Po navadi naše biografske bloge začnemo tam, kjer se je vse skupaj začelo. Vendar tokrat začnimo drugače. Najprej moramo skočiti na zadnje poglavje in nasloviti vse kritike. Mnogi so prepričani o tem, da je Jayson Tatum eden glavnih krivcev za poraz Boston Celticsov v finalu lige NBA proti prvakom Golden State Warriors. Dajmo si zato za začetek pogledati nekaj statistike, ki je ne gre spregledati.

Jayson Tatum in NBA končnica 2022

Začnimo s statističnimi podatki, ki so jih postregli pri Stat Muse:

Ne glede na to, katera je tvoja najljubša NBA ekipa ali igralec, teh dejstev ne gre zanemariti. Pokažejo nam, kako izjemen igralec je Jayson Tatum. Pojdimo še korak dlje in potegnimo zanimive vzporednice z nekaterimi drugimi prvimi nastopi v finalu NBA lige:

Jayson Tatum: 21.5 ppg, 7.0 rpg, 6.8 apg, 3.8 TOV, 36.7 % FG, 45.5 % 3PT (poleg tega, je bil najkoristnejši igralec finala vzhodne konference)

LeBron James: 22.0 ppg, 7.0 rpg, 6.8 apg, 5.8 TOV, 35.6 % FG, 20 % 3PT (poleg tega, je kralja doletela metla)

Kobe Bryant: 15.6 ppg, 4.6 rpg, 4.2 apg, 1.2 TOV, 36.7 % FG, 20 % 3PT (poleg tega, Black Mamba je bil mentor in navdih mladega Tatuma)

OK, “Taco Jay” lahko izboljša nekatere aspekte svoje igre, vendar je že sedaj jasno, da je njegova zgodba izjemna in ima potencial, da postane še odmevnejša.

Jayson Tatum in kje se je vse začelo

Po impresivni srednješolski karieri v Missouriju je bilo nemalo govoric, da bo JT univerzitetno košarko igral na isti univerzi kot njegova mama in oče (Saint Louis University), vendar glede na njegov izjemni potencial ni bilo presenečenje, da se je na koncu odločil za eno od najprestižnejših košarkarskih univerz – pridružil se je univerzi Duke. Svoj potencial je hitro dokazal in po samo eni sezoni v NCAA stopil še stopničko višje – NBA liga. Poteza se je izkazala za pravilno. Tatum je bil na naboru 2017 kot tretji izbran s strani Boston Celticsov.

Vzpon v ligi

Čeprav ni bil izbran za novinca lige, je bil Tatum uvrščen prvo ekipo novincev in še pomembneje, odigral je pomembno vlogo v svojem prvem nastopu v končnici, v katero so se Celticsi uvrstili kot druga ekipa vzhoda. Bil je prvi novinec Celticsov po Larryju Birdu, ki je na tekmi končnice dosegel več kot 25 točk. Postal je tudi najmlajši igralec, ki je na štirih zaporednih tekmah končnice dosegel vsaj 20 točk. Za konec sezono je zaključil kot edini novinec po Kareem Abdul-Jabbarju, ki je v prvem nastopu v končnici na desetih tekmah dosegel vsaj 20 ali več točk. S svojo igro je opozoril, da gre nanj računat. Aja, če ste pozabili, Celticsi so v njegovi prvi sezoni nastopili v finalu vzhodne konference in šele po 7. tekmah priznali premoč Cleveland Cavaliersom.

Zgodba se nadaljuje …

V njegovi drugi sezoni je Jayson svojo igro še nadgradil z izjemnimi individualnimi predstavami, ob tem pa osvojil še Skills Challenge, tekmovanje na All-Star vikendu. V svoji tretji sezoni je Tatum prvič postal All-Star ob koncu sezone pa bil za odlične predstave nagrajen z uvrstitvijo v All-NBA, tretjo peterko lige. Boston se je ponovno uvrstil v ECF, kjer so (v mehurčku) v šetih tekmah klonili proti Miami Heatom. Rane ponovnega izpade iz končnice si je poleti celil na Olimpijskih igrah 2022 v Tokiu, kjer je z Ameriško reprezentanco osvojil zlato medaljo. Naslednjo sezono je bil ponovno zaigral na All-Star tekmi, polet tega pa je postal najmlajši Celtic, ki je na tekmi dosegel 50 točk. Kot da 50 ni bilo dovolj, je kmalu za tem na eni tekmi dosegel 60 točk. Vse to je vodilo, da konca letošnje sezone in finalnega nastopa, o katerem smo pisali na začetku.

Zanimiva podrobnost

Dejstvo da je 21. Junija 2019 podpisal pogodbo z Jordan Brand, je za nas še posebej zanimivo. Vse od takrat je Tatum postal de facto ambasador Jordanovih najnovejših modelov, kar se je začelo z Air Jordan 34. Tatum je pred podpisom pogodbe veliko tekem igral v Kyrie, PG modelih in v Nike Adapt BB. Vse to nam poraja logično vprašanje… kdaj lahko pričakujemo prve Jayson Tatum signature superge? Mi verjamemo, da si jih zasluži. Kaj pa meniš ti? Je Jayson Tatum naslednji igralec s signature supergami?