Golden State Warriorsi so v sezoni 2006/2007 pripravili največje presenečenje prvega kroga končnice do sedaj.

Ekipa »We Believe« je redni del sezone 2006/2007 končala na osmem mestu zahodne konference. To je pomenilo, da se bodo v prvem krogu končnice pomerili s prvouvrščenim Dallasom, ki je leto poprej igral v finalu lige. Kar sledi je eno največjih, če ne največje presenečenje v zgodovini play-off tekem. Golden State Warriors so ekipa, ki je poznana predvsem po obdobju trojke Curry-Green-Thompson, a le nekaj let pred tem, so ukradli srca mnogih navijačev po celem svetu. To je zgodba v katero ni treba slepo verjeti, saj se je zgodila. To je “We Believe” sezona.

Kaj se je dogajalo preden smo začeli »verjeti«?

Sezono poprej smo vsi čakali na dvoboj Dallasa in San Antonia, ki sta bili izjemni ekipi. To smo tudi dobili, ko je napočil polfinale zahodne konference. Pet tekem od sedmih se je odločalo v zadnji minuti tekmi, kamor vključujemo tudi zaključno sedmo tekmo. Slednja se je igrala tudi v podaljšek, na njej pa je Dirk Nowitzki dosegel 37 točk in 15 skokov. V finalu zahoda so se pomerili s Phoenixom, kjer je igral aktualni MVP lige Steve Nash. Zahvaljujoč dolžini klopi, obrambi in nemškemu velikanu je Dallas premagal tudi Sunse. Sledil je finale lige NBA proti ekipi Miamija na čelu z mladim Wadom in Shaqom. Po vodstvu z 2:0 v tekmah, je Dallas na koncu izgubil s 4:2. Gre za enega najbolj opaznih porazov ali zmag v finalu lige, odvisno od tega na kateri strani stojite.

V sledečo sezono je Dallas vstopil s štirimi porazi, a se nato »odpravil« na zgodovinski pohod. Pomežik kasneje in Dallas je na krilih Dirka Nowitzkega ekipa s 52 zmagami in le 5 porazi. Redni del sezone so zaključili s 67 zmagami in 15 porazi. Nemec je bil glavni favorit za nagrado MVP, Dallas pa med glavnimi favoriti za osvojitev naslova prvaka – tako želenega naslova.

Na drugi strani je bila ekipa Golden Stata pravi posmeh lige, ki že dvanajst sezon zapored ni igrala v končnici. Sezono 2004/2005 so končali s 34 zmagami in 48 porazi ter to želeli preseči v sezoni kasneje (2005/2006). To jim ni uspelo, saj so zabeležili povsem enak rezultat in se v sezono 2006/2007 podali z izboljšanimi željami. Na klop ekipe je sedel Don Nelson (3x prvak lige NBA kot trener in 5x kot igralec). Sezono so začeli s 7 zmagami in 3 porazi, odlična pa sta bila predvsem Monta Ellis in Baron Davis. Do konca koledarskega leta 2006 je poleg njiju blestel tudi Matt Barnes, a ekipa je imela 16 zmag in prav toliko porazov. Sredi januarja se je zgodila menjava z Indiano, ki je vključevala osem košarkarjev. V Indiano so odšli Mike Dunleavy Jr., Ike Diogu, Troy Muprhy in Keith McLeod, v Golden State pa so prišli Al Harrington, Stephen Jackson, Šarunas Jasikevičius in Josh Powell. V tistem trenutku je bila ekipa na repu lestvice, kjer je ostala do marca. Po porazu proti Washingtonu so zabeležili 35. poraz in imeli ob tem še 26 zmag. Ekipa se je povezala, trener jih je spoznal in začeli so igrati kot eno. Postali so eno.

Najprej je prišel niz 7-1, ki mu je sledil niz 1-3. Nato pa so sezono zaključili z devetimi zmagami in enim porazom, kar je pomenilo, da so od poraza proti Washingtonu nanizali 16 zmag in 5 porazov. Nekje med tem nizom smo prvič zaslišali besedno zvezo »We Believe«. In začeli smo verjeti.

Zgodba We Believe, ki je bila spisana v sezoni 2006/2007 velja za enega najbolj priljubljenih trenutkov v zgodovini lige NBA (vir: NBA.com)
Zgodba We Believe, ki je bila spisana v sezoni 2006/2007 velja za enega najbolj priljubljenih trenutkov v zgodovini lige NBA (vir: NBA.com)

Ključni košarkarji ekipe Golden Stata

Ekipa je igrala najhitrejšo košarko v ligi in bila na drugem mestu po povprečju doseženih točk na tekmo. Na tekmo so v povprečju dosegali po 106.5 točk, a nasprotnikom dopuščali nekoliko več točk in bili v tem povprečju zadnji v ligi – 106.9 točk. Trener Don Nelson je v ekipo prinesel željo in mentaliteto izobčenca (underdog op. p. ). Po menjavi sredi januarja in še bolj po All-Star premoru je bila ekipa povsem spremenjena. Spodaj so omenjeni najbolj pomembni členi ekipe v drugem delu sezone, ki je botrovala zgodovinskemu uspehu. Ne smemo pozabiti, da je bil del ekipe tudi Šarunas Jasikevičius. Takrat 30-letni Litovec je bil veteranska prezenca in eden najbolj uveljavljenih evropskih košarkarjev vseh časov.

Baron Davis

20.1 točk – 8.1 podaj – 4.4 skoki – 2.1 ukradeni žogi

Zaigral je na 63 tekmah in bil na 62 tekmah v prvi peterki. Takrat 27-letni Davis je bil prvi strelec ekipe v rednem delu sezon in obenem tudi prvi podajalec in kradljivec žog.

Monta Ellis

16.5 točk – 4.1 podaje – 3.2 skoka – 1.7 ukradena žoga

Dolgo pred Stephenom Curryjem je bil tu 21-letni Monta Ellis, ki je v »We Believe« sezoni odigral 77 tekem in na koncu prejel tudi nagrado Most Improved Player.

Stephen Jackson

16.0 točk – 4.6 podaje – 3.3 skoki – 1.3 ukradena žoga

Liga NBA je rabila kar nekaj časa, da je spet sprejela enega izmed udeležencev pretepa Malice at the Palace in če smo iskreni, se to ni nikoli povsem zgodilo. Prišel je prav iz Indiane in bil temelj povezane ekipe in prepričljiv član prve peterke.

Matt Barnes

9.8 točk – 4.6 skoki – 2.1 podaji – 0.5 ukradene žoge

Tisti, ki ga kar najpogosteje povezujemo s to sezono, saj je tudi najbolj aktiven in zgovoren pri spominih nanjo. A to ne pomeni, da ni imel velike vloge, saj jo je imel. V rednem delu je zaigralna 73 tekmah, od tega jih je v prvi peterku začel 23 in še to v prvem delu sezone. Njegovo povprečje je po menjavi padlo, a prav njegova prilagodljivost je v veliki meri pomenila ujemanje ekipe kot celote.

Jason Richardson

16.0 točk – 5.1 skokov – 3.4 podaje – 1.1 ukradena žoga

Dvakratni prvak v zabijanju je in član prve peterke novincev pred štirimi leti je bil ostrostrelec ekipe in navduševal z lepimi zabijanji. Na 51 tekmah rednega dela sezone je v prvi peterki začel 49 tekem.

Al Harrington

17.0 točk – 6.4 skokov – 2.3 podaji – 1.0 ukradena žoga

Takoj, ko je prišel iz Indiane, je začenjal tekme v prvi peterki in do konca rednega dela sezone odigral 42 tekem. Vse je začel v prvi postavi. Poleg Kelenna Azubuikeja je bil najboljši strelec iz razdalje za ekipo Golden Stata, saj je ob približno štirih metih za tri vpisoval 42-odstotno učinkovitost.

Andris Biedrinš

9.5 točk – 9.3 skokov – 1.1 podaja – 0.8 ukradene žoge – 1.7 blokada

Edini član ekipe, ki je odigral vse tekme v rednem delu sezone. Dvajsetletni center je 63 tekem začel v prvi peterki in v povprečju igral skoraj pol ure. Bil je center, ki je odigral tekmo in bil konstanten v svojih predstavah.

Mickael Pietrus

11.1 točk – 4.5 skokov – 0.9 podaje – 0.7 ukradene žoge – 0.8 blokad

24-letni Francoz je svojo najboljšo sezono v ligi NBA zapisal prav v tej sezoni. V manj kot pol ure igre je bil praktično povsod po parketu in vnašal nemir v nasprotnikove vrste.

We Believe (vir: NBA.com)
We Believe (vir: NBA.com)

Spopad proti Dallasu – We Believe

Konec rednega dela sezone je pomenil, da se bo Golden State pomeril s prvo uvrščenim Dallasom. Slednji so leteli na krilih ene izmed najboljših sezon v zgodovini lige NBA. Zdeli so se praktično nepremagljivi in z jasnim ciljem – zmaga v finalu. Pred vsakim dvobojem osme in prve ekipe se spominjamo zgodovine. Le dvakrat do tega trenutka se je zgodilo, da je zmagala osmouvrščena ekipa in presenetila. Prvič je to uspelo Denverju v sezoni 1993/1994, ko so premagali Seattle SuperSonics in nato v sedmih tekmah izgubili proti Utahu. Drugič se je to zgodilo v sezoni 1998/1999, ko je New York na krilih Patricka Ewinga premagal Miami v skrajšani sezoni. Tudi ta zgodba je ena izmed najlepših v zgodovini, saj so se Knicksi prebili vse do finala lige NBA. A tudi toliko let kasneje, nobena zgodba ni tako izstopajoča kot »We Believe«. Zakaj?

Bili so zadnji izobčenci, ki so presenetili in navdušili v istem trenutku. Za to niso potrebovali konteksta, ki so ga imele ostale osmouvrščene ekipe v zmagi nad prvouvrščenimi. Nobenih All-Star igralcev z izjemo preteklosti Barona Davisa, ki je bil to tri leta pred omenjeno sezono. Nasproti jim je stala zgodovinska ekipa Dallasa s 67 zmagami in net ratingom +9,1. Prva tekma pa kakopak odigrana prav v Dallasu.

Ekipi Dallasa in Golden Stata

Prva peterka Dallasa

Devin Harris – Jason Terry – Josh Howard – Dirk Nowitzki – Devean George

Rezervna klop Dallasa

Erick Dampier – Jerry Stackhouse – DeSagana Diop – Greg Buckner – JJ Barea

Prva peterka GSW

Baron Davis – Monta Ellis – Jason Richardson – Stephen Jackson – Al Harrington

Rezervna klop GSW

Matt Barnes – Mickael Pietrus – Andris Biedrinš – Kellena Azubuike – Šarunas Jasikevičius

Dirk Nowitzki na tekmah proti Golden Statu ni blestel (vir: NBA.com)
Dirk Nowitzki na tekmah proti Golden Statu ni blestel (vir: NBA.com)

Potek tekem

Prva tekma

Golden State Warriors : Dallas Mavericks – 97:85 (GSW vodi z 1:0)

Na prvi tekmi je blestel Baron Davis, ki je v gosteh dosegel 33 točk, 14 skokov, 8 podaj in 3 ukradene žoge. Na pomoč mu je priskočil še Stephen Jackson s 23 točkami. Na drugi strani je razočaral Dirk Nowitzki, ki je dosegel 14 točk in bil četrti strelec ekipe s 25-odstotnim metom iz igre. Golden State je bil boljši v praktično vsakem pogledu igre.

Druga tekma

Golden State Warriors : Dallas Mavericks – 99:112 (Serija je izenačena)

Druga tekma se je prav tako igrala v Dallasu, ki se je vsaj za kratek čas zresnil in spravil k sebi. To sicer ni bilo vidno v prvi četrtini, ki jo je s 30:28 dobil Golden State. Čeprav Nowitzki ni bil izjemen, je dosegel 23 točk in bil s tem drugi strelec ekipe. Pred njim je bil le Jason Terry (28 točk) , Josh Howard pa je bil vsestranski z 22 točkami, 11 skoki, 5 ukradenimi žogami, 3 podajami in 2 blokadami. Ekipo »We Believe« je popadel slab met za tri točk. Tokrat je Dallasu uspelo ustaviti Davisa, ki je končal s 13 točkami. Odličen je bil Stephen Jackson s 30 točkami, a je tem dodal osem izgubljenih žog. 20 točk je dodal še Monta Ellis. Serija se je izenačena selila v Oakland v peklensko Oracle Areno.

Tretja tekma

Dallas Mavericks : Golden State Warriors – 91:109 (GSW vodi z 2:1)

Tretjo tekmo je Golden State v izjemnem vzdušju vodil praktično od prvega skoka pa vse do konca. Gostujoča ekipa je le s tremi košarkarji presegla deset točk, saj sta Nowitzki in Howard oba dosegla po 20 točk. Pred domačimi navijači pa so senad Dallasom znesli skoraj vsi člani prve peterke. Prvi igralec tekme je bil Jason Richardson, ki je 30 točkam dodal 8 skokov. Sledil mu je Baron Davis s 24 točkami in 5 podajami, po parketu pa je letel Jackson (16 točk, 8 skokov, 6 podaj, 2 ukr. žogi).

Četrta tekma

Dallas Mavericks : Golden State Warriors – 99:103 (GSW vodi s 3:1)

Četrta tekma je bila že veliko bolj pomembna in zato tudi veliko bolj napeta ter tesna. Dallas je sicer povedel, a vodstva ni držal do polčasa. Kar pa ni pomenilo, da tekma ni bila izjemno napeta, saj sta se ekipi izmenjavali v vodstvu vse do konca tekme. V zadnjo četrtino sta ekipi vstopili izenačeni pri 77. Prvi se je odlepil Dallas, ki je po prostih metih in trojki Jerryja Stackhousa povedel za pet točk. Na drugi strani sta odgovorila Jackson in Richardson ter izenačila. Štiri minute pred koncem je Dirk Nowitzki zadel polaganje za vodstvo Dallasa z 90:86. In sledil je preobrat – trojka Jacksona, dve polaganji Davisa, zabijanje Biedrinša in prosti met Richardsona. Golden State je pred svojimi navijači zdaj vodil s 90:96. Zadnja minuta je bila ognjena, ko je Jason Terry zmanjšal zaostanek s trojko in čakali smo do dveh sekund pred iztekom napada, ko je Matt Barnes zadel za tri točke. Dirk Nowitzki se je zbudil in zadel trojko za zmanjšanje na tri točke in storil prekršek ter s tem poslal Richardsona na črto prostih metov – zadel je oba. Štiri sekunde pred koncem je Dirk Nowitzki zadel še eno trojko in rezultat je bil 99:101. Na črti prostih metov se je znašel Baron Davis, ki je zgrešil prvega in zadel drugega. Slaba podaja Devina Harrisa in izgubljena žoga Dallasa sta pomenila izbruh veselja v dvorani Oracle. Golden State je povedel s 3 proti 1.

Peta tekma

Golden State Warriors : Dallas Mavericks – 112:118 (GSW vodi s 3:2)

Peto tekmi je Dallas moral zmagati. Tako jo je tudi začel in povedel za deset točk. Prvič je Dirk Nowitzki presegel mejo tridesetih točk in 30 točkam dodal še 12 skokov in 3 podaje. Poleg njega je še pet soigralcev doseglo dvomestno število točk, Josh Howard pa je 23 točkam dodal 8 skokov, 5 podaj in 3 ukradene žoge. Baron Davis je dosegel 27 točk in 9 podaj, Richardson pa 23 točk in 7 skokov. Serija se je selila nazaj v Oakland pred navijače, ki so verjeli. Po drugi plati pa je Dallas vedel, kakšno vzdušje jih čaka.

Šesta tekma

Dallas Mavericks : Golden State Warriors – 86:111 (GSW zmaga s 4:2)

Šesta tekma serije med Dallasom in Golden Statom. Vse oči špportnih in košarkarskih navdušencev so uprte v dvorano sredi Oaklanda, ki je bila napolnjena z rumeno mordro barvo in napisi »We Believe«. Do polčasa smo spremljali izenačeno tekmo, ki jo je zaznamoval porazen met nemškega asa. In kljub temu je bil Dallas tik ob Golden Statu. Potem pa tretja četrtina, ki je postala strah in trepet vseh nasprotnikov Golden Stata vse do danes. Nezgrešljiv izza črta za tri točke je Stephen Jackson s 15 točkami prerešetal Dallas, obenem pa Nowitzkega pustil brez ene same točke. Tretjo četrtino je ekipa Golden Stata dobila s 36:15. V zadnji in odločilni četrtini pa je bila zgodba enaka. Stephen Jackson in soigralci so počeli svoje, Dallas pa praktično nič. Osem točk Nowitzkega ob 15-odstotnem metu in 20 točk Howarda ter Stackhousa je bilo vse, kar je lahko ekipa z juga ZDA zmogla. Pred domačimi navijači je ekipa bojevnikov letela po igrišču in se dvigovala na krilih navijačev. Stephen Jackson je vpisal 33 točk (7/8 za tri). Baron Davis je 20 točkam dodal 10 skokov, Matt Barnes pa je vpoklic v prvo peterko začinil s 16 točkami, 11 skoki in 7 podajami.

Sezona 2006/07, ki se je danes spominjamo kot tisto v kateri smo opazovali We Believe Golden State (vir: NBA.com)
Sezona 2006/07, ki se je danes spominjamo kot tisto v kateri smo opazovali We Believe Golden State (vir: NBA.com)

We Believe tudi toliko let po tem

Serije je bilo konec, Dallas je bil izločen kot tretja prvouvrščena ekipa v zgodovini lige, ki je izgubila proti osmouvrščenim. Golden State je sanjal svoje sanje in si pridobil na tisoče in miljone oboževalcev. Resda so izgubili v naslednjem krogu proti Utahu (Boozer, Kirilenko, Okur, Williams, Giriček, Fisher, Millsap,..), a zavzeli so srca mnogih navijačev. V drugem krogu so bili vidno izmučeni po izjemnem zaključku sezone. Vse do leta 2013 je bila ta ekipa edina v zadnjih osemnajst letih, ki se je uvrstila v končnico. Tudi toliko let kasneje je »We Believe« sezona še vedno eden najbolj izjemnih skokov v preteklost najmočnejše košarkarske lige na svetu.