Dejstvo, da se o njem še vedno piše in govori, da njegove posnetke gledamo znova in znova tudi še 10 let po njegovi zadnji NBA tekmi, je samo začetek zgodbe o tem kakšna legenda je Allen Iverson. Ne samo kot igralec, ampak tudi osebnost, košarkarska ikona brez dvoma.

Očitno je, kdo je fokus današnjega bloga in iskreno se veselimo za vse, ki ne veste veliko o človeku, poznanem kot ”The Answer” (Odgovor), kajti danes boste vsi, ki njegove zgodbe ne poznate, izvedeli veliko zanimivosti. Vsi, ki njegovo zgodbo poznajo, pa se bodo zagotovo z veseljem spomnili njegovih izjemnih dosežkov. Skoraj vsi košarkarski navdušenci občudujemo njegovo življenjsko pot in njegov vpliv na in izven parketa.

Njegovo zgodbo bomo začeli v otroštvu, ki je bilo žal daleč od idealnega. Njegova mati je bila leta 1975 ob njegovem rojstvu stara le 15 let in je Allena vzgojila sama. Prijatelji pripovedujejo, da je bil kljub težkim okoliščinam pripravljen vedno pomagati drugim. Iz tistih časov je poznan pod vzevkom – Bubba Chuck. Primer ki najbolje opiše razmere, v katerih je odraščal, je zgodba o tem, da je njegova mati enkrat, namesto da bi plačala račun za elektriko, raje Allenu kupila njegove najljubše superge.

V srednji šoli je postalo jasno, za kako talentiranega športnika gre, ob košarki je igral tudi ameriški nogomet. Bil je izjemen športnik, poleg položaja ”quarterback” je igral tudi na mestu ”running back” in ”defensive back”, kar je prava redkost. V tretjem letniku srednje šole je svoj talent potrdil z osvojitvijo naslova šolskega prvaka države Virginia, in to v obeh športih, ob tem je bil tudi razglašen za najboljšega košarkarja in nogometaša države. Vendar, njegove težave v zasebnem življenju so se nadaljevale. Zaradi prisotnosti na pretepu, ki je bil sprožen zaradi rasnih motivov, je bil obsojen na prestajanje zaporne kazni. Po 4 mesecih se je izkazalo, da je bil zaprt brez adekvatnih dokazov, zato ga je guverner države oprostil, k oprostitvi pa so pripomogli tudi množični shodi v njegovo podporo.

Iz slabe situacije ga je potegnil sloviti trener John Thompson, ki mu je ponudil štipendijo univerze Georgetown. To se je izkazalo za odlično odločitev in po dveh uspešnih sezonah na univerzi je bil čas za naslednji korak – NBA. Brez prevelikega oklevanja ga je Philadelphia izbrala  kot prvega, s čimer je postal najnižji prvi izbor v zgodovini (183cm). Že po prvi tekmi, na kateri je dosegel 30 točk in 6 podaj, je postalo jasno, da so se 76ersi odločili pravilno. Mnogi se bodo spomnili tudi njegove predstave proti Bullsom, na kateri je dosegel 37 točk in z legendarnim ”crossoverjem” iz igre vrgel Jordana:

Po prvi sezoni je izbran za novinca leta in kmalu so v Philadelphii okoli njega sestavili ekipo, ki je vrhunec dosegla v sezoni 2000/2001, v kateri je bil A.I. MVP tekme vseh zvezd, prvi strelec lige s povprečjem 31.1. točke in prvi kradljivec žog. Zasluženo je bil razglašen za MVP lige in postal najnižji MVP lige v zgodovini. Težko je z besedami opisati njegov spektakularen nastop na prvi tekmi finala iste sezone, raje si oglejmo video te klasike. Na koncu so bili Lakersi s Shaqom in Kobijem prevelik zalogaj za 76erse.

Kljub temu, da nikoli ni osvojil NBA naslova je A.I. s svojimi predstavami, odnosom in stilom oblačenja postal vzor mnogim. Predvsem stil oblačenja je močno vplival na celotno ligo, tako zelo, da je liga zaradi njega leta 2005 predstavila pravilnik oblačenja za vse NBA igralce. Sixersi se v finale lige niso več vrnili in po sporu s klubom je bil Iverson zamenjan v ekipo Denver Nuggets, kasneje pa je zaigral tudi za Detroit in Memphis. V Philadelphijo se je vrnil svojo zadnjo sezono v ligi, vendar jo je končal že februarja 2010. Za tem je v sezoni 2010/11 odigral še 10 tekem za turški Beşiktaş in leta 2017 je odigral eno tekmo BIG3 lige, kjer se je preizkusil tudi v trenerski vlogi.

Ko potegnemo črto, je Iverson imel izjemo kariero, o kateri so bili posneti mnogi dokumentarni filmi (Netflix, YouTube). Nekateri njegovi največji dosežki:

  • NBA MVP
  • 4x prvi strelec lige
  • 3x prvi kradljivec žog
  • 11 nastopov na All-Star tekmi in 2 ASG MVP nagradi
  • 7x All-NBA peterka lige
  • Bronasta medalja z Olimpijskih igre v Atenah
  • Sprejem v Naismith Memorial Basketball Hall of Fame.

S tem pa naš blog še ni končan. Zelo smo veseli, da vam lahko predstavimo zelo popularne AI Reebok Question Mid signature superge! Poleg tega, da boste v njih izgledali izjemno, jih lahko nosite čez cel dan. Izjemno udobna Hexalite tehnologija in oprijem sta glavna razloga za to. Retro izgled dopolnjuje usnjena povrhnica, kar vemo, da bo razveselilo mnogo. Na voljo so v treh barvnih kombinacijah, zato pohiti v našo trgovino v Ljubljani in na spletu in si zagotovi svoje ;D