Nikola Jokić je že drugič zapored osvojil nagrado za najbolj koristnega igralca v ligi NBA.

Srbski košarkar je tako postal dvakratni MVP NBA lige in se s tem pridružil izbrani druščini, ki jim je to uspelo dvakrat in celo dvakrat zapored. Centra Denver Nuggetsov v končnici žal ne moremo več spremljati, a smo lahko njegove igre spremljali v rednem delu sezone, ko je načeto ekipo popeljal do šestega mesta zahodne konference. Nikoli Jokiću je v tej sezoni uspelo kar nekaj izjemnih dosežkov, ki so še kako vredni omembe. Kako je Nikola Jokić postal dvakratni MVP lige NBA?

Izjemna MVP sezona Nikole Jokića

Nikola Jokić je postal prvi košarkar v zgodovini lige NBA, ki je vpisal vsaj 2000 točk, 1000 skokov in 500 podaj v eni sezoni. To mu je uspelo brez dveh članov zvezdniške zasedbe, saj sta sezono zaradi poškodbe izpustila Jamal Murray in Michael Porter Jr. Kljub temu mu je uspelo kot stroj uigrano ekipo Denverja popeljati v končnico, kjer so bili enostavno preslabi za Golden State. Če se vrnemo na začetek sezone, jo je Jokić začel precej dobro za svojo rutino prvih tekem sezone. Najslabši del sezone ga je pričakal v novembru in decembru, a je nato stopnjeval tempo in med zviševanjem forme vpisal še 19 trojnih dvojčkov. Zadnjih deset tekem sezone? Izjemnih. Šest zmag in štirje porazi v katerih je povprečno dosegal po 33.1 točk, 6.8 podaj in 14.2 skokov. To je bila statistika, ki je zaključila njegovo izjemno sezono.

Statistika Nikole Jokića v sezoni 2021/2022

Na 74 tekmah rednega dela sezone je povprečno dosegal po 27.1 točk v 33 minutah igre. To mu je uspevalo predvsem po zaslugi odličnega meta iz igre, saj je iz igre metal 58-odstotno. Če to razčlenimo je zadeval 33,7 odstotkov metov za tri točke in 65,2 odstotkov metov za dve točki – tudi 81 odstotkov zadetih prostih metov.

Poleg 27.1 točk je dosegal še 13.8 skokov, 7.9 podaj, 1.5 ukradeno žogo in 0.9 blokade na tekmo.

Svojo ekipo je popeljal do 6. mesta v zahodni konference, kar so dosegli z 48 zmagami in 34 porazi. V prvem krogu končnice je na petih tekmah proti Golden Statu dosegal po 31.0 točk, 13.2 skokov, 5.8 podaj, 1.6 ukradeno žogo in 1.0 blokado z nekoliko slabšimi odstotki meta iz igre.

MVP Nikola Jokić je v tej sezoni povprečno dosegal 27.1 točk, 13.8 skokov in 6.9 podaj
MVP Nikola Jokić je v tej sezoni povprečno dosegal 27.1 točk, 13.8 skokov in 7.9 podaj

Jokić zmagal v zgodovinski dirki za nagrado MVP

Letošnja dirka za nagrado najbolj koristnega igralca je bila zgodovinska v vseh pogledih. Čeprav so se v pogovore občasno vmešali Luka Dončić, Devin Booker in DeMar DeRozan, so bili glavni favoriti za nagrado le trije. Nikola Jokić, Giannis Antetokounmpo in Joel Embiid. V spodnji tabeli lahko preverite statistiko, ki je poleg “vidnega testa” uporabljena pri končnem izidu. Bili smo priče enega najbolj norih tekmovanj za nagrado MVP, kjer se je zdelo, da si nagrado želi le eden izmed njih – Joel Embiid. Nikola Jokić jo je prejel preteklo sezono, Giannis Antetokounmpo pa dvakrat pred njim. Nikakor ne gre pozabiti, da je prav zvezdnik Milwaukee Bucksov edini, ki je do zdaj prejel tudi šampionski prstan in nagrado MVP finala.

Primerjava statistike Jokića, Giannisa in Embiida
Primerjava statistike Jokića, Giannisa in Embiida v sezoni 2021/2022

Ali ste vedeli?

Nikola Jokić je prvi MVP v zadnjih petnajstih sezonah, ki je brez svojega “signature” čevlja. Zadnji MVP, ki je spadal v to kategorijo, je bil Dirk Nowitzki. Oba sta bila del družine Nike, a je vseeno Nikola Jokić tisti, ki je MVP nagrado osvojil dvakrat in še vedno igra brez svoje lastne linije superg. Glavno vprašanje je torej v katerih košarkarskih supergah igra? Njegove najboljše igre v tej sezoni je Nikola vpisal v Nike Zoom GT Jump.

Večkratni MVP dobitniki, ki se jim je pridružil Nikola Jokić

  • Kareem Abdul-Jabbar – 6x MVP
  • Bill Russell – 5x MVP
  • Michael Jordan – 5x MVP
  • Wilt Chamberlain – 4x MVP
  • LeBron James – 4x MVP
  • Moses Malone – 3x MVP
  • Larry Bird – 3x MVP
  • Magic Johnson – 3x MVP

Tisti, ki so nagrado MVP osvojili dvakrat pa so Bob Pettit, Karl Malone, Giannis Antetokounmpo, Stephen Curry, Steven Nash, Tim Duncan in seveda najnovejši član te zasedbe – Nikola Jokić.

Dvakrat zapored so MVP nagrado prejeli Bill Russell, Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar, Moses Malone, Larry Bird, Magic Johnson, Michael Jordan, Tim Duncan, Steve Nash, LeBron James, Stephen Curry in Giannis Antetokounmpo. Zdaj se jim je pridružil tudi Nikola Jokić.

Nikola Jokić ali Sombor Shuffle

Nikola Jokić je bil rojen v mestu Sombor, prve košarkarske korake pa je naredil v Vojvodini Srbijagas, kjer je hitro napredoval. Starejša brata, ki sta strah in trepet lige NBA, sta bila prav tako košarkarja. V sezoni 2012 je podpisal pogodbo z Mega Vizuro (danes Mega Basket). V ABA ligi je sezono kasneje dosegal po 11.4 točk, 6.4 skokov in 2.5 podaji, s čimer si je prislužil 41. mesto na naboru lige NBA. Le kdo ne pozna zgodbe, da je bil izbran med reklamo za Taco Bell?

Po prvi sezoni, kjer je dosegal po 10 točk, 7 skokov in 2.4 podaji, je napredoval iz leta v leto. Kljub svoji močnejši postavi in slabi pripravljenosti je igral z možgani in ne telesom. Če je bil pred vsako sezono predmet posmeha zaradi svoje postave, je to nadoknadil s pametno igro. Izboljševal se je iz tekme v tekmo in kmalu postal strah in trepet lige. Njegova slabost je obramba, v kateri je v zadnjih dveh letih tudi napredoval. Če gre verjeti njegovemu napredku v zadnjih sezonah, lahko v prihodnosti pričakujemo nadaljevanje zgodbe enega največjih evropskih košarkarjev vseh časov. To je zgodba Nikole “Sombor Shuffle” Jokića, mi jo le živimo in z užitkom spremljamo.

Čestitke za novi MVP naziv Nikola!