Vsi prosti igralci, ki bodo na voljo za novo sezono lige NBA

Čeprav je letošnje sezone lige NBA že konec, mi z enim kotičkom očesa že pogledujemo proti novi sezoni. Še pred tem pa nas čaka sila zanimivo obdobje, ki je za navijače skoraj enako pomembno kot redni del sezone. Ekipe bodo dodajale igralce, jih menjale drugam ali pa jih kar »odpustile«. Uspehi in neuspehi so dali ekipam vedeti, kaj morajo spremeniti ali dodati, da bi lahko bile v naslednji sezoni bolj uspešne. Isto se tiče tudi igralcev, ki so pred pomembno odločitvijo. Ali želijo ostati ali pa se preizkusiti v novem okolju?

Tudi letos je kar nekaj atraktivnih prostih igralcev (Free Agent), ki so že lahko na pragu novega kluba. O samih menjavah in tako imenovanih sign-and-trade možnostih ne bomo ugibali. Preverili smo tržnico prostih igralcev in na enem mestu nabrali tiste najbolj vidne, najboljše in najbolj atraktivne košarkarje, ki bi lahko spremenili ravnotežje lige.

Kratek slovarček:

  • Player Option – igralec se sam odloči ali bo zadnje leto ostal pri isti franšizi (opt in) ali pa odšel v tako imenovan free agency (opt out).
  • Team Option – ekipa se odloči ali bo igralca obdržala ali pa ga odstranila iz ekipe
  • Restricted – igralec lahko podpiše z vsako ekipo, a ima njegova zdajšnja ekipa možnost izenačitve pogodbe. Vsaka pogodba ima tudi svoje pod pogoje, ki se razlikujejo.

Kawhi Leonard – Los Angeles Clippers (Player Option) – 29 let – 36 $ milijonov

24.8 točk – 6.5 skokov – 5.2 podaj

Njegov doprinos je jasen. Dvakratni prvak in MVP finala. Je v najboljših letih kariere in prvič v karieri igra doma v Los Angelesu. Kako se bo odločil ne ve nihče, saj nas je v preteklosti že presenečal. Veliko pa bo odvisno tudi od naporov ekipe, ki jo čaka kar nekaj težkih odločitev.

Kawhi Leonard
Kawhi Leonard

Chris Paul – Phoenix Suns (Player Option) – 36 let – 44.2 milijona

16.4 točk – 8.9 podaj – 4.5 skoki

CP3 je bil letos prvič je v finalu in to je bila morebiti njegova zadnja priložnost za prstan. Pojavljajo se govorice, da naj bi si želel skleniti novo večletno pogodbo s Phoenixom, kar bi pomenilo, da bi zavrnil svoj Player Option in podpisal tri letno pogodbo (20 mil na leto). Pri 36-ih letih pa je še vedno najboljši organizator, ki bo letos na voljo.

Chris Paul
Chris Paul

DeMar DeRozan – San Antonio Spurs – 31 let

21.6 točk – 6.9 podaj – 4.2 skoki

Lani se je odločil za sprejem svoje igralske opcije in še eno leto ostal pri Gregu Popovichu. Njegove pogodbe pri ekipi je konec in napočil je čas za novo odločitev. Brez dvoma pričakuje novo večletno pogodbo, ki bo višja od dvajsetih milijonov na leto. Mu bo to ponudil San Antonio s svojo mlado ekipo?

DeMar DeRozan
DeMar DeRozan

Kyle Lowry – Toronto Raptors – 35 let

17.2 točk – 5.4 skokov – 7.3 podaj

Toronto je letos presenetil s slabo uvrstitvijo na vzhodu. Že ob koncu prestopnega roka se ga je povezovalo z več različnimi ekipami (76ers, Heat, Lakers), a do prestopa ni prišlo. Kljub visokim letom ima še nekaj moči v svojih nogah, njegova veteranska prezenca pa govori sama zase. Še vedno bo ekipa z njim boljša.

Kyle Lowry
Kyle Lowry

Mike Conley – Utah Jazz – 33 let

16.2 točk – 6 podaj – 3.5 skoki

Po turbulentni prvi sezoni z Utahom, se je našel v letošnji. Prvič v karieri je zaigral tudi na All-Star tekmi, z Utahom pa postavljal rekorde. Vse to ni bilo dovolj za uspeh v končnici, kjer so izgubili v drugem krogu. Izteklo se mu je zadnje leto pogodbe, ki mu je prineslo 34.5 milijonov dolarjev in njegova nova pogodba ne bo tako visoka.

Mike Conley
Mike Conley

John Collins – Atlanta Hawks (Restricted) – 23 let

17.6 točk – 7.4 skokov – 1 blokada

Konec rookie pogodbe za Collinsa, ki si želi visoko pogodbo. Čeprav se je njegova vloga v ekipi zmanjšala s pridobitvijo močnih igralcev, pa je obdržal produktivnost na parketu. Govorice pravijo, da ne bo več v Atlanti, sam pravi, da tega ni nikoli rekel. Dobre igre v končnici mu bodo vsekakor v pomoč pri izbiri prave ekipe in pogodbe.

John Collins
John Collins

Lonzo Ball – New Orleans Pelicans (Restricted) – 23 let

14.6 točk – 5.7 podaj – 4.8 skoki – 1.5 ukradena žoga

Njegova prihodnost pri Pelicansih ni povsem jasna. Bivši trener Van Gundy ga ni uporabljal toliko, kot bi ga lahko. Vlogo si je delil z Ericom Bledsojem, ki že nekaj časa ni na želenem nivoju. Ball se je izboljšal v vseh pogledih igre in postal bi čudovit dodatek ekipi, ki želi pass-first organizatorja igre.

Lonzo Ball
Lonzo Ball

Dennis Schröder – Los Angeles Lakers – 27 let

15.4 točk – 5.8 podaj – 3.5 skoki

Na sredini leta naj bi zavrnil podaljšanje pogodbe z Lakersi, ki bi mu v štirih letih prinesla 84 milijonov dolarjev. Želel naj bi si vsaj sto milijonov, a njegove možnosti za tako pogodbo so se nekoliko zmanjšale s predstavami v končnici. Vseeno pa je nemški organizator v odličnih letih, njegova ofenziva in defenziva pa sta na visokem nivoju.

Dennis Schroeder
Dennis Schroeder

Richaun Holmes – Sacramento Kings – 27 let

14.2 točk – 8.3 skokov – 1.6 blokad

Podcenjen igralec, ki igra za Sacramento in ni pogosto na radarju navijačev. Postal je zelo soliden prvi center, ki ima enega najbolj smrtonosnih floaterjev v ligi. Trenutna petmilijonska pogodba je bila majhna, a z odličnimi igrami in primerno starostjo, se bo ta znatno povišala. Vprašanje je le, če so pri Sacramentu dovolj zbrani, da bo ostal pri njih.

Richaun Holmes
Richaun Holmes

Jarrett Allen – Cleveland Cavaliers (Restricted) – 23 let

12.8 točk – 10 skokov – 1.4 blokad

Cleveland ga želi obdržati, to so jasno napovedali. Zanimivo bo videti le višino njegove pogodbe, saj se bo kot RFA lahko pogajal z drugimi ekipami. Brez dvoma pa je mladi in odlični center temelj prihodnosti ekipe iz Ohia.

Jarrett Allen
Jarrett Allen

Spencer Dinwiddie – Brooklyn Nets (Player Option) – 28 let

20.8 točk – 6.8 podaj (2019/20 sezona)

Lahko si izbere svojo možnost in še eno leto ostane v Brooklynu. Zaradi poškodbe ACL v letošnji sezoni ni igral veliko. Prav zaradi tega pa je zavrnitev Player Option možnosti lahko dvorezen meč. 12-milijonska pogodba s strani Brooklyna je zagotovljena, možnost nove pogodbe pa je pod vprašajem, saj je pod vprašajem tudi njegova igra. Spomnimo pa na njegove igre pred to sezono, ko je bil z naskokom najboljši igralec Brooklyna.

Spencer Dinwiddie
Spencer Dinwiddie

Norman Powell – Portland Trail Blazers (Player Option) – 27 let

18.6 točk – 3.1 skok – 1.9 podaj

Izbere lahko 11-milijonsko pogodbo s strani Portlanda ali pa se pri 27-ih letih odloči za trg prostih igralcev. Po odlični sezoni, bi moral dobiti višjo pogodbo kot jo ima sedaj. Glede na to, da je Portland zanj menjal mladega Trenta Jr., bi ga že morali obdržati. Veliko pa bo odvisno od tega, ali bo Damian Lillard ostal v Portlandu, a to so že druga ugibanja.

Norman Powell
Norman Powell

Evan Fournier – Boston Celtics – 28 let

17.1 točk – 3.4 podaj – 1.1 ukradena žoga

Solidna izbira za vsako ekipo v ligi. Po težkem obdobju v tej sezoni, ko je zbolel za koronavirusom, si bi ga le stežka zapomnili. Zapomnili pa si ga bomo po igrah pred tem obdobjem, ki so tudi statistično nakazovale pomen njegove vloge v ekipi. Bo ostal v Bostonu ali bo odšel drugam? V tej sezoni je igral zadnje leto pogodbe, ki mu je prinesla 17 milijonov na leto.

Evan Fournier
Evan Fournier

Devonte’ Graham – Charlotte Hornets (Restricted) – 26 let

14.8 točk – 5.4 podaj – 2.7 skoka

Izbor drugega kroga leta 2018 je skočil na oder lige pred dvema sezonama, ko je bil med finalisti za nagrado MIP. S prihodom LaMela Balla se je njegova vloga zmanjšala, zato je njegova prihodnost s Hornetsi nejasna. Vsekakor pa bo prejel višjo pogodbo, kot je trenutna, ki mu prinese 1,7 milijona na leto.

Devonte Graham
Devonte Graham

Kelly Oubre Jr. – Golden State Warriors – 25 let

15.4 točk – 6 skokov – 1 ukradena žoga

Razburkano leto za Golden State in Kellya. Katastrofalen začetek sezone je bil mimo, nato pa je sledila še poškodba. Kljub temu je s svojo intenzivnostjo, obrambo in vsestranskostjo odlična pridobitev za vsako ekipo. Odvisno je le koliko višjo pogodbo od trenutne (14 mil na leto) si Oubre Jr. sploh želi.

Kelly Oubre Jr.
Kelly Oubre Jr.

Tim Hardaway Jr. – Dallas Mavericks – 29 let

16.6 točk – 3.3 skoki – 1.8 podaj

S fantastičnimi igrami v končnici si je prislužil veliko hvale, ki mu bo prinesla novo pogodbo. Ekipa, ki bi potrebovala točke in solidno obrambo, bi ga bila vsekakor vesela. Če je to Dallas bomo videli, saj si je z odličnimi igrami po napovedih prislužil boljšo pogodbo od trenutne, ki mu je letos prinesla kar 19 milijonov dolarjev.

Tim Hardaway Jr
Tim Hardaway Jr

Gary Trent Jr. – Toronto Raptors (Restricted) – 22 let

15.3 točk – 2.6 skoka – 1 ukradena žoga

Odlične igre v mehurčku je letos še stopnjeval. 3 in D igralec, ki ima še veliko prostora za napredek, je bil del menjave Toronta in Portlanda. Konec rookie pogodbe mu bo prinesel lep kupček denarja in Toronto bi moral ostati njegova ekipa.

Gary Trent Jr
Gary Trent Jr

Lauri Markkanen – Chicago Bulls (Restricted) – 23 let

13.6 točk – 5.3 skoka – 1 podaja

Nekoč je bil mišljen kot eden temelj franšize ob LaVinu, a sta zadnji dve sezni to spremenili. V svoji igri je nazadoval, njegova vloga se je spremenila, prihoda Vučevića in Theisa pa temu nista doprinesla nič dobrega. Vseeno pa ima njegov talent še veliko možnosti za napredek, njegovih 23 let pa je odlična napoved za naprej.

Lauri Markkanen
Lauri Markkanen

Victor Oladipo – Miami Heat – 29 let

19.8 točk – 4.8 skokov – 4.6 podaj

V tej sezoni je bil pri treh ekipah. Začel pri Indiani, odšel v Houston in pristal v Miamiju. Pri vseh je bil tudi poškodovan, kar močno načne njegovo odlično igro in talent. Trenutnih 21 milijonov na leto najverjetneje ne bo presegel. Če pa jih bo, bo del ekipe, ki ima na voljo dovolj denarja.

Victor Oladipo
Victor Oladipo

Andre Drummond – Los Angeles Lakers – 27 let

14.9 točk – 12 skokov – 1.4 ukradena žoga

Cleveland je odkupil njegovo 28-milijonsko pogodbo, z Lakersi pa je podpisal za 800 tisočakov. Za Lakerse je povprečno dosegal 12 točk in 10 skokov. Kar je bila njegova vloga v Los Angelesu bi lahko bila njegova vloga v vsaki ekipi, vsekakor pa je svoje najbolj plačano obdobje v karieri že prešel.

Andre Drummond
Andre Drummond

Reggie Jackson – Los Angeles Clippers – 31 let

10.7 točk – 3.1 podaje – 2.9 skoka

Njegova statistika rednega dela sezone ne pokaže njegove vloge v končnici. Ob Georgu je bil glavni del uspeha ekipe, ko je padel Kawhi Leonard. Prav s temi predstavami si je močno dvignil ceno na tržišču, ki bo pokalo po šivih glede zanimanja za Reggieja.

Reggie Jackson
Reggie Jackson

Montrezl Harrell – Los Angeles Lakers (Player Option) – 27 let

13.5 točk – 6.2 skoka – 1.1 podaja

Sixth Man pretekle sezone prinaša veliko intenzivnosti s klopi, kaj več od tega pa ne. Odločitev podaljšanja z Lakersi za eno leto mu bo prinesla deset milijonov dolarjev, lahko pa se odloči za podpis nove večletne pogodbe.

Montrezl Harrell
Montrezl Harrell

Derrick Rose – New York Knicks – 32 let

14.7 točk – 4.2 podaj – 1 ukradena žoga

Finalist za nagrado šestega igralca je postal popolnoma nova oblika igralca. Od norega atleticizma in atraktivnih zabijanj je prešel k osnovam in čarovniji. Z Knicksi je spisal čudovito zgodbo, ki se je zaključila v prvem krogu končnice. Obeta se mu lahko tudi podpis večletne pogodbe (10 mil na leto), ki bi je bil vsekakor vesel.

Derrick Rose
Derrick Rose

Blake Griffin – Brooklyn Nets – 32 let

11 točk – 4.9 skoki – 3 podaje

Prav zaradi odkupa pogodbe z Detroitom in mizerne veteranske pogodbe z Brooklynom, je Blake Griffin eden najbolj zaželjivih igralcev na tržišču. Dokazal je, da še zna in lahko doprinese. Bo ostal pri Brooklynu ali odšel s trebuhom za kruhom?

Blake Griffin
Blake Griffin

Goran Dragić – Miami Heat (Team Option) – 35 let

13.4 točk – 4.4 podaj – 3.4 skoki

Opise igralcev in možnosti zaključujemo z našim Goranom. Na trenutke še vedno najboljši igralec Miamija, ki pa je že prikazal nekaj trenutkov starosti in posledic poškodb. Ekipa ima na mizi njegovo podaljšanje v vrednosti 19.4 milijona dolarjev, ki pa ga bodo najverjetneje zavrnili. V zameno pa mu ponudili nižjo, a večletno pogodbo, saj je v obalnem mestu Floride visoko cenjen.

Goran Dragić
Goran Dragić

Duncan Robinson – Miami Heat (Restricted)

Will Barton – Denver Nuggets (Player Option)

Serge Ibaka – Los Angeles Clippers (Player Option)

Mitchell Robinson – New York Knicks (Restricted)

Lou Williams – Atlanta Hawks

Bobby Portis – Milwaukee Bucks (Player Option)

Talen Horton-Tucker – Los Angeles Lakers (Restricted)

Kendrick Nunn – Miami Heat (Restricted)

TJ McConnell – Indiana Pacers

Doug McDermott – Indiana Pacers

Josh Hart – New Orleans Pelicans (Restricted)

Josh Richardson – Dallas Mavericks (Player Option)

Kelly Olynyk – Houston Rockets

Cameron Payne – Phoenix Suns

Enes Kanter – Portland Trail Blazers

Danny Green – Philadelphia 76ers

Nicolas Batum – Los Angeles Clippers

Carmelo Anthony – Portland Trail Blazers

Paul Millsap – Denver Nuggets

Dwight Howard – Philadelphia 76ers

Patty Mills – San Antonio Spurs

Bruce Brown – Nets
Bryn Forbes –
Bucks
JaMychal Green –
Nuggets
Hamidou Diallo –
Pistons
Nerlens Noel –
Knicks
Reggie Bullock –
Knicks
Austin Rivers –
Nuggets
Daniel Theis –
Bulls
Alec Burks –
Knicks
Rudy Gay –
Spurs
Tristan Thompson –
Celtics
Alex Caruso –
Lakers
Andre Iguodala –
Heat
Elfrid Payton –
Knicks
Furkan Korkmaz –
76ers
Derrick Jones Jr. –
Blazers
Otto Porter –
Magic
PJ Tucker –
Bucks
DeMarcus Cousins –
Clippers
Markieff Morris – Lakers
Willie Cauley-Stein – Mavs
Hassan Whiteside – Kings
JJ Redick – Mavs
Justise Winslow – Grizzlies
Zach Collins – Blazers
Frank Ntilikina – Knicks