Vse o EuroBasketu, ki bo potekal od 17. do 27. junija.

Še nekaj dni nas loči do EuroBasketa 2021, kjer se bo slovenska ženska članska reprezentanca borila z najboljšimi ekipami Evrope. Evropsko prvenstvo v košarki bo potekalo med 17. in 27. junijem v Franciji in Španiji. Šestnajst ekip je razdeljenih v štiri skupine, ki bodo igrale v Valencii in Strasbourgu. Da bomo čim boljše navijali za našo reprezentanco, smo pripravili blog o vsem, kar rabite vedeti o ženskem EuroBasketu 2021. Skupine, reprezentance, napovedi, gostitelji, urnik in še kaj.

Gostitelji EuroBasketa

Sredi aprila leta 2019 so razglasili državi, ki bosta gostili evropsko prvenstvo 2021. V finalu izbora sta bila dva para držav. Že prej je izpadla naveza Belgije in Portugalske, v finalu pa je naveza Francije in Španije premagalo navezo Švedske in Ukraijne.

Pavello Fuente de Sant Lluis (Valencia, Španija) – 9,000 gledalcev

Zgodovinsko mesto s skoraj milijon prebivalci bo dom tekmam skupin A in B. Po tem se bodo v Valencii odigrale tudi kvalifikacijske tekme za četrtfinale, nekaj tekem četrtfinala in zaključna finalna faza. Dvorana, ki sprejme devet tisoč gledalcev, je dom španskega košarkarskega kluba Valencia Basket. Vsekakor upamo, da bomo proti koncu turnirja tu gledali tudi naše predstavnice.

Dvorana Pavello Fuente v Valencii
Dvorana Pavello Fuente v Valencii

Rhenus Sport (Strasbourg, Francija) – 6,200 gledalcev

Strasbourg je mesto s pol milijona prebivalci, ki bo gostilo tekme skupin C in D. Poleg tega pa se bodo v Strasbourgu odigralo še nekaj kvalifikacijskih tekem za četrtfinale in četrtfinalne tekme. Kar se tiče skupinskega dela tekem, bo ta lokacija pomembna za našo reprezentanco. Z nekaj več kot šest tisoč sedeži predstavlja dom lokalnega košarkarskega kluba Strasbourg IG. Stadion je trenutno v renovaciji, ki se je zaradi epidemije zavlekla, a dvorana, v kateri je imel svoj govor tudi Barack Obama, je še vedno respektabilna in atmosferična.

Dvorana Rhenus Sport v Strasbourgu
Dvorana Rhenus Sport v Strasbourgu

Spoznajte Lolo, maskoto ženskega EuroBasketa

Lola ni navadna najstnica, niti približno. Rojena je s strastjo do košarke, vodenja ekipe, tekmovanja in željo, da bo najboljša na svetu.

Skupine EuroBasketa

Usodo šestnajstih uvrščenih reprezentanc smo izvedeli na začetku marca, ko je potekal žreb skupin. Francija in Španija sta imeli kot gostiteljici pravico do igranja pred svojimi, domačimi navijači in izbiro enega nasprotnika. Francija je izbrala Belgijo, Španija pa Slovaško. Skupini A in B bosta tekme kot rečeno igrale v Valencii, skupini B in D pa v Strasbourgu.

  • Skupina A (Valencia): Švedska, Belorusija, Španija, Slovaška
  • Skupina B (Valencia): Črna gora, Srbija, Italija, Grčija
  • Skupina C (Strasbourg): Bosna in Hercegovina, SLOVENIJA, Turčija, Belgija
  • Skupina D (Strasbourg): Francija, Rusija, Češka, Hrvaška

V izločilne boje se bodo neposredno uvrstile prvouvrščene reprezentance vsake skupine. Drugo in tretjeuvrščene reprezentance pa čakajo izločilni boji za preostala štiri mesta po naslednjem sistemu – A2:B3, B2:A3, C2:D3, D2:C3.

Četrtfinalni dvoboji so na sporedu 23. junija, tekme za razvrstitev in polfinale je na sporedu 26. junija, boj za medalje pa v nedeljo 27. junija.

Kdaj igra Slovenija?

Četrtek, 17. junij ob 18:00 – Slovenija vs. Turčija

Petek, 18. junij ob 15:00 – Slovenija vs. Belgija

Nedelja, 20. junij ob 12:00 – Slovenija vs. BIH

Najboljše reprezentance EuroBasketa

FIBA je pred dnevi objavila lestvico najboljših ekip, ki bodo tekmovale na evropskem prvenstvu. Na tako imenovani “power ranking” lestvici se je zelo visoko znašla tudi naša reprezentanca, ki svojih ambicij ne skriva. Gledalci in ekipe imamo srečo, da večjih poškodb v ekipah in med zvezdnicami ni. Lahko bomo uživali v odlični košarki in navijali za svoje.

  1. Francija

Večina stavnic zmago napoveduje Franciji, ki po drugem mestu na prejšnjem EuroBasketu cilja samo na zmago. V reprezentanci ima vse najboljše igralke, Sandrine Gruda, Marine Johannes in Alexia Chartereau. Naturalizirali so tudi odlično Gabby Williams, kar je še dodatna kvaliteta že tako odlični ekipi. Navijači bodo dovoljeni in na domačem prvenstvu jim vsaj medalja ne sme uiti.

  1. Belgija

Neporažene v kvalifikacijskem turnusu so Belgijke pri vrhu seznama. Brez odsotnosti v reprezentanci in s še bolj strastno in intenzivno igro bodo Belgijke izjemno močne. Julie Allemand in Emma Meesseman sta v odlični formi in enako lahko rečemo za čisto vsako članico ekipe. Na prejšnjem EuroBasketu so zasedle peto mesto po tem, ko so izpadle v četrtfinalu.

  1. Srbija

Še ena neporažena reprezentanca v kvalifikacijah. Zmagovalna mentaliteta je v ekipi zelo prisotna, saj je Nevena Jovanović osvojila francosko prvenstvo, Jelena Brooks in Tina Krajišnik pa sta si pokorili Madžarsko. Pomanjkanje na mestih branilk so zapolnili z Yvonno Anderson. Vsekakor pa bo Sonja Vasić želela to tekmovanje zaključiti na vrhu. Na prejšnjem EuroBasketu so zasedle tretje mesto.

  1. Španija

Nikoli je ne gre odpisati, predvsem po zaslugi preteklih uspehov in odličnega trenerja Mondela. Ostali so brez sredine ekipe v Marti Xargay, Lauri Nicholls in Anni Cruz. Vseeno pa imajo Albo Torrens (MVP 2017) in mlado ter perspektivno Raquel Carrera. Na prejšnjem EuroBasketu so bile prve!

  1. Slovenija

Izjemne napovedi za naše punce, ki so bile v kvalifikacijah neporažene. Ambicije so na vrhu in pričakovanja tudi. Eva Lisec, Nika Barič, Teja Oblika, Annamaria Prezelj in ostale se bodo borile za to, da bo Slovenija prvič zaigrala tudi na svetovnem prvenstvu 2022. Za dodaten strah pa bo poskrbela Shante Evans. Na prejšnjem EuroBasketu so zasedle deseto mesto.

  1. Italija

  2. Rusija

  3. Belorusija

  4. Črna gora

  5. Švedska

Slovenska reprezentanca

Selektor Damir Grgić in pomočniki Jure Krajnc, Slavko Duščak in Predrag Radović so sestavili čudovito ekipe, ki je povezana in močna. Fantastične in sanjske kvalifikacije lahko kronajo z odlično uvrstitvijo na prihajajočem evropskem prvenstvu.

Slovenska ženska reprezentanca
Slovenska ženska reprezentanca

EVA LISEC – 17.06.1995 – 192 cm – center – Dinamo Kursk (RUS)

TEJA OBLAK – 20.12.1990 – 172 cm – org. igre – USK Praga (ČEŠ)

ALEKSANDRA KROŠELJ – 25.02.1999 – 174 cm – branilka – Kangoeroes Mechelen (BEL)

MARUŠA SENIČAR – 05.05.1997 – 187 cm – krilo – Cinkarna Celje (SLO)

TEJA GORŠIČ – 07.07.1999 – 189 cm – center – Hannover (NEM)

ANNAMARIA PREZELJ – 30.07.1997 – 177 cm – branilka – Quesos El Pastor (ŠPA)

TINA JAKOVINA – 11.08.1992 – 182 cm – krilo – Kangoeroes Mechelen (BEL)

EVA RUPNIK – 18.10.1992 – 176 cm – branilka – Rheinland Lions Köln (NEM)

ZALA FRIŠKOVEC – 10.10.1999 – 179 cm – branilka – KSC Szekszárd (MAD)

MOJCA JELENC – 04.01.2003 – 198 cm – krilni center – Cinkarna Celje (SLO)

LEA DEBELJAK – 25.10.2001 – 176 cm – branilka – Cinkarna Celje (SLO)

SHANTE MARIE EVANS – 08.07.1991 – 186 cm – krilni center – Artego Bydgoszcz (POL)

TINA TREBEC – 10.03.1990 – 188 cm – krilni center – Montbrison (FRA)

NIKA BARIČ – 02.09.1992 – 169 cm – org. igre – Birevim Elezig (TUR)

Pogled v statistiko slovenske reprezentance v kvalifikacijah
Pogled v statistiko slovenske reprezentance v kvalifikacijah