Vse zanimivosti o letošnji izvedbi NBA Summer League.

Poletna liga je za nami, zato smo pripravili kratek povzetek celotnega dogajanja in ga popestrili z nekaj zanimivostmi. Ste vedeli, da je Sacramento najbolj uspešna ekipa turnirjev Summer League? Taka in podobna dejstva bomo predstavili v tem blogu. Najboljša ekipe, košarkarji, predstave, zanimivosti in dodatna pozornost za tiste, ki spremljajo tudi mlade košarkarje iz naše regije.

Letošnji Summer League je kot vedno potekal v Las Vegasu, kjer se je trideset ekip lige borilo za naslov najboljšega. Turnir je potekal od 8. do 17. avgusta, ni pa bil edini. V dnevih pred tem sta potekala še Salt Lake City Summer League in California Classic. Slednja sta imela le štiri ekipe, ki niso podale »uradnega« zmagovalca. Ker zmagovalca na obeh ne razglasijo, pa lahko povemo le to, da sta največ zmag dosegli ekipi Miami Heat (California Classic) in Utah Jazz (Salt Lake City Summer League).

Prav lasvegaški turnir pa je tisti, ki privlači vso pozornost košarkarske javnosti. Prvič vidimo novince, ki so bili izbrani na najnovejšem naboru. Turnir opravlja tudi delo napovednika nove sezone, predvsem kar se tiče mladih košarkarjev, ki v preteklih sezonah niso dobili dovolj priložnosti za dokazovanje. Včasih pa se na turnirju znajdejo tudi veterani, ki so bili nekoč vidni akterji v ligi NBA. Kljub vsem številkam, ki se dosegajo na turnirju, pa je vredno omeniti, da je to »le« Summer League in ga mnogi ne jemljejo preveč resno. Kar pa ne pomeni, da ga ni zanimivo spremljati. Ravno obratno.

Zmagovalec – Sacramento Kings

Sedem let po tem, ko so prvič osvojili naslov zmagovalca Summer League, se je Sacramento še enkrat okronal s tem nazivom. Dokaj nepričakovano so tako postali ekipa z največ osvojenimi turnirji poletne lige. Z rezultatom 100:67 so premagali Boston in se veselili že druge take lovorike. Jahmi’us Ramsey (16 točk), Matt Coleman III (14 točk) in Ade Murkey (10 točk), so bili vodilni strelci ekipe, a Mitchell je bil tisti, ki je “zaklenil” nasprotne igralce. Predvsem Pritcharda in Nesmitha, ki sta dosegla devet oziroma dvanajst točk.  Se bo ta uspeh morda letos v neki meri prenesel tudi v ligo NBA?

Sacramento Kingsi so prvaki 2021 Summer League (vir: NBA.com)
Sacramento Kingsi so prvaki 2021 Summer League (vir: NBA.com)

Co-MVP turnirja

Skoraj nikoli se ne zgodi, da si dva igralca delita naziv najboljšega. To se je zgodilo letos, saj sta si naziv najbolj koristnega igralca razdelila Davion Mitchell (Sacramento Kings) in Cam Thomas (Brooklyn Nets).

Davion Mitchell – Sacramento Kings

10.8 točk – 5.8 podaj – 1.4 skok – 42.3 % met za dve – 47.1 % met za tri

Deveti izbor letošnjega nabora se je izkazal tako, da je svoji ekipi prinesel naslov prvaka. Blestel je predvsem pri obrambnih nalogah, kjer je bil eden najboljših (če ne celo najboljši) posameznikov turnirja. Še vedno pa ostaja dvom, kako se bo vklopil v backcourt s Tyresom Haliburtonom in De’Aaronom Foxom v ligi.

»Vse življenje igram z nekim bremenom. Vedno sem bil podcenjen, še posebej zdaj ob prihodu v Sacramento. Poslušam, da Kingsi nis(m)o dobra obrambna ekipa in to želim spremeniti,« je povedal Mitchell po osvojenem naslovu prvaka Summer League.

Cam Thomas – Brooklyn Nets

27.0 točk – 2.0 podaj – 1.8 skok – 42.3 % met za dve – 36.0 % met za tri

Po končanem turnirju se že govori o »stealu« nabora, saj so ga Netsi izbrali na 27. mestu. Bil je najboljši strelec turnirja, veliko oboževalcev pa je prejel s svojo clutch igro v končnicah tekem proti Washingtonu in San Antoniu. Podobno, a še vedno zelo drugačno vprašanje kot pri Mitchellu. Ali bo ob Irvingu, Hardnu in ostalim dobil dovolj priložnosti za dokazovanje? Vsekakor si jo zasluži.

All-Summer League FIRST TEAM

V prvo ekipo turnirja so se poleg MVP-jev Thomasa in Mitchella uvrstili tudi Jalen Johnson (Atlanta Hawks), Trey Murphy III (New Orleans Pelicans), Payton Pritchard (Boston Celtics), Jalen Smith (Phoenix Suns) in Obi Toppin (New York Knicks).

All-Summer League SECOND TEAM

V drugi ekipi pa so se znašli Cade Cunningham (Detroit Pistons), Jalen Green (Houston Rockets), Paul Reed (Philadelphia 76ers), Patrick Williams (Chicago Bulls) in Luka Garza (Detroit Pistons).

Kako se je izkazal razred TOP 5?

Največ pozornosti je bilo usmerjene v prvih pet izborov na letošnjem naboru. Tudi mi smo preverili kako so se izkazali fantje, ki so bili izbrani najvišje.

Cade Cunningham – Detroit Pistons

18.7 točk – 5.7 skokov – 2.3 podaj – 43 % met za dve – 50 % met za tri

Imel je zelo tih turnir, saj je vse delal s precej lahkotnosti. Dozdevalo se je, kot da tekem ne jemlje povsem resno in se varčuje za ligo NBA. Vse je počel z enostavnostjo, krasil pa ga je odličen met z razdalje in prodor pod koš. Zadnji tekmi je odsedel zaradi manjših bolečin v mečih. Po potencialu

Jalen Green – Houston Rockets

20.3 točk – 4.3 skokov – 2.0 podaj – 51.4 % met za dve – 52.6 % met za tri

V nekaj tekmah je pokazal zakaj bi lahko bil tudi on prvi izbor nabora. Po njegovih besedah bi moral biti, a si ni želel oditi v mesto, kot je Detroit. Z odličnim metom iz igre in boljšo tekmo proti Detroitovem Cunninghamu, je dokazal svojo kvaliteto. Odigral je le dve tekmi, nato pa moral počivati zaradi manjše poškodbe stegenske mišice.

Evan Mobley – Cleveland Cavaliers

11.3 točk – 7.7 skok – 3.0 podaj – 34.9 % met za dve – 12.5 % met za tri

Čeprav številke in odstotki ne kažejo precej dobrih iger tretjega izbora, pa je Mobley eden tistih primerov, ko številke ne pokažejo vsega. Za njegovo slabost se je izkazal odstotek meta, ki je bil dokaj katastrofalen. Z devetnajstimi leti pa je visokorasli center pokazal solidno obrambo in predvsem podajanje. Še vedno pa je vprašanje, ali lahko sobiva v raketi z Jarrettom Allenom?

Scottie Barnes – Toronto Raptors

15.5 točk – 6.8 skok – 3.3 podaj – 41.2 % met za dve – 27.3 % met za tri

Četrti izbor nabora je bil v svoji ekipi šele tretji po povprečju doseženih točk, a se je dokazal tudi drugje. Drugi v ekipi v statistiki skokov in prvi v statistiki podaj, ukradenih žog in blokad. Le njegov met z razdalje je nekoliko pešal. Toronto se lahko vsekakor veseli, saj je dobil odličnega organizatorja igre, ki je na turnirju dokazal kako dober vodja je lahko pri tako mladih letih.

Jalen Suggs – Orlando Magic

15.3 točk -6.3 skok – 2.3 podaj – 41.5 % met za dve – 35.7 % met za tri

Eden tistih na turnirju, ki je prejel največ navijačev in navdušenja. Z jekleno obrambo in odličnim ofenzivnim arzenalom bo hitro postal velik del Orlandove ekipe. Prinaša veliko mero intenzivnosti na obeh straneh parketa, je odličen vodja na terenu in željan napredovanja ter dokazovanja. Morda je to zadnje še najbolj pomembno.

Izstopajoči košarkarji

Paul Reed – Philadelphia 76ers

Po tem, ko je to sezono pobral vse posamezne nagrade v G-ligi (MVP lige, Novinec lige, All-NBA ekipe, All-NBA Rookie ekipa, All-NBA obrambna ekipa), se je zelo izkazal tudi v Vegasu. Najbolj izstopajoča je zgodovinska tekma na kateri je dosegel 27 točk, 20 skokov, 4 blokade, 4 podaje in 4 ukradene žoge.

Alperen Şengün – Houston Rockets

Houston je zamenjal dva izbora, da je prišel do Şengüna. 18-letni MVP turške lige se je še kako izkazal. 14.5 točk, 10.8 skokov, 2.8 podaji, 3 blokade in 1.3 ukradene žoge so bila njegova povprečja. Houston je resnično zadel piko na i s svojo menjavo izborov.

Payton Pritchard – Boston Celtics

Dokazal je, da je predobe za ta turnir. Brez težav je dosegal 16.8 točk , 5.8 skokov, 8.5 podaj in 1.8 ukradenih žog. Bil je prvi podajalec turnirja, a grenak priokus je pustila tekma v finalu, ko ga je dobesedno zaklenil Davion Mitchell in mu pustil do le devetih točk.  Vmes je odšel v Portland in tam na eni tekmi dosegel kar 92 točk, kar je svoj uspeh.

Obbi Toppin – New York Knicks

Njegova prva sezona v ligi ni bila na najvišjem nivoju. Osmi izbor New Yorka ni dobival veliko priložnosti, a je s tem turnirjem dokazal, da vsekakor spada v ligo.  21 točk in 8.3 skokov je bilo njegovo povprečje v Vegasu, kar je kronal s tekmo proti Detroitu, kjer je dosegel 31 točk in 9 skokov.

Patrick Williams – Chicago Bulls

Lanskoletni četrti izbor je že navdušil tiste, ki redno spremljajo tekme lige NBA. Zdaj je opozoril še vse ostale. Odličen obrambni igralec, ki spominja na mladega Kawhija, je dodal še izpopolnjem met in ofenzivno igro. Povprečno je dosegal po 21 točk in 9.7 skokov. 19-letni Williams bo odlična štirica v prihajajoči sezoni in najboljši obrambni igralec Chicaga.

Tyrese Maxey – Philadelphia 76ers

Morda celo najboljši posameznik turnirja, ki pa ga je predčasno zapustil zaradi dobrodelnih obveznosti. Že v rednem delu lige NBA je pokazal kako odličen je, zdaj pa to še potrdil. 26.0 točk, 5.5 skokov in 4.5 podaj bi lahko bilo dovolj, da postane vidnejši igralec v novi sezoni, pa naj si bo to Philadelphia ali morebitni Portland?

Jonathan Kuminga – Golden State Warriors

Bolj kot s samo igro, je presenetil z izjemnimi potezami. Te kažejo na potencial, zaradi katerega so ga izbrali tako visoko. Priigral si je zelo zanimiv, a vsekakor zabaven vzdevek in povprečno dosegal po 17.4 točk, 5.6 skokov in 1.6 ukradeno žogo. Potencial!

Aron Nesmith – Boston Celtics

Želi si večje vloge v novi sezoni in to je lanskoletni 14. izbor tudi dokazal. Povprečno je dosegal po 17.4 točk in 6.2 skokov. Na tekmi proti Denverju je dosegel 33 točk, od tega 21 točk s trojkami iz kar devetih poskusov. Bo prepričal novega trenerja Celticsov?

Sharife Cooper – Atlanta Hawks

Slovel je kot eden najboljših organizatorjev nabora in to je 58. izbor tudi dokazal. 14.8 točkam je povprečno dodajal še 7.3 podaj, kar je največ med vsemi letošnjimi novinci. Na turnirju je zaostal le za Quickleyem in Pritchardom.

Jalen Johnson – Atlanta Hawks

Zabeležil je tri dvojne dvojčke v štirih tekmah in se izkazal v vseh kategorijah. Dvajseti izbor je povprečno dosegal po 19 točk, 9.5 skokov, 2 podaji in 1.5 ukradeno žogo. Prislužil si je tudi mesto v prvi peterki Summer League.

Eugene Omoruyi – Dallas Mavericks

Na naboru ni bil izbran, a si je z dobrimi igrami zaslužil Two-Way pogodbo z Dallasom.  Odličen je bil predvsem v obrambi, a prikazal svoje napadalne zmožnosti. Povprečno je dosegal 14.8 točk, 5.3 skokov in 1.3 podajo s čimer je bil tudi prvi strelec ekipe.

Izkazala se je tudi naša regija

Luka Garza – Detroit Pistons

Ko je padel na kar 52. mesto, je bilo to veliko presenečenje za vse vpletene. Nečak najboljšega strelca slovenske reprezentance, Teomana Alibegovića, je že večkrat povedal, da bi rad igral za reprezentanco Bosne in Hercegovine. Dvomi o njegovi igri, so vključevali njegovo obrambo, atletičnost in hitrost, kar pa je hitro odbil. S trdim delom v zadnjih mesecih je izgubil kar nekaj kilogramov in postal hitrejši, bolj okreten in aletski. “Večina me lahko prehiti, nihče pa ne more preseči moje delovne etike,” je povedal po končanem turnirju, kjer si je prislužil tudi vpoklic v drugo ekipo Summer League. 15 točk, 9.6 skokov in 1.8 podaja so njegova povprečja, ki jim je dodal še 40-odstotni met za tri točke. Prislužil si je Two-Way pogodbo. S trdim delom, tako izven in na parketu, se lahko pride zelo daleč. Če pa razumeš igro, tako kot jo Garza, pa je prihodnost v ligi zagotovoljena.

Marko Simonović – Chicago Bulls

Bivši igralec Olimpije, ki je bil posojen v beograjsko Mego, je bil že lansko leto izbran kot 44. na naboru. Z dobrimi igrami na turnirju si je prislužil Two-Way pogodbo. To mu je prineslo povprečje 12 točk, 4.4 skokov, 2 podaj in 1.4 ukradene žoge. Najboljšo tekmo je odigral proti Memphisu, kjer je štirinajstim točkam dodal šest skokov in podaj. Postal je naslednik Luke Šamanića, kot najnovejši član ljubljanske Olimpije, ki je odšel v ligo NBA. Tam bo zaigral ob boku Nikole Vučevića, kar mu bo vsekakor pomagalo.

Filip Petrušev – Philadelphia 76ers

MVP lige ABA in njen najboljši strelec, je bil izbran na 50. mestu. Že takoj ob naboru je športni direktor kluba povedal, da bo še eno sezono ostal v Evropi, kar je pripeljalo do pogodbe s turškim Anadolu Efesom. V le sedemnajstih minutah je povprečno dosegal po 4.3 točke, 2.8 skoka, 2 blokadi, 0.8 podaje in 0.5 ukradene žoge.

Balša Koprivica – Detroit Pistons

Srbski mladenič je odigral le štiri minute in v njih zabeležil dve točki in en skok. Nekoč izjemno perspektiven igralec bo rabil le nekaj priložnosti, da se izkaže. Močno upamo, da bo to dovolj za 216 centimetrov visokega člana mladega Detroita, ki ga je izbral kot 57. na letošnjem naboru.