Nike in liga NBA v zadnjih 50. letih

Nike praznuje 50. letnico svojega obstoja, prav toliko je dolgo sodelovanje z ligo NBA. Legendarna kljukica in logotip rdeče modre barve sta spisala zgodovino, ki se v mnogih aspektih močno prekriva, vsekakor pa je odraz medsebojnega sodelovanja. V znak čestitke podjetju Nike, smo pripravili prispevek o sodelovanju najmočnejše košarkarske lige na svetu in najbolj popularne znamke košarkarskih superg. Nike in NBA.

Nike je pred 50. leti postavil temelje, ki držijo še danes

Pred 50. leti se je podjetje Blue Ribbon Sports preimenovalo v Nike in prevzelo svoj legendarni logotip. V tistem času je bila liga NBA v velikem vzponu, primat košarkarskih superg pa sta držala Converse in Puma. Oba sta imela pri sebi tudi največje zvezde košarke – Converse je imel Juliusa Ervinga, Puma pa Walta Frazierja.  Kot prvi košarkar, ki se omenja v sodelovanju z Nikom je Spencer Haywood, kar so potrdili mnogi poznavalci. Bil je pomemben del prepoznavnosti znamke znotraj same lige, a potrebni so bili nadaljnji koraki v prepoznavnosti. Tako je bil šest let kasneje George »The Iceman« Gervin tisti, ki je leta 1978 postal najbolj znan košarkar pod znamko Nike. Kar je takrat uspelo Niku z modelom Nike Blazer, je popularizacija hi-top košarkarskih superg, a to je bil le začetek. Bil je položen še en temelj za širjenje uspeha znamke.

Leto 1982 je najverjetneje za Nike najbolj pomembno, ko govorimo o košarki in ligi NBA. Nike Air Force 1 je ugledal luč sveta in tako je nastala skupina šestih košarkarjev, ki so jih nosili, znana kot »Originalnih 6«. To so bili Moses Malone, Michael Cooper, Bobby Jones, Calvin Natt, Mychal Thompson in Jamal Wilkes. Košarkarska divizija je postajala pri Niku vse bolj priljubljena. Nike si je ustvaril ime enega največjih proizvajalcev na tržišču, ki je svojo vlogo samo še povečeval.

Charles Barkley je bil pomemben del kampanje Nike
Charles Barkley je bil pomemben del kampanje Nike

Nike, Michael Jordan in liga NBA

Ko pomislimo na znamko Nike in model Air, istočasno pomislimo na šestkratnega prvaka lige NBA. Podpis pogodbe med Nikom in Michaelom Jordanom leta 1985 je spremenil podobo košarkarskih superg, košarke in popularnosti obeh. Air Jordan I je izšel leta 1985, Nike pa se je pametno lotil širjenja svoje priljubljenosti. V naslednjih dveh sezonah je modela Dunk in Terminator High sta bila razposlana na številne univerze v Združenih državah Amerike in temelji so bili postavljeni še bolj konkretno. Nike je postal večinski izbor košarkarjev v ligi NBA.

Bolj priljubljen kot je postajal Michael Jordan, bolj znan je postajal Nike v košarki, športu in javnosti nasploh. Z uspešnimi kampanjami se je znamka premeteno infiltrirala v pop-kulturo in vsak dan vseh ljudi na svetu. Kljukica je presegla ligo NBA, a veliko svojega uspeha dolguje priljubljenosti košarke in lige same. Ko so se 90. končala, je bil vse bolj prisoten internet, košarkarske superge pa so bile že del klasične mode. Ko je bila pri koncu košarkarska kariera Michaela Jordana, se je Niku dvakrat nasmehnila sreča. Najprej Kobe Bryant in nato še nekaj let mlajši LeBron James.

Michael Jordan in Nike v ligi NBA
Michael Jordan in Nike v ligi NBA

Nike po 50. letih v ligi NBA

V svojih 50. letih je Nike ustvaril gigantsko znamko, ki napreduje z vsakim letom. Danes je veliko število zvezdnikov košarke pod okriljem znamke Nike. Kdo so danes največji košarkarski zvezdniki, ki prisegajo na Nike? Glavna trojica na katero stavi Nike je LeBron James, Kevin Durant in Giannis Antetokounmpo. James je z znamko že od leta 2003, ko je vstopil v ligo. Kevin Durant se mu je pridružil štiri leta kasneje, Giannis Antetokounmpo pa je med vsemi tudi najmlajši. Zlahka lahko med najbolj priljubljene Nike atlete prištevamo še dva – to sta Kyrie Irving in Paul George.

Leta 2015 je bilo sodelovanje med ligo NBA in Nike še bolj okrepljeno. Podpisana je bila osemletna pogodba o uradnem zastopanju uniformne opreme – na prvem mestu košarkarski dresi. Pogodba je v veljavo stopila s sezono 2017/2018 in Nike je zaživel tudi na dresih. Šlo je za zgodovinski moment v košarki, ki ga je ponovno pomagal spisati prav Nike.

Nostalgija osemdesetih in devetdesetih bo ostala, pridružila pa se jim bodo še ostala desetletja. Nike in liga NBA hodita z roko v roki, saj več kot 2/3 košarkarjev nosi znamko Nike. Nike je že davno tega presegel košarkarske parkete. Prihodnost bo pokazala, kaj lahko pričakujemo od podjetja Nike. Do danes so nas z vsakim letom znova navdušili in če je zgodovina pokazatelj prihodnosti, potem bo tako tudi v naslednjih nekaj letih. Tako kot nekoč, bo tudi to enkrat le zgodovina. In piše jo Nike.

NIKE in NBA skozi petdesetletno zgodovino
NIKE in NBA skozi petdesetletno zgodovino