Vse, kar moraš vedeti o košarki na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu.

Četrti julij je postal zgodovinski dan za slovensko košarko, saj smo se prvič uvrstili na olimpijske igre. Nič pa ni lepšega kot uvrstitev na OI, ki se bodo zapisale v zgodovini zaradi prestavljenega datuma, razlog  za to je bila seveda pandemija. Igre bodo potekale konec julija in začetek avgusta, tokrat brez gledalcev. Sodelovalo bo 206 držav z več kot enajst tisoč udeleženci, ki se bodo pomerili v 33 različnih športih in 50 različnih disciplinah. Ampak nas zanima samo ena in to je košarka. <3

Slovenski reprezentanci, ki jo vodi Aleksandar Sekulić, je uspelo nekaj, kar ni še nobeni ekipi v zgodovini Sloveniji. Fantje so v litovskem Kaunasu odigrali sanjski turnir, na katerem so najprej visoko premagali Angolo z rezultatom 118-68. Dan kasneje je padla Poljska reprezentanca z rezultatom 112-77, kar je pomenilo, da bomo igrali polfinale proti Venezueli. Nekoliko bolj tesna zmaga z 98-70 je Sloveniji prinesla nastop v finalu proti domači Litvi z dvema adutoma pod košem, Jonasom Valančiunasom in Domantasom Sabonisem. Pred polnimi sedeži dvorane Žalgirio je Luka Dončić s trojnim dvojčkom vodil Slovenijo do zmage z 96-85 in zgodovinskega uspeha. Slovenija gre na olimpijske igre!

Ekipe in sistem tekmovanja

Vstopnico za olimpijske igre v Tokiu so imele zaradi svetovnega prvenstva leta 2019 že zagotovljene reprezentance Argentine, Avstralije, Francije, Irana, Nigerije, Španije in ZDA. Avtomatsko se jim je priključila še Japonska kot gostiteljica turnirja. Prosta so bila še štiri mesta, ki so jih zasedle Češka, Italija, Nemčija in Slovenija.

Države so razdeljene v tri skupine po štiri, vsako pa pričakuje en dvoboj z vsako v skupini. V četrtfinale se uvrstita prvouvrščeni državi iz vsake skupine. Tri države, ki bodo zasedle tretje mesto, pa se bodo borile še za dve mesti v četrtfinalu. Četrtfinalne pare bo določil žreb. Vse tekme bodo odigrane v Saitama Super Areni.

SKUPINA A

Iran

Nemški trener Dirk Bauermann se bo s svojo dvanajsterico težko zoperstavil ekipam v izjemno težki skupini. Vseeno pa bodo igre ponudile platformo iranskim mladim košarkarjem, kar so uspešno storili v Pekingu leta 2008, ko so se nato nekateri dotaknili tudi lige NBA.

Poznana imena: Hamed Haddadi, Arsalan Kazemi

Češka

Skoraj presenetljivo so premagali Grčijo in se uvrstili na svoje prve igre. Trener Ronen Ginzburg ima na voljo dovolj talenta, da bi se lahko z nekaj sreče lahko uvrstili v četrtfinale. Z atomskim napadom so podobno kot Slovenija izničili svoje nasprotnike in razveselili svoje navijače.

Poznana imena: Tomaš Satoransky, Jan Vesely, Jaromir Bohačik

Francija

Vsekakor eden izmed favoritov za najvišja mesta. Dolgoletni trener Vincent Collet ima ponovno na voljo raznoliko ekipo, ki se razprostira od vrha evropske košarke do vrha lige NBA. Za nekatera velika imena bodo to zadnje olimpijske igre zato želijo oditi v velikem slogu.

Poznana imena: Rudy Gobert, Nicolas Batum, Evan Fournier, Nando de Colo, Vincent Poirier, Frank Ntilikina, Thomas Huertel, Timothe Luwawu-Cabarrot.

Nakupuj kolekcijo FR reprezentance >>

Združene države Amerike

Za mnoge edini favorit teh olimpijskih iger, ki ne bi smel doživeti niti enega poraza. Po klavrnem svetovnem prvenstvu, kjer so pod taktirko Grega Popovicha osvojili šele šesto mesto, so zdaj na maščevalnem pohodu. Iz seznama 57 igralcev jih je trenerski štab Popovich-Kerr-Wright-Pierce izbral dvanajst.

Poznana imena: Kevin Durant, Damian Lillard, Jayson Tatum, Draymond Green, Kevin Love, Khris Middleton, Zach LaVine, Jrue Holiday, Jerami Grant, Devin Booker, Bradley Beal in Bam Adebayo.

Nakupuj kolekcijo reprezentance ZDA >>

SKUPINA B

Nemčija

Na splitskem kvalifikacijskem turnirju so se izognili Hrvaški in v finalu premagali Brazilijo na ramenih Mo Wagnerja. Čeprav so ostali brez nekaterih glavnih igralcev (Schroder, Kleber), se bo mlada ekipa v skupini B lahko priigrala nekaj možnosti za napredovanje. Trener Henrik Rodl se bo vsekakor potrudil, da Nemčiji prvič po eri Nowitzkega uspe lep dosežek v Tokiu.

Poznana imena: Mo Wagner, Isaac Bonga, Johannes Voigtmann, Maodo Lo, Danilo Barthel.

Nigerija

Najmočnejša afriška reprezentancam ki se lahko po imenih kosa z nekaterimi najboljšimi na svetu. Niso še razkrili svojih dvanajst igralcev, a med več kot štiridesetimi imeni je kar trinajst NBA igralcev. Trenerja Alexandra Nwora čaka sladka izkušnja v Tokiu, vsaj glede na imena, ki so mu na voljo.

Poznana imena: Monte Morris, OG Anunoby, Jahlil Okafor, Josh Okogie, Gabe Vincent, Precious Achiuwa, KZ Okpala, Al-Farouq Aminu in Udoka Azubuike.

Italija

Prvič po srebrni medalji leta 2004 v Atenah, se je Italija uvrstila na olimpijske igre. Nekoliko presenetljivo so sredi Beograda premagali srbsko reprezentanco in se uvrstili na turnir v Tokiu. Velikih imen iz lige NBA trener Romeo Sacchetti nima na voljo, razen če se bodo v naslednjih nekaj tednih še dodala. Tako je namreč storil z zvezdnikom Atlante, Danilom Gallinarijem. Vseeno pa so tudi mladi talenti in evropski veterani.

Poznana imena: Danilo Gallinari, Nicolo Melli, Nico Mannion, Alesandro Pajola, Riccardo Moraschini, Giampaolo Ricci.

Avstralija

Kljub temu, da bo odsoten Ben Simmons, je reprezentanca Avstralije najboljša v njeni zgodovini. Simmons bi vsekakor pripomogel v bitki za medaljo, a tudi v trenutnem stanju je trener Brian Warwick Goorjian zadovoljen z ekipo. V dokaj lahki ekipi in nekaj sreče pri žrebu, bi Avstralijo lahko gledali v boju za najvišja mesta.

Poznana imena: Joe Ingles, Patty Mills, Aron Baynes, Matisse Thybulle, Josh Green, Dante Exum in Matthew Dellavedova.

SKUPINA C

Argentina

Čeprav to ni Argentina preteklosti, ki je verižno osvajala lovorike, jih ne gre odpisati. Južnoameriška strast je močna v mešanici domačega talenta, ki igra v najboljših klubih doma, Evropi in ZDA. Trener Sergio Hernandez se bo skušal izriniti iz skupine C.

Poznana imena: Facundo Campazzo, Gabriel Deck, Leandro Bolmaro, Luis Scola, Luca Vildoza, Patricio Garino in Nicolas Laprovittola.

Japonska

Domačini bodo igrali na domačem parketu, a brez navijačev, kakor je znano do sedaj. Zelo skrivnostni so glede svoje ekipe, ki bo lahko sestavljena iz nekaj talenta, ki igra v ligi NBA in Evropi ali pa se bodo odločili za popolnoma domačo reprezentanco. Napredovanja iz skupine verjetno ne bodo videli varovanci Julia Lamasa, a že igranje na OI je velik uspeh.

Poznana imena: Rui Hachimura, Yuta Watanabe, Yudai Baba

Španija

Še eni favoriti za medalje so vedno nevarni in močni Španci. Trener Sergio Scariolo ima na razpolago vse, kar bi si lahko želel pred igrami. Mlade talentirane igralce, veteransko prezenco in čudovito špansko igro, ki krasi to ekipo. Vse, kar ni medalja, bo najverjetneje veliko razočaranje za španska pričakovanja.

Poznana imena: Ricky Rubio, Marc Gasol, Sergio Llull, Rudy Fernandez, Sergio Rodriguez, Pau Gasol, Victor Claver, Willy Hernangomez, Juancho Hernangomez, Xabi Arostegui in Alex Abrines.

Nakupuj kolekcijo ŠPA reprezentance >>

Slovenija

Košarkarska reprezentanca – ponos naše države, ki jo je prvič v zgodovini na Olimpijske igre popeljal trener Aleksandar Sekulić. Vsi dvomi so bili porušeni, saj so naši fantje uresničili dolgoletne sanje navijačev in se uvrstili na turnir OI, ki bo za vedno zapisan v zgodovino. Ponovno bomo dihali kot eno. Kdaj bomo lahko spremljali #mojtim, pa si preberi spodaj.

SLOVENSKA REPREZENTANCA

Luka Rupnik – Cedevita Olimpija

Aleksej Nikolić – BCM Gravelines-Dunkerque

Klemen Prepelič – Valencia

Edo Murić – Cedevita Olimpija (kapetan)

Mike Tobey – Valencia

Jaka Blažič – Cedevita Olimpija

Žiga Dimec – Cedevita Olimpija

Gregor Horvat – Cholet Basket

Zoran Dragić – Baskonia

Jakob Čebašek – Dinamo Bucuresti

Vlatko Čančar – Denver Nuggets

Luka Dončić – Dallas Mavericks

Tekme slovenske reprezentance

  • vs. Argentina -> 26. julij ob 06:40 po slovenskem času
  • vs. Japonska -> 29. julij ob 06:40 po slovenskem času
  • vs. Španija -> 1. avgust ob 10:40 po slovenskem času

Skupinski del tekmovanja – 25. julij do 1. avgust

Četrtfinalni dvoboji – 3. avgust

Polfinalni dvoboji – 5. avgust

Tretje mesto – 7. avgust

Finale – 7.avgust