Anadolu Efes je turški velikan košarka in to je njegova zgodba

Anadolu Efes je še drugič zapored postal evroligaški prvak. Pod taktirko turškega trenerja Ergina Atamana je ekipa postala dinastija Evrolige, ki je ne gre kar tako odpisati. Kako se je začela zgodba kluba, ki je nastal leta 1976? V tokratnem blogu se bomo spustili v skrivnosti in tisto magično leto 2017, ko se je začela pisati zgodovina. To je zgodba verižnega zmagovalca in dinastije Anadolu Efes.

Anadolu Efes skozi prizmo zgodovine vse do dinastije

Z ustanovitvijo kluba Efes Pilsen SK leta 1976 se prične naša zgodba. Klub je bil neuradni naslednik propadle ekipe Kadikoyspor, ki so jo zaustavili finančni dolgovi. Cilj takratnega drugoligaša je bil kristalno jasen. Uvrstitev v turško prvo ligo in postati franšiza, ki bi se je vsi bali. Marsikateri klub v zgodovini je imel iste sanje, a razlika med njimi je ta, da je Efesu to uspelo.

  • 15 naslovov turškega prvenstva
  • 12 naslovov turškega pokala
  • 12 naslovov turškega superpokala

Grajenje ekipe in slovesa je na evropskem odru zacvetelo leta 2000, ko se je ekipa uvrstila na zaključni turnir Evrolige. Ekipa? Predrag Drobnjak, Hedo Turkoglu, Rickie Winslow, Damir Mulaomerović in drugi. Poraz v polfinalu in zmaga proti Barceloni za končno tretje mesto. Zdelo se je, da turška zvezda končno sveti tudi v Evropi. Takratni trener? Precej zanimivo, tudi Ergin Ataman. Po njegovem odhodu in odhodu nekaterih zvezd je Efes še vedno držal primat v Turčiji, a je njegova zvezda v Evroligi počasi ugašala in vidnejših rezultatov ni bilo. To je obdobje, ki ga bomo v naši zgodbi poimenovali kar »obdobje Slovencev v Anadolu Efes«. Zakaj je temu tako? Ker so med letom 2002 in 2013 tam igrali štirje Slovenci. Dres turškega Anadolu Efesa so nosili Jurica Golemac, Boštjan Nachbar, Sasha Vujačić in Vlado Ilievski. A obdobje slovenskih košarkarjev se tu še ni zaključila, postalo je veliko bolj uspešno, a o tem nekoliko kasneje.

Anadolu Efes je tesno povezan z ligo NBA

Ker je zgodba Efesa dokaj tesno povezana z ligo NBA, so pri turški ekipi v zadnjih dvajsetih letih ustvarili šest košarkarjev, ki so bili izbrani na naboru lige NBA:

Prav po koncu sezone v kateri je bil v ekipo Filadelfije izbran Korkmaz, je bilo leto preobrata v ekipi Anadolu Efes. To obdobje imenujemo »Začetek dinastije«. Sem spadajo tudi košarkarji, ki so igrali v ligi NBA ali pa so čakali na svoj vpoklic.

Decembra 2017 je Ergin Ataman podpisal pogodbo s svojim bivšim klubom, kamor se je vrnil po šestnajstih letih. V prvi sezoni je sledil izpad iz Evrolige in poraz v polfinalu domačega prvenstva. V tisti sezoni sta imela vidno vlogo v ekipi tudi Zoran Dragić in Edo Murić. Sezona kasneje pa je bila pravi preobrat, tako v uspehu kot v ekipi sami. Anadolu Efes sta okrepila Vasilije Micić in Shane Larkin, ki sta se pridružila Krunoslavu Simonu. Z nekaj spremembami je poleg glavnega trenerja tudi troglava zver turškega velikana, ki si je pokorila Evropo. V sezoni 2018/2019 so v finalu Evrolige izgubili proti CSKA Moskvi, a doma premagali vso konkurenco in se prvič po desetih letih veselili naslova turškega prvaka. Sledila je prekinjena sezona, ki jo je povzročila pandemija koronavirusa.

Anadolu Efes bi svojo zgodbo spisal drugače, če ne bi bilo Ergina Atamana
Anadolu Efes bi svojo zgodbo spisal drugače, če ne bi bilo Ergina Atamana

Anadolu Efes postane dinastija, ki piše zgodovino

Anadolu Efes je zablestel in postal glavna ekipa Evrolige. Micić, Larkin, Simon, Beaubois, Sanli in Singleton so si najprej privoščili enega španskega velikana, ko so v finalu Evrolige z rezultatom 86-81 premagali Barcelono. Leto kasneje oziroma letos pa še drugo špansko legendo, saj so ob osvojitvi drugega zaporednega naslova prvaka Evrolige premagali Real Madrid z rezultatom 58-57. Dvakrat zapored osvojiti moderno različico Evrolige je do danes uspelo le Maccabiju, Olympiacosu in Anadolu Efesu.

Ekipa obljublja, da se vrača tudi v naslednji sezoni. Svojo in njihovo prisotnost je potrdil tudi trener Ergin Ataman. Ne glede na to, ali bodo glavni aduti ostali, je Anadolu Efes spisal zgodovino. Ko bodo čez petdeset let pregledovali zgodovinske arhive evropske košarke, bo ta ekipa vedno prisotna pri vrhu. Lahko smo srečni, da živimo v tem obdobju in uživamo v košarki. To je zgodba o turškem velikanu Anadolu Efes.