Blizu smo – pred nami je slavnostna 75. sezona lige NBA in na podlagi vseh faktorjev, lahko sklepamo, da nas čaka vznemirljiva tekma za osvojitev prvenstva. Vendar pa v tem blogu ne bo obravnaval napovedi za sezono, ampak bomo poskušali priti skozi bogato zgodovino lige. Poudarek je na besedi “poskusili”, ker bi bilo težko našteti vse odlične igre in nepozabne poteze in zato bomo govorili o obdobjih, v katerih so prevladovale določene ekipe in igralci. Pred tem pa bomo začeli z nekaterimi “tehničnimi” podatki, ki so prav tako pomembni za zgodovino lige.

Zgodba se začne v New Yorku 6. junija 1946, z ustanovitvijo Ameriške košarkarske zveze (BAA), trenutno ime lige NBA pa je bilo uvedeno 3. avgusta 1949, po združitvi z Nacionalno košarkarsko ligo (NBL). Takrat je bilo v ligo vključenih 17 ekip. Prvo tekmo so Toronto Huskies igrali proti New York Knicks-ih 1. novembra 1946, prvi koš pa je za ekipo New Yorka dosegel Ossie Schectman. Rek “vsak začetek je težak” je vsekakor mogoče uporabiti tudi tukaj, ker se je skupno število ekip do sezone ’54 / ’55 zaradi upadanja zanimanja s strani navijačev zmanjšalo na le 8. Nato pa je prišla revolucionarna ideja o uvedbi pravila 24 sekund, ki je igro naredilo še bolj privlačno.

Še nekaj zanimivih dejstev: v sezoni ’47 / ’48 je igral prvi igralec, ki ni bil bel, in sicer Wataru Misaki, Američan japonskega porekla. Do leta 1968 je liga zrasla na 14 ekip, leta 1976 pa je prišlo do nove združitve, tokrat z Ameriško košarkarsko zvezo (ABA). Takrat je bilo v tekmo vključenih 22 ekip, liga pa je v tistem času pametno uvedla tudi strel s 3 točkami. Do leta 1989 je bilo v ligo NBA vključenih že 27 ekip, v letu ’95 pa sta bili dodani še dve kanadski franšizi.

Od leta 2004 je v ligo vključenih 30 ekip. Kar se tiče igralcev, pa je po nekaterih ocenah v ligi igralo že več kot 4500 igralcev. Zanimivo dejstvo: legendarni Vince Carter je igral z ali pa proti skoraj 40% vseh igralcev v njegovih 22 sezonah!

Pa začnimo s pregledom obdobij. In seveda kot prvo pravo dinastijo moramo omeniti Lakerse, ki so takrat še igrali v Minneapolisu, in njihovo superzvezdo, ki jih je popeljala do 5ih naslovov prvaka – to je bil George Mikan, igralec hrvaškega rodu.

Po Lakersih je prišel čas za Billa Russella in Boba Cousyja ter njihove Celtics-e, ki so v 13 sezonah (od ’57 do ’69) osvojili 11 naslovov! To obdobje je zaznamoval tudi Wilt Chamberlain s svojimi nerealnimi rekordi in dvema prvenstvoma (’67 in ’72). Naslednji superzvezdniki so bili Kareem Abdul-Jabbar, Julius Erving, Rick Barry, Pete Maravich. V 70-ih letih se je medtem pričela velika rast priljubljenosti lige. Glavni razlog za to sta bila huda tekmeca Larry Bird in Magic Johnson, nato pa še prihod Bad Boys-ov iz Detroita, ki so osvojili dva naslova.

Potem pa je napočil čas za Michaela Jordana! Njegovi Bulls-i so po mnenju mnogih najboljša ekipa doslej, zlasti v zgodovinski sezoni ’95 / ’96. Po osvojenih 6 naslovih so mlajši igralci začeli svoj vzpon in najboljša med njimi sta bila zagotovo Shaq in Kobe z Lakersi, pa tudi Duncan s Spursi.

Ko se približujemo sedanjosti, je jasno, da moramo izpostaviti kralja Jamesa in Steph Curryja, ki bosta prav tako igrala pomembne vloge v tej slavnostni 75. sezoni lige NBA. Seveda moramo izpostaviti tudi druge igralce, med katerimi bo marsikdo zagotovo našel svoje mesto v dvorani slavnih to so: Durant, Harden, Leonard, Giannis, Kyrie, George,. Lillard, Westbrook, Davis, Jokić in Embiid, a zna se zgoditi, da bodo največ presenečenj in navdušenja prinesli mladi igralci, kot so Luka, Ja, Trae, LaMelo in drugi.

Ena stvar je sigurna – čaka nas spektakularna sezona NBA in že zdaj se veselimo vseh naslednjih jubilejnih sezon! 🙂