Vse informacije o novi sezoni lige ABA, ki jih potrebujete ob začetku sezone 2021/2022

Nova sezona Lige ABA je že v polnem zagonu. Štirinajst ekip iz petih držav se bo borilo za naslov prvaka in za mesta, ki vodijo v evropska tekmovanja. Letošnja sezona lige ABA prinaša kar nekaj sprememb v tekmovanju, sojenju in uradnem imenu lige. Šestindvajset krogov bo potekalo do začetka aprila, nekaj dni zatem pa se bo pričela še končnica.

Na enem mestu smo zbrali vse informacije o novi sezoni lige ABA, ki jih potrebuje vsak navdušenec. Seznam ekip in igralcev, datumi najbolj odmevnih dvobojev, najboljše prestope (izglasovani s strani navijačev) in še nekaj drugih informacij o samih ekipah. Vse o prihajajoči sezoni lige, še pred tem pa skok v preteklo sezono, ki je prinesla nekaj razočaranj in mnogo veselja. Kdo je branilec naslova prvaka? Kako so se odrezali slovenski klubi? Kdo je pobral nagrado za najbolj koristnega igralca?

ABA Liga sezona 2020/2021

Lanskoletna sezone lige ABA je bila dvajseta zaporedna sezona. Štirinajst ekip iz petih držav se je borilo za najvišja mesta, sezona pa se je začela z drugim oktobrom. Zaradi epidemije, ki je prekinila sezono poprej, sta dve ekipi iz ABA 2 prejeli »wild-card« in sodelovali v tekmovanju. Žalosten trenutek je prišel v decembru, ko je bil slovenski klub Koper Primorska diskvalificiran iz tekmovanja. Posledično je bilo predanih šestindvajset tekem ekipe.

Naslov prvaka je branila Crvena zvezda mts in ga tudi uspešno obranila, potem ko je v finalu z rezultatom 3-2 premagala Budućnost VOLI. Kako so se odrezali slovenski klubi?

  • Krka je končala na dvanajstem mestu z 8 zmagami in 18 porazi
  • Cedevita Olimpija je bila peta z 18 zmagami in 8 porazi, le točko za Final Four tekmovanjem
  • Koper Primorska je bila žal diskvalificirana zaradi razpada

MVP Lige ABA je postal Filip Petrušev, ki je navduševal s 23,7 točkami in 7,6 skoki. Celotno sezono je vzdrževal PIR indeks v višini 27,95. Odlično se je izkazal tudi Jaka Blažič, ki je bil na drugem mestu v statistiki točk (17,2) na lestvici glasovanja najboljšega igralca pa končal na petem mestu. Uvrščen pa je bil v idealno peterko lige, kjer so se mu pridružili še Jordan Loyd (CZ), Nikola Ivanović (BUD), Marko Simonović in Filip Petrušev (oba MEGA).

Nova sezona lige ABA

Letošnja sezona prinaša novost, ki se tiče končnice lige. 13. septembra so vodilni določili, da se bo najboljših šest ekip rednega dela sezone, sodelovalo v končnici. Prejšnja leta je bila ta številka štiri.

Na spletni strani lige ABA je potekalo tudi glasovanje o najodmevnejših prestopih, ki so se zgodili v preteklih mesecih. Spomnimo, da se je zgodilo kar nekaj pretresljivih prestopov. Glasovanje je potekalo v enem tednu, navijači pa so lahko izbrali največ dve okrepitvi iz vsake ekipe. Skupni glasovi so nam podali tole novo peterko okrepitev v ligi:

  • PG: Nikola Ivanović (Crvena zvezda mts)
  • SG: Kevin Punter (Partizan NIS)
  • SF: Nikola Kalinić (Crvena zvezda mts)
  • PF: Alen Smailagić (Partizan NIS)
  • C: Zach Auguste (Cedevita Olimpija)

Novo ime lige ABA je AdmiralBet ABA League

Tik pred začetkom sezone so pri ligi oznanili novo sodelovanje s podjetjem AdmiralBet, ki se ukvarja z igrami na srečo in stavami. Vključno s to sezono bo liga omenjeno ime nosila štiri sezone. »Vesel in ponosen sem na to, da se je za sodelovanje z nami odločilo tako priznano in uveljavljeno podjetje. Prepričan sem, da bomo skupaj izboljšali igro in izkušnjo košarke v naši regiji,« je ob potrjenem sodelovanju povedal Dubravko Kmetović, direktor AdmiralBet ABA League.

Admiral Bet ABA Liga

Klubi, ki bodo tekmovali v novi sezoni

Iz Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Slovenije in Srbije se bo štirinajst ekip potegovalo za vstop v zgodovino. Kot rečeno je iz lige zaradi diskvalifikacije izpadel slovenski klub Koper Primorska, ki ga je nadomestil prvak ABA 2, črnogorski SC Derby.

Odigranih bo šestindvajset krogov, ki bodo potekali med 24. septembrom 2021 in 10. aprilom 2022. Celoten koledar dvobojev je dostopen na spletni strani lige ABA. Vseeno pa smo našli nekaj najbolj odmevnih dvobojev, ki bodo potekali do konca letošnjega koledarskega leta.

15.10. – Cibona : Partizan NIS
17.10. – Crvena zvezda mts : Cedevita Olimpija

23.10. – Partizan NIS : Krka
24.10. – Cedevita Olimpija : Budućnost VOLI

5.11. – Cibona : Krka

12.11. – Crvena zvezda mts : Partizan NIS

19.11. – Partizan NIS : Budućnost VOLI

3.12. – Crvena zvezda mts : Cibona
3.12. – Igokea : Partizan NIS

10.12. – Partizan NIS : Cedevita Olimpija
10.12. – Cibona : Budućnost VOLI
10.12. – Krka : Crvena zvezda mts

17.12. – Budućnost VOLI : Krka
17.12. – Igokea : Cibona

24.12. – Partizan NIS : Mega Basket
24.12. – Cibona : Cedevita Olimpija
24.12. – Krka : Igokea
24.12. – FMP : Crvena zvezda mts

Željko Obradović se je vrnil in takoj navdušil (vir: abaliga)
Željko Obradović se je vrnil in takoj navdušil (vir: abaliga)

Borac Čačak – Črna Gora

Trener: Marko Marinović

Lautaro Lopez – Hunter Hale – Nemanja Todorović – Ivan Marinković – Bojan Tomašević  

Ekipa:  Duda Sanadze, Uroš Čarapić, Radovan Đoković, Aleksa Novaković, Nemanja Todorović, Lautaro Lopez, Marko Pecarski, Hunter Hale, Bojan Tomašević in Ivan Marinković.

Odhodi: Nenad Nerandžić, Nikola Kočović, Bryce Jones, Dušan Miletić, Derrick Thornton, Anthony Smith, Ivan Gavrilović in Stevan Karapandžić

Prihodi:  Lautaro Lopez (Inter Bratislava), Marko Pecarski (FMP), Hunter Hale (Nelson Giants), Bojan Tomašević (Dynamic VIP PAY) in Ivan Marinković (Cedevita Olimpija).

KK Borac (vir: kkborac)
KK Borac (vir: kkborac)

Budućnost VOLI

Trener: Aleksandar Džikić

Petar Popović – D.J. Seeley – Edin Atić – Vladimir Micov – Marko Jagodić Kuridža  

Ekipa: Justin Cobbs, Willie Reed, Edin Atić, Marko Jagodić Kuridža, Jacob Wiley, Igor Drobnjak, D.J. Seeley, Vladimir Micov, Danilo Nikolić, Petar Popović, Suad Šehović in Zoran Nikolić.

Odhodi: Nikola Ivanović,  Luka Mitrović, Amedeo Della Valle, Fedor Žugić, Melvin Ejim, Dragan Apić in Aleksa Ilić.

Prihodi: Edin Atić (Igokea), Marko Jagodić Kuridža (Crvena zvezda mts), Jacob Wiley (Budućnost VOLI), Igor Drobnjak (Studentski centar), D.J. Seeley (Bayern Munich) in Vladimir Micov (Olimpia Milano).

Budućnost VOLI (vir: buducnost)
Budućnost VOLI (vir: buducnost)

Cedevita Olimpija

Trener: Jurica Golemac

Jacob Pullen – Marcus Keene – Jaka Blažić – Edo Murić – Zach Auguste

Ekipa: Jaka Blažič, Edo Murić, Žiga Dimec, Luka Rupnik, Alen Hodžić, Luka Ščuka, Marcus Keene, Marko Radovanović, Melvin Ejim, Jackie Carmichael, Blaž Habot, Jacob Pullen, Saša Ciani in Zach Auguste.

Odhodi: Kendrick Perry, Mikael Hopkins, Rion Brown, Jarrod Jones, Mangok Mathiang in Ivan Marinković.

Prihodi: Marcus Keene (Kalev/Cramo), Marko Radovanović (FMP), Melvin Ejim (Budućnost VOLI), Jackie Carmichael (Igokea), Blaž Habot (Hopsi), Jacob Pullen (Mornar), Saša Ciani (Dynamic) in Zach Auguste (Panathinaikos).

Cedevita Olimpija (vir: cedevitaolimpija)
Cedevita Olimpija (vir: cedevitaolimpija)

Cibona

Trener: Vladimir Jovanović

Jose Vildoza – Mateo Drežnjak – Amar Gegić – Roko Prkačin – Danko Branković

Ekipa: Roko Prkačin, Lovro Gnjidić, Mateo Drežnjak, Danko Branković, Toni Nakić, Jakov Mustapić, Krešimir Radovčić, Jose Vildoza, Amar Gegić, Ivan Majcunić, Nathan Reuvers in Antonio Vranković.

Odhodi: Scott Michael Reynolds, Igor Marić, Darko Planinić in Ivan Novačić

Prihodi: Jose Vildoza (San Lorenzo), Amar Gegić (Spars), Ivan Majcunić (Gorica), Nathan Reuvers (University of Wisconsin–Madison) in Antonio Vranković (Split).

KK Cibona (vir: cibona)
KK Cibona (vir: cibona)

Crvena zvezda mts

Trener: Dejan Radonjić

Nikola Ivanović – Austin Hollins – Nikola Kalinić – Luka Mitrović – Maik Zirbes

Ekipa: Branko Lazić, then Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Ognjen Kuzmić, Aleksa Uskoković, Marko Simonović, Nikola Kalinić, Luka Mitrović, Maik Zirbes, Nikola Ivanović, Nate Wolters, Stefan Lazarević, Aaron White, Nemanja Popović in Austin Hollins.

Odhodi: Filip Čović (upokojitev), Jordan Loyd (Zenit), Stefan Đorđević (Igokea), Dušan Ristić (Fuenlabrada), Marko Jagodić-Kuridža (Budućnost VOLI), Langston Gall (Bahçeşehir Koleji), Aleksa Radanov (Igokea), Corey Walden (Bayern Munchen) in Duop Reath (Illawara Hawks).

Prihodi: Nikola Kalinić, Luka Mitrović, Maik Zirbes, Nikola Ivanović, Nate Wolters, Stefan Lazarević, Aaron White, Nemanja Popović in Austin Hollins.

KK Crvena zvezda mts (vir: crvenazvezda)
KK Crvena zvezda mts (vir: crvenazvezda)

FMP

Trener: Nenad Stefanović

Bryce Jones – Garret Nevels – Ranko Simović – Danilo Tasić – Ebuka Izundu  

Ekipa: Marko Radonjić, Ebuka Izundu and Ranko Simović, Nemanja Popović, Lazar Vasić, Stefan Lakić, Nenad Nerandžić, Danilo Tasić, Dimitrije Nikolić, Nikola Šaranović, Bryce Jones, Milutin Vujičić, Jakob Zajc, Marko Pavičević in Garret Nevels.

Odhodi: Stefan Đorđević (Igokea), Stefan Lazarević (Crvena zvezda mts), Marko Radovanović (Cedevita Olimpija), Nemanja Nenadić (Zielona Gora), Marko Pecarski (Borac), Jurij Macura (Krka), Filip Čović, Jaylen Hands, Radoš Šešlija, Nemanja Popović (Crvena zvezda mts) in Lazar Vasić

Prihodi:  Bryce Jones, Nenad Nerandžić, Dimitrije Nikolić, Garrett Nevels, Danilo Tasić, Nikola Šaranović, Marko Pavićević, Stefan Lakić in Milutin Vujičić.

KK FMP (vir: fmp)
KK FMP (vir: fmp)

Igokea

Trener: Dragan Bajić

Markel Starks – Antabia Waller – Marko Jošilo – Aleksa Radanov – DeShawn Stephens

Ekipa: Milan Vulić, Markel Starks, James Arthur Robinson III, Marko Jošilo, Darko Talić, Dalibor Ilić, Antabia Waller, Stefan Fundić, Stefan Đorđević, DeShawn Stephens, Markel Starks, James Robinson, Aleksa Radanov, Stefan Đorđević in Nikola Tanasković.

Odhodi: Jackie Carmichael, Edin Atić, Anthony Clemmons, Nikola Jovanović, Steven Gray, Kosta Kondić in Stefan Pot

Prihodi: DeShawn Stephens (Bakken Bears), Markel Starks (Avtodor Saratov), James Robinson (Loewen Braunschweig), Aleksa Radanov (Crvena zvezda mts), Stefan Đorđević (FMP) in Nikola Tanasković (Borac Banja Luka).

Igokea (vir: igokea)
Igokea (vir: igokea)

Krka

Trener: Dalibor Damjanović

Rok Stipčević – Leon Stergar – Luka Lapornik – Hassan French –  Temple Gibbs

Ekipa: Rok Stipčević, Luka Lapornik, Jan Kosi, Luka Medved, Leon Stergar, Miha Škedelj, Temple Gibbs, Hasahn French, Marko Arapović, Jurij Macura, Andrej Stavrov, Jaka Klobučar, Jakov Stipaničev in Jure Špan

Odhodi: Martin Jančar, Jarc Roderick Camphor, Adin Vrabac, Nejc Barič, Jure Škifić, Vasilije Vučetić, Milan Milovanović in Jan Rebec

Prihodi: Temple Gibbs (Notre Dame), Hasahn French (Saint Louis University), Marko Arapović (Split), Jurij Macura (FMP), Andrej Stavrov (Triglav Kranj), Jaka Klobučar (Žoltasti Troti), Jakov Stipaničev (Zlatorog) in Jure Špan (Šentjur).

KK Krka (vir: kkkrka)
KK Krka (vir: kkkrka)

Mega Basket

Trener: Vladimir Jovanović

Scoochie Smith – Malcolm Cazalon – Luka Cerovina – Boriša Simanić – Karlo Matković

Ekipa:  Nikola Jović, Karlo Matković, Dayshon Scoochie Smith, Luka Cerovina, Malcolm Cazalon, Mihailo Mušikić, Nikola Đurišić, Boriša Simanić, Nikola Kočović,  Mladen Vujić, Matej Rudan, Aleksander Balcerowski in Samson Ruzhentsev.

Odhodi: Filip Petrušev, Marko Simonović, Marko Kljajević, Aleksandar Langović, Mihailo Jovičić, Stefan Momirov, Milenko Tepić, Oleksandr Kobzystyi, Nikola Đapa in Nikola Mišković.

Prihodi: Nikola Kočović (Borac), Mladen Vujić (Vojvodina), Matej Rudan (Bayern Munich), Aleksander Balcerowski (Gran Canaria) in Samson Ruzhentsev (University of Florida).

Mega Basket (vir: megabasket)
Mega Basket (vir: megabasket)

Mornar Barsko zlato

Trener: Mihailo Pavićević

Trey Lewis – Vladimir Mihailović – Aleksandar Lazić – Strahinja Mićović – Taylor Smith

Ekipa: Nemanja Gordić, Marko Jeremić, Nemanja Vranješ, Gligorije Rakočević, Corey Davis Jr., Strahinja Mićović, Milija Miković, Trey Lewis, Vladimir Mihailović, Taylor Smith, Aleksandar Lazić in Sead Šehović

Odhodi: Jacob Pullen, Derek Needham, Kenny Gabriel, Isaiah Whitehead, Johnathan Hamilton, Milko Bjelica, Marko Mugoša, Radoje Vujošević in Uroš Luković.

Prihodi: Gligorije Rakočević (Usti nad Labem), Corey Davis Jr. (BCM Gravelines-Dunkerque), Strahinja Mićović (Bonn), Milija Miković (Šibenka), Trey Lewis (Maccabi Rishon LeZion) in Vladimir Mihailović (Okapi Aalstar)

Mornar Barsko zlato (vir: mornar)
Mornar Barsko zlato (vir: mornar)

Partizan NIS

Trener: Željko Obradović

Dallas Moore – Kevin Punter – Rade Zagorac – Rodions Kurucs – Zach LeDay  

Ekipa: Kevin Punter, Zach LeDay, Aleksa Avramović, Rodions Kurucs, Dallas Moore, Alen Smailagić, Rade Zagorac, Balša Koprivica, Nemanja Dangubić, Dušan Miletić, Uroš Trifunović, Gregor Glas in Yam Madar.

Odhodi: Novica Veličković, Rashawn Thomas, Ognjen Jaramaz, Josh Perkins, Nikola Janković, Eric Mik, Lazar Stefanović, Stefan Janković, Vidan Dronjak in Marcus Paige.

Prihodi: Kevin Punter (Olimpia Milano), Zach LeDay (Olimpia Milano), Aleksa Avramović (Estudiantes), Rodions Kurucs (Milwaukee Bucks), Dallas Moore (Guangzhou Loong Lions), Alen Smailagić (Golden State Warriors), Yam Madar (Hapoel Tel Aviv), Balša Koprivica (Florida State University), Dušan Miletić (Borac) in Gregor Glas (Dynamic VIP PAY).

KK Partizan NIS (vir: partizan)
KK Partizan NIS (vir: partizan)

Split

Trener: Srdjan Subotić

Roko Leni Ukić – Toni Perković – Tre McLean – Karlo Žganec – Mateo Kedžo

Ekipa: Roko Leni Ukić, Toni Perković, Ivan Perasović, Mateo Kedžo, Lovre Runjić, Karlo Žganec, Tonko Vuko, Sani Čampara, Ante Perkušić, Darko Bajo, Shawn Jones, Tre McLean in Nejc Barič.

Odhodi: Marko Luković, Bruno Rebić, Ilija Đoković, Blaž Mesiček in Antonio Vranković

Prihodi: Karlo Žganec (Cluj), Nejc Barič (Krka), Shawn Jones (Anwil Wloclawek), Tre McLean (Peristeri) in Tonko Vuko.

KK Split (vir: kksplit)
KK Split (vir: kksplit)

SC Derby

Trener: Andrej Žakelj

Kyle Vinales – Fletcher Magee – Boris Tišma – Aleksa Ilić – Kenan Kamenjaš  

Ekipa: Fletcher Magee, Nikola Pavlićević, Andrija Slavković, Milić Starovlah, Boris Tišma, Kenan Kamenjaš, Justin Edwards, Kyle Vinales, Viktor Vujisić, Vasilije Baćović, Tomislav Ivišić in Zvonimir Ivišić

Odhodi: Igor Drobnjak, Marko Tejić, Tyler Hagedorn, Emir Hadibegović, Filip Barović, Feđa Pejović, Luka Žugić in Bryon Allen

Prihodi: Boris Tišma (Real Madrid), Kenan Kamenjaš (Spars), Justin Edwards (Cluj) in Kyle Vinales (Lietkabelis).

SC Derby (vir: kkstudentskicentar)
SC Derby (vir: kkstudentskicentar)

Zadar

Trener: Ivan Perinčić

Dominik Mavra – Dario Drežnjak – Justin Carter – Aleksandar Bursać – Uroš Luković

Ekipa: Uroš Luković, Dominik Mavra, Dario Drežnjak, Martin Junaković, Aleksandar Bursać, Domagoj Vuković, Ante Beljan, Duje Brala, Antonio Jordano, Filip Paponja, Kevon Harris, Justin Carter in Tomislav Mihael Buljan.

Odhodi: Jure Planinić, Jan Palokaj, Filip Vujičić, Kodi Justice in Filip Kraljević.

Prihodi: Dario Drežnjak (Široki), Uroš Luković (Mornar) in Kevon Harris (Raptors 905).