Za nami je še en nabor novih igralcev v ligo NBA. Šestdeset igralcev je slišalo, kako je Adam Silver poklical njihovo ime in ime ekipe, katere del bodo. Seveda ni šlo brez presenečenj in preobratov po toliko mesecih predvidevanj v pričakovanju nabora. Sam nabor pa se je po lanskoletnem, virtualnem naboru, spet vrnil v dvorano Barclays v Brooklynu. Ponovno smo lahko videli čudovite trenutke sreče in izbor, ki ga je NBA doživela le nekajkrat. Kot častni izbor je bil s strani lige NBA izbran Terrence Clarke, ki je tragično preminil tri mesece pred samim naborom.

Slovenija je tokrat ostala brez igralca, ki bi bil izbran v ligo, kar pa ne pomeni, da z naborom nismo povezani. Luka Garza, ki je bil izbran kot 52. je nečak najboljšega strelca slovenske reprezentance, Teomana Alibegovića.  Kar dvakrat pa so se lahko veselili naši prijatelji iz Srbije. Kot 50. oziroma 57. sta bila izbrana Filip Petrušev in Balša Koprivica.

Da bi pred začetkom nove sezone kar najboljše vedeli kako se je izkazala vaša ekipa, smo pripravili hitro analizo vseh izborov. Največ pozornosti smo namenili prvim desetim fantom, ki so bili deležni tudi najbolj sijočega soja luči. Trenutno pa lahko spremljate tudi Summer-League, kjer vsi mladeniči prikazujejo kaj znajo.

Cade Cunningham – Detroit Pistons

Izbor, ki ni presenetil nikogar. Cunninghamu so že tri leta pred naborom napovedovali, da bo izbran prvi. In bil je. Detroit je prejel organizatorja igre, ki zna potegniti za seboj celotno ekipo in nakazati pravo smer. Prav to pa Pistonsi tudi potrebujejo. Cade je zmagovalec, kar je dokazal na univerzi in svetovnem prvenstvu leta 2019. Še vedno ni pametno pričakovati ere podlih fantov, a z mlado navezo Cunningham-Grant-Stewart-Bey-Hayes, bodo navijači veliko rajše spremljali svojo ekipo.

Jalen Green – Houston rockets

Na drugem mestu že morda manjše presenečenje, a bolj zaradi potrebe ekipe, kot pa igralca samega. Jalena Greena opisujejo kot Devina Bookerja, ki zelo rad igra obrambo. Igra na položaju dvojke (SG), za svojo igro pa potrebuje žogo v svojih rokah. Sladke skrbi čakajo Houston in Stephena Silasa, če bodo obdržali tudi Johna Walla. Vsekakor pa bosta Green in Kevin Porter Jr. eden izmed najbolj spektakularnih mladih dvojcev v ligi.

Evan Mobley – Cleveland Cavaliers

Izbira najboljšega igralca, ki je na voljo ali najboljšega igralca na položaju, kjer bi potrebovali boljše posameznike? To se je zgodilo pri Clevelandu, ki so izbrali Evana Mobleya, kljub temu da je njihov prvi center mladi Jarrett Allen. Ne ozirajoči se na še en sladek problem ekipe, je Evan Mobley najboljši center na naboru, za mnoge celo najboljši igralec. 214 centimetrov visoki center, ki lahko dosega točke iz celotnega igrišča, brani svoje mesto proti manjšim branilcem in je odličen na obeh straneh igrišča? Cleveland je povedal svoje in vzeli so ga.

Scottie Barnes – Toronto Raptors

Prvo nekoliko večje presenečenje večera je bil Torontov izbor na četrtem mestu. Vse stavnice so napovedovale izbiro Jalena Suggsa, a Raptorsi so se odločili drugače. Izjemno atletski Barnes je na vseh treningih in intervjujih skakal po lestvici navzgor in pristal na četrtem mestu. Njegova edina slaba lastnost je met, ki bo potreboval nekoliko več kot le manjše popravke. Lahko igra na položajih od 1 do 3 in krasita ga odlična obrambna mentaliteta ter organizacija igre.

Jalen Suggs – Orlando Magic

Presenečenje, ki je del zgornjega. Orlando je več kot deset let iskal organizatorja igre kot je Jalen Suggs. Če bo vse po sreči, bodo imeli kar dva, saj je Suggs zelo podoben igralcu kot je bil Markelle Fultz na univerzi Washington. Mnoge bo spomnil na mladega Jrueja Holidaya. Agresivnost, organizacija napadov, hitrost, IQ igre in sposobnost vodenja ekipe. Pogledate si lahko utrinke drugega polčasa s tekme Gonzaga-BYU in vse vam bo jasno.

Josh Giddey – Oklahoma City Thunder

Avstralski prospekt je eden izmed tistih, ki so hitro skočili po lestvici navzgor. Dokaj podoben igralec Cunninghamu na prvem mestu, a nekoliko manj atletski. Odličen podajalec, ki je obenem tudi hodeča triple-double grožnja. Morda je Oklahoma upala na zelo podobno zgodbo kot jo piše LaMelo Ball v Charlottu, saj sta oba igrala proti odraslim košarkarjem v avstralski prvi ligi. Edinstvenost bo pokazal v duetu z SGA-jem.

Jonathan Kuminga – Golden State Warriors

Golden State se ni mogel upreti temu, da bi izbral košarkarja z največjim potencialom celotnega nabora. Jonathan Kuminga je izjemen, zares izjemen, atlet z dinamitom v nogah. Ima še veliko možnosti za napredovanje na obeh straneh igrišča, kar je prava izbira za GSW. V nečem pa je zelo podoben Andrewu Wigginsu, ki je že v ekipi, in to je konstantnost praznih številk. Če preseže to, potem je bil odličen izbor za franšizo.

Franz Wagner – Orlando Magic

Mlajši brat Moja Wagnerja, a z veliko več talenta. Tako so ga opisali pred naborom, da bi hitro postalo jasno od kod prihaja. Mladi Nemec je morda najboljši obrambni igralec nabora, ki bi ga veliko lažje opisali kot Bojana Bogdanovića z boljšo obrambno igro. Je odličen skakalec in podajalec z odličnim pregledom igre. Njegova slabost je doseganje točk, predvsem iz razdalje, a to se lahko hitro popravi. Zares odličen nabor Orlanda.

Davion Mitchell – Sacramento Kings

Ponavljamo vprašanje izpred nekaj izborov.  Odgovarjati nanj ni potrebno, saj se je Sacramento še enkrat odločil popolnoma po svoje. Lani je storil enako z izborom Tyresa Haliburtona, čeprav so že imeli De’Aarona Foxa na istem položaju. Zdaj so izbrali fantastičnega Daviona Mitchella, kljub obstoječima Foxu in Haliburtonu, na istem položaju. Njegova igra je v vseh pogledih odlična, a nikjer se ne zdi boljši od obeh omenjenih košarkarjev. Se nam obeta kakšna menjava?

Ziaire Williams – Memphis Grizzlies (menjava iz New Orleansa)

Eno izmed večjih presenečenj nabora. V menjavi obeh klubov so ta izbor prejeli in zanj menjali sedemnajstega. Williams ima za sabo zares slabo, če ne celo porazno sezono pri Stanfordu. 39-odstotni met iz igre in 29-odstotni met za tri točke v skrivnostni sezoni. Na papirju je lahko zelo dober dodatek ekipi z Morantom in Jacksonom Jr., a lahko se zgodi, da temu ne bo tako. Vseeno pa se je Memphis v zadnjih letih izkazal z iskanjem skritih talentov.

James Bouknight – Charlotte Hornets

Jordan Clarkson, če bi ta letel nad obročem. Morda najbolj natančna primerjava za visoko letečega Bouknighta, ki se bi moral z lahkoto najti v mladi ekipi Charlotta. Njegov met iz razdalje sicer peša, a je že zdaj boljši od Devonteja Grahama, ki je zapustil klub. Prav njegova intenzivna igra pa bo pod vprašaj postavila njegovo zmožnost igranja celotne sezone. A to je le ugibanja. Dejstvo pa je izjemna kombinacija z LaMelom.

Joshua Primo – San Antonio Spurs

Z osemnajstimi leti je najmlajši izbor tega nabora, ki je bil morda izbran nekoliko previsoko. Dodamo lahko, da bi bil verjetno izbran nekoliko višje, če bi se prijavil na nabor prihodnjega leta. San Antonio je dobil mladega košarkarja, ki ne kaže svoje mladosti v igri, vsekakor pa jo kaže v svoji postavi. Bomo pač morali zaupati Popovichu glede izbora in počakati še nekaj časa, da lahko kritiziramo izbor Prima.

Chris Duarte – Indiana Pacers

S štiriindvajsetimi leti ni več med najmlajšimi na naboru, a to ne pomeni veliko. Podobno kot Malcolm Brogdon je tudi on že zdaj pripravljen na to, da v tem trenutku pripomore svoji ekipi. Točno to je potrebovala Indiana, ki ne želi ponovnega začetka, ampak napredovanje. Chris Duarte je lep korak k temu. Na krilnem položaju bo nadomestil Douga McDermotta, ki je odšel v San Antonio.

Moses Moody – Golden State Warriors

Da je bil še vedno na voljo kot štirinajsti izbor je manjši čudež za Golden State, ki mu je ponovno sekira padla točno v med. Odlična dvojka, ki jo lahko primerjami s Klayem Thompsonom na začetku njegove kariere. Edina razlika je obrambna napetost, ki je Moody nima v takih količinah. Še vedno dovolj dobro mar ne?

Corey Kispert – Washington Wizards

Zadnja štiri leta se je Kispert dopolnjeval v ekipi Gonzage in napočil je čas za njegovo NBA kariero. Ostrostrelec, ki bo prinesel veliko pomoči ekipi Washingtona. Potrebovali so strelca z razdalje, ki bo razširil igrišče za ostale igralce, in ga tudi dobili. Tako preprosto je to.

Alperen Sengun – Houston rockets (menjava iz Oklahome)

Houston je zamenjal dva izbora poznega prvega kroga za Senguna in to z razlogom. Če bi bil izbran na začetku stoletja, bi bil brez dvoma med Top 5 izbori, a liga je tu, kjer je. Sengun prihaja iz Bešiktaša kot najboljši post-up igralec nabora in MVP turške super lige pri devetnajstih letih.  Od ostalih velikanov nabora, ga ločujeta hitrost in razpon rok. Odličen izbor Houstona morda celo kraja nabora.

Trey Murphy – New Orleans Pelicans (menjava iz Houstona)

Pelicansi so ga dobili v menjavi z Memphisom. Pravi prototip catch-and-shoot košarke, če je kdaj obstajal na položaju krila oziroma krilnega centra. V zadnji sezoni univerzitetne lige je povprečno dosegal naslednje odstotke meta: 62 % za dve točki, 42 % za tri točke in 93 % prosti meti. Izjemno, kaj ni? Ostali aspekti njegove igre pa vsekakor potrebujejo še nekaj vaje.

Tre Mann – Oklahoma City Thunder

V zadnjih dveh letih je naredil enega večjih preskokov v kvaliteti svoje igre. Najverjetneje bo postal soliden organizator igre v ligi NBA, a ni nam popolnoma jasna izbira še enega organizatorja v prvem kroga istega nabora s strani Oklahome. Je precej dober organizator igre z odličnim metom iz igre. Njegovi slabosti sta atletičnost ter slaba, če ne celo obupna obramba.

Kai Jones – Charlotte Hornets (menjava iz New Yorka)

Charlotte je potreboval dodatno moč pod košem in si jo tudi vzel. Za Jonesa je menjal bodoči izbor prvega kroga, ki bo najverjetneje zapadel v drugo polovico le tega. Če bo vse uspelo tako, kot si želi uprava Hornetsov, je lahko Jones njihov John Collins.

Jalen Johnson – Atlanta Hawks

Eno izmed najboljših kril tega nabora, če je pri volji za to. Odličen pregled igre, doseganje točk in podajanje. Vse to ga krasi, če je fokusiran. Ničkolikokrat med sezono pa smo videli tekme z več izgubljenimi žogami kot skoki in podajami skupaj. Morda lahko nekoč stopi v čevlje Hunterja in Reddisha. Morda.

Keon Johnson – LA Clippers (menjava iz New Yorka)

V svojem prvem letu na univerzi je imel podobno slabo sezono kot Donovan Mitchell pred leti. Razlika pa je v tem, da je Mitchell počakal še eno sezono in je zdaj zvezda, Johnson tega ni storil. Res je zelo dinamičen in eksploziven košarkar, ki pa odhaja v NBA bolj kot potencial in ne kot igraec, ki bi zdaj dodal ekipi.

Isaiah Jackson – Indiana Pacers (menjava iz Lakersev preko Washingtona)

V samo dvajsetih minutah je povprečno dosegal kar 2,6 blokadi na tekmo. V napadu je še nebrušen diamant, ki bo moral še dodati k svoji konstrukciji in igri. Najbližja primerjava bi bil Nerlens Noel, vseeno pa bi lahko Jackson s svojim  226-centimetrskim razponom rok dokaj hitro vplival na igro.

Usman Garuba – Houston Rockets

Še en odličen izbor Houstona, ki je izbral Top 3 obrambnega igralca tega nabora. Mnogi pravijo, da je lahko najboljši obrambni igralec iz tega nabora v sezoni ali dveh. Za devetnajstletnika je izjemno močan in razvit, kaže pa veliko željo po napredovanju. Prav slednje je vredno več kot marsikaj drugega.

Josh Christopher – Houston Rockets

Še eden v vrsti igralcev, ki so bili na stavnicah izbrani globoko v drugem krogu, pa bili na koncu izbrani v prvem. Houston si je po treh zares fantastičnih izborih dovolil malo umetniške svobode. Izbral je Christopherja, ki na univerzi ni blestel, na treningih pa je pokazal kako visoko bi lahko posegel. Skupaj z Greenom bo to nujen ogled tekme.

Quentin Grimes – New York Knicks (menjava iz Clippersev)

Soliden 3-and-D igralec s prelepim in hitrim izmetom žoge. Nekaj več kot 40-odstotni met za tri točke ob osmih poskusih. Sliši se odlično, predvsem za New York, ki to potrebuje. Z močjo se lahko že zdaj meri z ostalimi krilnimi igralci v ligi.

Nah’Shon Hyland – Denver Nuggets

Ofenzivno orožje tega nabora. Najbolj spreten košarkar, ko je žoga v njegovih rokah. V preizskuševalnem obdobju se je izjemno izkazal pri ekipah in se prebil v prvi krog. Denver zaradi odsotnosti Jamala Murraya potrebuje takega igralca kot je Hyland. Njegov vzdevek je “Bones”.

Cameron Thomas – Brooklyn Nets

“Pure-scorer”. Le tako bi lahko opisali Thomasa, ki je v tem pogledu igre močno nad večino nabora. Da ga je Brooklyn dobil tako pozno, je velik uspeh. Morda veliko bolj za samo ekipo, kot za Thomasa, ki bi svoj repertoar veliko lažje pokazal v ekipi, ki se ne bo borila za naslov.

Jaden Springer – Philadelphia 76ers

Odličen obrambni košarkar, ki lahko že zdaj pripomore ekipe v NBA. Odlikoval ga je 44-odstotni met za tri na univerzi Tennessee in če to prinese v ekipo, bi znalo biti zanimivo. Vsekakor eden izmed šestdesetih izbranih, ki je najbolj pripravljen na igranje.

Day’Ron Sharpe – Brooklyn Nets (menjava iz Phoenixa)

Brooklyn je pokazal veliko zanimanj zanj in Phoenixu celo poslal Landryja Shameta. Na univerzi Carolina žal ni uspel pokazati vsega, kar bi želeli videti, ker so imeli že uveljavljene igralce na njegovem položaju. Vseeno pa bo Sharpe prinesel veliko mero fizičnosti, obrambe in skokov.

Santi Aldama – Memphis Grizzlies (menjava iz Utaha)

Večina je pričakovala, da bo izbran na sredini drugega kroga, a Memphis ga je želel zase. In to kmalu. Dobil ga je na koncu prvega kroga in glede na položaj izbora, bi znal biti to Memphisov najboljši izbor. Njegova slabost je hitrost, vseeno pa je za centra odličen podajalec.

  • Isaiah Todd – Washington Wizards (menjava iz Milwaukeeja preko Indiane)
  • Jeremiah Robinson-Earl – Oklahoma City Thunder (menjava iz New Yorka)
  • Jason Preston – Orlando Magic (menjava iz Clippersev)
  • Rokas Jokubaitis – New York Knicks (menjava iz Oklahome)
  • Herbert Jones – New Orleans Pelicans
  • Miles McBride – New York Knicks (menjava iz Oklahome)
  • JT Thor – Charlotte Hornets (menjava iz Detroita)
  • Ayo Dosunmu – Chicago Bulls
  • Neemias Queta – Sacramento Kings
  • Jared Butler – Utah Jazz (menjava iz New Orleansa preko Memphisa)
  • Joe Wieskamp – San Antonio Spurs
  • Isaiah Livers – Detroit Pistons
  • Greg Brown – Portland Trail Blazers (menjava iz New Orleansa)
  • Kessler Edwards – Brooklyn Nets
  • Juhann Begarin – Boston Celtics
  • Dalano Banton – Toronto Raptors
  • David Johnson – Toronto Raptors
  • Sharife Cooper – Atlanta Hawks
  • Marcus Zegarowski – Brooklyn Nets
  • Filip Petrusev – Philadelphia 76ers
  • BJ Boston – LA Clippers (menjava iz Bostona preko New Orleansa)
  • Luka Garza – Detroit Pistons
  • Charles Bassey – Philadelphia 76ers
  • Sandro Mamukelashvili – Milwaukee Bucks (menjava iz Indiane)
  • Aaron Wiggins – Oklahoma City Thunder
  • Scottie Lewis – Charlotte Hornets
  • Balsa Koprivica – Detroit Pistons (menjava iz Charlotta)
  • Jericho Sims – New York Knicks
  • RaiQuan Gray – Brooklyn Nets
  • Georgios Kalaitzakis – Milwaukee Bucks (menjava iz Indiane)