Poletni turistični vodič po košarkarskih igriščih Hrvaške.

Grosbasket košarkarsko trgovino lahko obiščeš v Ljubljani, Budimpešti in Zagrebu. Tako kot Slovenija ima tudi Hrvaška bogato košarkarsko tradicijo in zgodovino. Priča smo bili in smo izjemnim košarkarjem, ki so prve korake delali prav na igriščih Hrvaške. Ta igrišča so nam dala velikane košarke. Hrvaška se lahko pohvala s kar 5 imeni v Naismith Memorial Basketball Hall Of Fame:
– Krešimir Ćosić
– Dražen Petrović
– Mirko Novosel (trener)
– Dino Rađa
– Toni Kukoč

Hrvaška ni le dežela košarke, je tudi dopustniška destinacija velikega dela Evrope. In ker košarkaški navdušenci tudi na dopustu ne moremo brez košarke. Smo za vas pripravili nekaj predlogov in najlepših košarkarskih igrišč na Hrvaškem, kamor je vredno iti preizkusit obroče.

Dragulj Jadrana

Dubrovnik je priljubljena destinacija mnogih turistov, športnikov, filmskih zvezdnikov in zmajev. Dragulj Jadrana s svojo lepoto, zgodovino in prijetno klimo očara mnoge. Nas najbolj očara slavno igrišče ob mestnem obzidju.

Točna lokacija: https://goo.gl/maps/6aX4Ejcov8HdcVaG6

Legenda o Draženu

Dražen Petrović je legenda ne le Hrvaške košarke, je eden najboljših Evropskih košarkarjev v zgodovini. S svojimi mojstrovinami je navduševal košarkarski svet in bil pri 28 letih v vzponu tudi v NBA ligo, kjer je kot eden prvih tujcev oral ledino Evropejcem v najmočnejši ligi na svetu. Njegova pot se je tragično končala leta 1993, ko je pri še ne 29-ih letih življenje izgubil v prometni nesreči. Košarkarski Mozart je odraščal v čudovitem Šibeniku, kjer danes stoji njemu posvečeno igrišče.

V Zagrebu lahko obiščemo tudi muzej, posvečen Draženu Petroviću.

Streetball vibes

Če smo že ravno v Zagrebu, ki sicer premore veliko legendarnih igrišč, dajmo izpostaviti igrišče v četrti Gajnice. Igrišče je zaslovelo po zaslugi mednarodnega 3×3 turnirja, katerega ponosni sponzor je tudi Grosbasket in ki ga je v promocijskem videu predstavil tudi Nike:

Velikani Evrope

V letih 1989, 1990 in 1991 je bil Split kar 3 leta zapored dom evropskih klubskih prvakov! Mesto, ki je sicer noro zaljubljeno v svoje nogometno moštvo Hajduk, je prav tako mesto ljubiteljev košarke. V čast nam je bilo, da smo lahko na enem od igrišč prestolnice Dalmacije organizirali ‘’Grosbasket 3×3 Summer Tour – powered by adidas: Split’’

https://www.facebook.com/GrosbasketHr/videos/263258044173341/

Bill Russell, Bob Cousy, Oscar Robertson, Bob Pettit, Jerry Lucas, Tom Heinsohn, Tom Gola, K.C. Jones…

Zagotovo se sprašuješ, kaj legendarna imena Ameriške reprezentance počnejo v blogu o Hrvaških igriščih? To ni napaka. Navedeni igralci so bili del USA Select team ekipe, ki jo je trener Red Auerbach popeljal na Evropsko turnejo, katere eden od postankov je bil tudi na igrišču v Karlovcu. Video je sicer v Hrvaškem jeziku, vendar vključuje tudi nekaj izjemnih posnetkov igrišča z dronom.

Terra Magica

Istra je največji polotok na Jadranu in tudi zelo priljubljena turistična destinacija. Relativno pred kratkim je mesto Umag zgradilo izjemen športni park s čudovitimi košarkarskimi igrišči:

Le lučaj od Umaga se nahaja naselje Zambratija, kjer najdemo čudovito igrišče ob morju.

https://www.instagram.com/p/CL1erV3sDkz/

OG prestolnica

Če vaš obisk Hrvaške ni fokusiran le na obalo, ampak ste za ščepec zgodovine, skočite do Varaždina, ki je bil leta 1756 Hrvaška prestolnica. V mestu domujeta tudi kul skate park in ob njem izjemno košarkarsko igrišče – podlaga, tabla in obroči so vrhunski!

Lokacija: https://goo.gl/maps/kUFQBpNbWkLyo88c8

Na vzhodu:

Priznajmo si, Hrvaška vzhodna pokrajina Slavonija ni ravno top turistična destinacija, ampak verjemi nam, premore veliko prelepe pokrajine in izjemni kulinaričnih dobrot. Eno od njenih mest je Belišće, ki se lahko pohvali s tem čudovitim igriščem.

Fotografija je iz članka na povezavi, kjer lahko najdete še več fotografij igrišča: https://sportskikod.com/belisce-otvorilo-prekrasno-kosarkasko-igraliste/

Skriti dragulji

Za konec smo ti prihranili nekaj bombončkov in skritih draguljev, ki jih je vredno obiskati, če boste v bližini.

Betina: https://goo.gl/maps/jDhHTt8V4A7UTRoKA (poglej te slike).

Samobor je malo mestece blizu Zagreba, ki ga lahko obiščeš za hoop & chill v gozdu na tem čudovitem igrišču. – https://www.instagram.com/p/CZw8LIWMXIq/

Približna lokacija: https://goo.gl/maps/JgQmDyLQi25xJw9z8

Pa končajmo, kjer smo začeli, na otoku blizu Dubrovnika. Na Mljetu se nahaja dih jemajoč nacionalni park in tole:

https://www.instagram.com/p/CDjBwSIJahN/

Najdeš ga blizu: https://goo.gl/maps/XNiR7rqmu5qY9HSi8

 

Naš izbor s tem zaključujemo, zagotovo pa smo na katero igrišče pozabili. Poznaš ti kak Hrvaški biser, na katerem ostajaš v formi tudi, ko si na dopustu?