redno sezono zaključil nekoliko slabše kot prejšnja leta. V zadnjih treh letih se je z ekipo kar dvakrat uvrstil v finale vzhodne konference, a tam izgubil. V letošnji sezoni je napredoval pri doseženih točkah, skokih in podajah. Tretji izbor zloglasnega nabora leta 2017 je svetla prihodnost Celticsov, ki imajo v Tatumu in Brownu dva izmed najbolj talentiranih dvojcev lige. Letošnja sezona ni šla po načrtih, a Tatum in ekipa so v preteklih letih pokazali, da nikoli ne stisnejo repa med noge. Jayson Tatum je fantastičen “all-around” košarkar, ki ima še veliko prostora za napredek. Prav to dejstvo pa je zastrašujoče, če pogledamo njegov vpliv in statistiko. Letos ste ga izglasovali za drugega najboljšega pod 25 leti v ligi NBA.

1. mesto: Luka Dončić – 35,5 % glasov

27.7 točk – 8 skokov – 8.6 podaj – 1 ukr. žoga
48% za 2
35 % za 3
73 % prosti meti

Je bilo sploh kaj dvomov? Slovenski čudežni deček je na prvem mestu in to zasluženo. Dallas je že drugo leto v končnici, kjer se razkrijejo prava moč, znanje in talent Luke Dončića. Njegove številke so za odtenek nižje kot v lanski sezoni, a se zdi, da je letos bolj pripravljen in v boljši formi. Brez dvoma bo končal med top 10 igralci v glasovanju za MVP-ja te sezone, kar je za 22-letnika izjemen dosežek. Ko govorimo o Luki, je težko najti besede, ki še niso bile uporabljene pri opisovanju njegovega talenta. Prevzel je vlogo vodje Dallasa in brez dvoma bodo Mavericksi z njim lahko vsako leto posegli po končnici. Svoje soigralce dela boljše, trenerjevo delo olajša, nasprotnikovo pa otežuje. Bi lahko od njega želeli še kaj več? No, morda višji odstotek izvajanja prostih metov, a tudi najboljši imajo nekaj pomanjkljivosti. Luki ste z naskokom izglasovali prvo mesto na lestvici najboljših igralcev pod 25 leti. Bravo Luka!