Najboljše “rookie” sezone v zgodovini lige NBA.

Novinci v ligi NBA navdušujejo vsako sezono. Kdaj nekoliko bolj, spet drugič nekoliko manj, a to ni tako pomembno. Ker gre za novince, ki kariere še niso v celoti začeli, ne dajemo preveč pomena na njihovih prvih nekaj tekem. Kljub temu smo skozi zgodovino lige NBA videli nekaj izjemnih »rookie« sezon. Izbrali smo nekaj najboljših novincev, ki so z igrami v svoji prvi sezoni najmočnejše lige na svetu pustili velik pečat v poteku le te. Naj si je bilo to preko izjemnih številk, njihovega vpliva na ligo in košarko ali kar oboje skupaj. Kateri novinci so najbolj opazni?

Wilt Chamberlain – sezona 1959/1960

Statistika rednega dela sezone: 37.6 točk – 27 skokov – 2.3 podaji

Če je kdaj obstajala oseba, ki bi ji podali vzdevek “rekord”, je bil to Wilt Chamberlain.V sezoni poprej je igral za ekipo Harlem Globetrotters. Leto kasneje je končno zaigral tudi v ligi NBA za ekipo Philadelphia Warriors. 24. oktobra 1959 je visokorasli center postal tudi najbolj plačani košarkar v ligi, saj je v svoj žep pospravil takratnih 30 tisoč ameriških dolarjev (današnjih 260 tisoč $). Na svoji prvi tekmi proti New Yorku je dosegel 43 točk in 28 skokov. V tretji tekmi kariere je dosegel 41 točk in 40 skokov v zmagi proti Syracuse Nationals. Četrta tekma pa je bila tista, ki je zapisala njegovo kariero – rodilo se je rivalstvo z Billom Russellom. V isti sezoni je vpisal še naslednje tekme:

  • 39 točk in 43 skokov proti New Yorku
  • 58 točk, 42 skokov in 4 podaje proti Detroitu
  • 58 točk in 24 skokov proti New Yorku

Da je dosegel 2102 točk v karieri je potreboval le 56 tekem. Podrl je osem svojevrstnih rekordov lige in postal jasen novinec leta in MVP rednega dela sezone. Bil je tudi na All-Star tekmi, kjer je s 23 točkami in 25 skoki postal MVP All-Star tekme. Njegova daleč najšibkejša točka so bili prosti meti, ki jih je zadeval s komaj 50-odstotno učinkovitostjo. V končnici so v finalu konference izgubili proti ekipi iz Bostona, ki je kasneje postala tudi prvak.

Wilt Chamberlain (vir: NBA.com)
Wilt Chamberlain (vir: NBA.com)

Oscar Robertson – sezona 1960/1961

Statistika rednega dela sezone: 30.5 točk – 10.1 skokov – 9.7 podaj

Originalni gospod »Triple-Double« v ligi NBA. Davnega leta 1960 je bil Robertson izbran v ekipo Cincinnati Royals. Na svoji prvi tekmi je dosegel trojni dvojček z 21 točkami, 12 skoki in 10 podajami v zmagi nad Lakersi. Le nekaj tekem kasneje je v zmagi nad Philadelphio dosegel 44 točk, 15 skokov in 11 podaj. Bil je nekaj najbolj norega, kar je liga videla skozi svojo celotno zgodovino. Postal je novinec lige in bil izglasovan v prvo peterko lige. Poleg tega je na All-Star tekmi postal tudi MVP, saj je dosegel 23 točk, 14 podaj in 9 skokov. Kljub temu pa je njegova ekipa Royalsov sezono zaključila s 33 zmagami in 46 porazi. Že v svoji prvi sezoni pa je bil izjemno blizu povprečju trojnega dvojčka v celotni sezoni, kar je dosežek, ki mu je uspel leto kasneje.

Oscar Robertson (vir: NBA.com)
Oscar Robertson (vir: NBA.com)

Walt Bellamy – sezona 1962/1963

Statistika rednega dela sezone: 31.6 točk – 19 skokov – 2.7 podaji

Walt Bellamy je imel že pred ligo NBA uspešno kariero. Bil je član ameriške reprezentance, ki je leta 1960 osvojila olimpijsko zlato. Bil je začetni center v ekipi, ki je vključevala tudi Jerryja Westa in Oscarja Robertsona. Leta 1961 je bil izbran kot prvi na naboru in postal tudi novinec leta. »Rookie« sezona Walta Bellamyja je ena izmed največjih vseh časov, čeprav ga prepozna le malo ljudi. Njegova točkovna statistika je prva na mestu po zadetih metih iz igre za novinca (973 v eni sezoni). Povprečje 31.6 točk ga uvršča na drugo mesto med novinci. Poleg tega, da je Bellamy postal novinec sezone je bil tudi član All-Star tekme. Tam je vpisal 23 točk in 17 skokov.

Walt Bellamy (vir: NBA.com)
Walt Bellamy (vir: NBA.com)

Kareem Abdul-Jabbar – sezona 1969/1970

Statistika rednega dela sezone: 28.8 točk – 14.5 skokov – 4.1 podaje

Leta 1969 mu je ekipa Harlem Globetrotters ponudila 1 milijon ameriških dolarjev (več kot 7 milijonov $ danes), če bi igral za njih. Zavrnil je njihovo ponudbo in bil izbran na prvem mestu po metu kovanca med ekipama Phoenixa in Milwaukeeja. Slednji so dobili košarkarsko legendo, ki je spremenila univerzitetno in svetovno košarko. Z njegovo pomočjo so Bucksi osvojili drugo mesto vzhodne konference s 56 zmagami in 26 porazi. Takrat Lew Alcindor je postal mega zvezda. Postal je novinec lige in že v svoji prvi sezoni vpisal tekmo z 51 točkami. Še vedno drži rekord novinca v končnici, ki je na vsaj desetih tekmah dosegel več kot 20 točk. Ta rekord si od leta 2018 deli z Jaysonom Tatumom. Malokdo ve, da je bil Alcindor istega leta izbran tudi v ABA ligo, natančneje v ekipo New York Nets. Obe ekipi sta mu ponujali pogodbi, a je sam dejal, da bo izbral le eno. Izbral je 1.4 milijona ameriških dolarjev s strani Milwaukeeja, ki je bila kontrirana s strani New Yorka. Ti so ponudili 3.25 milijonov (25 milijonov $ danes). Na to je odvrnil: »Dražbena vojna poniža vse vpletene. Ne želim se počutiti niti razmišljati tako.«

Kareem Abdul-Jabbar (vir: NBA.com)
Kareem Abdul-Jabbar (vir: NBA.com)

Magic Johnson – sezona 1979/1980

Statistika rednega dela sezone: 18 točk – 7.7 skokov – 7.3 podaj

Bilo je leto 1979, ko je bil kot prvi na naboru v ekipo LA Lakers izbran Earvin Johnson. Kljub temu, da je imela ekipa Jezernikov v svojih vrstah Kareema Abdula-Jabbarja jim ni uspelo osvojiti naslova prvaka. Zdaj je imel trener Lakersev Jack McKinney na voljo 2.06 metra visokega organizatorja igre. Izbran je bil v prvo peterko novincev in v prvo peterko na tekmi All-Star. Ekipa iz mesta angelov si je priborila 60 zmag in doživela le 22 porazov. Uspelo jim je priti do finala lige NBA, kjer jim je nasproti stala ekipa 76ersev na čelu z Juliusom Ervingom. Povedli so s 3-2 v seriji in nato doživeli katastrofo, saj se je poškodoval Abdul-Jabbar in na šesti tekmi ni mogel nastopiti. Ni se nam zdelo, da bo šesta tekma finala ena najbolj legendarnih v zgodovini lige, ki se je bomo spominjali še leta v prihodnost.

Na položaju centra in vseh ostalih položajih je zaigral novinec Magic Johnson in bil glavni člen zmage ter osvojitve naslova. Njegova statistika na zadnji tekmi? 42 točk, 15 skokov, 7 podaj in 3 ukradene žoge. Postal je edini novinec v zgodovini lige NBA, ki je prejel nagrado MVP Finala. Poleg tega je tudi eden izmed štirih košarkarjev, ki so v zaporednih sezonah osvojili naslov prvaka lige NCAA in NBA.

Magic Johnson (vir: NBA.com)
Magic Johnson (vir: NBA.com)

Larry Bird – sezona 1979/1980

Statistika rednega dela sezone: 21.3 točk – 10.4 skokov – 4.5 podaje

Magica Johnsona ni brez omembe Larryja Birda in Larryja Birda ni brez omembe Magica Johnsona. Košarkarja, ki sta vsak v svoji konferenci pustila izjemen pečat v svojih klubih in športu. Brez težav bi lahko dejali, da sta »zakrivila« priljubljenost košarke oziroma lige NBA. Razlika je bila le ena – Johnson je bil izbran prvi, Bird šele šesti. A to ni odvrnilo dejstva, da je Larry Bird postal najbolje plačan novinec v zgodovini športa. Podpisal je petletno pogodbo v višini 3,25 milijone dolarjev. Zaradi tega je liga vzpostavila tudi pravila o podpisovanju pogodb s košarkarji, ki jih danes poznamo kot Bird Rights (tudi The Larry Bird Exception).

Larry Bird je takoj spreobrnil ekipo Bostona, ki je dosegla 32 zmag več kot sezono poprej in sezono končala na prvem mestu vzhodne konference. V svojem debitantskem nastopu je dosegel 14 točk, 10 skokov in 5 podaj v zmagi proti Houstonu. Le mesec kasneje je bil na sporedu njegov prvi trojni dvojček s 23 točkami, 19 skoki in 10 podajami v zmagi nad Detroitom. V prvi sezoni je bil imenovan za novinca leta in bil izglasovan na All-Star tekmo.

Larry Bird (vir: NBA.com)
Larry Bird (vir: NBA.com)

Michael Jordan – sezona 1984/1985

Statistika rednega dela sezone: 28.2 točk – 6.5 skokov – 5.9 podaj – 2.4 ukradeni žogi – 0.8 blokade

Vemo kdo je Michael Jordan. Manj ljudi pa ve kako je potekala njegova prva sezona v ligi NBA. NA naboru je bil izbran na tretjem mestu, saj sta bila pred njim izbrana Hakeem Olajuwon in Sam Bowie. Na svoji prvi tekmi za Chicago je dosegel 16 točk, a je bil to le začetek izjemne sezone in kariere. Odigral je vseh 82 tekem v rednem delu sezone in s precej slabim metom z razdalje (17 % za tri) pokazal, da bi to lahko bila njegova šibka točka. Je res bila? Postal je novinec sezone in bil uvrščen v peterko novincev. V preteklih treh sezonah je Chicago zmagal na tretjini svojih tekem. Sezono v kateri je prvič igral Jordan je Chicago zaključil z rezultatom 38 zmag in 44 porazov. V prvem krogu končnice pa je v štirih tekmah izgubil proti Milwaukeeju. Michael Jordan je bil v tej sezoni tudi izglasovan na tekmo vseh zvezd, kjer se naj bi začel njegov konflikt z nekaterimi košarkarji v ligi.

Michael Jordan (vir: NBA.com)
Michael Jordan (vir: NBA.com)

David Robinson – sezona 1989/1990

Statistika rednega dela sezone: 24.3 točk – 12 skokov – 3.9 blokade – 1.7 ukr. žoge – 2 podaji

Košarkarska legenda poznana tudi pod nazivom »Admiral« je v ligo NBA vstopila leta 1989. V ligo bi lahko vstopil že dve leti prej, a je moral najprej dokončati svoje vojaške obveznosti pri marincih. Čeprav je David Robinson poznan kot Admiral, je bil njegov dosežen vojaški čin pravzaprav poročnik. S 24 leti je postal član ekipe San Antonio Spurs. Preteklo sezono je ena (takrat) najslabših ekip v zgodovini lige končala z 21 zmagami in 61 porazi. Nato pa je na parket stopil David Robinson. V sezoni je odigral vseh 82 tekem in bil daleč najboljši košarkar ekipe. Soglasno je postal novinec leta in navduševal na obeh straneh igrišča. V končnici so v prvem krogu premagali Denver, v finalu zahodne konference pa v sedmih tekmah izgubili proti Portlandu. Na desetih tekmah končnice je dosegal po 24.3 točk, 12 skokov, 4 blokade, 2.3 podaji in 1.1 ukradeno žogo.

David Robinson (vir: NBA.com)
David Robinson (vir: NBA.com)

Shaquille O’Neal – sezona 1992/1993

Statistika rednega dela sezone: 23.4 točk – 13.9 skokov – 1.9 podaje – 3.5 blokade

Na naboru leta 1992 je ekipa Orlando Magic izbirala prva in jasno izbrala Shaquilla O’Neala. Dominantni in gibljivi center je bil že v prvem tednu lige NBA izbran za igralca tedna. Ekipi Orlanda je pomagal do 50-odstotnega izkupička, 41 zmag in prav toliko porazov. To je bilo dvajset zmag več kot prejšnjo sezono, a končnice ekipa ni videla zaradi izenačenja z Indiano. Brez težav in ovir je postal novinec leta in bil prvi novinec po Michaelu Jordanu leta 1985, ki je bil izglasovan v začetno peterko tekme vseh zvezd. Že v prvi sezoni je bilo jasno, da je položaj centra dobil še eno zvezdo, ki bo kmalu postala najbolj dominantna oseba v ligi in morda tudi zgodovini košarke.

Shaquille O'Neal (vir: NBA.com)
Shaquille O’Neal (vir: NBA.com)

Allen Iverson – sezona 1996/1997

Statistika rednega dela sezone: 23.5 točk – 4.1 skoki – 7.5 podaj – 2.1 ukradeni žogi

Prvi izbor je pripadel Philadelphiji in zgodovina je bila spisana po izboru Allena Iversona z Univerze Georgetown. Njegova pot do lige NBA je bila trnova, saj je bil s prijatelji obtožen tudi nasilja in moral za nekaj mesecev tudi v zapor. Kljub temu je trener Georgetowna John Thompson želel Iversona v svoji univerzitetni ekipi. Blestel je v košarki in ameriškem nogometu, kjer se mu je prav tako nasmihal prvi izbor. Bilo je le vprašanje, če ga bo zaradi pripetij s popravnim zaporom katera ekipa vzela tako visoko. Bil je eksploziven in dobesedna tempirana bomba s svojimi 183 centimetri višine. Njegov prvi nastop v ligi NBA je minil s 30 točkami in 6 podajami, kar je bil tretji najboljši točkovni debi novinca v zgodovini lige NBA. Svet ga je začel spoznavati, spoznal pa ga je na tekmi proti ekipi Chicaga, ki je imela v tistem trenutku 55 zmag in 8 porazov. Dosegel je 37 točk in še vedno se spomnimo »crossover« poteze nad Jordanom samim. Podrl je tudi nemogoče, rekord Wilta Chamberlaina.

Med 7. in 14. aprilom je na petih zaporednih tekmah presegel 40 točk in s tem podrl Wiltov rekord novincev z zaporednimi 40-point tekmami. Kako so si sledile?

  • 44 točk – 8 podaj – 2 ukradeni žogi
  • 40 točk – 9 podaj – 8 skokov
  • 44 točk – 9 podaj – 3 skoki
  • 50 točk – 6 podaj – 5 skokov
  • 40 točk – 5 podaj – 6 skokov

Allen Iverson je postal simbol mladih v ligi in za vedno spremenil njen izgled. Postal je novinec leta, a 76ersi so kljub temu dosegli le 22 zmag.

Allen Iverson (vir: NBA.com)
Allen Iverson (vir: NBA.com)

Tim Duncan – sezona 1997/1998

Statistika rednega dela sezone: 21.1 točk – 11.9 skokov – 2.7 podaji – 2.5 blokadi

Le kdo bi vedel, da bo sezona 1996/1997 za ekipo Spursov blagoslov v nesreči. Večina ekipe je bila poškodovana, kar je povzročilo, da je ekipa zabeležila le 20 zmag in kar 62 porazov. In to je pomenilo, da so postali prejemniki prvega izbora na naboru. Izbran je bil Tim Duncan in zgodovina franšize je imelo še svetlejšo podobo kot po prihodu Davida Robinsona. Nastal je dvojec »Twin Towers«. Krilni center je začel na vseh 82 tekmah v sezoni in se dokazoval na obeh straneh igrišča. Poleg fantastične statistike je postal tudi novinec leta, bil vključen v drugo obrambno peterko lige in si prislužil glasove za prvo peterko lige. V končnici je ekipa San Antonia v drugem krogu izgubila proti prvakom zahodne konference Utah Jazz. A nekaj je postalo jasno v letu 1997, Tim Duncan je lahko temelj franšize in to je tudi postal in ostal.

Tim Duncan (vir: NBA.com)
Tim Duncan (vir: NBA.com)

Blake Griffin – sezona 2010/2011*

Statistika rednega dela sezone: 22.5 točk – 12.1 skokov – 3.8 podaje – 0.8 ukradene žoge

Na naboru leta 2009 je bil izbran na prvem mestu, a je zaradi poškodbe izpustil celotno sezono. Tako je bil v prihodnji sezoni 2010/2011 še vedno novinec, saj ni zaigral na nobeni tekmi za ekipo. V svojem prvem nastopu za ekipo Clippersev je vpisal 20 točk in 14 skokov, kar je bil že prvi dvojni dvojček. Njegov niz dvojnih dvojčkov se je zaključil 19. januarja, kar je bil najdaljši niz novinca z dvojnimi dvojčki od leta 1968. Med tem nizom je na tekmi proti New Yorku vpisal 44 točk, kar je kasneje presegel sredi januarja proti Indiani s 47 točkami. Postal je prvi novinec po Allenu Iversonu z dvema tekmama s 40 točkami.

Izglasovan je bil na tekmo All-Star. Postal je prvi novinec po Yao Mingu leta 2003, ki mu je to uspelo. Sodeloval je v Rookie Challengu in zmagal na tekmovanju v zabijanju. Konec marca 2011 je zapisal svoj prvi trojni dvojček v zmagi proti Washingtonu, kjer je dosegel 33 točk, 17 skokov in 10 podaj. Drugega je dosegel na zadnji tekmi rednega dela sezone proti Memphisu, ko je dosegel 31 točk, 10 skokov in 10 podaj. Med sezono je osvojil vseh šest nagrad za novinca meseca zahodne konference. Odigral je vseh 82 tekem in bil prvi novinec po Eltonu Brandu leta 2000, ki je povprečno dosegal najmanj 20 točk in 10 skokov. Vse novince je vodil v točkah, skokih in dvojnih dvojčkih. Postal je prvi novinec po Davidu Robinsonu, ki je bil soglasno izglasovan za novinca leta. Prav tako je bil soglasno izglasovan v prvo peterko novincev.

Luka Dončić – sezona 2018/2019

Statistika rednega dela sezone: 21.2 točk – 7.8 skokov – 6 podaj – 1.1 ukradena žoga

Seznam zaključujemo kar s slovenskim reprezentantom. Njegova kariera pred ligo NBA je skoraj enako blesteča, če ne kanček bolj. Postal je tretji izbor na naboru leta 2018, odšel pa je v ekipo Atlante, ki pa ga je zamenjala v Dallas za Younga. Na svojem prvem nastopu na NBA parketih je dosegel 10 točk, 8 skokov in 4 podaje. Hitro je postal najmlajši košarkar Dallasa v zgodovini z več kot 20 točkami v svoji prvi sezoni. 21. januarja 2019 je dosegel svoj prvi trojni dvojček na tekmi proti Milwaukeeju, ko je v statistiko vpisal 18 točk, 11 skokov in 10 podaj. Tako je postal tretji najmlajši s tem dosežkom. Le štiri dni kasneje je zapisal nov trojni dvojček, tokrat s 35 točkami, 12 skoki in 10 podajami. Tako je postal prvi najstnik v zgodovini lige NBA s 30 točkovnim trojnim dvojčkom in večimi trojnimi dvojčki.

Postal je šele peti v zgodovini lige, ki je v svoji prvi sezoni povprečno dosegal vsaj 20 točk, 5 skokov in 5 podaj. To je uspelo še Oscarju Roberstonu, Michaelu Jordanu, LeBronu Jamesu in Tyreku Evansu. Luka Dončić je bil soglasno izglasovan v prvo peterko novincev. Postal je tudi novinec sezone in šele drugi evropski košarkar s to nagrado oziroma prvi po Pau Gasolu. Kljub temu, da je bil drugi po glasovih navijačev in osmi v skupnih glasovih, ni dobil mesta na tekmi All-Star.